واضح آرشیو وب فارسی:فارس: معاون اداره کل میراث فرهنگی استان زنجان خبر داد
رونق دوباره صنایع دستی مس در استان زنجان
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: خوشبختانه فروش محصولات صنایع دستی مس در استان رونق بسیار خوبی داشته است.
محمود علی محمدی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در زنجان اظهار داشت: ملیله زنجان از جمله صنایع دستی مشهور و شناخته شده این استان مشتریان خاص خود را دارد و نمیتوان کمبود فروش در این بخش را به حساب نبود رونق در بازار صنایع دستی گذاشت.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان با تاکید بر اینکه باید تولیدکنندگان و صنعتگران فعال در حوزه ملیله سازی زمینه را برای جذب مشتریان بیشتر فراهم کنند، تصریح کرد: در حال حاضر بازار مس و چاقوی زنجان گردشگران صنایع دستی دارد و مشتریان بسیاری به بهانه خرید ظروف مسی عازم این استان میشوند.
این مسئول با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی برای تولیدکنندگان صنایع دستی در استان، خاطر نشان کرد: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سعی دارد بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته دورههای مدیریت فروش و بازاریابی را نیز برگزار کند.
علی محمدی با بیان اینکه تولیدکنندگان صنایع دستی باید سلایق مشتریان را مورد توجه قرار دهند، یادآور شد: تولید محصولات در جنبههای کاربردی و تزیینی باید نظر مشتریان را جلب کند.
وی با تاکید بر اینکه تلاش برای افزایش مشتریان در حوزه محصولات صنایع دستی باید صورت گیرد، ادامه داد: همواره محصولات صنایع دستی در استان زنجان از تنوع بسیار بالایی برخوردار است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه استان باید محصولات ساخته دست هنرمندان و صنعتگران خود را به بازارهای جهانی معرفی کند، اظهار داشت: باید هنرهای دستی شاخص استان را صادر کنیم.
این مسئول با اشاره به اینکه هنرهای سنتی و صنایع دستی استان زنجان از پیشینه بسیار بالایی برخوردار هستند، افزود: این پیشینه بیانگر پرورش هنرمندان در دورههای مختلف تاریخی در استان است.
شایان ذکر است، چاقوسازی، ملیله کاری، چاروق دوزی، مسگری از جمله صنایع دستی استان زنجان است که همواره مورد توجه گردشگران نیز قرار میگیرد.
*ملیله کاری
از کارهای دستی بومی زنجان ساخت وسایل نقرهای و به ندرت طلائی به صورت ملیله کاری است که در اوایل فقط در زنجان معمول بوده که در زمان رضاخان تعدادی از هنرمندان زنجانی به تهران و اصفهان کوچ کردند و این هنر ظریف را در آن شهرها رواج دادند.
*چاروق دوزی
چاروق دوزی یکی دیگر از هنرهای دستی است که دستهای ظریف هنرمندان زنجانی در تولیدات آن مهارت ویژهای دارند، این چاروقها زنانه بوده و استفاده از آن جنبه تشریفاتی و تفننی دارد.
*چاقوسازی
چاقو سازی در زنجان که با مهارت ویژهای به دست استادان این صنعت ساخته میشود با ویژگیهایی همچون ظرافت، تناسب، تنوع، قدرت برش و تیغه از شهرت فراوانی برخوردار است. از انواع چاقوها میتوان چاقوی قلم تراش، چاقوی کشاورزی و قلمه زنی کاردهای آشپزخانه و چاقوی شکاری و صحرائی، قمه، دشنه و قداره را نام برد.
*مسگری
ظروف مسی در زمان حاضر با استفاده از ورق مس و روش چکش کاری گرم و سرد ساخته میشود که فرمدهی ورق مس به روش چکش کاری، دندانهدار کردن لبههایی که به هم متصل میشوند، باز کردن دندانهها به روی هم، چفت کردن و چکش کاری آنها، اضافه کردن بار «تنه کار و برنج» و گرم کردن و چکش کاری مجدد آن مهمترین مراحل کار مسگری است. *گلیم زنجان گلیم به طور ساده یک فرش با بافت صاف یا یک نوع قالی بدون کُرک یا خواب گره خورده است، نام این فرش در زبانهای مختلف به انواع گوناگون استعمال می شود. گلیم در افغانستان، کلیم در اوکراین، پلاس در قفقاز، لیاط در سوریه و لبنان، چلیم در رومانی و ... گلیم به مفهوم، الیاف حیوانی و نباتی رنگرزی شده و درهم بافته که بر روی دارهای افقی و عمودی برگرفته از نمادهای منطقه و نقوش ذهنی و انتزاعی، بافته می شود. صنعت گلیمبافی در همه دنیا از دشتهای وسیع آمریکا تا اسکاندیناوی و اندوزی یافت میشود. تفاوت عمده در تولید گلیم در مواد اولیه، طرح و نقوش بکار رفته و رنگبندی آن است.
با توجه به اقلیم سرد منطقه زنجان مردمان ساکن در این منطقه همواره در فکر تهیه کفپوش گرم برای استفاده در منازل و نیز به عنوان پرده و... بودهاند، مواد اولیه موجود مردم منطقه را به سمت استفاده از بافته ای از پشم بز و گوسفند و ...، هدایت کرد. در حال حاضر در بسیاری از مناطق استان زنجان بافت گلیم بعنوان یکی از شاخصترین بافته های داری مطرح می باشد. گفتنی است، استان زنجان از استانهای مهم در عرصه صنایع دستی کشورمان است. هنرمندان این دیدار در بخشها و صنایع مختلف دستی تبحر خاصی داشته و شهرت فراوانی در این زمینه دارند.
94/10/26 - 10:32
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]