واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جست وجوهای اوباما در هند تهران- ایرنا- «جست وجوهای اوباما در هند» عنوان یادداشت روز روزنامه «سیاست روز» به قلم «قاسم غفوری» است که در آن آمده است: «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا برای حضور در روز ملی هند دیروز وارد این کشور شد. این سفر درحالی صورت گرفته که روابط دو کشور در سال های اخیر به ویژه پس از توافق هسته ای دو کشور در دوران بوش رئیس جمهور سابق آمریکا ابعاد گسترده تری گرفته است.
در بعد ظاهری آنچه در روابط دو کشور مطرح می شود توسعه مناسبات اقتصادی و سیاسی طرفین است به گونه ای که هر کدام به دنبال بهره گیری از ظرفیت های طرف مقابل برای رسیدن به منافع بیشتر است. مقوله مبارزه با تروریسم نیز بهانه ای برای توسعه روابط دو کشور گردیده در حالی که به دلیل برتری نظامی آمریکا، عملا برتری واشنگتن نسبت به دهلی نو در این عرصه را رقم زده است.
اما سفر اوباما دارای لایه های پنهانی نیز می باشد که در حوزه منطقه ای و جهانی صورت می گیرد. آمریکا در حالی هند را از رقبای جهانی خود می داند که سیاست مهار این کشور را بر اصل پاداش و محاصره استوار ساخته است. بر اساس این طرح آمریکا در کنار توسعه همه جانبه روابط به دنبال دور ساختن هند از مولفه قدرت در برابر یک جانبه گرایی آمریکا است تا در نهایت هند تنها مانده را به پذیرش خواسته های خود سوق دهد.
در این چارچوب آمریکا با وعده های هسته ای، نظامی و حتی در حوزه انرژی با کمک کشورهای عربی سعی دارد تا هند را از چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران و در سطح کلانتر از اتحادیه شانگهای و بریکس (چین، روسیه، هند، برزیل، آفریقای جنوبی) دور سازد.
امضای قراردادهای نظامی با هند، وعده افزایش مناسبات اقتصادی و تامین انرژی این کشور محور این تحرکات را تشکیل می دهد. آمریکا بر آن است تا از نگاه هند مبنی بر برتری در برابر پاکستان، برتری در مناقشات مرزی با چین و خواست دهلی نو برای ممنوعیت دائم در شورای امنیت برای دور ساختن این کشور از کشورهای منطقه بهره گیرد.
سوق دادن هند به کاهش واردات نفت از ایران با ادعای تامین انرژی این کشور از طریق کشورهای عربی، تامین نیازهای نظامی و امنیتی دهلی نو برای دوری آن از روسیه و در نهایت روابط اقتصادی برای دوری هند از چین و اتحادیه های بریکس و شانگهای نمودی از این رفتارها است.
این سناریو زمانی تقویت می شود که در آستانه سفر اوباما به هند، مقامات آمریکایی به حمایت از این کشور برابر پاکستان پرداخته و ادعای ناتوانی اسلام آباد در مقابله با تروریسم را مطرح کردند. آمریکا همچنین از پرداختن به مسئله حقوق بشر در کشمیر خودداری نموده است.
مجموع این رفتارها در قالب توسعه مناسبات با هند در حالی صورت می گیرد که مردم و بسیاری از تحلیلگران هندی تاکید دارند که این سیاست ها در نهایت انزوای کشورشان را رقم می زند. دوری از آمریکا راهکار مقابله با این روند است. این مطالبه مردمی زمانی آشکارتر می شود که مردم هند همزمان با سفر اوباما به کشورها اقدام به برگزاری تظاهرات کرده و تاکید نمودند که اوباما جایی در هند ندارد.
منبع: سیاست روز
اول**1368**
06/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]