واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
راهکارهای پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال استانها > زنجان - چهارشنبه سوری یکی از جشن های باستانی ایران است. در این جشن که آخرین شب چهارشنبه سال به پا می شود مردم روی آتش می پرند و به همراه آن کوزه های سفالین را می شکنند تا رنج ها و تلخکامی های سال را به آتش و به ظروف شکسته بسپارند. در فرهنگ معین آمده است که چهارشنبه سوری به آخرین چهارشنبه هر سال شمسی گفته می شود.
به گزارش خبرآنلاین، روز چهارشنبه سوري در جامعه ايران، سال هاست به مساله اي ملي بدل شده است. برخي آن را سنتي خرافي و مغاير با ارزش هاي اسلامي مي دانند و برخي ديگر نشانه هويت ملي ايرانيان مي دانند و با انگيزه حفظ مليت ايراني، در پاسداشت آن مي کوشند. در عصر چهارشنبه سوري بوته هاي خار را مشتعل مي كنند و از روي آن مي پرند و مي گويند: سرخي تو از من؛ زردي من از تو. و اين عمل را به شگون گيرند. در جايي از اين سنت به جا مانده ملي ما نامي از ترقه بازي نمي بينيم. به علاوه چهارشنبه سوري جشن آتش است براي عصر يك روز از سال ولي ترقه بازي كه چاشني چهارشنبه سوري شده ماه ها پيش از آن در هر كوي و برزن با تركاندن نارنجك و مواد محترقه زير پاي مردم به قيمت شوكه كردن آنها آغاز مي شود و تا ماه ها بعد از چهارشنبه سوري ادامه پيدا مي كند. ضربه هاي صوتي علاوه بر گوش بر سيستم عصبي تاثير مخربي مي گذارد و روان فرد را متزلزل مي سازد. در منابع علمي آمده است كه دستگاه قلب و عروق نيز از محرك هاي صوتي لطمه اي جدي مي بينند. ضربه هاي صوتي سبب كاهش مقاومت عروق محيطي و رشد غدد فوق كليوي و درهم شكستن مقاومت در برابر بيماري ها مي شود. هر روز در روزنامه حوادث و آتش افروزي هاي تازه اي پيرامون ترقه بازي و انفجار مواد محترقه مي خوانيم. گاه انفجار انبوهي از ترقه هاي دست ساز كاشانه اي را به نابودي مي كشاند و معلولين و قربانياني از خود باقي مي گذاردضربه هاي صوتي علاوه بر گوش بر سيستم عصبي تاثير مخربي مي گذارد و روان فرد را متزلزل مي سازد. در منابع علمي آمده است كه دستگاه قلب و عروق نيز از محرك هاي صوتي لطمه اي جدي مي بينند. ضربه هاي صوتي سبب كاهش مقاومت عروق محيطي و رشد غدد فوق كليوي و درهم شكستن مقاومت در برابر بيماري ها مي شود. آسيب هاي گوش ناشي از ترقه بازي صداهاي زيان آور ابتدا ايجاد كم شنوايي موقت مي كند كه غالباً با وزوز گوش همراه هستند ولي تكرار محرك سبب دائمي شدن كم شنوايي مي شود كه متاسفانه تا به امروز هيچ گونه درمان طبي يا جراحي براي آن پيدا نشده است. يكي از عوامل ضروري براي پيشگيري از حوادث و اتفاقات، ارتقاي سطح آگاهي مردم و خصوصاً گروههاي در معرض خطر است. معلومات، آگاهيها، نگرش، اعتقادات و باورهاي افراد در مورد هر موضوعي نظير حوادث چهارشنبه سوري عوامل مستعدكننده رفتار سالم و پيشگيري از اين حوادث را تشكيل مي دهد. اين عوامل در فرد ايجاد انگيزه مي نمايند تا رفتار خود را تغيير دهد و از بروز اين حوادث جلوگيري نمايد. آموزش سبب افزايش آگاهيها در اين زمينه مي گردد، نگرشهاي مطلوب را برمي انگيزد و نهايتاً مهارتها و رفتارهاي پيشگيري از حوادث مذكور را تشكيل مي دهد. در واقع شايسته است بگوييم كه اگر حادثه يك بيماري مي باشد، «آموزش» واكسن آن است. هر اندازه افراد درباره عواملي نظير ترقه، مواد منفجره و محترقه ديگر و آتش بازي، كه احتمال وقوع حادثه را افزايش مي دهند، بيشتر بدانند در آن صورت بهتر خواهند توانست از احتمال وقوع اين حوادث پيشگيري نمايند.
3 گام پيوسته لازم براي جلوگيري از حوادث چهارشنبه سوري
1. آموزش والدين:
2- آموزش به كودكان و نوجوانان:
3- اقدامات محيطي:
تحقيقات نشان مي دهند كه برنامه هاي اجتماعي جامع، اميدبخش تر از راهكارهاي پيشگيرانه يك بعدي است. اين گونه برنامه ها مستلزم مشاركت بخشهاي مختلفي نظير مدارس، خانواده ها، رسانه هاي جمعي، سياستگذاران و غيره مي باشد. به عبارت ديگر مشاركت دادن تمام بخشهاي جامعه در امر پيشگيري از حوادث مربوط به آخرين چهارشنبه سال، در واقع يك بسيج همگاني در اين زمينه است و اثربخشي بيشتري نسبت به رويكردهاي تك بعدي دارد.
کلید واژه ها: استان زنجان - زنجان - چهارشنبه سوری - آتش سوزی -
دوشنبه 24 اسفند 1394 - 13:34:33
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]