واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ظهور جدید حزبالله از دل بحران سوریه
سوريه آرامترين روزهاي خود را طي پنج سال گذشته سپري ميكند. اين آرامش پس از آن حاكي ميشود كه نيروهاي متحد موسوم به ائتلاف 4+1 موفق شدهاند به صورت قابل توجهي موازنه ميداني را به نفع دولت تغيير دهند...
نویسنده : محمد بابايي
سوريه آرامترين روزهاي خود را طي پنج سال گذشته سپري ميكند. اين آرامش پس از آن حاكي ميشود كه نيروهاي متحد موسوم به ائتلاف 4+1 موفق شدهاند به صورت قابل توجهي موازنه ميداني را به نفع دولت تغيير دهند و با تحميل شروط خود به گروههاي مسلح و حاميان خارجيشان، حملات را در بعضي مناطق متوقف كنند. ناظران از زواياي مختلفي به دلايل موفقيت سريع اين ائتلاف در سوريه پرداختهاند. در اين ميان رابطه نظامي روسيه و حزبالله از موضوعاتي است كه نظر تحليلگران مسائل دفاعي و امنيتي را به خود جلب كرده است. الكساندر كوربيل تحليلگر «گروه سكدو»
(The SecDev Group) كه به صورت ويژه روي موضوع جنگ سوريه و تأثيرات آن در خاورميانه و شمال آفريقا متمركز است، نتايج تعامل حزبالله و روسيه را مورد بررسي قرار داده است. اين تحليلگر با اشاره به اينكه «حزبالله ثابت كرده كه يك نيروي رزمي منعطف و با انديشه رو به جلو است» مينويسد: « در سال 2012 زماني كه اين گروه وارد جنگ سوريه شد خيلي سريع ياد گرفت كه تاكتيكهاي دفاعياش براي اين جنگ مناسب نيست. به جاي ارتش مدرن اسرائيل، حزبالله با شورشيان مواجه شد. اين گروههاي شورشي از تاكتيكهاي مشابه حزبالله عليه سربازان رژيم سوريه استفاده ميكردند و از اطلاعات محلي بيشتري ... بهره ميبردند.»
كوربيل در ابتدا با برجسته كردن تلفات اوليه حزبالله بهويژه در جنگ قصير، ميگويد: اما اين گروه ظرفيتهاي تهاجمي خود را بهويژه از اواسط سال 2015 تقويت كرده است و تحت پوشش روسيه، يك متحد قدرتمند جديد، حزبالله در حالي به حمايت خود از دولت سوريه ادامه ميدهد كه آمار تلفات خود را پايين آورده است.
نويسنده با اشاره به پيروزيهايي كه گروههاي مسلح مخالف دولت در شمال بهويژه در استان ادلب در اوايل سال جاري (1394) داشتند، مينويسد: «اما از آغاز شروع ماه ژانويه 2016، دولت سوريه، حزبالله، ساير گروههاي تحت حمايت ايران و ارتش روسيه ضربات متعددي را به گروههاي شورشي وارد كردند. در 12 ژانويه، حزبالله و نيروهاي دولتي با حمايت توپخانهاي و هوايي روسيه، شهر سلمي، آخرين پايگاه شورشيان در استان ساحلي لاذقيه را به كنترل خود درآوردند. پس از آن در 26 ژانويه، شهر شيخ مسكين در استان درعا توسط نيروهاي دولتي، حزبالله و نيروهاي ويژه روسيه پس گرفته شد. بازپسگيري شيخ مسكين به معناي قرار دادن شورشيان در دو منطقه شرقي و غربي جداگانه در درعا و قطع ارتباط آنها با مناطق تحت كنترل شورشيان در اطراف دمشق است.»
كوربيل در ادامه آزادي شهركهاي «نبل و الزهرا» را «بزرگترين حركت نيروهاي تركيب شده يعني حزبالله و ساير گروههاي تحت حمايت ايران با پشتيباني حملات هوايي روسيه» توصيف ميكند. در پي اين موفقيت نيروهاي طرفدار دولت اصليترين مسير ارتباطي حلب با مرز تركيه را قطع كردند و گروههاي شورشي فعال در اطراف و داخل شهر حلب را در محاصره قرار دادند.
نويسنده در ادامه با جزئيات بيشتري به نتايج تعامل حزبالله و روسيه ميپردازد: «احتمال زياد وجود دارد كه نيروهاي اين گروه در حال يادگيري چگونگي جمعآوري اطلاعات، طراحي و اجراي عملياتها از يك ارتش با كلاس جهاني هستند. كار كردن در كنار افسران روسيه روشي مطمئن است تا حزبالله استراتژي نظامي خود را تقويت كند و گزارشها حاكي از آن است كه دستكم دو اتاق عمليات مشترك بين حزبالله و روسيه در لاذقيه و دمشق وجود دارد.» كوربيل در ادامه با اشاره بهحضور 6 تا 8 هزار رزمنده حزبالله در سوريه و عراق، احتمال ميدهد اين تجربيات به صورت انفرادي به اين نيروها منتقل شوند.
وي به نقل از ساير متخصصان اين حوزه مينويسد: «حزبالله احتمالاً مهارتهاي بهتري درباره نظارت و شناسايي، عملياتهاي تاكتيكي ويژه و چگونگي استفاده از تجهيزات مدرن ياد خواهد گرفت... اين مهارتها نيروهاي حزبالله را قادر ميسازد تا نيروهاي دشمن را شناسايي كنند، عملياتهاي فريبنده انجام دهند، تصاوير اطلاعاتي را تحليل كنند و از پهپادها و از اجراي عملياتهاي نظامي به نحو مطلوب بهره بگيرند.»
كوربيل با تأكيد بر مهم بودن ظرفيتهاي پهپادي جنبش مقاومت اسلامي لبنان آورده است: «حزبالله يك فرودگاه كوچك براي پهپادها در دره بقاع ايجاد و از هواپيماهاي بدون سرنشين در سوريه استفاده كرده تا مواضع شورشيان را از طريق آسمان شناسايي كنند. اينگونه شناساييها مفيد بودن خود را در نبرد بر سر كوههاي قلمون در مرز سوريه و لبنان ثابت كرده است؛ جايي كه اين گروه به ارتش سوريه كمك كرد تا جبهه النصره و داعش را تحت محاصره قرار دهد، همچنين ميتواند اين تواناييها را در جنگ آتي با اسرائيل نيز به كار گيرد.»
اين تحليلگر غربي با ابراز نگراني از تأثيرات بلندمدت تعامل حزبالله و ارتش روسيه خاطر نشان ميكند: «يك حزبالله جديد با ذهنيت تهاجمي و با توانايي انجام عملياتهاي پيچيدهتر ميتواند ضربات سنگيني به ارتش اسرائيل در مرزهاي جنوبي لبنان وارد كند. حزبالله حتي ممكن است تلاش كند به داخل اسرائيل نفوذ كند، همانطور كه حماس در جنگ 2014 انجام داد البته با توانايي بيشتري.»
كوربيل در پايان پيش بيني ميكند كه تأثيرات بلندمدت درسهايي كه حزبالله از روسيه ياد ميگيرد حتي با وجود پايان جنگ سوريه در لبنان و منطقه ادامه خواهد يافت. نوشتار كوربيل آخرين مورد از سلسله تحليلهايي است كه امروزه مراكز آكادميك دفاعي و امنيتي و بينالمللي غرب درباره حزبالله در سوريه و حزبالله پس از سوريه منتشر ميكنند و تقريباً همگي آنها به قدرت انعطافپذيري و يادگيرندگي اين گروه احترام ميگذارند، هر چند دشمني خود را نيز پنهان نميكنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]