واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: كميسيونهاي غريب در خانه ملت
جام جم آنلاين: انتخاب اعضاي كميسيونهاي تخصصي مجلس نهم شوراي اسلامي اين روزها به يك چالش تبديل شده و اعتراض برخي نمايندگان را نسبت به نحوه اين انتخاب برانگيخته است.
به گزارش جامجم، بحث و نحوه انتخاب اعضاي كميسيونهاي تخصصي مجلس در اين دوره از مجلس نيز همانند برخي دورهها با اعتراضات گستردهاي از سوي برخي نمايندگان مواجه شده است، به گونهاي كه بيشتر منتخبين عقيده دارند مطابق تجربه، تخصص و سابقه مديريتي، انتخاب درستي درخصوص نحوه عضويت آنان در كميسيونهاي تخصصي توسط شعب بررسيكننده مجلس صورت نگرفته است.
اين اعتراضات در حالي ادامه دارد كه در ديگر دورههاي مجلس نيز در همان ابتداي تشكيل بر سر حضور نمايندگان در كميسيونهاي پرطرفداري چون امنيت ملي و سياست خارجي، برنامه و بودجه، انرژي و صنايع و معادن حرف و حديث بسيار بوده و كميسيونهايي چون اجتماعي، اصل 90 يا شوراها و امور داخلي كمترين درخواستهاي عضويت را داشته است و بههمين دليل مجلس نهم از اين نظر متفاوت از ديگر دورههاي مجلس نيست.
پس از تشكيل رسمي مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان به حكم قرعه به طور مساوي به 15 شعبه تقسيم ميشوند و هر شعبه با انتخاب يك رييس و دو نايب رييس كار رسمي خود را براي بررسي اعتبارنامه منتخبين و بررسي و تشخيص صلاحيت نامزدهاي عضويت در كميسيونهاي تخصصي مجلس آغاز ميكند، اما ظاهرا اين بار نظرات شعب براي انتخاب نمايندگان درخصوص عضويت در كميسيونهاي تخصصي با اعتراضات بسياري مواجه شده است.
اين انتقادها به حدي شدت گرفته است كه برخي از نمايندگان مجلس كه در دورههاي گذشته نيز در كميسيونهاي مهمي عضويت داشتند، با اعتراض به اين روند و انتقاد از نحوه چنين گزينشي با تذكرات گسترده به هيات رييسه خواستار بررسي مجدد شعب در مورد حضور افراد در كميسيونهاي تخصصي شدهاند.در همين خصوص، رضا عبدالهي نماينده ماهنشان و رييس كميسيون برنامه و بودجه مجلس هشتم كه سابقه نمايندگي طولاني در مجلس را دارد، ديروز در نشست علني مجلس با تذكر آييننامهاي خطاب به هيات رييسه مجلس گفت: كساني كه سابقه عضويت در برخي كميسيونها مانند انرژي، برنامه و بودجه و امنيت را دارند، متاسفانه در اين دوره براي عضويت در اين كميسيونها انتخاب نشدهاند، لذا بهتراست شعب 15گانه مجددا تشكيل جلسه دهند.
در ادامه اين تذكر، سيدناظر موسوي لارگاني نماينده فلاورجان و ديگر نماينده مجلس كه در دوره هشتم نيز حضور داشته، با اخطار قانون اساسي اين امر را متذكر شد.
محمدرضا تابش نماينده اردكان هم با انتقاد از نحوه گزينش نمايندگان براي حضور در كميسيونها اعلام كرد كه براساس آييننامه بايد تجربه، تخصص و سابقه، ملاك انتخاب براي كميسيونها باشد اما در اين دوره چنين روندي طي نشده است.
اين انتقادات باعث شد كه علي لاريجاني رييس مجلس در پاسخ به اين اظهارات اعلام كند كه برخي كميسيونها بيش از حد متقاضي داشته است و روساي شعب بايد براساس اولويتها، افراد را گزينش ميكردهاند، اما به نظر ميرسد در اين زمينه بايد فكري كرد و بهتر است راهكاري براي اين بحث پيدا شود. با اين حال لاريجاني توضيح بيشتري درباره راهكار اين مساله نداد.
مهدي كوچكزاده، نماينده تهران در مجلس نيز در اخطاري در جلسه ديروز با انتقاد از گزارش اداره قوانين مجلس درباره مدارك تحصيلي و سوابق نمايندگان گفت: يك نماينده مجلسهشتم با دكتراي بيهوشي عضو كميسيون امنيت ملي بود.
به گزارش فارس، وي اظهار كرد: طبق قانون به منظور آشنايي نمايندگان با سوابق تحصيلي و كاري يكديگر، اداره قوانين موظف است قبل از تشكيل شعب براي تعيين اعضاي كميسيونها، اسامي نمايندگان را به همراه مستندات مدارك، تكثير كرده و در اختيار نمايندگان مجلس قرار دهد اما اين گزارش، موارد متعددي را كليگويي كرده است به عنوان مثال براي نمايندهاي نوشته داراي دكتراي پزشكي و دكتراي اقتصاد است.
در ادامه سيدمحمدحسن ابوترابيفرد، نايب رييس اول مجلس در پاسخ به اين تذكر و اخطار كوچكزاده گفت: تذكر شما ارتباطي با دستور جلسه نداشت، البته اينكه گزارش چاپ شده اداره قوانين نقص و ايراد داشته، بر كسي پوشيده نيست.
عضويت رييس و نواب رييس مجلس در كميسيون اصل 90
براساس آييننامه داخلي مجلس هر كميسيون تخصصي مجلس ميتواند حدود 25 عضو داشته باشد. اما از آنجا كه كميسيونهايي كه داراي اهميت اقتصادي، سياسي و فرهنگي است، داوطلبان زيادي دارد و در عوض، كميسيونهاي ديگري چون اصل 90 كه جنبه نظارتي آن بيشتر از بحث قانونگذاري است، داوطلبي ندارد، لذا رييس و نواب رييس مجلس نهم با عضويت در اين كميسيون تلاش كردند كه اهميت آن را حفظ كنند.
به همين دليل، علي لاريجاني و دو معاونش يعني محمدرضا باهنر و سيدمحمدحسن ابوترابيفرد از جمله نمايندگاني هستند كه كميسيون اصل 90 را كه كمترين ميزان درخواست حضور را دارد، انتخاب كردهاند.
اعتراض به نحوه گزينش نمايندگان در كميسيونها كه از سوي برخي نمايندگان با عبارت لابيگري از آن ياد ميشود باعث شده است هنوز برخي از كميسيونها به صورت ناقص باقي بمانند و برخي نيز به دليل تراكم سيل مشتاقان نتوانند سقف خود را ببندند.
در اين ميان تغييرات در تركيب اعضاي برخي كميسيونهاي تخصصي مجلس نهم نسبت به دوره قبلي آن با وجود حضور نزديك به يكصد نماينده از مجلس هشتم در دوره فعلي گسترده به نظر ميرسد، بهطوري كه در كميسيون اقتصادي مجلس جز رييس كميسيون، هيچ يك از اعضاي دوره قبل در كميسيون جديد حضور ندارند و تمامي متقاضيان از نمايندگان دوره جديد مجلس هستند.
كميسيون امور داخلي و شوراها نيز كه در دوره هشتم با انتزاع كميسيون سياست خارجي و امنيت ملي تاسيس شد، هماكنون فقط يك متقاضي دارد و برهمين اساس نتوانسته است رسميت پيدا كند.
براساس اطلاعات و گزارشهاي رسيده، كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي با پذيرش 28 عضو و كميسيونهاي اقتصادي شامل كميسيون «اقتصادي»، «عمران» و «صنايع و معادن» هر يك با 23 عضو و كميسيون آموزش و تحقيقات هم با 23 عضو تاكنون به طور رسمي اعلام موجوديت كردهاند. كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي نيز17 عضو جذب كرده است.
اين در حالي است كه 2 كميسيون اجتماعي و بهداشت و درمان هماكنون هر يك 17 عضو دارد. اين در حالي است كميسيون فرهنگي با 9 عضو، قضايي و حقوقي با 8عضو و كميسيون اصل 90 با 7 عضو، با كمترين ميزان استقبال از سوي نمايندگان مواجه شده است.
اما هنوز با وجود آنكه برخي از اين كميسيونها تا رسيدن به حد نصاب كافي اعضا، فاصله زيادي دارند اما نمايندگان در صف مانده حاضر نيستند جز درخواست اوليه خود، در كميسيون ديگري حاضر شوند.
در چنين شرايطي، ديروز هيات رييسه مجلس ناچار شد براي بررسي عضويت نمايندگان در كميسيونها، نشستي ويژه برگزار كند.
فاطمه اميري - گروه سياسي
دوشنبه|ا|22|ا|خرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]