پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848323655
تاريخچه ي اس-ام-اس در ايران!!!!
واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: تاريخچه ي اس-ام-اس در ايران!!!!
اگر شما در ايران زندگي ميکنيد و مجهز به يک دستگاه موبايل هم هستند، داستان اس ام اس برايتان داستان جديدي نيست. شما خود هر روز تعداد فراوني اس.ام.اس دريافت ميکنيد. محتواي اين پيامها هميشه خبري از جانب آشنايان يا تذکر نکات مغفول از ناحيه خانواده نيست. چه بسيار زنگها که براي پيامهاي ديگري به صدا در ميآيند. مضمون اين پيامها هرگز يکسان نبوده و طيفي که شعاع آن را بهتر است از شير مرغ تا جان آدميزاد گسترده بدانيم، در بر مي گيرد.
فراواني و تنوع اس.ام.اس به گونهاي است که ميتوان ادعا کرد اس.ام.اس در ايران از کارکرد اصلي خود که انتقال پيام شخصي و خصوصي است خارج شده و کارکردي ثانوي، و چه بسا قابل توجهتر از کارکرد نخست، پيدا کرده است.
در اين کارکرد، بسياري از پيامها جنبه عمومي و غير شخصي دارند. انتقال پيام خصوصي، کارکرد خود موبايل (ارتباط صوتي) نيز هست اما وجود عواملي (که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد) سبب شده است که ما خروج از کارکرد اصلي را تنها در مورد اس ام اس بپذيريم.
تولد اس ام اس
انتقال پيام شخصي و خصوصي به طريق نوشتاري يا همان اس.ام.اس (پيام کوتاه) اولين بار در سال 1990 در اروپا متولد شد و در سال 1998 با تکميل فنآوريهاي جانبي، به بلوغ و محبوبيت عمومي رسيد.
تاسيسات فني اس.ام.اس در ايران با تاخير فراوان، در اواخر سال 1381 شمسي (اوايل سال 2003 ميلادي) در شرکت مخابرات راهاندازي شد و از آن پس با شتابي فزاينده رشد و گسترش پيدا کرد. به حدي که به عنوان مثال تنها ظرف 6 روز, از 29 اسفند 1384 تا 6 فروردين 1385، 175 ميليون اس ام اس به قيمت تقريبي دو ميليارد تومان، به نواحي مختلف کشور ارسال شد. از اين ميان تنها سهم روز اول سال 85 بيش از 30 ميليون پيام کوتاه بوده است.
فزوني شمارگان اس.ام.اسهاي ارسالي به خوبي بيانگر ميزان محبوبيت اين وسيله ارتباطي در ايران است، اما پيش از آنکه به علل محبوبيت آن بپردازيم لازم است از بحث آمار و ارقام کمي فاصله گرفته و تا حد مقدور به محتواي اس ام اس هاي رد و بدل شده در ايران توجه کنيم.
گونهشناسي اس ام اس
گرچه تا به حال تحقيق آماري در مورد اس.ام.اسها در ايران انجام نشده است، اما با رجوع به منابعي چون اينترنت و با پرسش از برخي ارسال و دريافت کنندگان پيام کوتاه ميتوان گونههاي زير را براي اس.ام.اس برشمرد.
از آنجا که آمار جامعي در دسترس نيست، ترتيب زير نميتواند گوياي ترتيب بيشترين و کمترينها باشد.
1- طنز و فکاهي
2- اروتيک
3- اجتماعي (سياسي, اجتماعي، قومي قبيلهاي، گروههاي مختلف اجتماعي، حوادث اجتماعي، مناسبت ها و...)
4- سياسي
5- عشقي
6- تبليغي- تجاري
7- مذهبي
8- خرافي
9- اخلاقي- حکمي
10- اطلاع رساني
11- ادبي
12- ورزشي
طنز و فکاهي
بچه هويجه با مامانش مي رن بيرون، وسط راه ميگه: مامان مامان! من آب هويج دارم!
يکي زنگ ميزنه هواشناسي ميگه: آقا خيلي ممنون، ديروز هوا خيلي خوب بود.
سياسي اجتماعي
هموطن، در باغ شهادت هنوز باز است! هواپيمايي جمهوري اسلامي
بوش بعد از مسلمان شدن به احمدي نژاد گفت: انرژي هستهاي رو ولش، اين صيغه که ميگن چيه؟
خبرنگار خارجي ميآد تهران، ميره مسجد ميبينه همه صف ايستادن برا غذا.ميگه مگه اينجا نماز نميخونن؟ ميگن نماز ميخواي برو دانشگاه تهران. ميگه پس دانشجوها کجان؟ ميگن اگه منظورت روشنفکرا و دانشمنداس برو زندان اوين. ميگه مگه دزدا رو نميبرن زندان؟ ميگن زکي! پس کي...
گروههاي مختلف اجتماعي
بسيجي موبايلشو ميزاره رو پيغام گير، ميگه: لطفا پس از شنيدن دعاي کميل پيغام خود را بگذاريد
بسيجي ميخواد عروسک بخره به صاحب مغازه ميگه: ببخشيد آقا، قيمت اين خواهرمون چنده؟
حوادث اجتماعي
جديد ترين ضرب المثل چيني ميگويد: يک ايراني اگر هواپيمايش سقوط نکند، از حوادث رانندگي جان سالم به در ببرد، آلودگي هوا زندهاش بگذارد و زلزله زير آوار لهاش نکند، حتما از خوشحالي خواهد مرد!
سياسي
احمدي نژاد ميخواد از اين بعد به کارمندها بهجاي قند خرما بده چون هم انرژي داره هم هسته
عشقي
اگر ميتوانستم مجازاتت کنم از تو ميخواستم به اندازهاي که تو را دوست دارم مرا دوست داشته باشي
تبليغي- تجاري
صبح خود را با شير ...آغاز کنيد
فيلم خداحافظ لنين امشب از شبکه يک سيما
مگه نشنيديد مي گن سن ايچ و چهل و دو اينچ
مذهبي
الو، سلام. منزل خداست؟ /اين منم مزاحمي که آشناست/ هزار دفعه اين شماره را دلم گرفته است ولي/هنوز پشت خط در انتظار يک صداست/شما که گفته ايد پاسخ سلام واجب است/به ما که ميرسد چرا حساب بندههايتان جداست؟
خدايا! من گمشده درياي متلاطم روزگارم و تو بزرگواري. پس اي خدا! هيچ ميداني که بزرگوار آن است که گمشدهاي را به مقصد برساند؟ تا ابد محتاج دستگيري تو، رحمت تو، توجه تو، عشق تو، گذشت تو، عفو تو، مهرباني تو، و در يک کلام، محتاج توام.
خرافي
اگر دعاي حضرت يونس را به 10 نفر ارسال کني سود کلاني خواهي يافت. اگر اينکار را نکني تا 3 روز ديگر حتما اتفاق بدي براي تو يا يکي از افراد خانواده تو پيش ميآيد.
اخلاقي - حکمي
کساني که تو را دوست دارند دوست بدار. کساني که تو را دوست ندارند دوست بدار. بالاتر از همه، خودت باش. خوشبخت باش و هرگز و هرگز ريسمان اميد را رها مکن
دستهايي که ياري ميرسانند مقدس تر از دستهايي هستند که دانههاي تسبيح را ميگردانند
اطلاع رساني
کوي داغونه! 150 نفر زخمي شدن، حراست رو آتيش زدن، پرديس آشوبه...
ادبي
مطرب آنروز که از ساغر هستي خبرم داد و برفت/ خبر از ساقي روح البشرم داد و برفت/ ساقي امروز بيامد به در ميکده ليک/ هوس نوش ميش را به سرم داد و برفت
ورزشي
از برانکو ميپرسند تاکتيکتون توي تيم ملي چي بود که اينقدر خوب درخشيديد؟ برانکو ميگه تاکتيکمون؟؟؟حميييييييييد.
کاملا مشهود است که در گستره وسيع پيام کوتاه و تحت لواي گونههاي متنوع آن، عرصههاي مختلف زندگي فردي و اجتماعي مورد اشاره، تمسخر، اعتراض و گاه تاييد قرار مي گيرد. در واقع دايره گسترده اس.ام.اس آيينهاي است که تقريبا تمام آنچه يک انسان در روابط فردي و اجتماعياش ، به طور روزمره با آن سر و کار دارد، از *** گرفته تا عبادت را در خويش منعکس ميکند.
در اين طيف گسترده مشترکاتي يافت مي شود که از جمله آن مي توان به زبان اس ام اس ها اشاره کرد.
زبان اس ام اس
بحث از زبان اس.ام.اس را از دو منظر ميتوان مورد توجه قرار داد:
1- زبان اس.ام.اس از لحاظ نوشتاري
2- زبان اس.ام.اس از احاظ ادبي
به لحاظ نوشتاري، اس.ام.اسها به سه طريق انگليسي، فنگليش و فارسي ارسال مي شوند.
از آنجا که تکنولوژي اس.ام.اس بر پيش فرض اوليه انگليسي تعبيه شده است، طبعا به کارگيري آن با اين زبان فاقد هرگونه مشکلي است، اما از آنرو که که اغلب ايرانيان امکان ايجاد ارتباط به وسيله اين زبان را ندارند، از روش ديگري استفاده کردهاند. در اين روش از حروف انگليسي و گفتار يا کلمات فارسي استفاده مي شود و به آن اصطلاحا فنگليش ( فنگليسي يا پينگليش) ميگويند. اين روش پيش از اين در برخي ديکشنريهاي دو زبانه، براي آموزش زبانهاي بيگانه به انگليسي زبانان يا آلماني زبانان به کار گرفته شده است.
البته با گذشت زمان و با ظهور موبايلهايي که با زبان فارسي سازگار بودند، اين مشکل نيز رفع شد و در حال حاضر بسياري از اس ام اس ها به زبان فارسي نگاشته مي شوند.
مدتي است امکان ارسال اس.ام.اس تصويري نيز فراهم شده است و شايد بتوان آنرا زبان چهارم اس.ام.اس ناميد.
زبان اس.ام.اس از لحاظ ادبي اما داستان ديگري دارد. خصوصيات زباني زير در ميان اکثر اس ام اسها مشترک است:
1- زبان اس ام اس زبان طنز است. از پيامهاي کوتاه نوع اخلاقي، اطلاع رساني و مذهبي و ادبي که بگذريم، در ساير انواع اس.ام.اس اين تنها زبان طنز است که به رسميت شناخته ميشود تا جايي که نزد بسياري، اس.ام.اس مترادف طنز و جک است و به عنوان مثال سوال مي کنند: " اس.ام.اس جديد چي داري؟" به جاي "جک جديد چي داري؟"
2- زبان اس.ام.اس زبان ايجاز و اختصار است. گاه مضموني که نيازمند توضيح نيم صفحهاي است، مبتکرانه در دو سطر خلاصه ميشود. علت اصلي اين امر آن است که به لحاظ فني هر اس ام اس ميتواند حداکثر از 160 کاراکتر (حرف) تشکيل شده باشد.
3- زبان اس.ام.اس زبان محاورهاي است. از برخي گونههاي خاص مانند اس ام اس رمانتيک و ادبي که بگذريم، ساير موارد زباني عاميانه و غير ادبي دارند که به گفتار نزديکتر است تا به نوشتار.
4- زبان اس.ام.اس زبان گوشه و کنايه است. بسياري پيامها در لفافه و غير صريح بيان ميشوند. اين امر ريشه در خصلت کنايه گويي و فرار از صراحت لهجه ما ايرانيان دارد.
علل شيوع و محبوبيت اس ام اس
بر اساس آمار " شرکت ارتباطات سيار"، مشترکان اين شرکت در سال گذشته، به مناسبت اعياد غدير و قربان، حدود 26 ميليون پيام کوتاه ارسال کردهاند. اين شرکت همچنين اعلام داشته است هر روز به طور متوسط 9 ميليون اس ام اس در ايران ارسال مي شود. اين حجم فزاينده اس ام اس حاکي از محبوبيت آن در ايران است. اما به راستي دلايل اين محبوبيت چيست؟
1- دليل اقتصادي
اولين و روشنترين دليل بهکارگيري فراوان اس ام اس مقرون به صرفه بودن تعرفه آن در مقايسه با تعرفه مکالمه تلفني است. در حال حاضر قيمت ارسال هر اس ام اس برابر 30 درصد يک دقيقه مکالمه، معادل 140 ريال در مقابل 447 ريال قيمت مکالمه موبايل براي 10 پالس در دقيقه است.*
2- فقدان رسانه آزاد
ارائه برنامههاي کاملا جهتدار و يکسويه از سوي رسانههاي دولتي و اعمال کنترل و *****ينگ بر رسانههاي غير دولتي، فضاي تبادل آراء و نظريات را در جامعه تا حد زيادي محدود کرده است.
عدم وجود رسانههاي آزاد و مستقل، اعم از راديو، تلوزيون، ماهواره، مطبوعات، اينترنت و ...در جامعه موجب شده است که جوانان براي ابراز عقايد و نظريات خود به دنبال بديلي نوين باشند. اس ام اس از آن جهت که نقشي رسانهاي نيز بازي ميکند و در ايفاي اين نقش از آزادي عمل برخوردار است، مورد توجه و محبوبيت جوانان قرار گرفته است.
3ـ امنيت نسبي فضاي پيام کوتاه
اعمال کنترل شديد بر رسانه ها موجب رخت بر بستن امنيت از عرصه کار رسانهاي شده و کارگزاران رسانهها همواره در معرض انواع مخاطرات قرار مي گيرند. ناشناس بودن توليد کننده پيام در فضاي پيام کوتاه به او مصونيت نسبي مي بخشد. به عبارت ديگرامنيت در فضاي رسانهاي پيام کوتاه هنوز به طور جدي مورد تهديد قرار نگرفته است. اين آزادي عمل به ارسال کنندگان اس ام اس اطمينان ميبخشد که با امنيت خاطر پيامهايي ارسال کنند که بيان آن در ساير رسانه ها مقدور نيست.
4 ـ نياز روحي جامعه به تفريح و تفنن
طنز و فکاهي نقشي مهم در ايجاد تمدد اعصاب و روان ، بويژه در خلال امور روزمره دارد. اس ام اس ها به خاطر ايجاد "زنگ تفريحي" کوتاه در اثناء کار روزانه، طرفداران فراواني دارند.
5 ـ محدوديت امکان ارتباط دختران و پسران در جامعه
دلايل فرهنگي و موانع دولتي در ايجاد ارتباط آزاد دختران و پسران در ايران، آنان را وامي دارد تا به نحوي بر اين هر دو محدوديت غلبه کرده و با يکديگرارتباط برقرار کنند. پيام کوتاه اين امکان را به آنان ميدهد که به دور از چشم مراقبان خانگي و خياباني، پيام خود، بهويژه در بخش اروتيک را به يکديگر منتقل کنند.
کارکردهاي اس ام اس
از آنجا که در اين نوشتار اس ام اس به عنوان يک "پديده اجتماعي" از منظر علم جامعه شناسي مورد توجه قرار گرفته است، بي مناسبت نيست به تبع مکتب کارکرد گرايي، فونکسيونها يا همان کار ويژههاي اين پديده اجتماعي نيز بررسي شود. اس ام اس در ايران داراي کارکردهاي متعدد، متنوع والبته بعضي متفاوت با ساير کشورها است که از آن ميان ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
1- کارکرد پيام رساني
پيام رساني همان کارکرد اوليه و ذاتي اس ام اس است که در همه جاي دنيا يکسان بوده و از آن به "سرويس پيام کوتاه " يا Short Message Service (SMS) ياد ميشود.
تفاوت اس ام اس با مکالمه تلفني در آن است که اولي به نحو نوشتاري است و در موقعيتهاي بسياري که امکان مکالمه تلفني وجود ندارد، به خوبي نقش آنرا نمايندگي مي کند. اين کارکرد از آنرو در ايران مورد استقبال است که بسياري از مواقع ، خصوصا در ساعات کاري روز، شبکه مخابراتي کشور از ارائه ارتباط تلفني با موبايل عاجز است و به اصطلاح خط دهي به موبايل با مشکل مواجه است.
2ـ ايجاد ارتباط انساني
زندگي در عصري که عصر مدرنيسم وصنعت نام گرفته؛ زندگي در اجتماعي که دوران گذار خود را طي مي کند؛ زندگي در کلان شهري که حتي آمد و شد در آن با سهولت ممکن نيست، لوازمي دارد که يکي از آنها قرباني شدن روابط انساني است. ايران و خصوصا تهران که در حال حاضر در چنين شرايطي قرار دارد، مستلزم يافتن جايگزينهايي براي شيوه هاي سنتيتر روابط انساني است. اس ام اس ها بخشي از اين بار را خلاقانه بر دوش مي کشند. چه بسيار که اس ام اس ها (خصوصا آنگاه که به اشتباه ارسال ميشوند) موجب شکل گرفتن رابطهاي جديد ميان دو نفر مي شوند و چه بسيار که در اثر تکرار، روابط را صميمي تر و افراد را به يکديگر نزديک تر مي کنند. دراينجا به عنوان نمونه مي توان به اس ام اس هايي اشاره کرد که حتي زمينه ساز ازدواج دو نفر شدهاند.
3ـ ايجاد تفنن و سرگرمي
اجتماعي که به تازگي تجربه تلخ هشت سال جنگ را پشت سر نهاده و از آن پس فشار بار سازندگي را تحمل کرده و مي کند، به لحاظ روحي سخت نيازمند تفريح و تفرج است. از آنجا که رسانههاي عمومي به خوبي اين نياز جامعه را بر آورده نمي کنند، اس ام اس ها به عنوان رسانهاي جايگزين يا مکمل، در تکرار هر روزه خود، کارکردي سخت فرح بخش و شادي آفرين پيدا کردهاند. با خواندن هر اس ام اس، يا لبخندي بر لب نقش مي بندد و يا طنين قهقهاي مي پيچد و حس مطبوع اين شادي انسان را وامي دارد که آنرا براي ديگران نيز به اصطلاح send کند.
4ـ توليد انبوه طنز
ايجاد تفنن وسر گرمي (که به عنوان کارکرد پيش گفته بيان شد) نيازمند انبوهي از فکاهيهاي جديد است. اس ام اس ها، به ويژه با دستمايه قرار دادن امور سياسي، اجتماعي، فرهنگي، عرفي و...هر روز نو مي شوند. حتي اگر گزيده دستچين شده اين حجم انبوه طنز به نحوي، يا در ذهن جمعي و يا در مجموعه اي مکتوب، ثبت شود قطعا به انباشت و توليد مجموعه اي بزرگ از فکاهي ها در تاريخ ادبيات کشور منجر خواهد شد.
5- کارکرد تبليغاتي
اين کارکرد بيشتر مورد استفاده کارخانجات، بانکها، برخي ادارات و مراکز دولتي، صدا و سيما، برخي مراکز ديني و ...قرار مي گيرد که جهت تبليغ کالا يا خدمات خود از آن بهره مي برند. اين کارکرد در ساير کشور ها نيز تا حدودي رايج است، گرچه همواره بهره برداري از پيام کوتاه در اين راستا بحثهاي حقوقي متعددي مبني بر تجاوز به حريم خصوصي افراد را به همراه داشته است. نکته جالب توجه آنکه علي رغم اعلام شرکت ارتباطات سيار براي مسدود کردن ارسال اينگونه اس ام اس ها براي کساني که مايل به دريافت آن نباشند، در طول يکسال گذشته تنها 3561 نفر، از بالغ بر 5 ميليون و 800 هزار مشترک ، در خواست عدم دريافت اينگونه پيام ها را داده اند.**
6 ـ کارکرد رسانهاي
آنچنان که در مباحث تئوريک مربوط به جامعه شناسي رسانهها گفته مي شود، مخاطبان رسانه ها داراي علايق خاصي هستند و علايق آنان در انتخاب رسانه مطلوب، نقشي اساسي ايفا ميکند. به عبارت ديگر مخاطبان در پي آن هستند که آنچه از جنس دلخواستههايشان است را در رسانه بيابند.
با توجه به اين اصل، آنچه در مورد رسانههاي موجود در ايران مشهود است بر آورده نکردن خواست مخاطبان و نوعي بي توجهي به سليقه آنان و اتخاذ رويکرد اطلاع رساني قطره چکاني است. در اين ميان اس ام اس با توجه به ويژگيهاي منحصر به فردش، (به همراه ساير رسانه هاي نوين) نقشي بديل بر عهده گرفته است.
ويژگيهاي رسانهاي اس ام اس را مي توان به قرار زير برشمرد:
1ـ سرعت عمل
2ـ دسترسي دائم
3ـ فراگيري مخاطبان در ميان تمام اقشار و لايه هاي اجتماعي
4ـ خصوصي (غير دولتي ) بودن
5ـ فردي بودن (عمومي نبودن)
اين ويژگيها اس ام اس را به يک "رسانه دلخواه" تبديل کرده است.
اگر يکي از اساسي ترين وجوه يک رسانه را وجه اطلاع رساني آن بدانيم، درخواهيم يافت که بويژه در مقاطعي معين و همزمان با وقوع برخي حوادث سياسي ـ اجتماعي، اس ام اس کارکرد اطلاع رساني خود را به بهترين وجه اجرا کرده است. به عنوان نمونه مي توان به انتخابات دوره نهم... رياست جمهوري و انتقال لحظه به لحظه آخرين اخبار، ونيز ارسال آخرين خبر هاي مربوط به سقوط هواپيماي C-130 توسط خبرنگاران در آخرين لحظات حياتشان اشاره کرد.
7ـ ايجاد شبکه اجتماعي
شبکههاي اجتماعي بافتهاي جامعه هستند که به وسيله تارهاي نامرئي ارتباطات اجتماعي به هم تنيده شده اند. هر يک از ما در شبکههاي گوناگون خويشاوندي، دوستان، هم حزبي ها، همکاران، همسايگان و ... قرار داريم و با ساير اعضاء شبکه در ارتباط هستيم.
يکي از کارکردهاي مهم اس ام اس آن است که با برقراري ارتباط با ديگران، موجب تقويت يک شبکه اجتماعي و يا ايجاد شبکه اي جديد مي شود. البته شبکه تازه تاسيس ممکن است ناپايدار و کم دوام، يا پايا و با دوام باشد.
در حال حاضر بسياري از افراد در چت روم ها، فرومهاي گفتگو يا وبلاگها شماره موبايل خود را به ديگران داده و از آنان درخواست مي کنند که اس ام اس هاي جديد را برايشان ارسال کنند. همانطور که مراجعه کنندگان و کامنت نويسان يک وبلاگ يا فروم گفتگو گاه يک شبکه اجتماعي را تشکيل مي دهند، مبادله کنندگان اس ام اس نيز مي توانند يک شبکه اجتماعي مجازي ايجاد کنند.
شبکه اجتماعي، بسته به موضوع ارتباط اعضاء، مي تواند سياسي، اجتماعي،مذهبي، ادبي و...باشد. با تشکيل اين شبکهها ميتوان کارکردهاي خاصي را نيزاز آنان انتظار برد. اين شبکهها داراي پتانسيلي قوي هستند و قادرند پيامي را در زماني بسيار کوتاه در سرتاسر کشور و در ميان لايه مختلف مردم پخش کنند. امکان send to all و forward زمان را کوتاه تر نيز مي کند.
8 ـ ساخت اتيتوت يا وجهه نظر
عملکرد سريع و فراگير اس ام اس که حاصل کارکرد رسانهاي و ايجاد شبکه اجتماعي آن است، به کارکرد ديگري منجر مي شود که ساخت اتيتوت يا وجهه نظر است. درشرايط سلب اعتماد از رسانههاي رسمي، بهترين موقعيت براي رسانههاي جايگزين پيش مي آيد که با استفاده از ظرفيتهاي خود به ساخت ديدگاه عمومي در مورد مسايل گوناگون بپردازند. اس ام اس در اين کارکرد "رسانه اي مردمي" است که محتوايش از آستانه پذيرش قابل قبولي برخوردار است.
9 ـ کارکرد سياسي
کارکرد سياسي را شايد بتوان يکي از بزرگترين کارويژههاي اس ام اس در ايران دانست. حجم بسيار گستردهاي از پيامهاي کوتاه، که البته بايد اذعان داشت ملاحتشان به محبوبيت فراوانشان انجاميده است، داراي مضمون سياسي هستند. گويا تکنولوژي جديد بهترين وسيله را در خدمت مردمي قرار داده است که در طول تاريخ همواره نارضايتي خود از حکومت ها را با طنز بيان ميکرده اند. اصولا بخش قابل توجهي از سنت نقد اجتماعي در ايران معاصر، زباني کنايه آميز و طنز آلود داشته و اين خود به فرهنگ شفاهي مردم راه يافته است.
کارکرد سياسي اس ام اس در مقاطعي همچون زمان انتخابات بسي نمايان تر مي شود. اس ام اس تجربه اوليه کارکرد سياسي خود را در انتخابات هفتم مجلس شوراي اسلامي از سر گذراند؛ آنجا که رسانههاي عمومي از بحث پيرامون مسئله تحريم انتخابات منع شده بودند و اس ام اس ها پيام طرفداران تحريم را به همه جاي کشور ميرساندند.
دومين تجربه سياسي اس ام اس، انتخابات نهم رياست جمهوري بود. اين داستان آنگاه اوج گرفت که اس ام اس مبني بر تمسخر احمدي نژاد براي خود او نيز ارسال شد و او نيز با نشان دادن دستگاه موبايل خود به مجري برنامه زنده تلويزيون، اين امر را نشاني بر مظلوميت خويش و تخريب از جانب رقيب گرفت.
ارسال اس ام اس عليه احمدي نژاد در آن زمان حتي مورد اشاره شبکه تلويزيوني زد دي اف آلمان نيز قرار گرفت.
از آن پس نيز هر روز و بهخصوص پس از ايجاد هر تحولي در عالم سياست، اس ام اس هاي مرتبط و طنز آلود به سرعت از راه مي رسند. اما کاربرد فراوان اين نوع پيامها تنها به دليل طنز آميز بودنشان نيست. دليل اصلي را بايد محدوديت فضاي کار رسانهاي و خبردهي در عالم سياست دانست. آنجا که رسانههاي اپوزيسيون قادر نيستند به راحتي انتقاد خويش از دولت را بيان کنند، رسانههاي جايگزين اين امر را بر عهده ميگيرند. بستن روزنامه و ***** کردن سايتها و وبلاگ ها نسبتا راحت تر مينمايد تاايجاد محدوديت در ارسال پيام کوتاه. گرچه دراين مورد نيزيک ماده قانوني*** به لايحه جرايم رايانهاي ـ تهيه شده در کميته مبارزه با جرايم قوه قضاييه ـ افزوده شده و به تصويب هيات دولت نيز رسيده است. ذکر اين نکته نيز لازم است که در آمد فراواني که هر ساله شرکت مخابرات از طريق عوايد ارسال اس ام اس بدست مي آورد مانع بزرگي در راه برخورد شديد با آن براي دولت ايجاد کرده است.
تاثيرات اس ام اس
کارکرد بي انکار رسانهاي اس ام اس سبب ميشود که پيامهاي کوتاه داراي نوعي اثر گذاري باشند. البته از آنجا که دير زماني از عمر پيام کوتاه در ايران نميگذرد، و پديدههاي اجتماعي اثرات خود را در دراز مدت به نمايش ميگذارند، تنها ميتوان پيش بيني کرد که پيام کوتاه، در تعامل با ديگر رسانههاي نوين مانند وبلاگها، داراي اثراتي از اين قبيل باشند:
اثرات فردي
1ـ ايجاد احساس آزادي بيشتر در بيان افکار و عقايد
2ـ تقويت حس کنشگر اجتماعي بودن
3 ـ ايجاد حس بي پروايي در اظهار تمايلات اروتيک
اثرات اجتماعي
1 ـ متاثر نمودن حوزه زبان با ويژگيهاي زبان اس ام اس
2 ـ تاثير در ايجاد فضايي شاد در جامعه
3 ـ کمک به شکست انحصار رسانهاي دولت
4 ـ دامن زدن به شيوع مباحث اروتيک در جامعه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
-