تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 29 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):زمستان بهار مومن است از شبهاى طولانى‏اش براى شب زنده‏دارى واز روزهاى كوتاهش براى روز...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860370409




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دگرگونی مفاهیم و جغرافیای فرصت ها و تهدیدهای ملی در فضای مجازی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

دگرگونی مفاهیم و جغرافیای فرصت ها و تهدیدهای ملی در فضای مجازی تهران- ایرنا- چرخش تهدیدها و فرصت های پیش روی نظام سیاسی واحدهای ملی از وضعیت سخت افزاری به نرم افزاری از ویژگی های جهان نو به شمار می رود.


گسترش ارتباطات، فناوری های تازه و دامنه فضای مجازی افزون بر فرصت هایی که برای دولت ها و شهروندان مهیا ساخته، تهدیدها و چالش هایی را پیش روی حاکمیت نظام های سیاسی واحدهای ملی قرار داده است. البته شهروندان دولت ها نیز از آسیب های افزایش گستره فضای سایبری برکنار نبوده و با چیرگی گام به گام دنیای مجازی بر زندگی واقعی خود روبرو بوده اند.
به گزارش روز شنبه پنجم بهمن ماه تارنمای خبری «دویچه وله» آلمان، «اریک اشمیت» مدیر اجرایی شرکت «گوگل» با تکرار ادعاهای پیشین خود اعلام کرد تا 10 سال آینده به دلیل برنامه های این شرکت، از فیلترینگ در فضای مجازی خبری نخواهد بود.
اشمیت با نامیدن دوران برداشته شدن سدهای فیلترینگ و سانسور دولت ها در شبکه جهانی اینترنت به «عصر شبکه» تصریح داشت که فناوری کدگذاری اطلاعات موسوم به (Encryption) این امکان را برای گوگل فراهم می کند که نفوذ خود را در کشورهایی چون کره شمالی و چین به عنوان نظام های سیاسی تمامیت خواه افزایش دهد.
مدیر اجرایی گوگل که برای شرکت در نشست های «مجمع جهانی اقتصاد» به سوییس سفر کرده بود، در «داووس» اعلام کرد گوگل با بهره جویی از فناوری های جدید تلاش می کند در کشورهایی که قوانین سختی برای سانسور دارند، به باز شدن فضای سیاسی و اجتماعی کمک کرده و زمینه ساز شنیده شدن صدای شهروندان کشورهای یاد شده شود.
وی همچنین تاکید کرد که اقدام های آتی گوگل می تواند در کنار در هم شکستن سد فیلترینگ، به میزان زیادی جلوی برنامه های دولت ها برای جاسوسی از ارتباطات دیجیتال را نیز بگیرد.
به گزارش دویچه وله، اشمیت در روزهای ابتدای آذرماه نیز وعده داده بود ابرشرکت هایی چون گوگل٬ «فیس بوک» و «یاهو»٬ تا سال 2030 میلادی ساز و کارهای امنیتی خود را به گونه ای ارتقا خواهند داد که معادلات در فضای مجازی به سود کاربران در سراسر جهان تغییر کند.
با وجود وعده های امیدوارکننده ای که مدیر اجرایی گوگل در رابطه با گسترش آزادی های سیاسی و اجتماعی در سراسر جهان ابراز کرده، برخی ناظران اجرایی شدن برنامه های آتی شرکت هایی چون گوگل را در بردارنده تهدیدهایی قلمداد می کنند که نه تنها حاکمیت دولت ها، بلکه قلمرو مجازی اختصاصی کاربران جهانی را خدشه دار می سازد.
به باور این صاحب نظران، در وهله نخست مشخص نیست که ابرشرکت های ارتباطاتی- رایانه ای چه شاخص هایی را برای تعیین تمامیت خواه بودن نظام سیاسی کشورهای مقصد برنامه های ضد سانسور به کار می برند و اینکه به چه میزان برنامه های یاد شده بر پایه انگیزه های سیاسی کشورهای اصلی اداره کننده فضای مجازی سامان می یابد.
در وهله دوم باید توجه داشت که شرکت های بزرگ ارتباطاتی-رایانه ای حاضر در فضای مجازی، خود در پیوند تنگاتنگ با سازوکارهای محدود کننده آزادی و عرصه کنشگری بسیاری از کشورها و شهروندان هستند و بدین ترتیب ادعای گسترش آزادی های سیاسی و اجتماعی در سراسر جهان با تردیدهای جدی روبرو است.
در این ارتباط، روز چهارشنبه چهارم دی ماه «پرس تی وی» در گزارشی خبری به گفتگوی تازه «ریچارد فالکنراث» مشاور پیشین معاون امنیت داخلی کاخ سفید با شبکه تلویزیونی «بلومبرگ» پرداخت.
فالکنراث در این گفتگو از همکاری های پشت پرده شرکت های بزرگی چون گوگل، یاهو و «توییتر» با دستگاه های امنیتی آمریکا پرده برداشته و تاکید کرده که این شرکت ها به طور پیوسته اطلاعات محرمانه کاربران را در اختیار دستگاه های امنیتی قرار داده اند.
افزون بر گفته های فالکنراث، افشاگری های «ادوارد اسنودن» پیمانکار پیشین سازمان امنیت ملی آمریکا نیز از ارتباط گسترده دستگاه های اطلاعاتی- امنیتی این کشور با ابر شرکت های فضای مجازی حکایت دارد.
** نگاهی فنی و تخصصی به موضوع گذر ابرشرکت های مجازی از سد فیلترینگ دولت ها
بایسته های مربوط به امنیت فضای مجازی، اهمیت بهره جویی از نظر کارشناسان و صاحب نظران خبره فعالیت های سایبری و فناوری ارتباطات و اطلاعات را بیش از پیش نمایان می سازد.
در این پیوند، «نستوه طاهری جوان» متخصص مهندسی شبکه و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، در مورد مساله دور زدن سدهای حفاظت سایبری دولت ها از سوی شرکت هایی چون گوگل به ایرنا گفت: باید دید چنین برنامه ای بر پایه ادعاهای مطرح شده به بار خواهد نشست یا خیر. بهره جویی از فرایند کدگذاری برای عبور دادن محتوای داده ها از سد فیلیترینگ دولت ها در شرایط کنونی نیازمند دگرگونی های جدی در فناوری ها و پروتکل های اینترنت و نیز استانداردهای مربوط به آن است.
به باور این کارشناس مهندسی شبکه، بعید است که حتی در طول 10 سال، همه استانداردهای علمی و عرفی شبکه جهانی دچار تغییرهای پایه ای شود.
«علی اکبر جلالی» استاد دانشگاه علم و صنعت ایران و کارشناس صاحب نظر در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، در مورد چگونگی شناخت ماهیت تهدیدهای فضای سایبری و راهکارهای رویارویی با آن گفت: اگر برنامه ریزی مشخص علمی داشته باشیم و نخواهیم از سر احساسات با موضوع های اینچنینی برخورد کنیم، ظرفیت هایی داریم که با تکیه بر آن می توانیم در برابر چالش های فضای سایبری از موقعیت واکنشی خارج و حتی به مرحله کنشگری موثر گام نهیم.
وی افزود با توجه به روند کنونی، در آینده با مشکلات بیشتری در این زمینه روبرو خواهیم بود و بدین ترتیب این سوال مطرح می شود که چرا ما نباید یک برنامه مشخص 10 ساله برای پیشرفت فناوری های اطلاعات و ارتباطات طرح ریزی کنیم.
این صاحب نظر فناوری اطلاعات و ارتباطات اظهار داشت که دنیای مجازی و سایبری دنیای جدیدی است که برای ورود بدان بایستی روی گسترش آموزش عمومی سرمایه گذاری کرد. همچنین نباید مردم را از پیامدهای نامطلوب آن ترساند، بلکه باید سطح آموزش عمومی را در این زمینه بالا برد؛ همچنانکه بجای ترساندن صرف مردم از غرق شدن در دریا باید به آن ها شنا یاد داد.
جلالی افزون بر گسترش آموزش، بر بایسته های استفاده بهینه از زمان و فرصت های پیش رو برای پیشرفت در فناوری های جدید، زمینه سازی های اجتماعی و فرهنگی، اطلاع رسانی و نیز خطرپذیری برای ورود موثر به دنیای سایبری تاکید کرد.
**بررسی تهدیدهای سایبری از زاویه حقوق بین الملل
«نادر ساعد» استاد حقوق بین الملل دانشگاه شهید بهشتی، در خصوص بررسی پیامدهای گسترش عرصه کنشگری ابرشرکت های فعال در فضای مجازی به ایرنا گفت: در بررسی تهدیدهای فضای مجازی از زاویه حقوق بین الملل، بویژه زمانی که تولید داده ها و هدایت فضای مجازی خارج از فضای ملی باشد، ضروری است که با نگاه سیاه یا سفید به این موضوع نگریسته نشود. همچنین حکم گذاری در این باره از دیدگاه حقوق بین الملل برای تعیین مجاز بودن یا نبودن فعالیت شرکت هایی که مرزهای حاکمیتی دولت ها را در می نوردند، باید با توجه به پیامدهای این اقدامات صورت گیرد. افزون بر آنچه گفته شد، موضوع یاد شده را باید در فضای حقوق معاصر و نه بر مبنای انگاره های حقوقی پیشینی بررسی کرد.
به باور ساعد، دامنه حاکمیت دولت ها در حال کوچک تر شدن است و افزایش نقش آفرینی سازمان های بین المللی، نهادهای فروملی و فراملی و حتی شهروندان در فرایندهای گوناگون، روند محدود شدن حاکمیت دولت ها را شتابنده تر می سازد. همچنین در زمینه فعالیت شرکت هایی چون گوگل یا شبکه های اجتماعی، در وضعیت کنونی قاعده عرفی یا پروتکل مشخصی وجود ندارد، از این رو موضوع های اینچنینی در چارچوب حقوق بین الملل بیشتر تابع تفسیرها است و نه قواعد تدوین شده.
ساعد افزود در این ارتباط، برخی از ادبیات حقوق بشری استفاده می کنند تا از بایسته های آزادی های فردی و گروهی در برابر ابزارهای محدود کننده دولت ها پشتیبانی کنند.
در برابر، شماری از صاحب نظران حقوقی از ادبیات حقوق حاکمیت دولتی بهره می جویند تا موضوع های یاد شده را مورد تحلیل قرار داده و در مورد آن حکم صادر کنند. البته زمانی که موضوع دعواهای بین دولتی مطرح باشد و اقدام های یک دولت یا کارگزاران و شرکت ها و گروه های مورد حمایت دولت یاد شده در فضای مجازی تهدیدهایی را متوجه دولت دیگری ساخته باشد، در این صورت می توان از ابزارهای مربوط به حقوق حاکمیت دولت ها استفاده کرد.
ساعد تاکید کرد در این شرایط، بندهایی از ماده دوم منشور ملل متحد می تواند مورد استناد قرار گیرد، به عنوان مثال بند چهارم ماده 2 مربوط به ممنوعیت استفاده از زور از سوی یک دولت علیه دولت دیگر. البته با توجه به تحولات دهه های گذشته، مفهوم زور، مفهومی دگرگون شده و گسترش یافته به شمار می رود و از این رو تهدیدهای مجازی یک دولت علیه دولت دیگر را نیز می توان در چارچوب مفهوم کاربرد زور گنجاند، زیرا به دلیل این دست تهدیدها، امنیت دولت ها به خطر می افتد.
این استاد دانشگاه در ادامه افزود که بر پایه واقعیت های موجود، مرزبندی مشخص و قاعده روشنی وجود ندارد که بتوان انتصاب اقدام های تهدیدزای شرکتی چون گوگل را به یک دولت محرز و در ادامه از ابرازهای حقوق حاکمیت دولتی برای پیگیری ادعاهای مربوط به تهدیدزایی و استفاده از زور استفاده کرد.
وی در مورد رویکرد دولت ها در برابر تهدیدهای دنیای مجازی گفت که دولت ها حق دارند برای حفظ امنیت خود، تمهیدات لازم را اندیشیده و بر پایه تصمیم های مقتضی عمل کنند، زیرا مسوولیت صیانت از خود بر عهده دولت ها است.
به باور ساعد، در مجموع هماوردی گفتمانی 2ادبیات حقوق بشری و حقوق حاکمیت دولتی سبب افزایش ابهام های حقوقی در مورد موضوع فعالیت کنشگران مجازی شده است. افزون بر این هماوردی، ادبیات حقوقی نیز هنوز در مورد بسیاری از پدیده های جدید رشد نکرده است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به پرسشی در زمینه راهکارهای پیش روی دولت ها در زمینه رویارویی با تهدیدهای فضای سایبری گفت: مفاهیم مربوط به امنیت و تلقی از تهدیدها با توجه به تحولات سال های گذشته در عرصه گسترده ای تعریف می شود و اقدام های دولت ها برای مقابله با این تهدیدها و تامین امنیت نیز به همین نسبت فراوانی دارد، با این حال حقوق بین الملل نتوانسته پا به پای تحولات رشد کند و تکامل یابد، از این رو طبیعی است که هر کدام از بازیگران بین المللی بخواهند از کاستی ها و ابهام های حقوق بین المللی با توجه به منافع خود بهره برداری کنند.
با این حال یکی از راهکارهایی که دولت ها می توانند در برابر رسوخ پذیری امنیتی و تهدید منافع در زمینه اقدام های کنشگران مجازی همچون گوگل دنبال کنند، روی آوردن به قانونگذاری است.
به عنوان مثال کشوری چون ایران در وهله نخست بایستی حقوق داخلی خود را در زمینه فعالیت های فضای مجازی بالا ببرد و کاستی های قانونی را برطرف کند. از سوی دیگر می تواند در مقام پیشنهاد دهنده ایجاد مراجع بین المللی در زمینه یاد شده قرار گیرد و با همراهی کشورهای همسو در مسیر قانوگذاری بین المللی و رفع کاستی های حقوق بین الملل گام بردارد.
** جمع بندی
هر چند گسترش فضای مجازی در کشورها و در هم تنیده تر شدن شبکه ارتباطی در جوامع می تواند فرصت ها و مزایای قابل توجهی را نصیب دولت ها و شهروندان سازد، اما تهدیدهای برون مرزی بسیاری نیز پیش روی امنیت سایبری کشورها قرار دارد.
در این پیوند، کارشناسان فنی و متخصصان فناوری های اطلاعات و ارتباطات بر بایسته های استفاده از ظرفیت های علمی برای افزایش سطح بازدارندگی در برابر تهدیدهای سایبری، گسترش آموزش عمومی و راهکارهای فرهنگی و اجتماعی تاکید دارند تا بدین ترتیب بتوان از چالش های امنیتی عبور کرد و حتی به عرصه کنشگری موثر در فضای سایبری گام نهاد.
همچنین کارشناسان حقوقی بر این باورند که ارتقا و به روز رسانی قوانین داخلی مربوط به فعالیت در فضای مجازی و حرکت به سمت قانونگذاری بین المللی برای بهره جویی بیشینه از فرصت های گسترش ارتباطات و رویارویی با تهدیدهای آن می تواند راهگشا باشد.
از محمد کاظمی - گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**9279**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




16/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن