واضح آرشیو وب فارسی:فارس: عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه مطرح کرد
راهکارهای مدیریت آب در بخش کشاورزی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه راهکارهای مدیریت آب در بخش کشاورزی را تشریح کرد.
حیدر ذوالنوریان امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرمانشاه اظهار کرد: یکی از عوامل مقابله با بحران آب در استان کرمانشاه و بهویژه در حوزه کشاورزی افزایش راندمان مصرف آب با حفظ عملکرد کمی و کیفی محصولات است. وی با اشاره به اهمیت بیابانزایی در استان، خاطرنشان کرد: بیابانزایی به تخریب زمین و کاهش قابلیتهای تولید معیشتی خاک در مناطق خشک، نیمهخشک و خشک نیمه مرطوب اطلاق میشود. عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه افزود: میتوان گفت که این پدیده در نتیجه عوامل گوناگون از جمله فعالیتهای بشر و تغییر و تحول اقلیمی اتفاق میافتد. ذوالنوریان برداشت اضافه از منابع آبی کشور و خشک شدن تالابها را مورد اشاره قرار داد و گفت: ادامه این روند تخلیه ایران از جنوب البرز تا دریاهای آزاد و از شرق زاگرس تا مرزهای شرقی کشور را به همراه دارد. وی بیان داشت: در استاندارد جهانی هر کشوری که 20 درصد از آبهای تجدید پذیرش را هر سال استفاده کند هیچ خطری از نظر منابع آب متوجهاش نیست.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه ادامه داد: اگر 20 تا 40 درصد استفاده شود، به شرطی که برنامهریزی باشد در خطر هستند، اما به شرط مدیریت میتوانند در بلندمدت منابع آب را تامین کنند و اگر بالای 40 درصد استفاده کنند وارد بحران شدهاند. ذوالنوریان افزود: 2 کشور در دنیا بیش از 40 درصد استفاده میکنند، اولی مصر است با 46 درصد و ایران با 85 درصد که این بدان معنی است که بهزودی همه جای ایران مثل گاوخونی خشک خواهد شد. وی با تصریح اینکه پتانسیل انتقال آب از دیگر حوضهها وجود ندارد، گفت: در سال گذشته برای 44 میلیون نفر غذا وارد کردهایم و تنها برای 33 میلیون نفر در داخل کشور غذا تولید کردهایم. عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه افزود: پتانسیل برداشت بیش از حد از آبهای زیرزمینی را نداریم و اگر فشار بیش از حد وارد شود، مرگ سرزمین ایران سریعتر اتفاق خواهد افتاد. ذوالنوریان گفت: با کاهش بارندگی، تغییر اقلیمی و نزولات جوی، تغییر در زمان بارش و کاهش زمان بارندگی، افزایش میزان بارندگی و بارش سیلاب، تابستان گرم و زمستانهای سردتر و کمبارانتر، کاهش رطوبت هوا و افزایش شدید تبخیر و تعرق شاهد فشار مضاعف به سفرهای زیرزمینی خواهیم بود. این مسئول معتقد است که همه اینها زنگ خطری برای توجه بیشتر به تغییر الگوی کشت و تطابق با محیط زیست برای حفظ حیات در فلات ایران الزامی است.
وی مشکل آب در کشور را یادآور شد و بیان داشت: محدودیت منابع آب شیرین برای تأمین غذا در بخش کشاورزی نیازمند مدیریت توامان منابع آب و خاک، مدیریت مصرف آب، امنیت غذا در حال و آینده، حفظ منابع و محیط زیست بر اساس مدیریت مصرف آب و استفاده از روشهای بهینه آبیاری است. ذوالنوریان کاهش هدر رفت، استفاده مجدد از آب، استفاده از منابع غیرمتعارف، جایگزینی پساب برای مصارف کشاورزی، تلفیق مناسب منابع آب زیرزمینی و سطحی، کاهش تبخیر و نگرش اقتصادی در مصرف آب مجازی را از دیگر مواردی عنوان کرد که در بخش کشاورزی باید مورد توجه قرار بگیرد. عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه حفاظت کیفی منابع آب، جلوگیری از اضافه برداشتها با نصب کنتورهای هوشمند، استفاه از الگوی کشت متناسب با اقلیم، خاک و توزیع بارش و آموزش و ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب را از دیگر راههای مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی برشمرد. وی با اشاره به لزوم تعیین تعرفه آب کشاورزی و تاثیر آن در کاهش مصرف آب و افزایش تولید محصولات و بهرهوری اقتصادی، گفت: توجه به آبخوانداری و آبخیزداری، مدیریت ریسک سیلاب و توزیع سیل در آبخوانها با اجرای طرحهای تغذیه مصنوعی و مدیریت کشت در سالهای خشکسالی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. ذوالنوریان مدیریت آگاهانه و برنامهریزی نرمافزاری آبیاری در مزارع، ساخت مخازن داخل مزرعه در طرحهای آبیاری بهمنظور تامین آب برای آبیاری قطرهای و بارانی همچنین آبیاری مزارع در شب بدون صرف انرژی در سوخت و برق، هماهنگی بین سازمانهای مرتبط با آب و خاک نیز در این زمینه کارساز است. وی یادآور شد: بر اهمیت انجام تحقیقات کاربردی در خصوص نیاز آبی محصولات و نوع و کیفیت محصول، بذر اصلاح شده، شناسایی گیاهان مقاوم در مقابل شوری، تاثیر تغییرات اقلیم و شرایط خاک
ذوالنوریان یادآور شد: آبیاری قطرهای زیرسطحی بهمنظور کاهش هدررفت و جلوگیری از تبخیر و تامین به موقع آب برای ریشه گیاه، تعیین رطوبت بهینه خاک و عمق نفوذ آن در خاک، بهمنظور نیاز آبی بهینه، تجهیز مزارع به سیستمهای الکترونیکی بهمنظور آبیاری در زمان مورد نیاز و شرایط رشد هر گیاه و نیز جلوگیری از فرسایش خاکهای زراعی و حاصلخیز نیز از دیگر اقدامات موثر است. وی لزوم مدیریت اراضی دیم، الگوی در مزارع دیم، جلوگیری از رشد علفهای هرز بهمنظور افزایش تولید محصولات در اراضی دیم، شخم مناسب با شرایط خاک و اقلیم منطقه بهمنظور هوادهی خاک، حفظ رطوبت خاک و افزایش کارآیی و استفاده از بارش موثر را مورد اشاره قرار داد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه جایگزینی پساب تصفیه شده خانگی و صنعتی برای حفظ منابع آب سطحی و زیرزمینی، بهکارگیری روش های مختلف برای کاهش رطوبت سطح خاک نیز در مدیریت آب موثر است. وی روش آمادهسازی ژنتیکی محصولات در شرایط تنش آبی را راهکاری در حوزه مدیریت آب کشاورزی دانست و گفت: کنترل شوری خاک با استفاده از روشهای مختلف آبیاری، مدیریت تبخیر و اثر آن در کاهش مصرف آب، تأثیر نور مستقیم خورشید و باد در افزایش تبخیر و نیاز آبی نیز تاثیدگذار است. این مسئول تغییر نگرش کشاورزان برای پذیرش طرح جدید آبیاری میکرو،صرفهجویی آب و جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی و جلوگیری از فاسد شدن محصولات با توسعه صنایع جنبی کشاورزی، دامی، باغی وزراعی و مشارکت مالی دولت در طرحهای آبیاری میکرو، مرمت و بازسازی سامانه های قدیمی کشاورزی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه معرفی محصولات با پتانسیل بالای تولید واحد در سطح و آب مجازی کمتر در منطقه را از دیگر راههای مدیریت آب دانست. وی بر کاهش مصرف آب و تبخیر و افزایش تولید کمی و کیفی اشارهای داشت و افزود: طرح توسعه پیش رسی محصولات با کشت نشاء ریشهدار، طرح توسعه کشت محصولات در زیر پلاستیک و طرح توسعه کشت محصولات با استفاده از مالچ پلاستیکی در این زمینه وجود دارد.
ذوالنوریان افزایش راندمان مصرف آب، کاهش مصرف آب، پیشرسی محصول، جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از آلودگی محیط زیست، افزایش عملکرد و ... را از مزایای مالچ پلاستیکی عنوان کرد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه استفاده از روش آبیاری مغناطیسی برای اصلاح آب و خاک و کاهش بحران آب را یادآور شد و گفت: صرفهجویی در مصرف آب و کود، کنترل آفات کشاورزی، اصلاح خاک، افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی از مزایای این روش محسوب میشود. انتهای پیام/2700/ر
93/11/29 - 13:42
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]