واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
دستاورد سفر خاورمیانه ای اوباما و دیدار با رهبران کشورهای عربی
روز نو : نشریه "نشنال اینترست" درباره حضور اوباما در ریاض برای شرکت در اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس می نویسد:"یک سال پس از دیدار او با رهبران این شورا در کمپ دیوید اکنون یکی از مهم ترین برهه های زمانی است که به نظر می رسد اتحاد میان اعراب و امریکا برای حل مسائل کلیدی خارومیانه امری ضروری است. ایالات متحده و کشورهای عربی درباره توافق هسته ای، بحران سوریه، سیاست در عراق، مصر و یمن با یکدیگر اختلاف نظرهایی داشته اند. با این وجود، آن ها هنوز هم دارای منافع عمیق مشترکی از جمله حفظ ثبات خلیج فارس، جریان ازاد انرژی در بازارهای جهانی ، مهار افزایش قدرت ایران، شکست دادن القاعده و داعش و پایان دادن به جنگ های داخلی و بازسازی ثبات در منطقه هستند. در نشست اخیر دو طرف راه هایی را برای تقویت امنیت شورای همکاری خلیج فارس از طریق همکاری های نظامی و یا روابط نزدیک تر آن شورا با ناتو مطرح کرده اند".
به گزارش خرداد، نشریه امریکایی "نشنال اینترست" با اشاره به اختلاف نظر اوباما و رهبران عربی می نویسد:" در حالی که رهبران عربی خواستار آن هستند که اوباما به طور واضح مانع از افزایش قدرت و نفوذ ایران در منطقه شود اوباما شرکای خود در شورای همکاری خلیج فارس را به اجرای بیش تر تعهدات در جنگ علیه داعش، القاعده در لیبی، سوریه و یمن دعوت می کند".
این نشریه اشاره می کند که رابطه ایالات متحده و عربستان سعودی از قدیمی ترین روابط سنتی امریکا و نمونه بارز همکاری منطقه ای در خاورمیانه است که قدمت آن به دهه 30 میلادی باز می گردد اما این رابطه کم فراز و نشیب نبوده است. این نشریه می نویسد:"اصلی ترین نقطه اختلاف دو کشور بر سر ایران بوده است. برای مثال، اگرچه حمله بوش علیه صدام در عراق با هدف تضعیف ایران صورت گرفت اما در نهایت نتیجه معکوس شد. هم چنین اکنون اوباما اجازه داده تا ایران از توانمندی های همکاری خلیج فارس بیش تری در منطقه برخوردار شود. رهبران کشورهای شورای پیام های متفاوتی را از امریکا درباره ایران شنیده اند. جان کری وزیر امور خارجه امریکا در بحرین دو هفته پیش از نگرانی مشترک امریکا و کشورهای عربی درباره اقدامات ایران در منطقه گفت در همین حال، رییس جمهوری امریکا در مصاحبه با نشریه اتلانتیک نشان داد که به سعودی ها اعتمادی ندارد".
این نشریه در پایان اشاره می کند که رهبران عربی مایل اند تا دولت امریکا سیاست ترکیبی اعمال فشار سنگین از طریق تحریم ها همزمان با دیپلماسی خلاقانه را در قبال ایران به کار گیرد.
خبرگزاری "آنادولو" ترکیه نیز با انتشار گزارشی درباره دیدار اوباما با رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس اشاره می کند که موضوع ایران و هم چنین چگونگی مقابله با تروریسم در دستور کار مذاکرات قرار خواهند داشت.
آنادولو می نویسد:"رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض برای سی و هفتمین اجلاس خود را آماده کرده اند اجلاسی که روز پنجشنبه با حضور اوباما برگزار می شود.
روزنامه گاردین با نگاهی متفاوت اشاره می کند که سفر اوباما همزمان شده با طرح موضوع نقش داشتن عربستان در حملات یازدهم سپتامبر. این روزنامه بریتانیایی می نویسد:"این لایحه که به مجلس سنا برده شده می تواند روابط امریکا و عربستان را وخیم تر سازد. به نظر می رسد اوباما در تلاش است تا دو هدف را در پیش گیرد نخست آن که متحدان خشمگین سنتی خود در شورای همکاری خلیج فارس را متقاعد کند که موضع ملایم تری در قبال ایران در پیش گیرند و دوم آن که به آنان بقبولاند که نیازمند اصلاحات داخلی در کشورهای شان هستند".
روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت نیز اشاره می کند که گروه های حقوق بشری در امریکا از اوباما انتظار دارند که در جریان سفرش به ریاض این مسائل را با پادشاه آن کشور در میان بگذارد. این روزنامه می نویسد:"یکی از نمایندگان دیده بان حقوق بشر و عفو بین الملل می گوید که اکنون زمان ان فرارسیده که اوباما از حملات هوایی نیروهای سعودی که به کشته شدن بیش از 3.200 شهروند غیر نظامی در منطقه انجامیده اند واکنش نشان دهد این مصداق جنایت جنگی است". این نشریه در ادامه اشاره کند که افرادی بوده اند که شخصا دیده اند که سعودی ها در یمن از بمب های خوشه ای در مناطق جمعیتی غیر نظامیان استفاده کرده اند.
نشریه "فارین پالسی" اما با انتشار مطلبی اشاره کرده که سعودی ها هم چنان متحد بزرگ امریکا در خاورمیانه هستند. این نشریه نوشته است:"در حالی که تهران هم چنان شعارهای ضد امریکایی می دهد و علیه منافع امریکا در خاورمیانه اقدام می کند ریاض کلیدی ترین مهره برای کمک به تقویت ثبات در منطقه است. اکنون زمان پشت کردن به خاندان آل سعود نیست. اکنون سناتورهایی هستند که می گویند سعودی ها در تروریسم و تشدید آن نقش داشته اند. این موضوع همزمان است با تلاش ها در واشنگتن برای عادی سازی روابط با تهران تا از نظر طرفداران این رویکرد، این گونه موازنه قوا میان تهران – ریاض در منطقه برقرار می شود منتقدان این اما هشدار می دهند که عربستان عامل اصلی ثبات در منطقه است".
این نشریه در ادامه از حمله علیه عربستان سعودی به عنوان "مد روز" یاد کرده و نوشته است:"برخی در امریکا به ایرام به عنوان یک پادزهر برای مقابله با بنیادگرایی در منطقه نگاه می کنند. این تز احمقانه ای است. واقعیت آن است که ما همیشه باید در کنار متحدان سنی مان باشیم از افزایش نفوذ ایران در منطقه جلوگیری کنیم".
نگاهی به نشست های شورای همکاری خلیج فارس به میزبانی عربستان سعودی
این هفتمین اجلاس شورای همکاری خلیج فارس است که به میزبانی عربستان سعودی از زمان زمان تاسیس این شورا در اوایل دهه 80 میلادی تاکنون برگزار می شود و قرار است در آن وضعیت قدرت منطقه ای ایران پس از توافق هسته ای، موضوع تروریسم و کاهش قیمت جهانی نفت در دستور کار قرار گیرد.
در سال 1981 میلادی عربستان سعودی میزبان دومین نشست شورای همکاری خلیج فارس بود و در آن زمان امنیت منطقه ای دغدغه اصلی نشست این شورا بود. در آن نشست بر لزوم برسمیت شناخته شدن حق تعیین سرنوشنت فلسطین و ایجاد دولت مستقل فلسطینی تاکید شد.
در سال 1987 میلادی رهبران آن شورا در ریاض برای برگزاری هشتمین نشست دیدار کردند که در آن موضوع جنگ ایران و عراق در صدر اولویت ها بود.
در سال 1993 میلادی نیز عربستان سعودی میزبان چهاردمین نشستن برای بحث درباره توسعه منطقه ای و نقض قوانین بین المللی از سوی صدام در جریان حمله عراق علیه کویت بود. رهبران شورا هم چنین ادعای امارات متحده عربی بر سر حاکمیت سه جزیره ایرانی را در دستور کار خود قرار دادند.
در سال 1999 میلادی رهبران شورای همکاری خلیج فارس بار دیگر در ریاض جمع شدند تا بر سر قراردادهای همکاری تجاری و تعیین تعرفه گمرکی مشترک با یکدیگر به توافق برسند.
در سال 2006 میلادی بیست و هفتمین نشست شورا در ریاض با هدف تشکیل یک بازار مشترک تشکیل شد. این نشست هشت ماه پس از مرگ امیر کویت شیخ جابر الاحمد آل جابر آل صباح برگزار شده بود.
در سال 2011 میلادی عربستان سعودی بار دیگر میزبان سی و دومین نشست شورای همکاری خلیج فارس بود که در آن ملک عبدالله پادشاه وقت عربستان سعودی خواستار تشکیل یک کنفدراسیون از سوی کشورهای خلیج فارس شد.
در سال 2015 میلادی سی و ششمین نشست شورا در ریاض برگزار شد که در آن بحران سوریه و یمن در دستور کار قرار گرفت.
تاریخ انتشار: ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]