واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۸ آذر ۱۳۹۴ (۱۴:۵۳ب.ظ)
افتتاح ۱۰۰ کيلومتر راه روستايي خراسان جنوبي در دهه فجر/تأثير ساخت بزرگراه در کاهش تصادفات رانندگي موج - مدير کل راه و شهرسازي خراسان جنوبي با اعلام اينکه ۲ بانده کردن محورهاي بيرجند - مشهد، بيرجند - زاهدان و ديهوک - راور از اولويتهاي اصلي اين اداره کل است، از افتتاح ۱۰۰ کيلومتر راه روستايي و ۴۰ کيلومتر راه فرعي در دهه فجر امسال خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج، مدير کل راه و شهرسازي استان خراسان جنوبي در خصوص پيشينه اين اداره کل گفت: سالهاي زيادي تنها محور اصلي موجود در استان، جاده مشهد - زاهدان بود که از بيرجند عبور ميکرد. پس از تشکيل اداره کل راه و شهرسازي در بيرجند-جنوب خراسان قديم -در سال ۱۳۶۲، محورهاي بيرجند به سمت اصفهان و يزد ساخته شد که بعدها در جريان تقسيم استان خراسان به ۳ بخش رضوي، شمالي و جنوبي، يکي از دلايلي که بيرجند مرکز استان خراسان جنوبي شد، وجود همين راههاي مواصلاتي از شرق به مرکز کشور بود.
مهدي جعفري اضافه کرد: مساحت استان خراسان جنوبي ۱۵۱ هزار کيلومترمربع است که سومين استان کشور از نظر وسعت است. با توجه به اينکه ۲ استان بزرگتر يعني کرمان و سيستان و بلوچستان هرکدام داراي ۲ اداره کل راه و شهرسازي هستند، حوزه فعاليت اداره کل راه و شهرسازي خراسان جنوبي بالاترين وسعت را در ميان ادارات کل راه و شهرسازي کشور دارد.
وي افزود: در حال حاضر ۱۶ هزار و ۲۱۱ کيلومتر راه اصلي، فرعي و روستايي در استان داريم که ۱۰۳۰ کيلومتر آن راه اصلي است. راههاي روستايي آسفالته ۵۵۰۰ کيلومتر است و ۴ هزار کيلومتر هم راه روستايي خاکي در استان داريم. با اين حال حدود ۹۰ درصد از ۹۰۶ روستاي بالاي ۲۰ خانوار داراي راه آسفالته هستند.
مدير کل راه و شهرسازي خراسان جنوبي با اعلام اينکه در استان بزرگراه خيلي کم است و آنچه به نام بزرگراه ساخته شده بيشتر اضافه کردن باند دوم به جادههاي موجود است و در واقع مشخصات يک بزرگراه را ندارند، گفت: در سال ۹۳ در کاهش تلفات ناشي از حوادث رانندگي در کل کشور دوم بوديم. در اين سال ميزان کاهش تلفات ۲۲ درصد بوده يعني از ۲۵۰ نفر در سال ۹۲ به ۲۰۰ نفر سال ۹۳ رسيديم. در ۶ ماهه نخست سال ۹۴ هم اين روند کاهش ادامه داشت و در مقايسه با مدت مشابه سال ۹۳ با کاهش ۲۰ درصدي تلفات جادهاي روبرو بوديم.
وي ادامه داد: اين تصادفات عمدتا ناشي از عوامل انساني بوده و کمتر عوامل جادهاي در بروز آن دخيل بوده است، با اين حال اقداماتي از قبيل تعريض جادهها و ساخت باند دوم و تبديل جادههاي يک بانده به بزرگراه نقش مؤثري در کاهش تصادفات و تلفات جادهاي داشته است؛ به عنوان مثال قبلا در محورهاي اطراف طبس بيشترين تلفات را داشتيم، اما؛ بعد از تعريض جاده که در مسير ديهوک به راور داشتيم و همچنين روکش آسفالت محورهاي محدوده طبس، تعداد تلفات در اين محدوده کاهش يافت.
جعفري افزود: از آنجا که مسير مشهد - بيرجند ترافيک سنگيني دارد و بيشترين تصادفات در همين محور رخ ميدهد در حال حاضر اولويت اصلي ما ساخت باند دوم جاده بيرجند - مشهد است. عمليات اجرايي اين پروژه توسط شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حملونقل کشور انجام ميشود. از حدود ۱۸۰ کيلومتر که در حوزه خراسان جنوبي است ۷۰ کيلومتر ساخته و بهرهبرداري شده و ۱۱۰ کيلومتر در حال اجرا است، قراردادها نيز بسته شده و ۴ پيمانکار مشغول به کارند اما با کمبود اعتبار مواجهيم بهطوري که ساخت اين پروژه ۱۲۰ ميليارد تومان اعتبار لازم دارد که در بودجه امسال کمتر از ۲۰ ميليارد تومان در نظر گرفته شده است.
وي ادامه داد: علاوه بر اين پروژه، تعريض محورهاي بيرجند - زاهدان و ديهوک - راور هم در اولويت هستند که اين ۳ پروژه از مصوبات سفر رياست جمهوري به استان است. در اين سفر بنا شد که ۱۰۰ کيلومتر به بزرگراههاي استان اضافه شود.
وي با اعلام اين که مجموع ۲ پروژه تعريض محورهاي بيرجند - مشهد و بيرجند - زاهدان که در امتداد هم هستند، ۷۸۰ کيلومتر است، ادامه داد: ۱۸۲ کيلومتر از مسير بيرجند - مشهد و ۲۴۶ کيلومتر از مسير بيرجند - زاهدان در حوزه استان خراسان جنوبي قرار دارد. همچنين ۲۰۲ کيلومتر از مسير ديهوک - راور در اين استان است که تاکنون ۴۵ کيلومتر از تعريض آن به بهرهبرداري رسيده و ۳۰ کيلومتر ديگر نيز آماده آسفالت است.
مدير کل راه و شهرسازي خراسان جنوبي همچنين با اشاره به ۲ سفر وزير راه و شهرسازي در يک سال گذشته به استان گفت: يکي از اين سفرها در سال ۹۳ و ديگري امسال انجام شد در سال ۹۳ وزير بيمارستان ۱۴۱ تختخوابي طبس را افتتاح کرد و بهرهبرداري از ۳۵ کيلومتر بزرگراه ديهوک - راور با حضور وي آغاز شد.
وي ادامه داد: در اين سفر آقاي آخوندي در شهرستان طبس يکسري قولهايي داد که خوشبختانه امروز همه آن قولها اجرايي شده است؛ از جمله آسفالت ورودي ديهوک که در هفته دولت به بهرهبرداري رسيد و يا تبديل آب نماهاي محور طبس - ديهوک به پل که ۵۰ درصد عملي شده و براي تبديل بقيه آبنماهاي اين مسير در حال فعاليت هستيم.
جعفري افزود: در سفر سال ۹۴ هم ۶۰ کيلومتر بزرگراه به بهرهبرداري رسد که بخشي از آن مربوط به ادامه مسير ديهوک - راور بود.
وي با اشاره به اينکه در هفته دولت امسال ۲۰۰ کيلومتر راه روستايي و ۱۵۶ کيلومتر روکش آسفالت راههاي اصلي و فرعي و رفع ۵ نقطه پرحادثه افتتاح شد، اضافه کرد: پيگيري ميکنيم که در دهه فجر ۱۰۰ کيلومتر راه روستايي، ۴۰ کيلومتر راه فرعي و ۱۵۰ کيلومتر روکش راه را که در دست اجرا داريم به بهرهبرداري برسانيم.
مدير کل راه و شهرسازي خراسان جنوبي پروژه آمادهسازي پادگان بيرجند را از پروژههاي شاخص اين اداره کل برشمرد که به صورت مشارکتي اجرا ميشود.
وي در اين خصوص افزود: چند سال قبل سازمان ملي زمين و مسکن زمين اين پادگان را از ارتش خريداري کرد تا به صورت مسکوني درآيد و بخشي هم تجاري شود و قرار شد پادگان به ۲۰ کيلومتري خارج از شهر منتقل شود.
جعفري ادامه داد: براي آمادهسازي پادگان قرارداد مشارکتي به ارزش ۱۲۰ ميليارد تومان با پيمانکار بخش خصوصي بسته شد و در قبال آن قرار شده ۵۰ درصد از زمينهاي مسکوني واقع در محل سابق پادگان به اين پيمانکار واگذار شود.
وي همچنين با اشاره به بارندگيهاي ۲ ماه اخير در استان، ميزان خسارتي که به راههاي حوزه استحفاظي اين اداره کل وارد آمد را طبق برآوردهاي به عمل آمده ۲ ميليارد تومان ذکر کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]