واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: موزه آستانه حضرت معصومه (س) گنجينه اي كم نظير در كشور است
داخلي. فرهنگي. موزه.
موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه (س) تنها موزه موجود در قم است كه گنجينه كم نظير از آثار هنري و تاريخي اين سرزمين درآن جاي گرفته است.
به گزارش ايرنا، به مناسبت روز جهاني موزه، نگاهي ويژه به اين موزه و آثار موجود در آن خواهيم داشت.
موزه آستانه فراتر از ارزشهاي مادي و ظاهري، نمايشگر هنر و فرهنگ دوران كهن تاريخ اسلامي و در زمره قديميترين موزه هاي كشور است كه در سال ۱۳۱۴در حرم مطهر راه اندازي شد.
موزه فوق تا سال ۱۳۵۳فعال بود و دراين تاريخ به خاطر توسعه فضاي حرم مطهر تعطيل و سپس در ساختمان جديد با يكهزار متر مربع مساحت در دو طبقه از سال ۶۱شروع به فعاليت كرد.
آثار متنوع و متعدد تاريخي از جمله قرآنهاي نفيس، كاشي كاري، خاتم كاري، منبت كاري، فلز كاري، نقاشي، قالي و قاليچه دستباف، سنگهاي مقدس، پارچه هاي دستباف، آثار حجاري، ظروف چيني و بلورين در آن مشاهده ميشود.
قرآنهاي خطي موجود در اين موزه متعلق به دوره عباسي، سلجوقي، ايلخاني، تيموري، صفوي، و قاجاريه ميباشد كه به خطهاي مختلف بر روي پوست، پارچه و كاغذ نگاشته شده است.
قديميترين اين قرآنهاي نفيس به خط كوفي و متعلق به سال ۱۹۸هجري قمري و منصوب به دستخط امام رضا (ع) ميباشد.
وجود سكه هاي تاريخي متعلق به دوره اشكاني، ساساني و دوران اسلامي از جنس طلا، نقره و مس كه در نقاط مختلف ايران ضرب شده است از ديگر آثاري مي باشد كه هر بيننده اي را به خود جذب ميكند.
قديميترين سكه دوران اسلامي موزه متعلق به سال ۸۷هجري قمري و دوران خلافت وليد بن عبدالملك اموي ميرسد.
بخش ديگر اين موزه متعلق به نمايش كاشي هاي قديمي با كثرت نقوش و تزئينات و كتيبه هاي متنوع ميباشد كه به دوران سلجوقي و ايلخاني تعلق دارد.
بزرگترين و نفيسترين كاشي موزه، مجموعه كاشي هاي زرين فام مرقد علي بن جعفر (ع) متعلق به قرن هشتم با ابعاد ۲۰۶در ۱۵۶سانتيمتر ميباشد.
سفالينه هاي هزاره هاي اول و دوم پيش از ميلاد مسيح با نقوش ساده گياهي و هندسي بدون لعاب و سفالينه دوران اسلامي با لعاب زرين فام فيروزه اي و لاجوردي مربوط به مناطق باستاني كاشان، نيشابور و قم از جمله آثار به نمايش گذاشته اين موزه است.
در بخش خاتم كاري و منبت كاري آثارگوناگون چون صندوق خاتم كاري شاه صفي صفوي و رحل هاي قرآني و قاب آيينه هاي خاتم و درهاي قديمي حرم مطهر ديده مي شود.
وجود شاهكارهاي بينظير قالي و قاليچه هاي دستباف كه بخشي از آن متعلق به دوره صفوي با ضخامت دو ميلي متر چشم هر بيننده را خيره كرده و پارچه- هاي دستباف گلابتون و مخمل و ماهوت با انواع هنرهاي سوزن دوزي با نقوش حيواني، انساني و كتيبه هاي قرآن نشان از نهايت ذوق هنري خالق آن دارد.
همچنين ازديگرآثار ديدني اين موزه تعدادي سنگ قبر از جنس مرمر يكپارچه، متعلق به حكام و سلاطين قاجاري است كه از جمله آن سنگ قبر فتحعلي شاه قاجار، محمد شاه قاجار، مهد عليا، مادر ناصرالدين شاه قاجار ميباشد، روي اين سنگها تصاوير و آيات قرآني و اشعار فارسي به شكل برجسته نقش بسته است.
اين آثار فرهنگي و تاريخي متعلق به دوران مختلف تنها بخشي ازآثار به نمايش گذاشته شده در تنها موزه استان است.
محدوديت مكان موزه باعث شده تا مابقي آثار نفيس در انباري موزه به دور از چشم بينندگان و علاقه مندان و نسل كنوني كه بدنبال هويت و فرهنگ خود در لابلاي آثار گذشته است، خاك خورده و فرسوده شوند.ك/۳
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]