واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: تاكيد بر حرفهاي گرايي، پاسداشت خبرنگاران است معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد تصريح كرد:
روابط عمومي معاونت امور مطبوعاتي و اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه برداشتهاي تحريفآميز و خلاف واقعي از اظهارات معاون مطبوعاتي در نشست ديروز سراي روزنامهنگاران نمايشگاه كتاب صورت گرفته است، با استناد به فايل صوتي اين اظهارات توضيحاتي منتشر كرد. به گزارش ايسنا، معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، روز گذشته در سراي روزنامهنگاران نمايشگاه كتاب و در جمع خبرنگاران با اشاره به بيش از 15 هزار ثبت نام براي دريافت مزاياي خبرنگاري، ضمن انتقاد از اين روند و با هدف پاسداشت حرفه خبرنگاري گفت: ما اين تعداد خبرنگار در كشور نداريم و بسياري تعريف درستي از خبرنگاري ندارند.
بنا بر اين گزارش، "اين اظهارات معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني در برخي رسانهها با تحريف و سوء تعبير منعكس شده است؛ به طوري كه با تفسير به رأي و برداشتهاي خلاف واقع، عين عبارات اين مقام مسؤول ناديده انگاشته شده است".
نمابر روابط عمومي معاونت مطبوعاتي حاكي است: "سخنان معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي حاوي دو گزاره اصلي است؛ نخست آن كه شمار خبرنگاران واقعي و حرفهاي در كشور به مراتب كمتر از تعداد افرادي است كه خود را خبرنگار دانسته و بيآن كه شغل اصلي و مستمر آنها فعاليت خبري باشد، براي گريز از بيكاري يا با هدف استفاده از مزاياي اين شغل، خود را به اين حوزه شريف و خطير تحميل كردهاند. مصداق بارز اين اشخاص، كساني هستند كه در سالهاي گذشته و با هدف دريافت مزايايي چون وام، بيمه و آرم طرح ترافيك، به معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني مراجعه و خود را خبرنگار معرفي ميكردند؛ بيآنكه حتي يك روز در هواي تحريريه مطبوعات يا خبرگزاريها تنفس كرده و خبر، گزارش، گفتوگو يا يادداشتي براي رسانهها نگاشته باشند. همچنين نويسندگان مطبوعاتي كه در جاي خود جايگاهي والا و درخور قدرداني دارند، به اين دليل كه فعاليت مستمر و اصلي برخي از آنها خبرنگاري نيست، خبرنگار به شمار نميآيند؛ هرچند كه آثار و نوشتههاي ايشان در غنا و ارتقاي رسانهها سهم و تأثيري بسزا دارد. علاوه بر اين، برخلاف آنچه برخي رسانهها در رويكردي تحريفآميز عنوان كردهاند، معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني از عدم التزام برخي اشخاص و رسانهها به تعريف دقيق خبرنگاري انتقاد داشتهاند و هرگز نگفتهاند كه اين معاونت تعريفي از خبرنگار ندارد. چه، در غير اين صورت، دغدغه اين مقام مسؤول براي انطباق وضعيت انبوه مراجعان و ثبتنام كنندگان با تعريف دقيق حرفه خبرنگاري فاقد موضوعيت ميبود".
در ادامه اين نمابر آمده است: "بد نيست اشاره شود كه از نظر معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني تعريف روزنامهنگار و خبرنگار، همان است كه در پيشنويس آييننامه كار حرفهاي روزنامهنگاري به هيأت محترم دولت تقديم شده و ساير افراد از اين تعريف بيرون خواهند ماند. آن تعريف چنين است: «خبرنگار، كسي است كه شغل اصلي و مستمر او، عمدتاً فعاليت فكري در زمينه تهيه، تنظيم وارائه اخبار و وقايع جاري و تحليل و تفسير آنها در يك نشريه (اعم از مكتوب و غيرمكتوب) است». بديهي است معاون محترم مطبوعاتي و اطلاعرساني، كساني را كه مشمول اين تعريف نبوده و با اين حال، اصرار به ورود به عرصه خبرنگاري دارند، خبرنگار ندانسته و بر همين اساس متعرض فهرست پانزدههزار نفري خبرنگاران در برخي ادوار گذشته شدهاند. آيا جز اين است كه يكي از وظايف ذاتي معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني، حمايت از خبرنگاران واقعي و جلوگيري از ورود اشخاصي به اين عرصه است كه توانمندي و مهارتهاي لازم را براي احراز اين هويت حرفه اي ندارند؟ آيا رسانههايي كه به تحريف سخنان اين مقام مسؤول دست زدهاند، به اظهارات ايشان در خصوص تدوين و ارائه آييننامه كار حرفهاي روزنامهنگاري با هدف ساماندهي و رتبهبندي خبرنگاران كشور توجه داشتهاند؟ اگر چنين است، پس چگونه مدعي شدهاند كه معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني در اين باره كاري نكرده و گامي برنداشته است؟"
روابط عمومي معاونت مطبوعاتي همچنين آورده است: "گزاره كليدي ديگر در اظهارات معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني، اين است كه گفتهاند؛ «خبرنگار نبايد از سر بيكاري آمده باشد و خبرنگار شده باشد، زيرا در اين صورت چگونه ميتواند بر آگاهي مردم بيفزايد؟» متأسفانه برخي رسانهها اين گفتار آقاي محمدزاده را نيز تحريف كرده و كوشيدهاند آن را توهين و تحقير خبرنگاران القا نمايند؛ در حالي كه اظهار نظر مذكور، عين پاسداشت و صيانت از تقدس اين حرفه شريف است. مثالي روشن ميزنيم؛ آيا اگر كسي از سر بيكاري و بدون دانش و مهارت و طي مراحل علمي و تجربي لازم به حرفه پزشكي روي آورد، ميتوان براي وي وصف «پزشك» قائل بود؟ آيا اگر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از ورود چنين فردي به حرفه شريف طبابت جلوگيري كند يا از جامعه پزشكان بخواهد تا خود مانع ورود افراد فاقد اهليت در اين لباس شوند، به پزشكان جفا و توهين شده است؟ بر عكس روشن است كه اطباء حقيقي و واجد صلاحيت، از دولت، جز اين توقع را نداشته و نخواهند پسنديد كه حوزه طبابت، عرصهاي سهلالورود براي اشخاص فاقد تخصص و آموزشهاي لازم باشد. به راستي آيا تأكيد براين نكته كه شرط ورود اشخاص به عرصه فعاليت خبري، دانش، ذوق، علاقهمندي و مهارتهاي حرفهاي است؛ تجليل خبرنگاران كشور است يا تحقير آنان؟
آيا اين كه گفته شود براي جذب خبرنگاران به اين حرفه بايد شرايط و مراحلي سامان يابد تا هركس نتواند بدون حداقل آموزش ها، تجربه و تخصص، كسوت خبرنگاري را آسان ياب و دمدستي تلقي كرده و بد ون كمترين زحمتي بر تن كند؛ عين تجليل و بزرگداشت خبرنگاراني نيست كه به حق و با تكيه بر صلاحيتهاي ذاتي و اكتسابي اين جامه مقدس را بر تن كرده اند؟ با وجود اين، معلوم نيست چرا برخي رسانهها خواستهاند با تحريف سخنان معاون مطبوعاتي و القائات خودخواسته و خلاف واقع، اظهار اين مقام مسؤول را وارونه جلوه دهند؟ البته دقت در تعابير بهكار رفته در خبر يكي از رسانهها حاكي از آن است كه برخلاف اخلاق روزنامهنگاري، نه تنها در اظهارات پيشگفته، قلم تحريف به كار رفته است، بلكه سعي شده تا نوعي پيشداوري و قضاوت درباره مكنونات قلبي گوينده اين سخنان صورت گيرد. از آن جمله است اين عبارات كه متاسفانه گوياي عدم التزام به عينيتگرايي، امانتداري در نقل قول و پرهيز از قضاوتهاي شخصي است:
- معاون مطبوعاتي سعي داشت به ظاهر خود را از واكنش رسانهها به مصوبه دولت خشنود نشان دهد
- معاون مطبوعاتي فهرست خبرنگاران را «مستمسك» قرارداد تا عزت خبرنگاران را به چالش كشد
- به تحقير خبرنگاران دست زد
- با گفتههاي خود، دو نشان را با يك تير زد
- فضاي رسانهيي كشور را داراي جو ناخالص و در برگيرنده نيروهاي قلم به مزد و اهل چشمداشت مادي نشان داد (در حالي كه هيچ يك از اين عبارات و يا مشابه آنها در اظهارات ايشان نيامده است)
در پايان لازم است ضمن دعوت از مخاطبان اين رسانهها به مرور دوباره اظهارات معاون محترم مطبوعاتي و اطلاعرساني، توجه رسانههاي مذكور را به عنوان سخنراني جناب آقاي محمدزاده درنشست ديروز؛ يعني«تهذيب رسانهيي» جلب نماييم و آنان را به تقيد به همين عنوان فرا خوانيم".
دوشنبه|ا|18|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]