واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: معاون فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي استان هرمزگان: ثبت ملي 100 بناي تاريخي تا پايان سال//تيغه هاي سفالي كشف شده در رودان و ميناب در دنيا بي نظير است
تهران – خبرگزاري ايسكانيوز: معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي استان هرمزگان گفت: تا پايان سال 100 بناي تاريخي در استان به ثبت ملي مي رسد.
عباس نوروزي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"، گفت: امسال ثبت ملي 100 بناي تاريخي استان، سه كاوش باستان شناسي، شش مورد مرمت بناهاي تاريخي و سه مورد مطالعه مرمتي در منشور كاري سال 87 استان قرار دارد.
وي در خصوص تعداد كل آثار تاريخي استان گفت: حدود 50 درصد كل اين آثار را شناسايي و بررسي كرديم كه شامل بيش از دو هزار اثر است و تاكنون 258 اثر به ثبت ملي رسيده و اميدواريم امسال نيز 100 اثر ديگر به ثبت ملي برسد.
وي در خصوص كاوش هاي باستان شناسي انجام شده رودان و ميناب اظهار داشت: در اين كاوش ها اطلاعاتي در مورد تاريخ باستان شناسي كشور بدست آمد كه تاكنون وجود نداشته، اشيا كشف شده و كاربري آن ها نه تنها در سطح كشور بلكه در كل جهان بي نظير است.
نوروزي ادامه داد: در اين محوطه ها تيغه هاي سفالي كشف شده ، با توجه به اينكه تاكنون در ايران و دنيا فقط تيغه هاي سنگي از دوره هاي مختلف تاريخي بدست آمده، اين آثار كشف شده در سطح جهان بي نظير و شگفت آور است.
معاون ميراث سازمان ميراث فرهنگي استان هرمزگان گفت: بزرگترين بندرگاه خليج فارس نيز ازدوره اشكاني در منطقه ميناب كشف شده است.
وي در پاسخ به پرسشي مبني بر اينكه آثار تاريخي استان بيشتر مربوط به چه دوره هايي هستند، تصريح كرد: خيلي از آثار استان به دليل شرايط اقليمي و به دليل نوع مصالح استفاده شده كه بيشتر چوب و خشت هستند در طول زمان از بين رفتند و ما كمتر آثاري از دوره پيش از تاريخ يا تاريخ بعد از اسلام داريم.
وي افزود: اكثر آثار دوره اسلامي از دوره ايلخاني، صفويه، قاجار و پهلوي اول است كه بيشتر با سنگ ساخته شده اند.
نوروزي با اشاره به تخصيص 860 ميليون تومان بودجه عمراني به ميراث فرهنگي گفت: اين بودجه به سه بخش باستان شناسي، مرمت و مطالعات مرمتي تخصيص پيدا كرده است.
وي در ادامه تاكيد كرد: مشكل ما كمبود اعتبار نيست بلكه زماني است كه به هزينه اين بودجه اختصاص مي يابد. اعتبارات معمولا چهار ماه بعد از سال ابلاغ مي شود و يك ماه طول مي كشد تا به حساب واريز شود و كلا زماني كه فرصت داريم تا اين اعتبارات را هزينه كنيم شش الي هفت ماه است.
نوروزي افزود: شتاب در مرمت آثار آسيب بيشتري به بنا مي رساند و اين در حالي است كه اگر بودجه مورد نظر هزينه نشود برگشت مي خورد ، مهمترين مشكل در اين زمينه محدوديت زماني است.
معاون ميراث سازمان ميراث فرهنگي هرمزگان به لزوم فرهنگ سازي در زمينه حفظ آثار تاريخي اشاره كرد و گفت: ميراث تاريخي هويت ملي يك ملت است و بايد با آموزش، اطلاع رساني و فرهنگ سازي مردم و بازديد كنندگان را به حفظ و نگه داري آثار تاريخي ترغيب كرد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه مهمترين آثار تاريخي استان كدامند، گفت: بزرگترين قلعه از دوره پرتغالي ها در خليج فارس، قلعه هرمز است كه مربوط به دوره صفويه است همچنين قلعه لارك در جزيره لارك، قلعه لشتان در بندر لنگه، معبد هندو در بندرعباس، حمام گله داري، كاروانسراي خمير و بستك از مهمترين آثار تاريخي استان هستند.
نوروزي در پاسخ به اين پرسش كه چه كمبودهايي در خصوص نيروهاي كارشناسي وجود دارد، گفت: ما در حوزه حفظ و مرمت همچنين ثبت و حرايم با كمبود نيرو مواجه هستيم همچنين اگر واحد حقوقي مستقلي وجود داشته باشد عملكرد بهتري خواهيم داشت.
وي ادامه داد: ما بيشترين مشكل را در بخش ثبت و حرايم داريم، خيلي از خانه ها در حريم آثار قرار مي گيرند و يا بناهايي با مالكيت خصوصي به ثبت مي رسد كه با مشكلاتي رو به رو مي شود.
نوروزي در پاسخ به اين پرسش كه آيا كشورهايي وجود دارند كه از تجربيات ايران در حفظ آثار استفاده كنند، گفت: در استان هرمزگان به علت وجودقلعه پرتغالي ها، كارشناسان اين كشور ارتباطاتي با كارشناسان ما داشتند و طرح هايي را مشتركا براي مرمت انجام دادند اما ما به دنبال آن هستيم تا تجربياتي بين ما و ساير كشورهاي همسايه رد و بدل شود./05/120
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]