واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اميني:تغيير الگوي كشت در اصفهان چندان تخصصي نيست
تغيير الگوي كشت در اصفهان چندان تخصصي نيست
اصفهان - خبرگزاري مهر: عضو كانون خبرگان كشاورزي استان اصفهان در خصوص طرح تغير الگوي كشت در اصفهان گفت: تغيير الگوي كشت در اصفهان چندان تخصصي نيست چون الگوي كشتي كه طي اعصار گذشته در مناطق مختلف دنيا شكل گرفته بدون ترديد متناسب با قابليتهاي طبيعي و مزيتهاي نسبي آن منطقه بوده است.
اسفنديار اميني در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: كشت برنج در غرب اصفهان عقبه هزاره ساله دارد ولي در شرق اصفهان برنج كاري به صورت محدود كشت ميشود بنابراين بايد به اين نتيجه رسيد كه در تمام مناطق استان كشت برنج توجيه فني و اقتصادي ندارد.
وي با بيان اينكه آنچه كه موجب شده ما در مقوله آب مشكل پيدا كنيم نوع الگوي كشت ما نيست، اظهار داشت: در مناطقي كه برنجكاري ميشود ميزان آب مورد نياز براي برنج كمتر از ميزان آب مورد نياز براي كشت ذرت است زيرا براي كشت برنج بستر زمين ايزوله شده و آب به دل زمين نفوذ نميكند به همين دليل با يك مقدار مشابه آب، سطح برنج بيشتري در مقايسه با ذرت در لنجان به دست ميآيد.
براي كشت بهتر بايد از هدر رفت آب جلوگيري كرد
اين عضو كانون خبرگان كشاورزي استان اصفهان با بيان اينكه طرح تغيير الگوي كشت چندان كارشناسي نشده و براي كشت بهتر بايد پوشش انهار افزايش يابد و از هدر رفت آب در مسيرهاي انتقال آب جلوگيري شود، افزود: آيا وقتي به كشاورز گفته مي شود كاشت برنج نداشته باشد دلايلي كارشناسي و درستي براي اين كار مطرح شده و كشت جايگزين كمتر از كشت قبلي نيازمند آب است و آيا كشاورز را به درآمدي كه مثلا با كشت برنج مي تواند به دست آورد مي رساند و آيا تبحري كه نسل در نسل در برنج كاري به دست اورده در كشت جديد نيز آن تبحر را خواهد داشت، به همين دليل الگوي كشت موضوعي است كه چندان كارشناسي نشده است.
اميني افزود: طرح الگوي كشت موضوعي است كه چندان كارشناسي نشده و براي تغيير الگوي كشت بايد مزيت نسبي مناطق شناخته شود و براي شناخت مزيت نسبي مناطق بايد از كشاورزان با تجربهاي كه چندين دهه فعاليت ميكنند كمك گرفته شود زيرا كشاورزان همواره نوع كشتي را انتخاب ميكنند كه به كمترين مقدار آب نياز داشته باشد چون زيادي آب هميشه به ضرر محصول است.
اميني ادامه داد: كشاورز كشتي را انتخاب ميكند كه نياز به آب و دوره زراعي كمتري داشته باشد به عنوان مثال گندم در پاييز كاشت و در خرداد ماه برداشت ميشود يعني نه ماه زمين مشغول است ولي كشاورز منطقه لنجان در ظرف سه ماه برنج برداشت ميكند.
عدم رعايت الگوي كشت هزينه ها را بالا مي برد
وي با بيان اينكه الگوي كشت مناطق مشخص است، گفت: اين موضوع چندان تخصصي نيست چون كشاورز نميتواند الگوي كشت را رعايت نكند زيرا هزينهها، آفات و بيماريهاي زراعي و ... افزايش و درآمد كشاورز پايين ميآيد و زماني كشاورز نميتواند الگوي صحيح زراعي را رعايت كند كه دستگاه دولتي در امر كشاورزي مداخله كرده و يا آبي را كه متعلق به او بوده و يا نهادهاي مورد نياز را به كشاورز نداده و به همين دليل الگوي كشت دچار مشكل شود.
اين كارشناس كشاورزي يادآور شد: در دنيا بر روي كشتهاي جديد و انواع بذرها تحقيق شده مثلا در منطقهاي كه ذرتكاري مرسوم است ذرت را با واريتههاي جديد كه با منطقه سازگاري دارد كشت ميكنند كه اين گونه تغييرات منطقي است و يا كشت گلخانهاي با سايتهاي ويژه ولي اينكه الگوي كشت مناطق كاملا تغير كند كارشناسي نيست.
بهترين الگوي كشت، الگويي است كه بر اساس طبيعت منطقه انجام مي شود
وي با بيان اينكه بعضي از مناطق اصلا مختص زراعت نيستند، گفت: بهترين و صحيح ترين الگوي كشت الگويي است كه كشاورزان در هر منطقه از دنيا با توجه به طبيعت آن منطقه انجام ميدهند زيرا با شرايط طبيعي منطقه همخواني دارد و در واقع منطقهاي كه مختص برنجكاري است وقتي گفته شود برنج كاري نشود هيچ محصول ديگري به آن اندازه نيز همخواني با شرايط طبيعي، آب و خاك آن منطقه نخواهد داشت.
انتظار 9 ساله برنج كاران براي پسته
عضو كانون خبرگان كشاورزي استان اصفهان درپاسخ به اين سوال كه گفته مي شود در استان مي توان به جاي برنج از كشتهاي جايگزين همچون زعفران و پسته استفاده كرد، گفت: كشت پسته نيازمند 9 سال زمان است كه محصول دهد و كشاورز ما چقدر ميتواند تحمل داشته باشد و معاش خود را در اين مدت از كجا تامين كند.
اميني ادامه داد: با وضعيت آبي كه در حال حاضر كشاورزان دارند و آب رودخانه باز و بسته مي شود اگر يك درخت چندين ساله خشك شود خسارت زيادي به كشاورزان خواهد شد.
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|17|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]