واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: حداكثر 30 درصد جوانان نياز واقعي به ارتودنسي دارند
ناهنجاريهاي فك و صورت متعلق به دسته ناهنجاريهاي پيچيده هستند كه حتي بايد تحت جراحي قرار گيرند.
كارشناسان معتقدند در شرايط موجود فقط 25 تا 30 درصد از مردم نياز شديد به انجام عمل ارتودنسي دارند و بيشتر ارتودنسيها در كشور ما فقط جنبه زيبايي داشته و به هيچ وجه ضروري نيستند.
اين درحالي است كه در چند روز گذشته بسياري از رسانهها خبري را مبني بر «نياز مبرم» 70 درصد مردم به درمانهاي ارتودنسي منتشر كردند.
معاون آموزشي جهاد دانشگاهي علوم پزشكي تهران چند روز پيش در گفتوگو با يك خبرگزاري گفت: 70درصد مردم ايران نياز به درمانهاي ارتودنسي در سطوح مختلف مقدماتي، متوسط و پيشرفته دارند.
با اين حال متخصصان ارتودنسي چنين آماري را به اين صورت تاييد نميكنند و حتي برخي معتقدند در شرايط موجود فقط 25 تا 30 درصد از مردم نياز شديد به انجام عمل ارتودنسي دارند.
دكتر لادن سامانيان، دانشيار گروه ارتودنسي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و دبير انجمن ارتودنتيستها در گفتوگو با همشهري، با تاكيد بر اينكه براي اعلام چنين آماري چند مسئله را بايد در نظر گرفت، ميگويد: اگر بخواهيم اينطور به مسئله نگاه كنيم كه در جامعه ما مردم حتي براي مشكلات خيلي خفيف دندان هم به پزشك مراجعه ميكنند، يعني مشكلاتي كه اصلا نياز به درمان ندارد، ممكن است چنين رقمي منطقي بهنظر برسد.
وي با بيان اينكه ما در مطالعاتمان مشكلات دهان و دندان را به 3درجه طبقهبندي ميكنيم، ادامه ميدهد: مشكلات دهان و دندان شامل مشكلات خفيف، متوسط و شديد ميشوند و با اين حال اگر بخواهيم نياز متوسط مردم به درمان ارتودنسي را در نظر بگيريم، شايد اين آمار 45 درصدي به 68 درصد هم برسد، ولي كساني كه نياز شديد به درمان ارتودنسي دارند، فقط 24 تا 30 درصد از افراد جامعه را تشكيل ميدهند.
وي با توضيح اينكه منظور از نياز متوسط به درمان ارتودنسي اين است كه خيلي از ناهنجاريها ممكن است ايجاد شوند ولي اين ناهنجاريها باعث به هم خوردن وضعيت سلامت و عملكرد نامناسب دهان نميشوند، در ادامه تاكيد ميكند: در جامعه ما تقاضاي ارتودنسي بيشتر براي نيازهاي خيلي خفيف و متوسط زياد است، بهطوري كه مراجعهكنندگان به پزشك بدون انجام مشاوره فقط تقاضاي ارتودنسي ميكنند.
البته كارشناسان معتقدند عدهاي هم وجود دارند كه دندانهايشان نياز به ارتودنسي دارد ولي آنان متوجه چنين نيازي نميشوند.
به گفته متخصصان در چنين افرادي ممكن است دندانهاي خلفي يا لثهها دچار مشكل شده و فرد كاملا از آن بيخبر باشد، بهطوري كه در اين مواقع فرد موقعي به ارتودنتيست مراجعه ميكند كه ديگر نياز به درمانهاي بسيار پيشرفته دارد.
به عقيده دكتر ساماني، نكته ديگري كه نبايد آن را ناديده گرفت اين است كه خيلي از دندانپزشكاني كه در زمينه ارتودنسي تخصصي ندارند، به فرد مراجعهكننده چنين القا ميكنند كه او نياز اورژانسي به انجام ارتودنسي دارد، در حالي كه اگر چنين فردي به يك ارتودنتيست مراجعه كند، او تاكيد ميكند كه چنين ضرورتي وجود ندارد.
در اين ميان عدهاي از متخصصان نيز معتقدند اگرچه مردم بيشتر با در نظر گرفتن جنبه زيبايي سراغ درمانهاي ارتودنسي ميروند ولي با توجه به اينكه درمانهاي پيشگيريكننده و بينابيني در كشور ما و توسط مردم زياد جدي گرفته نميشود، ميتوان گفت نياز 45 تا 50 درصد مردم به درمانهاي ارتودنسي منطقي بهنظر ميرسد.
دكتر عبدالرحمان شوكتبخش، ارتودنتيست و دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با بيان اين موضوع به همشهري ميگويد: درست است كه مردم بيشتر با هدف زيبا كردن و مرتب كردن دندان به ارتودنسي روي ميآورند ولي بايد توجه داشت كه در جامعه ما كمترين اهميت به اقدامات پيشگيريكننده در رابطه با بهداشت دهان و دندان داده ميشود در حاليكه اگر درمانهاي پيشگيريكننده به موقع پيگيري شوند، نسبت 45 درصدي نياز به ارتودنسي بهمراتب كمتر خواهد شد.
اين متخصص ارتودنسي در ادامه توضيح ميدهد: درمانهاي ارتودنسي شامل درمانهاي مقدماتي، متوسط و پيشرفته هستند و بهعنوان مثال ناهنجاريهاي جزئي دندان احتياج به درمانهاي غيرپيچيده دارند ولي ناهنجاريهاي فك و صورت متعلق به دسته ناهنجاريهاي پيچيده هستند كه حتي بايد تحت جراحي قرار گيرند.
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]