واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: خودزني دولت براي فرار از مسئوليت
سخنان ديروز محمود بهمني در خصوص وضعيت صنعت كشور، كه آب سردي بر سرتاپاي توليد و صنعت كشور بود، حاكي از آن است كه دعوا بر سر مشكلات اقتصادي به درون دولت كشيده شده و هركدام از مسئولان حل معضلات صنعت و اقتصاد كشور را به گردن مسئولان ديگر مي اندازند. اين امر حاكي از آن است كه كشور ميرود تا درگير يك بروكراسي اقتصادي، به معناي منفي آن شود.
درحالي كه طي چند ماهه اخير فعالان صنعتي و توليدي كشور بيش از گذشته از مشكلات خود از قبيل عدم دريافت تسهيلات و مشكل نقدينگي و عدم دسترسي به ارز با نرخ مرجع، گلايه كرده اند، محمود بهمني گفته است: مشكل صنعت با خالي كردن كاميون پول جلوي كارخانجات حل نميشود.
به گزارش تابناك، گلايه هاي فعالان صنعت و توليد كشور به جايي رسيد كه درنهايت درنامه اي سرگشاده به محمود بهمني خواهان كناره گيري وي از سمت خود به دليل سرگشتگي در مسائل مرتبط با ارز شدند. غنيميفرد در نامهاي به محمود بهمني، رييس كل بانك مركزي ايران گفته است:
"بايد به عرض عالي برساند با اظهارات آنجانب كه ارز و طلاي كافي براي گذراندن امور كشور در اختيار بانك مركزي قرار دارد، بازي كردن قيمت دلار ظرف حدود شش ماه از قيمت قبل تا قيمت فعلي و همينطور اعلان آنجانب براي قيمتگذاري ارز مرجع به مبلغ 12260 ريال كه تقريبا هيچكس از وجود آن نتوانست استفاده كند و آشفتگي بازار ارز پس از آن به دليل در دسترس نبودن ارز مزبور براي رفع نيازمنديهاي فعالان اقتصادي و سپس اظهارات آنجانب در مقاطع مختلف كه نشان از سرگشتگي آن مقام در مسايل مرتبط با ارز و تسلط كافي بر نوسانات آن دارد- از طرفي تن در دادن به بالا بردن نرخ بهره بانكي در حالي كه در يكي از كشورهاي ورشكسته جهان كه نرخ بهره در آنجا تازه به هفت درصد رسيده است و در كشور ما آن را حداقل 21 درصد تعيين كردند همه اينها ايجاب ميكند كه حضرتعالي شخصيت خود را بيش از اين براي اينگونه سردرگميها هزينه نكرده و ترتيبي مقرر فرماييد كه مراتب مزبور به شكل كارآمدتري حل و فصل شود و شخصي كه بتواند اين امور را سامان دهد متصدي امور گردد."
اين نامه تقريبا بازگو كننده آن چيزي است كه مشكل اصلي صنعت و توليد كشور طي ماههاي گذشته بوده است. در همين حال چندي پيش مهدي غضنفري، وزير صنعت و معدن و تجارت نيز با انتقاد شديد از موسسات پولي و بانكها گفته بود: «در شرايط فعلي، سهم موسسات مالي و بانكي در توليد كشور بسيار ضعيف است، در حالي كه تعداد زيادي موسسه مالي و اعتباري در حال فعاليت هستند كه مشخص نيست چه نقشي در فضاي كسب و كار كشور دارند و بايد ساماندهي شوند.»
وزير صنعت و معدن با بيان اينكه سپردههاي مردم در برخي بانكها در مسير توليد هزينه نميشود، افزوده بود: «كسي نميتواند با سود بانكي ۲۵ درصد توليد را اداره كند و در چارچوب قوانين محصول خود را بفروشد.»
در همين حال محمود بهمني در واكنش به انتقاد شديد مهدي غضنفري وزير صنعت از سيستم بانكي به سايت خانه ملت گفته است: "تمام مشكلات صنعت ما نقدينگي نيست وآقاي غضنفري بايد برود زيرساختها و مديريت بهرهوري صنعت را درست كند نه اين كه كاميون پول در كارخانجات خالي كند".
گفته هاي محمود بهمني، كه اخيرا هم از سوي فعالان و كارشناسان اقتصادي و هم از سوي رسانه ها به شدت مورد انتقاد قرار گرفته، حاكي از آن است كه اين فشارها ميرود تا دعواي مشكلات اقتصادي در كشور را به درون دولت بكشاند. متهم سازي مسئولان دولتي در درون و عدم تحويل دادن مشكلات به حوزه هاي خارج، اتفاق جالبي است كه به تدريج با آن روبرو ميشويم.
آب يخي بر پيكر صنعت و توليد كشور
اما صرف نظر از اين اتفاق چند نكته در سخنان محمود بهمني جالب توجه است. وي گفته است كه تسهيلات دادن به صنعتي كه نيم درصد بهرهوري دارد مثل اين است كه به دهان مرده آب ميوه بريزيم اما بايد بدانيم با اين كارمرده زنده نمي شود.
همچنين اشارات وي به اينكه همه مشكلات صنعت نقدينگي نيست، و تمثيل خالي كردن پول با كاميون در كارخانجات نكاتي است كه بايد به آن توجه خاصي مبذول كرد.
اشاره محمود بهمني حاكي از آن است كه دست كم بخشي از مشكلات صنعت كشور به بحث نقدينگي مربوط ميشود. حتي اگر ما قبول كنيم كه بهمني به درستي اشاره كرده است كه صنعت دچار مشكل بهره وري است، بايد پرسيد: پس آن مشكل كوچكي كه در خصوص نقدينگي وجود دارد چه ميشود؟ آيا بانك مركزي در راستاي برطرف كردن اين مشكل ناچيز سياستي اتخاذ كرده است يا خير؟ و اگر جواب مثبت است نتيجه آن چه بوده؟
اين درحالي است كه بايد يادآور شد كه صنعتگران و فعالان توليدي كشور به خصوص در بخش خصوصي طي ماههاي اخير بزرگترين مشكل خود را مشكل تامين نقدينگي و دسترسي به تسهيلات بانكي اعلام كرده اند. نگاهي به نامه سرگشاده غنيمي فر خود بازگو ميكند كه مشكل دقيق صنعت چيست و چرا از محمود بهمني خواسته است كه كناره گيري كند.
نكته دوم اينكه، درحالي كه محمود بهمني سخن از خالي كردن پول با كاميون در كارخانجات ميكنند، خيلي خوب بود اگر براي اين تمثيل خود شاهدي نيز عنوان ميكردند. حداقل نشان ميدادند كه طي ماهها و حتي سالهاي گذشته چه زماني پول در كارخانجات با كاميون، يا حتي نيسان! خالي شده كه ايشان از اينگونه تمثيل ها استفاده ميكنند.
آيا ايشان يا هركدام از مسئولان سابق بانك مركزي و دولت، پيش از اين پولي در كارخانجات تخليه كرده بودند كه نتيجه اي در پي نداشته است؟ يا تمثيل ايشان تنها اشاره به اين دارد كه فعالان صنعتي بيجهت ادعاي كمبود نقدينگي و مشكلات در دسترسي به منابع مالي دارند؟
از سويي ايشان صنعت و توليد كشور را به مرده اي تشبيه كرده اند كه تنها نيم دصد بهره وري دارد. سوالي كه بايد از رئيس كل بانك مركزي پرسيد اين است كه: حتي اگر صحبت شما صحيح بوده باشد، آيا صنعت كشور به خودي خود تبديل به يك صنعت مرده شده است؟ آيا به جز اين است كه اقدامات و سياستهاي اشتباه و غير كارشناسانه شما و همكارانتان در دولت طي سالهاي گذشته اين وضعيت را براي صنعت رقم زده كه اكنون حتي از ريختن آبميوه به دهانش ابا داريد؟ چرا تا پيش از اين هيچ رئيس كلي در بانك مركزي به خود اجازه بيان چنين ادعاهايي را نميداد؟
نكته آخر اينكه سخنان محمود بهمني را بايد آب يخي بر سرتاپاي توليد و صنعت كشور در سال حمايت از توليد ملي تلقي كرد. اين سخنان حاكي از آن است كه فعالان صنعتي و توليد كشور نبايستي هيچ اميدي به همراهي نظام بانكي كشور در راه پايان دادن به مشكلات عديده مالي اعتباري خود داشته باشند.
درجايي كه چشم اميد صنعت و توليد كشور به همراهي دولتمردان و مسئولان اقتصادي كشور است، اينگونه متهم سازي و پاس كاري مشكلات در درون دولت نشان از آن دارد كه تقريبا كسي حاضر نيست مسئوليت وضعيت بوجود آمده در اقتصاد و صنعت كشور را برعهده بگيرد و هركدام از مسئولان حل معضلات را به ديگري احاله ميدهد.در نتيجه بايد گفت در چنين وضعيتي كشور دچار يك بروكراسي اقتصادي شده است.
شنبه|ا|27|ا|خرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]