واضح آرشیو وب فارسی:مهر: وزير امور خارجه -3:تحميل قرارداد امنيتي آمريكا به عراق بازي شكستخورده است/ سفر قريب الوقوع العطيه به تهران
منوچهر متكي فشار واشنگتن براي تحميل قرارداد امنيتي به عراق را بازي شكست خورده آمريكا براي پوشاندن شكستهايش در عراق خواند و گفت درك ما اين است كه مردم، مسئولان عراق و مراجع ديني آن كشور پذيراي اين قبيل نظرات تحميلي نخواهند بود.
به گزارش خبرنگار مهر، وزير امور خارجه كشورمان در بخشي از سخنان خود در نشست پرسش و پاسخ هجدهمين همايش بين المللي خليج فارس در دفتر مطالعات وزارت امور خارجه ، توافقات به دست آمده در اجلاس اخير دوحه را به تمام گروه هاي لبناني و مردم اين كشور تبريك گفت.
وي برگزاري اجلاس دوحه را نمونه بارز موفقيت در همكاري هاي درون منطقه اي دانست و گفت: اميدواريم اقدام مهم توافق شده در اجلاس دوحه يعني انتخاب رئيس جمهور كه انجام شد، تشكيل دولت لبنان كه در حال انجام است و برگزاري انتخابات با شكلي مناسب به نتيجه برسد.
وزير خارجه با اشاره به مواضع كشورمان در خصوص مسائل لبنان اظهار داشت : ما بارها گفته بوديم كه مشكلات 19 ماهه در لبنان صرفا در چارچوب گفتگوهاي لبناني - لبناني و با مساعدت كشورهاي منطقه براي نزديكي نظرات به يكديگر وهمچنين پرهيز از هرگونه تحميل فرمولي خاص در تصميم گيري از سوي كشورهاي خارجي نتيجه بخش خواهد بود.
متكي با انتقاد از نوع عملكرد آمريكا در ميدان تحولات لبنان اظهار داشت: جرج بوش روزي از خواب بيدار شد و دستور داد كه نماينده هاي مجلس لبنان رئيس جمهوري آن كشور را انتخاب كنند و اين در حالي بود كه قانون اساسي لبنان چارچوب ديگري را براي انتخاب رئيس جمهور مد نظر قرار داده بود.
وي ادامه داد: ازسوي ديگر ما به برخي كشورها دراين راستا كمك كرديم كه البته سياستهايشان درخصوص تحولات لبنان توفيقي نداشت چرا كه بارها گفته ايم فرمول حل مسائل در لبنان بايد برايند نظرات تمام بازيگران آن كشور و فرمولي مرضي الاطراف باشد در واقع ساختار لبنان ساختاري چند وجهي است و اجماع، اساسي معقول در آن به شمار مي آيد.
رئيس دستگاه ديپلماسي كشور با اشاره به خاطراتي از مذاكرات دوحه گفت: وقتي اين مذاكرات آغاز شد در ساعت 30/2 صبح به من زنگ زدند و از ايجاد بن بستي در روند گفتگوها خبر دادند ما از همان زمان تا ساعت 8 صبح با مقامات قطري، لبناني و مسئولان برخي كشورهاي ديگر در تماس بوديم و هدف از اين تماس ها صرفا تاكيد بر ادامه اين گفتگوها بود. در نتيجه اين تماس ها گفتگوها انجام شد و موضوع به نتايج قابل توجهي رسيد.
وي نتيجه گرفت بنا بر آنچه گفته شد راهكار حل مشكلات منطقه در خود منطقه است و ديگران بايد صرفا به تداوم رايزني ها و گفتگوها در اين چارچوب كمك نمايند.
وزير امور خارجه در ادامه سخنانش با اشاره به ناكارآمدي و پايان دوران سلطه طلبي آمريكا اظهار داشت: حقيقت اين است كه امروز رويكردهاي مبتني بر سلطه طلبي توسط آمريكا كه شايد در گذشته به راحتي انجام مي شد ديگر قابل اجرا نيست و آنها ديگر نمي توانند هچون گذشته به راحتي هر وقت اراده كنند در هرجا كه بخواهند حضور يابند.
متكي افزود: آمريكا پس از پايان جنگ با غروري وصف ناشدني سياست جهان تك قطبي را پيگيري نمود و لذا در افغانستان بر اساس تصميم سازمان ملل وارد شد و براي حمله به عراق آنچنان مست غرور بود كه بدون نياز به تصميم سازي سازمان ملل به طور يكجانبه عمل كرد.
وي يادآور شد: مردم منطقه در آن زمان از سقوط اسلام گرايي حاكم بر كابل و ديكتاتوري مسلط بر بغداد كه در فاصله يك دهه دو جنگ را به منطقه تحميل كرده بود خوشحال شدند اما كسي گمان نمي كرد كه اين اشغال در تداومي 6 - 7 ساله موجب كشتار صدها هزار نفر شود.
وزير خارجه ادامه داد: البته اين مسائل تجربه اي را نيز به نمايش گذاشت و آن شكست رويكرد يكجانبه گرايانه آمريكايي ها بود در واقع آنها براي اولين بار متوجه شدند كه قادر به هر چيزي كه اراده كنند نيستند البته بخشي از اين تجربه ناشي از تحولاتي است كه طي سالهاي اخير در خاورميانه و در نگرش ها، تحليل ها و نوع نگاه نسل جديد ايجاد شده است.
متكي تنفر روز افزون مردم خاورميانه از سياستمداران آمريكايي را مورد اشاره قرار داد و گفت: اين روند بايد براي مقامات آمريكايي و انديشمندان آن كشور موضوعي قابل بررسي باشد. درواقع اينكه بوش در سفر خداحافظي اش در اروپا اذعان مي كنند كه مردم آن منطقه هر چند كه ممكن است رئيس جمهور آمريكا را قبول نداشته باشند اما به مردم آمريكا علاقه مندند خود به عنوان يك اقرار كفايت مي كند.
وي تاكيد كرد: بوش بداند كه اگر در اروپا مردم به رئيس جمهوري آمريكا علاقه ندارند و عملكرد او در منطقه خاورميانه موجب تنفر مردم منطقه از دولتمردان آمريكايي شده ، اين موضوعي است كه براي آمريكايي ها خوب نيست.
وزير خارجه در پاسخ به سئوال يكي ديگر از شركت كنندگان در اين نشست در خصوص نوع استفاده ايران از ابزارهايش براي اعمال نفوذ در منطقه اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران نفوذ خود را بر اساس آرامش و ثبات در منطقه تعريف كرده است و رويكرد مبتني بر ثبات خود را به عنوان رويكردي مقبول پيگيري مي نمايد.
متكي يادآور شد: درهمين حال و متقابلا سياست هاي مبتني بريكجانبه گرايي و رويكردهاي نظامي در منطقه شكست خورده تلقي مي شود و ما فكر مي كنيم فضاي خلائي كه در اين زمينه در منطقه ايجاد شده فرصت مناسبي را براي تصميم سازي منطقه اي و بين المللي جديد ايجاد كرده است.
وي تصريح كرد : ما فكر مي كنيم ورود آمريكا به بازي جديدي براي پوشاندن شكست هاي آن كشور در عراق و فشار براي تحميل قراردادي به مردم آن كشور ادامه يك بازي شكست خورده است در اين خصوص درك ما اين است كه مردم، مسئولان عراق و مراجع ديني آن كشور پذيراي اين قبيل نظرات تحميلي نخواهند بود .
وزير خارجه در ادامه ، تداوم اشغالگري را روي ديگرسكه اشغالگري در عراق خواند و بر ارائه سريع برنامه خروج اشغالگران از اين كشور تاكيد كرد.
متكي در پاسخ به سئوالي ديگر درباره پيشنهادات 12 گانه محمود احمدي نژاد رئيس جمهور كشورمان براي گسترش و تعميق همكاري هاي اقتصادي كشورهاي حوزه خليج فارس، از سفر قريب الوقوع عبدالرحمن العطيه به تهران خبر داد و گفت : قرار است راهكارهاي اجرايي كردن پيشنهادات مذكور در جريان اين سفر مورد بررسي قرار بگيرد.
وي تصريح كرد: حقيقت اين است كه منافع كشورهاي ما در حوزه خليج فارس در طول يكديگر و نه در عرض هم است و ما مي توانيم مكمل يكديگر باشيم.
وزير خارجه در بخش پاياني سخنانش اقدام اخير عربستان در برگزاري مجمع بزرگ گفتگوهاي ديني را ستود و گفت: اين اقدامي بود كه جمهوري اسلامي ايران در بالاترين سطح از آن استقبال كرد و در واقع مي توان آن را نمايش نوعي درك مشترك براي توسعه مناسبات درتمام عرصه ها به حساب آورد.
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]