واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: رونمایی از «عربستانِ جدید» با برچسب افراط و تندروی /وقتی شاهزادگان سعودی میدان جنگ را به میز مذاکره ترجیح میدهند
همانطور که پیش بینی می شد، درگذشت ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان و روی کار آمدن نسل جدیدی از شاهزادگان سعودی بر سر قدرت در ریاض، آغازی بر روند افراطی گری و تندروی در سیاست خارجی این کشور بود.
به گزارش نامه نیوز، ملک سلمان، پادشاه جدید عربستان بهمن ماه گذشته و در نخستین ساعات پس از درگذشت پادشاه پیشین و پیش از آغاز مراسم بیعت، روند تغییر و تحول در کابینه دولت و اطرافیان پادشاه را رقم زد تا نشان دهد برای عربستانی با سیاست های جدید در منطقه سخت بی تاب است.
گذشت سه ماه از پادشاهی ملک سلمان اما به درستی گواهی بر این ادعا است که نسل جدید و جوان تر شاهزادگان سعودی در مقایسه با رهبران سابق این کشور بسیار کم تجربه و تندرو عمل می کنند؛ سخنان چندی قبل مقام معظم رهبری در این باره نیز تاکیدی بر این نقص و چالش بزرگ قدرت در عربستانِ جدید است.
ایشان در این باره عنوان داشتند: ما با سعودیها در مسائل گوناگون سیاسی اختلافات متعددی داریم اما همیشه می گفتیم که آنها در سیاست خارجی «متانت و وقار» نشان می دهند، اما چند جوان بی تجربه امور آن کشور را در دست گرفته و دارند جنبه توحش را بر جنبه متانت و ظاهرسازی غلبه می دهند، که این کار قطعاً به ضررشان تمام خواهد شد.
نگاهی بر روند سیاست های جدید ریاض در منطقه همچنین نشان می دهد که تقابل و برخورد جای گفت وگو و راه حل سیاسی را گرفته است؛ عربستان سعودی با چشم پوشی بر موضوعاتی مانند حسن همجواری، برقراری امنیت و ثبات در منطقه و احترام به حق حاکمیت کشورها طی چند ماه گذشته به شدت منطقه را با بحران هایی مواجه کرده است.
لشکرکشی نظامی به یمن، ادامه بحران کاهش قیمت نفت، اتخاذ سیاست های نادرست و غلط در قبال زائران ایرانی که در نهایت به لغو سفر عمره از سوی تهران منجر شد و ...همگی نمونه هایی از بی تدبیری پادشاه جدید و شاهزداگان بی تجربه ریاض طی 3 ماه حضور در قدرت بوده است.
تقابل ریاض علیه ایران از پرونده هسته ای تا بحران یمن و حادثه «جده»
ایران و عربستان طی 30 سال گذشته روابط دوجانبه سینوسی را تجربه کردند، در دهه 60 روابط دیپلماتیک دو کشور به پایین ترین حد خود رسید، در حال که با روی کار آمدن دولت سازندگی و سپس اصلاحات در ایران کانال های گفت وگو میان دو کشور تقویت و روند تنش زدایی مسیر مثبتی را طی کرد؛ با این حال هشت سال گذشته و به ویژه دوران دولت دهم را می توان اوج دوران روابط سرد میان تهران و ریاض خواند.
ناتوانی دولت وقت ایران در پیش گرفتن سیاست های مثبت و سازنده منطقه ای از یک سو و آغاز بحران سوریه از سوی دیگر منجر به قرار گرفتن این دو کشور در دو جبهه مقابل هم شد تا جایی که ایران از دولت حاکم سوریه حمایت می کرد و عربستان از مخالفان مسلح.
در بحبوحه شدت گرفتن تنش میان ایران و عربستان اما بودند کورسوهای امیدی برای برداشتن گام های مثبت در جهت بهبود روابط دوجانبه؛ روی کار آمدن دولت یازدهم به ریاست جمهوری حسن روحانی با شعار میانه روی و اعتدال و با در اولویت قرار دادن حل مسائل و مشکلات منطقه و بهبود روابط با کشورهای همسایه و منطقه یکی از نخستین روزنه های امید برای دراز شدن دست دوستی میان ایران و عربستان بود.
آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز از جمله دیگر اشخاصی بود که به واسطه روابط متقابل مثبت و قابل توجه با ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان و همچنین احترام ویژه ریاض به ایشان می توانست پیش گام بهبود روابط دو کشور شود.
آغاز دوره جدیدی از دیپلماسی بر سر پرونده هسته ای ایران و همچنین مرگ ملک عبدالله دو رخدادی بود که از حرکت تهران و ریاض به سمت بهبود روابط جلوگیری و موانع بلندی را بر سر راه دو کشور قرار داد؛ ریاض که زمزمه بهبود روابط تهران و غرب و همچنین حل و فصل پرونده هسته ای ایران را شنیده بود سنگ بنای اختلاف و مخالفت با دیپلماسی با ایران را گذاشت.
ریاض آشکار لب به انتقاد از توافق نهایی هسته ای با ایران گشود و حتی در بزنگاه های حساس مانع از حصول تفاهم و راه حل میان ایران و غرب شد.
با این وجود و با عزم و اراده تهران و واشنگتن در رسیدن به بیانیه تفاهم لوزان، عربستان سعودی به ظاهر مجبور به عقب نشینی از مواضع پیشین خود شد و از آن استقبال کرد.
روی کار آمدن پادشاه جدید عربستان اما در نهایت به بسته شدن درب های تفاهم و گفت وگو میان دو کشور و اتخاذ مواضع و برداشتن گام های تقابل جویانه منجر شد؛ عربستان در توهم تلاش ایران برای سلطه بر منطقه به یمن لشکرکشی نظامی کرد و با بالا نگه داشتن تولیدات نفتی بحران کاهش قیمت نفت در منطقه را تشدید کرد. ریاض نه تنها سیاست حسن همجواری و احترام به کشورهای منطقه را تقویت نکرد بلکه در نتیجه تندروی های حاکم و ماجرای تلخ تعرض به زائران ایران، اکنون قطع سفرهای عمره ایرانیان به این کشور را تجربه می کند.
فضای اختناق و تندروی در عربستان تا حدی تشدید شده است که مسئول دفتر آیتالله هاشمی رفسنجانی نیز درباره سفر آیت الله هاشمی رفسنجانی به عربستان سعودی می گوید: در حال حاضر شرایط عربستان نسبت به سال قبل عوض شده است.ملک عبدالله نگاه دیگری به ایران و آقای هاشمی داشت. این گروه جدید که آمدند رفتارهای مناسبی با ایران ندارند و نسبت به آقای هاشمی هم رویکردی متفاوت دارند. ما هیچ آثار و پیام مثبتی نسبت به آقای هاشمی از آن طرف ندیدیم.
۲۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۷:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]