واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: با وجود افزايش درآمدهاي نفتي مشكل آب و كشاورزي پا برجا است
دولت در سالهاي اخير درآمد بسيار قابل توجهي از منابع زيرزميني فسيلي به دست آورده است. اگر بخشي از اين درآمدها در بخش كشاورزي سرمايهگذاري ميشد امكان دستيابي به خودكفايي در بسياري از محصولات كشاورزي و حتي صادرات آن وجود داشت.
آفتاب: آيتالله هاشمي رفسنجاني، رئيسمجمع تشخيص مصلحتنظام روز يكشنبه در خوزستان از نحوه مديريت در استفاده از منابع طبيعي و آب انتقاد كرد.
وي با اشاره به اهميت و جايگاه استان خوزستان در كشور گفت: «هيچ استاني به اندازه خوزستان آب و زمين حاصلخيز ندارد. در گذشته اين آبها هدر ميرفت، مهار آبها از مهمترين كارهايي بود كه در خوزستان پيگيري شد. با ساخت سدها در خوزستان امروز ظرفيتي معادل 20 ميليارد متر مكعب براي ذخيره آب در خوزستان ايجاد شده است. معناي نخست اين موضوع اين است كه نبايد در خوزستان مردم شاهد خشكسالي باشند و حتي يك هكتار از زمينهاي زراعي استان به صورت ديم كاشت شود. متاسفانه در مديريت اشكالي وجود دارد وگرنه نبايد امروز خشكسالي در خوزستان داشته باشيم».
در همين ارتباط عبدالغفار شجاع، از كارشناسان مسائل آب و كشاورزي ايران ميگويد: «ايران با ميزان بارش 250 ميليمتر در سال كه معادل يك سوم بارش در اروپا است همواره مشكل كمآبي داشته است».
رئيس كميسيون كشاورزي مجلس پنجم با اشاره به پراكندگي بارش در مناطق مختلف كشور ادامه داد: «ميزان قابل توجهي از بارش در شمال و شمالغربي كشور صورت ميگيرد به اين ترتيب كه در برخي سالهاي پرباران اين ميزان از دو هزار ميليمتر در سال به خصوص در استان گيلان و مازندران عبور ميكند».
شجاع با اشاره به موقعيت جغرافيايي مناسب استان خوزستان تصريح كرد: «خوشبختانه در استان خوزستان به دليل سرازير شدن آبهاي سلسله جبال زاگرس وضعيت مناسبي از نظر منابع آب وجود دارد».
وي افزود: «در اين استان نزديك به 30 ميليارد متر مكعب آب وارد ميشود كه دولتهاي گذشته بر اساس برنامه دوم و سوم توسعه توانستند با ايجاد سدها بر روي رودخانههاي كرخه، كارون و جراحي بخشي از اين منابع را مهار و براي بهرهبرداري آماده كنند».
عضو شوراي مركزي حزب اعتدال و توسعه، با بيان اينكه 15 تا 20 ميليارد متر مكعب آب در پشت سدهاي خوزستان ذخيره ميشود گفت: «با اين وجود متاسفانه همچنان از منابع پرارزش آب به صورت سنتي استفاده ميشود».
وي ادامه داد: «در اين استان 600 هزار هكتار زمين قابل كشت وجود دارد كه هنور به دليل مشكلات آبرساني زير كشت نرفته است».
اين كارشناس كشاورزي تاكيد كرد: «از سوي ديگر در حدود 15 ميليارد متر مكعب آب شيرين سلسله جبال زاگرس پس از عبور از زمينهاي اين استان يا بدون استفاده به آبهاي شور خليجفارس ريخته و يا با فاضلاب كارخانجات صنعتي آلوده وغيرقابل استفاده ميشود».
نماينده مردم انزلي در مجلس پنجم تصريح كرد: «اگر مديران كشور به روشهاي جديد آبرساني و آبياري همچون آبياري تحت فشار مزارع توجه داشته باشند و در جهت تغيير روشهاي سنتي برنامهريزي كنند بعد از مدتي اراضي خوزستان سيراب خواهند شد».
وي همچنين با بيان اينكه در غرب كشور نيز سالانه 7 تا 8 ميليارد متر مكعب آب به عراق، و از طريق رود ارس و سرخس به تركمنستان ميرود گفت: «در گيلان و مازندران نيز كه از پرآبترين استانهاي كشور محسوب ميشود هنوز سدهاي مطمئني براي ذخيرهسازي آب ساخته نشده و كشاورزان در شرايط خاص خشكسالي با كمبود آب براي كشتزارها و شاليزارها كه وابستگي شديدي به آب دارند روبرو ميشوند».
عضو عاليرتبه سازمان نظام مهندسي كشاورزي و منابع طبيعي ايران گفت: «در استانهاي شمالي حدود 9 ميليارد متر مكعب آب در رودهاي مختلف وجود دارد كه مهار آن به هيچوجه به اين اندازه نيست».
شجاع ادامه داد: «در اين استانها تنها در حدود يك ميليارد متر مكعب از آبهاي پرارزش مهار و مابقي آلوده و با به درياي خزر ريخته ميشود».
اين كارشناس همچنين به عملكرد دولت نهم در بخش كشاورزي و مهار آب اشاره كرد گفت: «دولت در سالهاي اخير درآمد بسيار قابل توجهي از منابع زيرزميني فسيلي به دست آورده است. اگر بخشي از اين درآمدها در بخش كشاورزي سرمايهگذاري ميشد امكان دستيابي به خودكفايي در بسياري از محصولات كشاورزي و حتي صادرات آن وجود
” از آنجا كه توليدات نفتي كشور در سالهاي آينده كاهش مييابد بهترين فرصت براي تقويت زيرساختها كشاورزي و ساماندهي آبرساني همين سالها است... “
داشت».
به اعتقاد وي در دهه اخير كاري كه بايد در خصوص ساماندهي بعد از سدسازي انجام ميشد، قابل توجه نبوده و از همين رو استفاده از منابع آب همچنان به طور سنتي ادامه دارد.
مدير مسئول نشريه دنياي سبز تاكيد كرد: «دولت هرچه بيشتر از منابع فسيلي و نفت استفاده كند زودتر اين منابع به صفر نزديك ميشوند در حالي كه اگر از درآمدهاي حاصل شده در بخش كشاورزي سرمايهگذاري شود روزبهروز به توليدات كشور افزوده خواهد شد».
شجاع افزود: «متاسفانه اهداف موردنظر در سند چشمانداز و برنامه چهارم توسعه در 3 دهه اخير با وجود افزايش درآمدهاي نفتي دولت محقق نشده است».
او معتقد است، با افزايش درآمدهاي نفتي دولت بايد يك پنجم از اهداف بخش كشاورزي در سند چشمانداز را محقق ميكرد.
وي در خصوص اينكه دولت اعلام ميكند كه در برخي از محصولات كشاورزي به خودكفايي رسيده است گفت: «اين موضوع در مورد گندم مطرح ميشود. با اينكه ميزان توليد در محصول گندم بالا رفته اما ما هنوز واردكننده هستيم از طرف ديگر دولت تمام انواع گندم را براي خوراك انسان از كشاورزان خريداري و آن را به سيلوها ميفرستد در صورتي كه بخشي از اين گندمها مناسب آرد نان نيست و بايد مورد استفاده دام قرار گيرد. اين خود يكي از دلايل كيفيت نامناسب نان است».
رئيس كميسيون كشاورزي مجلس پنجم تصريح كرد: «افزايش توليد گندم به قيمت كاهش توليد در محصولاتي نظير پنبه و حبوبات انجام شده كه كار درستي به نظر نميرسد. در واقع اكثر كشاورزان به دليل خريد محصول گندم از سوي دولت كشت محصولات ديگر را رها كرده به سوي كاشت گندم روي آوردهاند».
وي در مورد مسئله خشكسالي گفت: «دولت در اين مدت در امور سدسازي با آهنگ كمتري نسبت به گذشته فعاليت داشته است چرا كه با توجه به افزايش درآمدهاي كشور آهنگ اين فعاليتها بايد افزايش مييافت تا امروز مشكل خشكسالي آثار كمتري براي كشور داشته باشد».
شجاع ادامه داد: «از آنجا كه توليدات نفتي كشور در سالهاي آينده كاهش مييابد بهترين فرصت براي تقويت زيرساختها كشاورزي و ساماندهي آبرساني همين سالها است».
اين كارشناس كشاورزي تصريح كرد: «كشاورزان همواره دو مشكل جدي داشتند نخست مسئله كمبود آب و دوم مشكل زيربنايي و آمادهسازي اراضي براي كشت متاسفانه در اين سالها اين دو مشكل همچنان پابرجاست در حالي كه انتظار ميرود كه دولت به طور جدي وارد اين حوزه شده و به مسائل كشاورزان رسيدگي كند».
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 337]