واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر/قاووت؛ معجون اسرار آميز ديار كريمان/ توليد صنعتي سوغات سنتي
قاووت؛ معجون اسرار آميز ديار كريمان/ توليد صنعتي سوغات سنتي
كرمان - خبرگزاري مهر: قاووت به عنوان يكي از خوردني هاي خوشمزه از معروفترين سوغات كرمان است اگر چه تا پيش از اين به صورت سنتي تهيه مي شده، اما هم اكنون توليد آن از حالت دستي خارج شده و به صورت صنعتي در حال توليد است.
به گزارش خبرنگار مهر، قاووت كه در كرمان و در اصطلاح محلي به آن "قوتو"گفته مي شود، تركيبي از انواع مختلف گياهان دارويي است كه هر كدام خواص تقويتي و درماني خاص خود را داشته و با تركيب با يكديگر، معجوني انرژي زا حاصل مي كند كه طرفداران بسياري دارد.
از جمله گياهان دارويي كه در توليد قوتو به كار مي رود مي توان به تخم گشنيز، كنجد، خشخاش، بذر كتان، سياه دانه، آفتابگردان، شاهدانه، هل باد، فلفل سياه، دارچين، روناس، تخم كاهو، جو، رازيانه، موردانه، قهوه تاج، زيره سياه كوه، باديان، بادام، پسته و مرزنجوش اشاره كرد.
قاووت يا همان قوتو را، بيشتر به عنوان يك تقويت كننده و داروي گياهي استفاده مي كنند چرا كه سرشار از انواع مختلف ويتامينها، اسيدهاي چرب ضروري و امگا سه بوده و همچنين كاهش دهنده فشار و كلسترول خون، آرام بخش و تسكين دهنده اعصاب، ضد افسردگي، تقويت كننده معده و روده و دفع كننده سنگ كليه و مثانه است. قوتو همچنين براي تقويت نيروي جسماني و درمان بي خوابي و كم خوابي قابل استفاده است.
قوتو؛ معجوني اسرار آميز و پر طرفدار
در بين مردم كرمان از ديرباز تاكنون استفاده از اين ماده به اشكال مختلف مرسوم بوده است از جمله اينكه در ايام عيد نوروز مرسوم است براي پذيرايي از ميهمانان از انواع مختلف قوتوها شامل قوتوي مغزپسته، قوتوي نارگيلي، كنجدي، خشخاشي و قوتوي معروف كه سياه رنگ بوده و به قهوه معروف است، استفاده مي شود چرا كه طعم شيرين و خوشمزه اين تركيب گياهي و قابليت دارويي و درماني آن، اين خوردني را در بين مردم ميهمان نواز كرمان به بهترين و پرطرفدارترين وسيله پذيرايي تبديل كرده است تا جايي كه هنوز هم در بين پذيرايي هاي مردم كرمان از اين تركيب گياهي استفاده مي شود.
اما قوتوي كرماني از آنجا كه استفاده از آن، از گذشته هاي خيلي دور در بين مردم مناطق مختلف اين استان مرسوم بوده، همواره به صورت سنتي و دستي تهيه مي شده است؛ به گونه اي كه زنان كرماني، به خصوص در يكي دو هفته پيش از نوروز، ابتدا گياهان دارويي مورد نياز را كه بيشتر هم از زمين دشتها و كوهپايه هاي خود اين منطقه قابل برداشت بوده، شسته و با الك كردن و سپس خشك كردن آن در زير نور مستقيم خورشيد، تركيبات قوتو را براي آسياب شدن آماده مي كرده اند.
پس از اين و با مخلوط كردن هر كدام از اين مواد آن هم به اندازه اي مناسب كه ميزان آن را تنها زنان كاركشته كرماني مي توانند به خوبي تعيين كنند، ماده اوليه قوتو آماده مي شده است اين ماده اوليه پس از آسياب كردن، به صورت پودري با مزه شيرين در مي آمده و بر حسب اينكه قهوه پسته باشد يا نارگيلي به رنگ سبز يا سفيد در مي آمده اما قاووت معمولي و معروف كرمان به رنگ سياه بوده است.
از سوغات سنتي تا كارگاه صنعتي
اما امروزه و با توجه به اينكه در برخي موارد تهيه قاووت به صورت سنتي، عدم رعايت برخي مسايل بهداشتي را در اذهان مصرف كننده تداعي مي كند، بهترين روش، تهيه آن به صورت صنعتي و مكانيزه است كه هم تضمين كننده قطعي بهداشت و سلامت اين خوردني خوشمزه است و هم اينكه با بسته بندي و برندسازي براي محصول، مي توان اميدوار بود روزي، قوتوي كرماني در بازارهاي جهاني نيز شناخته شده و همپاي نسكافه و يا ساير قهوه هايي كه پرطرفدار است، مورد مصرف قرار گيرد.
اتفاقي كه در حال حاضر در كرمان رخ داده و يك واحد صنعتي اقدام به تهيه اين خوردني سنتي كرمان به صورت صنعتي و مكانيزه كرده كه با بهترين و زيباترين نوع بسته بندي به بازار عرضه مي شود.
معصومه پورشيخعلي، مدير فني كارخانه تهيه و توليد قاووت در كرمان است كه با برند "صنايع كوير جوپار" به جز تهيه قوتو اقدام به توليد و بسته بندي حبوبات، ادويه جات و خشكبار نيز كرده است.
وي با اشاره به فعاليت پنج ساله اين كارخانه، مي گويد: "صنايع جوپار" به عنوان واحد صنعتي نمونه در سال 88-89 انتخاب شده و اولين واحد داراي شناسه بهداشت قاووت بوده كه توانسته با انجام يك سري تحقيقات و آزمايشات پيشرفته و با تغيير درصد مواد تشكيل دهنده قاووت، محصول بسيار پرطرفداري را به بازار ارايه كند.
وي به تهيه شش مدل قاووت دراين واحد صنعتي اشاره كرده و اظهار مي دارد: قاووت چهل گياه، خشخاش، پسته، قهوه، بادام و نارگيل نخودچي از توليدات صنايع كوير جوپار بوده است.
وي ادامه مي دهد: قاووت اصلي توليدي اين كارخانه (original) كليه خواص قوتوي سنتي كرمان را دارد از جمله اينكه تقويت كننده نيروي جسماني بوده و براي درمان كم خوابي و بي خوابي، جلوگيري از ريزش مو، تسكين دادن اعصاب، دفع سنگ كليه و مثانه و همچنن براي تقويت معده و روده مفيده بوده است.
وي مي افزايد: قاووت مخصوص ما(special) براي تقويت نيروي جسماني زنان باردار و شيرده، كودكان، افراد مسن و افزايش مقاومت ورزشكاران مفيد بوده و همچنين زياد كننده شير مادر، افزايش دهنده حس بينايي، مرهم دردهاي كهنه مفاصل و روماتيسم نيز هست.
پورشيخعلي تقويت حافظه و شادي آور بودن را از جمله ديگر خواص اين محصول دانسته و مي گويد: قاووت دكتر نيك(Dr Nik) نيز يكي ديگر انواع محصولات اين كارخانه است كه حاوي اسيدهاي چرب ضروري، امگا سه، املاح مفيد آهن، كلسيم، روي، سلنيوم و آنتي اكسيدانهاي طبيعي است.
عدم حمايت از كارآفرينان بخش خصوصي
وي مي افزايد: كاهش فشار و كلسترول خون و تسكين اعصاب و درمان بي خوابي نيز از ديگر خواص اين نوع قاووت است.
وي در ادامه، به مراحل تهيه قاووت در صنايع كوير جوپار اشاره كرده و اظهار مي دارد: بر اساس سفارشي كه مشتريان مي دهند، ميزان مواد اوليه مورد نياز تعيين مي شود.
مدير فني كارخانه تهيه و توليد قاووت در كرمان اضافه مي كند: سپس كليه دانه هاي گياهي كه نياز به شستشو دارند، شسته شده و بعد از آن براي الك كردن و جداسازي ناخالصي هاي احتمالي، روي ميزهاي سوراخ داري پهن مي شود.
پورشيخعلي ادامه مي دهد: بعد از اين، مواد وارد دستگاه خشك كن و موادي كه نياز به برشته شدن دارد وارد دستگاههاي مخصوص مي شود.
وي با بيان اينكه در اين واحد صنعتي بر رعايت مسايل بهداشتي بسيار تاكيد مي شود، بيان مي دارد: بعد از پودر كردن دانه هاي گياهي، قاووت به دست آمده وارد سالن هاي بسته بندي و در كاملترين و مدرن ترين نوع بسته بندي در وزنهاي 100 و 200 گرمي به بازار عرضه مي شود.
مدير فني كارخانه تهيه و توليد قاووت در كرمان از صادرات محصول اين كارخانه به تهران و فروشگاههاي رفاه و زنجيره اي سراسر كشور هم خبر داده و مي گويد: به جز قاووت دكتر نيك، مابقي محصولات بدون كمترين افزودني توليد مي شود.
وي از عدم حمايت از بخش خصوصي هم گلايه كرده و مي گويد: توليدات ما در بهترين شرايط بهداشتي و مدرن ترين نوع بسته بندي به بازار عرضه مي شود اما متاسفانه آن گونه كه بايد، شناخته شده نيست.
.....................
گزارش: اسماء زنگي آبادي
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|13|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12336]