محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845057678
تاریخچه حضور فیلم های ایرانی در جشنواره کن
واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: در این مطلب سعی به بررسی رابطه بین سینمای ایران و جشنواره کن در قبل و بعد از انقلاب می پردازیم.
رابطه سینمای ایران و جشنواره کنرابطه سینمای ایران و جشنواره سینمایی کن به گذشتههای دور بازمیگردد، یعنی چهاردهمین دوره از این رقابتها، در این گزارش بر آن شدهایم تا به بررسی سابقه حضور ایران در جشنواره فیلم کن (بالاخص بخش مسابقه) طی دوران قبل و بعد انقلاب اسلامی ایران بپردازیم:
*سینمای ایران و جشنواره کن پیش از انقلاب:
سابقه حضور سینمای ایران در جشنواره کن به سال 1961 میلادی باز میگردد که فیلم «کوروش کبیر» ساخته «فری فرزانه» در چهاردهمین دوره از رقابتهای کن حضور یافت.
سه سال بعد نیز «احمد فاروقی قاجار» با فیلم «طلوع فجر در بخش فیلمهای کوتاه این جشنواره حضور یافت .
سینمای ایران شش سال بعد با فیلم «گاو» اثر ماندگار «داریوش مهرجویی» به این رقابتها بازگشت. این فیلم در بخش دو هفته با کارگردانان نمایش داده شد.
مهرجویی سال بعد نیز با چهارمین فیلم کارنامه سینماییاش یعنی «پستچی» که در آن زمان یکی از موفقترین کارهای او بود و بازیگرانی چون «علی نصیریان» و «عزتالله انتظامی» در آن ایفای نقش کردهاند، بار دیگر در همین بخش از جشنواره کن حضور یافت ولی نتوانست جایزهای به دست آورد.
آخرین حضور ایران در این جشنواره طی دوران پیش از انقلاب، مربوط به دو فیلم «بهمن فرمان آرا»ست که اولین بار سال 1975 با فیلم «شازده احتجاب» در بخش دو هفته با کارگردانان و دومین بار همزمان با وقوع انقلاب اسلامی ایران با فیلم «سایههای بلند باد» در بخش هفته منتقدین بود، البته سال 1975 فیلم «تداعی» ساخته «نورالدین زرینکلک» دیگر نماینده سینمای ایران در جشنواره کن بود.
*جشنواره کن و سینمای ایران پس از انقلاب:
پس از انقلاب، سی و سومین دوره جشنواره فیلم کن (تنها چند ماه پس از وقوع انقلاب اسلامی) برگزار شد. در این دوره فیلم «چریکه تارا» ساخته «بهرام بیضایی» در بخش نوعی نگاه جشنواره کن به نمایش درآمد، این در حالی بود که این فیلم در ایران مجوز نمایش نگرفت.
«چریکه تارا» داستان بیوه زنی به نام تارا (با بازی سوسن تسلیمی) است که به همراه دو کودک کم سن و سالش از ییلاق به کومهاش باز میگردد ولی در راه اتفاقات غیرمعمولی برایش رخ میدهد.
پس از آن، رابطه سینمای ایران برای 10 سال با جشنواره کن به طور کلی قطع شد. ولی در سال 1991 این «خسرو سینایی» بود که با فیلم «در کوچههای عشق» آغازگر این ارتباط شد.
«در کوچههای عشق» داستان جوانی بیست و چند ساله است که در آغاز جنگ همراه خانواده اش از آبادان مهاجرت کرده است، او پس از پایان جنگ با پدرش به آبادان بازگشته و با دیدن شهر و خانه شان که ویران شده، در بازگشت قطعی به شهر مردد است.
سال بعد «عباس کیارستمی» با فیلم «زندگی و دیگر هیچ» ادامه دهنده این ارتباط شد، ارتباطی که به نظر میرسید در انحصار «کیارستمی» و چند فیلمساز دیگر باقی بماند.
فیلم «زندگی و دیگر هیچ» در نهایت توانست جایزه بخش نوعی نگاه جشنواره کن را از آن خود کند.
البته در این سال فیلم «بدوک» ساخته «مجید مجیدی» در بخش دو هفته با کارگردانان حضور یافت و فیلم کوتاه «قلب» به کارگردانی «سعید مجاوری» در بخش رقابتی فیلم کوتاه به نمایش درآمد.
همچنین این دوره از رقابتها، اولین سال حضور سینمای ایران در بازار جهانی فیلم کن بود.
طی سالهای بعد کیارستمی 8 بار دیگر در بخشهای مختلف جشنواره کن شرکت کرد و در این میان نام خود را به عنوان تنها فیلمساز ایرانی برنده جایزه نخل طلای کن به ثبت میرساند.
او جایزه نخل طلا را سال 1997 برای فیلم «طعم گیلاس»، برنده شد.
«طعم گیلاس» داستان مردی است که در حومهٔ شهر تهران، با اتوموبیلش دنبال کسی میگردد که تقاضای پردردسر او را در ازای دریافت 200 هزار تومان پول انجام دهد.
«راجر ایبرت»، منتقد بزرگ آمریکایی در توصیف این فیلم آن را فیلمی خستهکننده و غیر قابل تحمل معرفی کرد و اعلام کرد که به شدت از این فیلم متنفر است.
«محسن مخملباف» و دخترش «سمیرا مخملباف» نیز دیگر فیلمسازانی هستند که آثارشان همواره مورد توجه جشنواره کن بوده است.
«مخملباف» پدر، تاکنون 5 بار در این جشنواره حضور یافته و تنها یکبار سال 2001 میلادی برای فیلم «سفر قندهار» برنده جایزه بزرگ کلیساهای جهانی شد و دخترش طی 3 بار حضور در این رقابتها یک بار سال 2000 برای فیلم «تخته سیاه» برنده جایزه ویژه هیات داوران شد و یک سال بعد بر مسند داوری جشنواره کن در بخش مسابقه نشست. او سال 2003 نیز برای فیلم «پنج عصر» برنده دو جایزه ویژه هیات داوران و جایزه بزرگ کلیساهای جهان شد.
«تخته سیاه» داستان چند آموزگار کرد است که بر پشت خود تخته سیاه حمل می کنند و در جاده های کوهستانی کردستان، هم مرز با عراق در جستجوی کسانی هستند که به آنها درس بدهند ولی کسی را پیدا نمی کنند.
«پنج عصر» نیز تصویرگر وضعیت اسفبار زنان افغان پس از سقوط طالبان است.
سال 1999«کیارستمی» با همکاری «ابوالفضل جلیلی» و «ناصر تقوایی» فیلم «قصههای کیش» را ساخت. این فیلم در بخش مسابقه به نمایش درآمد ولی نتوانست نخل طلای کن را از آن خود کند.
سال بعد «فهیمه سرخابی» با فیلم کوتاه «اولین گناه» در بخش «سینه فونداسیون» شرکت کرد ولی او نیز جایزهای دریافت نکرد.
البته «حسن یکتا پناه» با فیلم «جمعه» در بخش نوعی نگاه و «بهمن قبادی» با «زمانی برای مستی اسبها» در بخش دو هفته با کارگردان به طور مشترک برنده جایزه دوربین طلایی این دوره از رقابتها شدند.
سال 2001 که سینمای ایران حضور پررنگی در جشنواره کن داشت «محسن مخملباف» با فیلم «سفر قندهار» در بخش مسابقه حضور یافت و جایزه کلیسای جهانی را نیز دریافت کرد.
«عباس کیارستمی» با فیلم «ای بی سی آفریقا» در بخش خارج از مسابقه و «رضا میرکریمی» با فیلم سینمایی «زیر نور ماه» و «علیمحمد قاسمی» با فیلم کوتاه «غریبه و بومی» در بخش هفته منتقدین آن سال حضور یافتند، البته در این میان «میرکریمی» موفق به کسب جایزه بهترین فیلم بخش هفته منتقدین این رقابتها شد.
دوره بعد نیز فیلم «ده» کیارستمی در بخش مسابقه جشنواره کن به نمایش درآمد، دو فیلم «آوازهای سرزمین مادریام» ساخته «بهمن قبادی» و «بمانی» ساخته «داریوش مهرجویی» نیز در بخش نوعی نگاه شرکت کردند ولی در این بخش موفقیتی کسب نکردند، اگر چه فیلم بهمن قبادی برنده جایزه François Chalais شد.
همچنین دو فیلم کوتاه «چت» ساخته «شادمهر راستین» و «گیوتین» ساخته «بهرام عظیمپور» در همین دوره در بخش دو هفته با کارگردانان نمایش داده شدند.
«بهمن قبادی» در این سال داوری بخش دوربین طلایی جشنواره را به عهده داشت.
سال بعد فیلم «طلای سرخ» اثر جعفر پناهی، فیلمی که به خاطر سیاه بودنش هیچگاه در ایران اجازه نمایش پیدا نکرد، در بخش نوعی نگاه شرکت کرد و برنده جایزه ویژه هیات داوران جشنواره کن شد، البته در این سال «کیارستمی» نیز یکی از اعضاء هیات داوران بخش اصلی جشنواره کن بود.
سال 2004 نیز سال این فیلمساز ایرانی بود، سالی که به طور همزمان دو فیلم «ده» و «پنج» کیارستمی به ترتیب در بخشهای نوعی نگاه و خارج از مسابقه به نمایش درآمد.
در دوره بعد «نیکی کریمی» توانست با اولین تجربه فیلمسازیاش با عنوان «یک شب» به بخش نوعی نگاه راه یابد ولی موفقیتی کسب نکرد.
جشنواره کن که از سال 1999 تا 2003، هر سال فیلمی را از ایران در بخش اصلی خود (یعنی بخش مسابقه) و در سال های 2004 و 2005 هم چند فیلم در بخش های گوناگون پذیرفته بود، ناگهان در سال های 2006 و 2007 هیچ فیلمی از ایران را در هیچ بخشی نپذیرفت؛ البته «نیکی کریمی» به عنوان یکی از اعضاء هیات داوران بخش سینه فونداسیون و فیلم کوتاه برگزیده شد.
در همان سال 2007 همزمان با برگزاری شصتمین سال تولد جشنواره کن، فیلم ضد ایرانی «پرسپولیس» ساخته «مرجانه ساتراپی» و همکار فرانسویاش در بخش مسابقه این جشنواره پذیرفته میشود و جایزه ویژه هیات داوران به آن تعلق میگیرد.
به نظر میرسد نمایش این فیلم ضد ایرانی در جشنواره کن سرآغازی میشود بر آنچه که فیلمهایی که همگی به نوعی رویکرد انتقادی نسبت به جمهوری اسلامی ایران داشتند نه تنها در جشنواره به نمایش درآمدند بلکه از سوی برگزارکنندگان جشنواره کن نیز جایزه باران شدند.
در سال 2008، «ترانه تنهایی تهران» ساخته «سامان سالور» به عنوان تنها فیلم ایرانی برای بخش پانزده روز با کارگردانها انتخاب شد.
در دوره بعدی این رقابتها، فیلم «کسی از گربههای ایرانی خبر ندارد» ساخته «بهمن قبادی» که فیلمهایی چون «نیوه مانگ»،«زمانی برای مستی اسبها»، «فصل کرگدن» و ... را در کارنامه کاری خود دارد در بخش نوعی نگاه به نمایش درآمد و جایزه ویژه بخش نوعی نگاه و جایزه منتقدان فرانسوی را در این دوره از جشنواره به دست آورد.
این فیلم که بدون مجوز و به صوت زیرزمینی در ایران ساخته شده، داستان دختر و پسر جوانی است که بعد از آزادی از زندان برای جمع کردن یک گروه جدید موسیقی، سفری زیرزمینی را در تهران شروع میکنند تا تک تک افراد گروهشان را از میان گروههای مخفی زیرزمینی پیدا کنند.
سپس شصت و سومین جشنواره فیلم کن در حالی برگزار میشود که فیلم «رونوشت برابر اصل» ساخته «کیارستمی»، تنها فیلم ایرانی حاضر در این رقابتهاست.
این فیلم در بخش مسابقه نمایش داده میشود ولی رقابت را به «عمو بونمی» واگذار میکند.
سال 2011 نیز از لحاظ رابطه سینمای ایران و جشنواره کن سال مهمی است.
در پی محکومیت «جعفر پناهی» و «محمد رسول اف» در ایران، این جشنواره نه تنها از این دو به عنوان میهمانان ویژه خود نام میبرد، بلکه فیلم «به امید دیدار» ساخته «رسولاف» را در بخش دو هفته با کارگردانان و فیلم «این یک فیلم نیست» ساخته «پناهی» را به صورت ویژه به نمایش درمیآورد.
همچنین «ژیل ژاکوب»، رئیس جشنواره کن اعلام میکند که «پناهی» از نظر آنان یکی از اعضاء هیات دوران جشنواره کن است که در آن سال به جای او صندلی خالی خواهند گذاشت.
بیبیسی در گزارشی با عنوان «سینمای ایران و جشنواره فیلم کن» به این مسئله اعتراف میکند که «جشنواره کن در این سالها به فیلمهایی ایرانی که خلاف رویه معمول و بدون اجازه دولت ساخته شدهاند، توجه خاصی نشان داده است.»اما در نهایت در کن 2016 دو فیلم فروشنده و وارونگی از کشور ایران در این رقابت حضور دارند که فیلم فروشنده اصغر فرهادی در آخرین روز رقابت ها اکران خواهد شد.
گردآوری : گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
seemorgh.com/culture
منبع : farsnews.com
1395/02/21
###12##12###
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیمرغ]
[مشاهده در: www.seemorgh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]
صفحات پیشنهادی
جشنواره فیلمهای ایرانی زوریخ در راه است/ حضور فیلمسازان جوان
با حضور آثار داستانی و مستند جشنواره فیلمهای ایرانی زوریخ در راه است حضور فیلمسازان جوان شناسهٔ خبر 3618515 - شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴ ۳۱ هنر > سینمای جهان دومین جشنواره فیلمهای ایرانی زوریخ از ۲۶ ماه می تا اول ژوئن ۶ تا ۱۸ خرداد برگزار میشود به گزارش خبرگزاری مهر بهجزئیات فیلم دو ایرانیتبار در جشنواره کن
جزئیات فیلم دو ایرانیتبار در جشنواره کن فیلم کوتاه سکوت به زبان های کردی انگلیسی و ایتالیایی ساخته شده است فیلم کوتاه سکوت که کارگردانی مشترک دو ایرانیتبار است و در جشنواره کن ۲۰۱۶ حضور دارد داستان سکوت یک دختربچه در مقابل رساندن یک خبر مهم را روایت میکند به گزارش مهر فیمعرفی فیلمهای ایرانی بخش «نمایشهای ویژه» جشنواره جهانی فجر
معرفی فیلمهای ایرانی بخش نمایشهای ویژه جشنواره جهانی فجر فیلمهای ایرانی بخش نمایشهای ویژه جشنواره جهانی فیلم فجر معرفی شدند عصرایران - چهار فیلم ایرانی در بخش نمایشهای ویژه سی و چهارمین جشنواره جهانی فیلم فجر روی پرده میروند فیلمهای پل امیرحسین نوروزی رویاهایهفت فیلم ایرانی دیگر در بازار فیلم جشنواره جهانی فجر / محققداماد در جمع داوران بخش «بینالمذاهب» جش
هفت فیلم ایرانی دیگر در بازار فیلم جشنواره جهانی فجر محققداماد در جمع داوران بخش بینالمذاهب جشنواره اسامی سری دوم فیلمهای ایرانی که در سی و چهارمین جشنواره جهانی فیلم فجر اعلام شد به گزارش خبرگزاری فارس فیلمهای سینمایی «لانتوری» رضا درمیشیان «دلبدعوت از دیکاپریو برای حضور در یک جشنواره ایرانی!!
تراز دیکاپریو به یک جشنواره فیلم ایرانی دعوت شد ۳ روز پیش او پستی در شبکه اجتماعی ایسنتاگرام گذاشت و به ماجرای بحران دریاچه ارومیه اشاره کرد پست او به فاصله کوتاهی با دهها هزار کامنت ایرانی مواجه شد به گزارش تراز صبح امروز نشست خبری جشنواره فیلم سبز با حضور فرهاد توحیدی ددعوت از دیکاپریو برای حضور در یک جشنواره ایرانی
دعوت از دیکاپریو برای حضور در یک جشنواره ایرانی دیکاپریو به یک جشنواره فیلم ایرانی دعوت شد ۳ روز پیش او پستی در شبکه اجتماعی ایسنتاگرام گذاشت و به ماجرای بحران دریاچه ارومیه اشاره کرد پست او به فاصله کوتاهی با دهها هزار کامنت ایرانی مواجه شد آفتاب صبح امروز نشست خبری جشن14 فیلم کوتاه خارجی و 4 فیلم کوتاه ایرانی در جشنواره جهانی فیلم فجر
14 فیلم کوتاه خارجی و 4 فیلم کوتاه ایرانی در جشنواره جهانی فیلم فجر فهرست فیلمهای کوتاه جشنواره جهانی جهانی فیلم فجر اعلام شد عصرایران - 14 فیلم خارجی و 4 فیلم ایرانی در بخش فیلمهای کوتاه سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر روی پرده میروند فیلمهای کوتاه ایرانی هستی کمال پحضور «نینجای ایرانی» در جشنواره جکسون ویل آمریکا
حضور نینجای ایرانی در جشنواره جکسون ویل آمریکا شناسهٔ خبر 3612393 - شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱ ۲۹ هنر > سینمای ایران فیلم مستند نینجای ایرانی به کارگردانی مرجان ریاحی به جشنواره بینالمللی فیلم مستند جکسون ویل آمریکا راه یافت به گزارش خبرگزاری مهر جشنواره جکسون ویلحضور مستندی از گیلان در جشنواره فیلم کوتاه آمریکا
حضور مستندی از گیلان در جشنواره فیلم کوتاه آمریکا استانها > گیلان - مستند سگ از گیلان به جشنواره فیلم کوتاه اوزارک آمریکا راه پیدا کرد به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین فریدون قدیمی کارگردان و مستندساز گیلانی در گفتگو با خبرآنلاین از حضور یکی از آثارش در جشنوارهرقابت چند کشور مطرح برای حضور در جشنواره فیلم سبز
رقابت چند کشور مطرح برای حضور در جشنواره فیلم سبز پنجمین جشنواره بین المللی فیلم سبز از 24 تا 31 اردیبهشت ماه در تهران و همزمان در سراسر کشور برگزار می شود کشورهای آلمان آمریکا فرانسه لهستان و ایتالیا در ارسال فیلم به پنجمین جشنواره بین المللی فیلم سبز رکوردار شدند به گزارش ر-
گوناگون
پربازدیدترینها