محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826749825
سياست - الهام: كي همراهي كردند كه حالا بخواهند عبور كنند؟
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سياست - الهام: كي همراهي كردند كه حالا بخواهند عبور كنند؟
سياست - الهام: كي همراهي كردند كه حالا بخواهند عبور كنند؟
با گذشت مدتي از طرح بحث «عبور از احمدينژاد» در ميان اصولگرايان، يكي از مقامات ارشد دولت نهم به اين مسئله واكنش نشان داد. غلامحسين الهام سخنگوي دولت و از نزديكترين اشخاص به «محمود احمدينژاد» در جريان بازديد ديروز خود از خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: «برخي جريانهاي سياسي كه در حال حاضر ميگويند ما ميخواهيم از احمدينژاد عبور كنيم، چه موقع با اين دولت همراهي كردند كه حالا ميخواهند عبور كنند؟» سخنان الهام عليه اصولگرايان منتقد دولت نهم در شرايطي بيان ميشود كه بحث عبور اصولگرايان از احمدينژاد در انتخابات آتي، يكي از داغترين و جنجاليترين مباحث دروني اين جريان و رقباي آن در فضاي سياسي كشور طي چند وقت اخير بوده است. در اين ميان اگرچه برخي چهرههاي سياسي، نمايندگان مجلس و نيروهاي اجتماعي حامي رئيس دولت نهم، واكنشهاي تند و سختي را عليه اصولگرايان منتقد اتخاذ كردند اما تاكنون هيچكدام از مديران ارشد دولت واكنشي به اين پروژه نشان نداده بودند. موضعگيري الهام در روز گذشته نشان داد كه دولت خود بحث عبور از احمدينژاد را جدي گرفته و براي مقابله با آن آماده ميشود. سخنگوي دولت در گفتوگو با ايسنا تاكيد كرد كه «غيرجناحي و غيرحزبي» بودن، يكي از ويژگيهايي است كه دولت نهم را متمايز و شاخص كرده است. وي در ادامه تلاش كرد تا دليل بيفايده بودن عبور از احمدينژاد توسط اصولگرايان را تشريح كند: «رئيسجمهور در دور اول انتخابات گذشته نيز نامزد هيچ جرياني نبود و در دور دوم نيز گروههاي سياسي يك تصميم برآيندي گرفتند كه چه كنند و بعضا از احمدينژاد حمايت كردند.» الهام وقتي در برابر اين پرسش قرار گرفت كه «آيا آقاي رئيسجمهور در انتخابات آتي نيز مستقل خواهد آمد يا اينكه مورد حمايت اصولگرايان قرار ميگيرد؟»، اوج بيتفاوتي خود و احمدينژاد نسبت به حمايت اصولگرايان را به نمايشگذارد: «نميدانم! ولي روحيه احمدينژاد همين است كه بيان كردم. او به مردم تعهد دارد و براساس همين وضع و مباني پيش رفته و عوض نشده است.» تعهد به مردم به جاي تعهد به احزاب از اصليترين مولفههاي گفتماني دولت نهم است كه همواره در جهت نفي تحزب و فعاليت حزبي در كشور به كار ميرود. احمدينژاد پيش از اين نيز گفته بود كه دولتش تحت فشار گروههاي سياسي قرار نميگيرد و به هيچ حزبي باج نميدهد. اظهاراتي كه واكنش منفي احزاب و گروههاي اصولگرا را برانگيخته بود.
مرتدين انقلاب دولت را تخريب ميكنند
الهام در حالي در خبرگزاري ايسنا حاضر شده و به گفتوگو پرداخت كه در چند هفته اخير كنفرانس سخنگوي دولت با رسانهها انجام نشده بود. با اين حال او در ادامه پاسخهاي خود بيشترين گفتمان امروز در مورد دولت را گفتمان تخريب دانسته و در پاسخ به پرسشي درباره تاكيد مقام معظم رهبري بر مسئله تفاوت نقد و تخريب و اينكه «ما در اين شرايط بيشتر شاهد تخريب دولت هستيم يا نقد آن؟» گفت: «آنچه كه من واقعا ميبينم بيشتر قالب تخريبي دارد و انتقاد و مسائل قابل استفاده بسيار كم است.» الهام با بيان اينكه «اين دولت در جهت اصلاح بودجهنويسي، نظام اداري متمركز، دادن مسووليتها به يك نهاد پاسخگو در راستاي حذف بروكراسي و كارآمدتر كردن نظام اداري حركت كرده»، گفت: «ما ميبينيم به اين كارهاي مناسب دولت هجمه صورت ميگيرد و در واقع اين كارهاي خوب را زير سوال ميبرند. از طرف ديگر ما تهاجمي را به مباني گفتماني دولت نيز مشاهده ميكنيم كه اين كمي گستردهتر نيز شده است». الهام در ادامه در پاسخ به اين سوال كه تخريبكنندگان دولت بيشتر در كدام يك از طيفهاي مورد اشاره مقام معظم رهبري قرار ميگيرند؟، گفت: «هر سه گروه هستند، ولي بيشتر تخريبكنندگان دولت از مرتدين انقلاب هستند، آنهايي كه اگر زماني انقلاب را قبول داشتند، ولي اكنون قبول ندارند، يعني مرتد از انقلاب شدهاند. يعني امام(ره) و انقلاب را تا جايي قبول داشتند و اكنون كنار گذاشتند و با اين دولت كه گفتمان انقلاب را احيا ميكند مشكل دارند. اينها كم نيستند».
انتقاد بيسابقه از صدا و سيما
سپس سخنگوي دولت در پاسخ به سوالي درباره اينكه مقام معظم رهبري بر اهميت اطلاعرساني هنرمندانه از خدمات دولت تاكيد داشتهاند، آيا دولت ابزار كافي براي اطلاعرساني ندارد يا اينكه استراتژي رسانهاي ندارد و از ابزار موجودش درست استفاده نميكند؟، گفت: «ابزار اطلاعرساني، رسانه است و رسانهها هم عمدتا يك نهاد مستقل از دولت هستند و هرگاه دولت رسانهها را استخدام كرده و در واقع روح دولتي را بر رسانهها تحميل كرده، يا توليد رسانه دولتي كرده. اطلاعرساني نيز در آن دولت بهتر صورت گرفته است و ما اين قضيه را در دوم خرداد شاهد بوديم. آن دولت رسانههايي را بر مبناي گفتمان دولت ايجاد كرد و از آنها حمايت كرد و در واقع با پشتيباني از آنها از نظر مادي و معنوي يك حلقه گستردهاي را ايجاد كرد. دولت در عرصه سياسي، اجرايي و هم در عرصه رسانهاي متولد شد و اين امر مهمي است. چراكه بخش بزرگي از قدرت دولت را رسانه تشكيل ميدهد و در واقع قدرت واقعي رسانه است». وي ادامه داد: «ما در دولت نهم اين حالت را نداشتهايم و از طرف ديگر با رسانههاي توليدشده مبتني بر گفتمان دولت قبل هم مواجه بوديم كه تعطيل هم نشدند و تغيير گفتمان نيز ندادند و از نظر تامين امكانات، منابع و اعتبارات نيز با دولت جديد مشكلي پيدا نكردند و با محدوديتي مواجه نشدند و با قوت كار خود را ادامه دادند و چنانچه كه ميبينيد همچنان حالت رقيب خود را با دولت حفظ كردهاند». اين درحالي است كه در طول سه سال دولت نهم تاكنون بيش از 20 نشريه و سايت خبري توقيف يا لااقل براي مدتي از فعاليت بازماندند. آخرين نمونه آن مربوط به سايت الف بود. اما اغلب نشرياتي كه در سه سال گذشته توقيف شدند منتقد بودند. البته در كنار اين مسئله با فشارهاي وارد رسانههايي از جمله ايرنا، ايسنا، روزنامه ايران، صدا و سيما و... تغيير رويه داده و به حمايت بيواسطه از دولت پرداختند كه اين مسئله در صدا و سيما نمود بيشتري يافت تا جايي كه پوشش خبري و گزارشي صدا و سيما از دولت نهم از تمام دولتهاي قبل از آن بيشتر است. اما با اين حال الهام گفت: «دولت نهم نيروي رسانهاي جديدي را با خود نياورد، البته نميگويم اين درست است يا غلط، ولي اين مسئله اتفاق نيفتاد و از طرفي رسانههاي رقيب نيز در اين حوزه حفظ شدند». سخنگوي دولت ادامه داد: «در اينجا فقط رسانه ملي است كه ميبايست يك رسانه فراجناحي باشد. به نظر من رسانه ملي بايد در تمام دورهها منطبق با گفتمان انقلاب بماند. اين رسانه در ساختار قانون اساسي كاملا مستقل از دولت و قواي ديگر است و در حقيقت بزرگترين قدرت ملي و سياسي و همچنين رسانهاي انحصاري است. اين مسئله است كه در قانون اساسي نيز به آن اشاره شده و مشمول قواعد سياستهاي اصل 44 قانون اساسي هم نيست».
هيچ نظارتي بر صدا و سيما وجود ندارد
وي بار ديگر با تاكيد بر اينكه رسانه ملي بزرگترين قدرت سياسي، اجتماعي و انحصاري است؛ با طرح اين پرسش كه چه نظارتي بر صداوسيما وجود دارد؟، گفت: «من ميگويم هيچ نظارتي بر صدا و سيما وجود ندارد. برخي فكر ميكنند كه اين رسانه در اختيار رهبري است، ولي مقام معظم رهبري نيز فقط براساس تكليف قانون اساسي رئيس رسانه ملي را نصب ميكنند. مثل رئيس قوه قضائيه كه از سوي ايشان نصب ميشود و حتي ميخواهم بگويم كه به نوعي مقام معظم رهبري با تنفيذ آراي مردم رئيسجمهور را نيز منصوب ميكنند. چراكه حكم رياستجمهوري صادر ميشود و در اين حكم ميآيد: «راي مردم را تنفيذ و شما را به رياستجمهوري منصوب ميكنم.» وي ادامه داد: «بنابراين اينگونه نيست كه هرجا حكم رهبري وجود دارد، رهبري شخصا مسوول تمام امور آنجاست رهبري جايگاه خاص خود و وظيفه جهت دادن و نظارت كلي بر حكومت را دارند. به جز فرماندهي بر نيروهاي مسلح كه نقش مباشرت و فرماندهي را دارند.»
شوراي نظارت صداوسيما ناكارآمد است
سخنگوي دولت تاكيد كرد: «لذا نميتوان گفت كه تمام كاركرد صدا و سيما منطبق بر خواست، مطالبه و سليقه رهبري است. اكنون يك شوراي نظارت بر صداوسيما وجود دارد كه در حقيقت اين شورا بيحاصل و ناكارآمد است و نظارتي كه دارد نظارت اطلاعي است و ظرفيتي براي ورود به اين عرصه را ندارد». الهام در بخش ديگري از صحبتهاي خود با بيان اينكه مسووليت اطلاعرساني برعهده رسانه ملي است، نه دولت، ادامه داد: «چون اين رسانه در اختيار دولت نيست نميتوانيم بگوييم دولت بيايد با توجه به ابتكارات خود از اين رسانه بهرهبرداري كند». وي با بيان اينكه اين رسانه بسط يد دارد و هيچ دري روي اين رسانه بسته نيست، گفت: «مثلا رئيس اين سازمان عضو شوراي امنيت ملي كشور است، از طرف ديگر در دولت حضور دارد و به طور كلي در هيج جا غايب نيست بنابراين دامنه حضور نامحدودي دارد و آزادانه ميتواند اطلاعات را پردازش كند و به امر اطلاعرساني بپردازد». الهام با بيان اينكه «اين مسئله غلط است كه دولت يا حاكميت بايد به طور كلي حتما بيايند برنامه از صداوسيما بخرند يا برنامهاي توليد كنند تا به صورت گزارش (رپورتاژ) آگهي يا تبليغات منتشر شود»، گفت: «حتي ممكن است اين تبليغات در بعضي از جاها اثرات منفي داشته باشد. به طور كلي در اين موضوع من معتقدم كه ضعف از صداوسيما است». وي با بيان اينكه اگر صداوسيما مدعي فقدان اطلاعات باشد، اين عذر اصلا پذيرفتني نيست، گفت: «از طرف ديگر نيز ما معتقديم كه مثلا روابطعموميها در دستگاههاي دولتي بايد تقويت شوند و دولت نيز امر اطلاعرساني را گسترش دهد و اعتقاد داريم كه نبايد روابطعموميها تشريفات يا فقط به فكر جا انداختن كارهاي رئيس دستگاهشان باشند بلكه بايد ارتباط و اطلاعرساني را تقويت كنند، ولي در اين عرصه مهمترين ركن را رسانه ميدانم». وي در ادامه در پاسخ به اين سوال كه «يعني شما ميفرماييد نمايندگاني از سه قوه بر عملكرد اين سازمان نظارت كنند؟»، گفت: «قانون اساسي اين را ميگويد، منتها تعريفي كه براي اين شاكله شده ناكارآمد است و اين شوراي نظارتي كه تشكيل شده، بيحاصل است و تنها جنبه اطلاعي دارد. ما بايد اين را بازنگري كنيم همانطور كه مثلا رئيسجمهور و وزرا توسط مجلس يا رسانه كنترل ميشوند و مورد سوال قرار ميگيرند.»
صدا و سيما به هيچكس پاسخگو نيست
سخنگوي دولت در ادامه اظهارداشت: «درحالي كه قانون اساسي رسانه را متعلق به قواي كشور از نظر حوزه اطلاعرساني دانسته است، ولي ما ميبينيم كه اين دستگاه پرقدرت فاقد نظارت است و در حقيقت تنها قدرت بينظارت رسانه ملي است كه نه مجلس بر آن نظارت دارد، نه دولت و نه پاسخگويي به رهبري دارد». سخنگوي دولت در ادامه با بيان اينكه «اطلاعرساني با جهتگيري گفتماني رسانه منطبق است و هر رسانهاي خواستگاه ايدئولوژيك خود را دارد و نميتواند اين را منكر شود كه به هرحال براساس خواستگاه ايدئولوژيك خود كار ميكند» در پاسخ به اين سوال كه شما انتظار شفاف و روشنتان از رسانه ملي چيست؟، گفت: «رسانه ملي يك قدرت بينظارت است و طبق قانون در برابر دستگاههاي اجرايي، قضايي و مقننه تكاليفي دارد و بايد اين تكاليف خود را عمل كند، ولي اكنون ميبينيم كه اين احساس تكليف در اين رسانه وجود ندارد و بيش از آنچه كه هست احساس استقلال ميكند و تعريف مستقل بودن اين رسانه از دستگاههاي ديگر در ذهنيت مسوولان اين رسانه رسوخ كرده است. بايد اين فكر اصلاح شود و مسوولان اين رسانه بايد خود را عضوي از اين مجموعه بداند كه نسبت به اين مجموعهها و دستگاهها مسووليت دارد و اين مسووليت بايد درجهت تقويت و پيشبرد نيازمنديهاي رسانهاي و اطلاعرساني هر يك از اين قوا باشد».
صداوسيما بايد به روساي قوا پاسخگو باشد
وي ادامه داد: «البته من يك ظرفي را براي نقادي رسانه ملي بر مسير گفتمان انقلاب اسلامي و رهبري كه فراتر از قوا ست قائل هستم، ارتباط گسترده با مردم، شفافيت اطلاعات يا به عبارتي ديگر تعامل اسلامي با مردم؛ ولي اينكه مدعي شود ما سخنگوي مردم هستيم و فقط بيايد ناكارآمديها، ضعفها، اشكالات و مطالبات را كاملا مطرح كند آن را بزرگ كند و روي آن متمركز شود؛ درست نيست. صدا و سيما بايد نسبت به روساي قوا پاسخگو باشد و در اين عرصه به مردم نيز خدمت ارائه دهد». وي با بيان اينكه «من معتقدم حلقه مفقوده همينجاست» اضافه كرد: «اين بحثي است كه ما به آن نپرداختهايم. در واقع اين مسئله مهم است كه نظارت بر مهمترين قدرت تفكرسازي و مديريت افكار عمومي و فرهنگ عمومي كشور كه يك حركت انحصاري نيز دارد با چه كسي است و اين در قانون به وضوح تعريف نشده است».
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]
-
گوناگون
پربازدیدترینها