تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 20 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اى مردم اگر در يارى حق كوتاهى نمى كرديد و در خوار ساختن باطل سستى نمى نموديد، كسان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827987098




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تفاضل مربع ها


واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: تفاضل مربع ها

اهدافدانش آموزان قادر خواهند شد:عبارت های ریاضی را تجزیه و تحلیل كرده و ساده كنند.كمیت ها را نشان داده و با اعداد صحیح مقایسه كنند درباره ی تجربیات خود بنویسند. وسایل لازمقیچی (اختیاری است.) طرح درس اگر بگوییم جبر، تعمیم یافته ی علم حساب است، مستلزم شناخت ساختاری عملیات حسابی بر روی مقادیر دلخواه می باشد. این دیدگاه نسبت به جبر، مستلزم فهم كلی از حساب می باشد. یعنی بر پایه ی مجموعه ای از محاسبات استوار گشته است كه در انتها بصورت یك مفهوم خلاصه می گردد. در هر یك از دروس مقدماتی جبر، موقعیت های زیادی مطرح می شود كه این نوع استدلال جبری مورد بحث قرار گیرد. برای مثال، روش های فاكتورگیری، راه هایی برای ساده كردن عملیات حسابی است. معلمان می توانند تكالیفی را طراحی كنند كه به دانش آموزان در افزایش شناخت روش های معروف فاكتورگیری، كار با عبارت های جبری و درك جبر به عنوان حساب تعمیم یافته، كمك كند. معادله ی زیر، اصول طراحی این تكالیف را بیان می كند:جبر به عنوان حساب تعمیم یافته = تفكر + محاسبات فعالیت مطرح شده در طرح درس زیر ، چگونگی انتقال از محاسبه به جبر را در دوره ی راهنمایی نشان می دهد. فرمول تفاضل دو مربعاز هر یك از دانش آموزان بخواهید سه مرحله ی زیر را به صورت انفرادی و بدون مشورت با همكلاسی های خود انجام دهند. مرحله ی چهارم، پس از آزمایش با چند عدد، مورد بحث قرار خواهد گرفت. مرحله ی 1: دو عدد متوالی دلخواه انتخاب كنید. مرحله ی 2: مربع (مجذور) هر یك از اعداد را به دست آورید و تفاضل مربع ها را حساب كنید. مرحله ی 3: مجموع دو عدد انتخابی اولیه را به دست آورید. مرحله ی 4: توضیح دهید كه چرا برای همه ی عدد های انتخابی، نتایج مراحل 2 و 3 یكسان است.به احتمال زیاد، اغلب دانش آموزان پس از تكمیل مراحل 2 و 3 متعجب خواهند شد . به آن ها فرصت دهید تا با همكلاسی های خود در این باره صحبت كنند. دانش آموزانی كه قادرند به راحتی از حروف و نماد های ریاضی استفاده كنند، راه حل را به كمك عبارت جبری زیر می نویسند:

شاید لازم بدانید كه باز هم دانش آموزان محاسبات عددی بیشتری را قبل از به كار بردن نماد های جبری، تجربه كنند، (برای مثال با تكرار مراحل 1 تا 3 برای سایر اعداد متوالی)
برگه
در جدول زیر، نتیجه ی محاسبات دانش آموزان برای اعداد متوالی گوناگون نشان داده شده است . در این تجربه ی عملی، اغلب دانش آموزان پس از محاسبات مختلف، باز هم نتوانستند توضیح قابل قبولی برای مرحله ی 4 بیان كنند.

برای اینكه ساختاری در تفكر دانش آموزان ایجاد كنید، از آن ها بخواهید به جای استفاده از دو عدد متوالی، مراحل 1 تا 4 را برای دو عدد با اختلاف 2، مانند 4 و 6 انجام دهند. نتیجه ی محاسبات آن ها، جدولی مانند جدول زیر خواهد بود. اگر لازم بود، از دانش آموزان بخواهید مراحل 1 تا 4 را برای اعداد با اختلاف 3 نیز انجام دهند.

در این مرحله، دانش آموزان كم كم از محدوده ی حساب به محدوده ی جبر نزدیك می گردند. آن ها را تشویق كنید نگاهی كلی به محاسبات خود بیندازند تا شاید الگوهایی را پیدا كنند. از آن ها بپرسید آیا به قوانین جامعی رسیده اند. در این رابطه برخی خواهند گفت: "در اعداد با اختلاف 2، تفاضل مربعات، همواره دو برابر مجموع اعداد می شود. پس می توان درباره ی اعداد با اختلاف سه، این قانون را بیان كرد: تفاضل مربعات آن ها، 3 برابر مجموع دو عدد خواهد شد." به این ترتیب دانش آموزان، الگو هایی را در محاسبات خود می یابند و به درك جبری خواهند رسید. اما لازم است كاربرد نماد ها را نیز بیاموزند. به همین دلیل از آن ها بخواهید با استفاده از نماد ها و حروف، نتایج قبلی خود را بیان كنند.

از آن جا كه ضریب پرانتز در سه حالت، برابر تفاضل دو عدد a و b می باشد، می توان به فرمول كلی زیر رسید و سه حالت را با این فرمول خلاصه كرد:

به این ترتیب مبنای درك این فرمول جبری، براساس محاسباتی عددی بنا شد كه توسط دانش آموزان انجام گرفته است. توسعه1- عدد اولی پیدا كنید كه از مكعب یك عدد، یك واحد كمتر باشد. آیا می توانید عدد اول دیگری با همین شرایط پیدا كنید؟راه حل:با استفاده از حروف و نمادها، اعدادی را كه یك واحد كمتر از مكعب یك عدد هستند، این طور نشان می دهیم: x3 - 1.این عبارت جبری را می توان به صورت زیر ساده كرد: زمانی می توان گفت كه عدد x3 - 1 اول است كه مقسوم علیه آن به جز خودش، یك باشد. چون برای مقادیر مثبت x، حاصل عبارت x2 + x + 1 بزرگ تر از یك می شود، پس باید x - 1=1، یعنی مقدار x =? به دست می آید. بنابراین 7 = 1- 23 می گردد. یعنی تنها عدد اولی كه از مكعب یك عدد یكی كمتر است، عدد 7 می باشد.2- می خواهیم با بیان هندسی، آموخته های دانش آموزان را عمیق تر كنیم. به این منظور، از آن ها بخواهید مربعی با طول ضلع دلخواه a ببرند. سپس در قسمت پایین سمت چپ مربع، مربع كوچك تری به ضلع b رسم كنند. بقیه ی مربع بزرگ را هاشور بزنند (مانند شكل زیر).

زمانی می توان گفت كه عدد

اول است كه مقسوم علیه آن به جز خودش، یك باشد. چون برای مقادیر مثبت x، حاصل عبارت

بزرگ تر از یك می شود، پس باید x - 1=1، یعنی مقدار x =? به دست می آید. بنابراین

می گردد. یعنی تنها عدد اولی كه از مكعب یك عدد یكی كمتر است، عدد 7 می باشد. 2- می خواهیم با بیان هندسی، آموخته های دانش آموزان را عمیق تر كنیم. به این منظور، از آن ها بخواهید مربعی با طول ضلع دلخواه a ببرند. سپس در قسمت پایین سمت چپ مربع، مربع كوچك تری به ضلع b رسم كنند. بقیه ی مربع بزرگ را هاشور بزنند (مانند شكل زیر).
مربع
از دانش آموزان بخواهید تا رابطه ی بین این شكل و فرمول تفاضل مربع ها را بیابند. آن ها باید با راهنمایی شما به این نتیجه برسند كه مساحت قسمت هاشور خورده a² - b² است. حال از آن ها بخواهید تا نشان دهند كه مساحت قسمت هاشور خورده را می توان از راه (a + b)(a - b) نیز به دست آورد. می توانند از قیچی، برای تكه كردن مربع و جابه جا كردن قسمت های آن استفاده كنند. به این ترتیب دانش آموزان درمی یابند كه قسمت هاشور خورده را می توان به صورت مستطیلی درآورد كه عرض آن a - b و طول آن a + b است و مساحت آن (a + b)(a - b) خواهد شد. (مانند شكل زیر)
مستطیل
  اگر می خواهید تمام طرح درس ها را مشاهده نمایید، اینجا کلیک کنید.    مترجم: منصوره فروزان 





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1042]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن