واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: اسرائيل بايد موضع ديپلماتيكتري در قبال ايران اتخاذ كند
شش هفته اخير براي بنيامين نتانياهو بسيار سخت و آشفته بوده است. ابتدا مسئله توافق هستهاي ژنو كه نتانياهو آن را يك اشتباه تاريخي خواند و سپس اقدام ايران در خروج از مذاكرات كارشناسي در پي قرار دادن نام چند شركت ايراني در ليست تحريمهاي آمريكا، اقدامي كه باعث خرسندي اسرائيل شده است.
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، پايگاه خبري ديليبيست در گزارش خود در اينباره آورده است: مقامات اسرائيل بر اين ادعا هستند كه تحريمها باعث كشاندن ايران به پاي ميز مذاكره شده است، بنابراين اكنون زمان مناسبي براي افزايش فشار بر اين كشور است، نه كاهش آن. بنابراين از ديد اسرائيليها تحميل تحريمهاي بيشتر يك گزينه مناسب محسوب ميشود.
اين پايگاه آمريكايي مدعي است: اما اين طرز تفكر كوتهبينانه است، اينكه ايران به دليل فشار تحريمها به مذاكره بازگشته است، درست است، و اينكه بايد فشار بيشتري بايد به اين كشور وارد شود، نظريه خوبي است، اما احتمال بسيار كمي وجود دارد كه اين مسئله موفقيتآميز باشد. توافق هستهاي اخير نشان داد كه ايران هر زمان در موضع ضعف باشد، مصالحه ميكند. اما تاريخ نشان داده است كه اين مسئله محدود است، ايرانيان مهارت بالايي در تحمل رنج دارند. در طول جنگ ايران و عراق، ايران تقريبا تنهايي و انزواي كامل و تمام مشكلات و تبعات آن را تجربه كرد. اما با وجود اين راضي كردن ايران براي آتشبس بسيار سخت بود و اين كشور بسيار بيشتر از حد نياز براي عقب نشاندن عراق تلاش كرد.
اكنون نيز مقامات ايران سرمايهگذاري زيادي از نظر سياسي براي برنامه غنيسازي خود انجام دادهاند و تنها در صورتي از اين برنامه دست خواهند كشيد كه موجوديت اين كشور به خطر بيفتد. اگر بخواهيم واقعگرايانه به اين موضوع بنگريم، بايد بگوييم كه سالها طول ميكشد تا حتي با فرض اينكه روسيه و چين نيز به كمكهاي خود به ايران پايان دهند، طرح تحريمها با موفقيت مواجه شود. بنابراين ايران به سياست خود مبني بر ادامه فعاليتهاي هستهايش ادامه خواهد داد.
در ادامه اين گزارش آمده است: تقريبا اين نكته قطعي است كه گزينه نظامي از گزينههاي مدنظر غرب در قبال ايران حذف شده است و احتمال بسيار كمي نيز وجود دارد كه اين گزينه جواب دهد. هماكنون يك جريان قوي ازتفكرواقع بينانه و به دور از عوامفريبي سياسي درميان مقامات امنيتي اسرائيل وجود دارد. براي مثال مئير داگان، رئيس سابق موساد در اينباره ميگويد: حمله به ايران يك ايده احمقانه است. حرف وي كاملا درست است.
ديلي بيست ادامه ميدهد، هماكنون تنها راه جلوگيري از پيشرفت برنامه هستهاي ايران، استفاده از ديپلماسي است و در واقع اين ديپلماسي بوده است كه در يك دهه اخير جلوي اين مسئله را گرفته است. اقدامات اسرائيل در اين زمينه با موفقيتهاي بسيار كمي همراه بوده است. نتانياهو در سالهاي اخير تلاش بسياري كرده تا به آمريكا براي حمله به تاسيسات هستهاي ايران فشار بياورد، اما واشنگتن اين كار را نكرده است. اسرائيل با توافق هستهاي مخالفت كرده و آمريكا اهميتي به اين مخالفت نداده است. 10 سال است كه اسرائيل براي توقف برنامه هستهاي ايران فشار ميآورد، اما اين برنامه همواره پيشرفت داشته است.
در واقع مهمترين نتيجهاي كه از سياستهاي اسرائيل در قبال ايران به دست آمده است، آسيب رساندن به اعتبار نتانياهو و همچنين آسيب رساندن به روابط اسرائيل و آمريكا بوده است، مسئلهاي كه در درازمدت به تلآويو بيش از واشنگتن ضربه خواهد زد. تصميم نتانياهو براي ارتباط دادن ميان اقدام آمريكا در قبال ايران با انعطافپذيري اسرائيل درباره مسئله فلسطين، در واقع باعث بدتر شدن روابط ميان دو طرف شده است و اين روابط را به پايينترين سطح در 40 سال اخير رسانده است. موضع اسرائيل در قبال ايران سود كم و هزينههاي بسياري داشته است.
در بخش پاياني اين گزارش آمده است: اسرائيل بايد تلاش خود براي هدايت مسئله هستهاي ايران به شيوههاي آخرالزماني را متوقف كند و موضع واقعبينانهتري در اينباره اتخاذ نمايد. اين اطمينان تقريبا وجود دارد كه باراك اوباما مصمم به ايجاد روابط حسنه با ايران به عنوان يك ميراث در سياست خارجي خود است. اين مسئله باعث جلب توجه مقامات اسرائيل شده است، اما ميتوان از اين موقعيت براي بهبود روابط با آمريكا استفاده كرد. اسرائيل بايد از اشتباهات خود درس گيرد و مواضع خود را تغيير دهد،. در واقع اسرائيل بايد مخالف برنامه هستهاي ايران باقي بماند، اما در عين حال اين مسئله را هم درك كند كه ديپلماسي باعث ايجاد بزرگترين موفقيت در مسئله هستهاي ايران در 10 سال اخير شده است. اسرائيل بايد از تلاشهاي اوباما حمايت كند و در عين حال احتياط را در اينباره از دست ندهد. افزايش قدرت ايران براي اسرائيل خوب نيست. اما ضعيف بودن اين كشور نيز دائمي نخواهد بود. بنابراين اسرائيل مجبور است با اين كشور تعامل كند و در عين حال به امنيت خود نيز بينديشد.
انتهاي پيام/
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]