واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: ساخت پشم و ابريشم خودتميزكننده با فناوري نانو
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: در نتيجه تحقيقات پژوهشگران استراليايي و چيني، بزودي جورابهاي پشمي، لباسها و دستمالهاي ابريشمي اين قابليت را پيدا ميكنند كه در اثر تابش نور خورشيد خودبهخود تميز شده و چين و چروك و بوي آنها برطرف گردد.
به گزارش روز چهارشنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" راز اين مطلب اينست كه پوششي از نانوذرات كه پيش از اين براي پاك نگهداشتن پنجرهها استفاده ميشد، ميتواند براي ايجاد خاصيت "خودتميزكنندگي" در منسوجات پشمي و ابريشمي نيز مورد استفاده واقع شود.
پشم و ابريشم كه از پروتئينهاي طبيعي به نام كراتين تشكيل شدهاند، از با ارزشترين و پرمصرفترين مواد اولية صنايع پوشاك ميباشد. اما تميز نگهداشتن آنها مشكل است و به راحتي توسط مواد شوينده رايج تخريب ميشوند.
دكتر واليد دائود از دانشگاه موناش، واقع در ويكترويا در استراليا، و همكارانش، منسوجاتي از پشم را با و بدون يك پوشش نانوذهاي تهيه كردهاند. اين نانوذرات از فاز آناتاز دياكسيد تيتانيوم و با ابعادي در حدود پنج نانومتر ميباشند.
در حال حاضر از دياكسيد تيتانيوم براي تخريب و از بين بردن آلودگيها در اثر تابش نور خورشيد استفاده ميشود.
وي گفت: در اين فناوري خودتميزكنندگي كه ما مورد استفاده قرار دادهايم، از نانوكاتاليستهاي نوري دياكسيد تيتانيوم كه در اثر نور فعال شده و آلودگي، لكه، ميكروبهاي خطرناك، و مانند اينها را نابود ميكنند، استفاده شدهاست.
به گزارش ايسكانيوز به نقل از نانو، اين پوشش غيرسمي، بنا به گفته اين پژوهشگران ميتواند بهطور پايدار و دائم به الياف متصل شود، بدون اينكه بافت يا حالت آنرا تغيير دهد، بهطوريكه احساسي كه در لمس پارچه ابريشمي بهوجود ميآيد؛ همچنان وجود خواهد داشت.
دائود افزود: نكته جالب اين پژوهش اينست كه روشي را براي متصل كردن كراتين به دياكسيد تيتانيوم ايجاد نمودهاست. اتصال مواد سراميكي معدني به بعضي از الياف آلي مانند الياف پروتئيني كراتيني مثل چوب، ابريشم، كنف و تار عنكبوت يك چالش باقيمانده بود.
اين گروه پس از انجام واكنش شيميايي كه براي فعال كردن سطح الياف انجام ميشود، دريافتند كه اين واكنش ميتواند براي توليد چسب كريستالي دياكسيد تيتانيوم استفاده شود.
وي افزود: من معتقدم خاصيت خودتميزكنندگي، در آينده به يكي از خصوصيات استاندارد منسوجات و ساير مواد رايج مورد مصرف تبديل خواهد شد تا در حفظ بهداشت و جلوگيري از انتشار و توسعة ميكروبهاي بيماريزا كمك نمايد. مخصوصاً به اين دليل كه ميكروبها و عوامل بيماري زا ميتوانند تا سه ماه بر روي سطح پارچه باقي بمانند.
فناوري خودتميزكنندگي همچنين ميتواند در كاهش مصرف مواد شيميايي مانند مواد شوينده و حلالهاي خشكشويي، آب و انرژي كمك نمايد.
نتايج اين تحقيق در مجلة Chemistry of Materials منتشر شدهاست./د/184/110
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 305]