واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آيتالله سبحاني مفسر متكلم/ 8نجارزادگان:بيشتر مباحث تفسيري آيتالله سبحاني كلامي است
گروه انديشه: آيتالله سبحاني انسان ذو ابعادي است و از روشهاي فقهي و كلامي در تفسيرش استفاده ميكند. همچنين برخي از تفاسيرش را روايي نيز ميتوان ناميد. بنابراين وي در تفسير روش مخصوصي ندارد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، دكتر «فتحالله نجارزادگان»، عضو هيئت علمي دانشگاه تهران و نويسنده كتابهاي «تفسير تطبيقي» و «درسنامه متون اسلامي» در گفتوگو با سرويس انديشه و علم درباره ابعاد علمي آيتالله «جعفر سبحاني» ضمن بيان مطلب فوق، گفت: از ويژگيهاي استاد سبحاني كه تقريبا در بين مراجع ما منحصر به فرد است، يكي اين است كه آيتالله سبحاني در تمام علوم رايج اسلامي كه امروزه مطرح است؛ يعني در حوزه رجال، كلام، تفسير، علوم قرآن، فلسفه، فقه و اصول كار كرده و اثر تحقيقي و كتاب دارد كه با توجه به مرجعيت ايشان ميتوانيم بگوييم منحصر به فرد است.
وي در مورد ويژگي دوم اظهار كرد: وي فقيه درگير است نه فقيه منزوي؛ يعني درگير با جامعه، نه درگير متضاد جامعه؛ يعني در متن جامعه است و همواره به دنبال اين بوده و هست كه ببيند در جامعه چه نياز و خلا لحاظ فكري و فرهنگي وجود دارد تا در حد توان پاسخ بگويد، مثلا در زمينه ماركسيسم كتاب دارد و كتابي با عنوان «رمز موفقيت مردان بزرگ» براي جوانان نوشته است، شايد 100 تا 150 كتاب از او در زمينههاي مختلف وجود داشته باشد، دليلش اين است كه وي در متن جامعه بوده و هست و همواره به اين فكر ميكند كه جامعه چه نيازي دارد.
نويسنده كتاب «پژوهش ديني» افزود: حدود يكسال پيش وهابيها كتابي نوشتند كه آيتالله سبحاني با توجه به كهولت سني كه دارند، اما به لحاظ احساس وظيفه كتاب را مورد مطالعه قرار داد تا بر كتاب نقدي بنويسد و از من خواست در اين نقد به برخي از منابع رجوع و كمكشان كنم، حتي خودش چندبار شخصا با منزل ما تماس گرفت و از روند كار جويا شد، براي اينكه هرچه زودتر كتاب چاپ شود و در اختيار جوانان و ديگر افراد قرار بگيرد تا شبههاي بيجواب نماند و موجب انحراف نشود. من به اين كار ميگويم تعهدورزي و حضور در متن جامعه و درگيري با مباحث و مسائلي كه در جامعه بوده و هست.
نجارزادگان آثار آيتالله سبحاني را به دو دسته تقسيم كرد و تأكيد كرد: شما ميتوانيد آثار وي را به دو دسته تقسيم كنيد. يك دسته آثاري كه ناظر به مباحث اجتماعي است، مانند «رمز موفقيت مردان بزرگ» و «پاسخ جوانان شيعي به پرسشهاي وهابيان» و دسته دوم: كتابهاي تخصصي كه در حد مباحث اجتهادي است و در سطح عالي حوزه تدريس و مباحثه و نظردهي ميشود.
عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در مورد تأسيس مرسسه امام صادق(ع) يادآور شد: شايد به دليل همين احساس وظيفه است كه آيتالله سبحاني موسسه امام صادق(ع) را راهاندازي كرد. اين مؤسسه يكي از مراكز دروس تخصصي حوزه، كلام و فسفه است كه زير نظر خودش اداره ميشود.
اين نويسنده در مورد اساتيد آيتالله سبحاني گفت: او شاگرد امام(ره) بوده و تنها و اولين كسي است كه درسهاي تخصصي امام(ره) را در سال 1342 به عربي نوشته است. اين كتاب «تهذيب الاصول» نام دارد درسهاي اصول امام(ره) در سطح عالي كه ما به آن خارج اصول ميگوييم را در برميگيرد.
وي در مورد كتاب «تفسير صحيح آيات مشكله قرآن» تصريح كرد: شخصي تفسيري نوشت به نام «تفسير آيات مشكله قرآن» يكي از آياتي كه آن شخص بحث كرده آيهاي است مربوط به عالم زر؛ يعني آيه 159 سوره اعراف، كه آيتالله سبحاني بررسي كرد و ديد تفسير آيات داراي خطاهاي فاحشي است، اين نويسنده حرفهايي زده كه داراي مشكل است. پس وي شروع به نوشتن كتابي كرد با نام «تفسير صحيح آيات مشكله قرآن»، اگر در كتاب «تفسير صحيح آيات مشكله قرآن» نگاه كنيد قدرت تفسيري آيتالله سبحاني را ميتوانيد ببينيد و اين نشان ميدهد وي دست در كار تفسير و اشراف به آن دارد.
نجارزادگان آيتالله سبحاني را ذو ابعاد دانست و اذعان كرد: آيتالله سبحاني انسان ذو ابعادي است. بنابراين هرگاه وارد تفسير فقهي آيات بشود ميتوانيد بگوييد روش تفسيري وي فقهي است. به عنوان يك فقيه چون آيتالله سبحاني يك فقيه به تمام معنا است. از طرف ديگر، چون سازمان و مؤسسه وي سازمان و مؤسسه كلام و فلسفه است، بيشترين مباحث تفسيري آيتالله سبحاني رنگ و بو و روش تفسير كلامي است، مانند همان تصحيح تفسير آيات مشكله كه يك بخش آن مباحث كلامي است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: آيتالله سبحاني به دليل اينكه از روايات اهل بيت(ع)در تفسير بهره ميگيرد ميتوان با قدري مسامحه تفسيرشان را تفسير روايي ناميد، پس نميتوان گفت آيتالله سبحاني در تفسير روش مخصوصي دارد.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]