واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدير گروه دانش و اقتصاد شبكه يك در گفتوگو با فارس:مصرف كالاي ايراني در گرو همت و غيرت ملي/فرهنگسازي تنها برعهده تلويزيون نيست
خبرگزاري فارس: مدير گروه دانش و اقتصاد شبكه يك گفت: براي رسيدن به كشوري توسعه يافته بايد صبر كرد، همت داشت و غيرت به خرج داد و با مجموع اين عوامل ميتوان به وضعيت مطلوب و تحقق شعار حمايت از توليد ملي رسيد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبري فارس «توانا» در حالي كه امسال سال توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني نام گذاري شد اين سوال مطرح است كه رسالت رسانه ملي در اين سال با توجه به نقش بسزايي كه در بحث فرهنگسازي دارد و با نظر به حجم عظيم تبليغات و بينندگان صدا و سيما طي شبانه روز چيست؟ آيا نياز است كه سيما رويكردش را تغيير دهد؟
براي پاسخ به سوالها با محمود نواب، مدير گروه دانش و اقتصاد شبكه يك گفتوگويي داشتيم كه در ادامه ميآيد.
نواب در خصوص وظيفه رسانه ملي در سال حمايت از توليد ملي، اظهار داشت: مطمئناً اگر رسانه ملي به عنوان رسانه موثر در بحث فرهنگسازي در تمام شبكههاي تخصصي و غيرتخصصي خود شعار سال را الگو قرار دهد و در تمام برنامهها در قالبهاي مختلف تركيبي، داستاني، انيميشن و نمايشي به معرفي و ارزش دادن به فرهنگ كار بپردازد نقش مهمي در اقبال مردم از كار به جاي استفاده از منابع نفتي دارد.
*فرهنگ كار در كنار ترويج كارآفريني زمينه ساز تحقق شعار امسال
وي در ادامه افزود: اگر رسانه همت كند تا ذهن مردم را معطوف به اين مسئله كند كه اقتصاد نفتي عامل بسياري از عقبماندگيها است و مردم بر اساس اين ذهنيت حاضر به چشمپوشي از درآمد نفت و اتكا به توليد باشند در تحقق اين شعار بسيار موثر است.
مديرگروه دانش و اقتصاد شبكه يك عنوان كرد: يكي ديگر از فعاليتهاي موثر در راستاي شعار توليد ملي، معرفي چهرههاي موفق كارآفرين است كه با توجه به مساله بازرگاني در رسانه ملي امكان معرفي اين افراد و تشريح راههاي غلبه بر مشكلات بدون نام بردن از نام شركت و محصول توليدي وجود دارد كه در اين صورت مردم نيز متوجه ميشوند كه با وجود تمام مشكلات اما با تلاش ميتوان به اهداف رسيد و اين نقش بارز رسانه است.
*تورم صفر با حمايت از توليد در جهت اقتصاد سالم
نواب با اشاره به نقش فرهنگسازي رسانه در جهت شناخت اقتصاد سالم توسط مردم، گفت: قضاوت به اينكه يك كالا گران يا ارزان است نشان از يك اقتصاد بيمار دارد در حالي كه در اقتصاد سالم مسئله ميزان كار و توليد است.
وي در ادامه افزود: مطمئناً اگر امكان رقابت سالم براي همگان فراهم شود و اطلاعرسانيها به گونهاي شفاف باشد كه همه بتوانند در جهت كسب و كار سالم قدم بردارند آنگاه هر كس براي توليد كالاي با كيفيت و با قيمت مناسب تلاش ميكند كه در اين صورت گراني و تورم معنا نخواهد داشت.
اين كارشناس اقتصادي با اشاره به فرمايشات مقام معظم رهبري مبني بر اينكه حمايت از توليد ملي باعث حذف تورم ميشود، تشريح كرد:به كمك توليد ميتوان رقابت را در بين توليدكنندگان ايجاد كرده و لذا هر توليد كننده براي جذب مشتري كالاي خود را كيفيتر ميكند و صرفا فاكتور معيار قيمت نيست تا در جهت كاهش آن تلاش كند بلكه سعي بر افزايش كيفيت نيز دارد.
*حمايت از توليد روح تمام برنامههاي تلويزيوني باشد
نواب در خصوص نحوه توجه به اين برنامهها در صدا و سيما، اظهار داشت: بايد در نظر داشت كه روح كلي برنامهها بايد در جهت حمايت از توليد باشد، به عنوان مثال يك برنامه داستاني بايد نشان دهنده زندگي يك توليد كننده موفق باشد نه صرفا موضوعات و منازعات خانوادگي نمايش داده شود، و يا در بخشهاي خبري آمار كارخانجات احداث شده و يا خارج شده از خط توليد در طول هفته اعلام شود كه نشان دهنده حساسيت بخش خبر به توليد است
وي در ادامه افزود: گزارشاتي از نمونه كارهاي موفق و مشكلاتي كه بر سر راه توليدكنندگان بوده در برنامههاي تركيبي و يا پويانمايي نيز به تحقق شعار سال كمك ميكند در واقع بايد افراد موفق در امر توليد معرفي شده، موانع بر سر راه شناسايي و راههاي غلبه بر اين موانع بررسي شوند و از مسئولين خواسته شود كه پاسخگو بوده و دائما با مردم در ارتباط باشند.
*رسانه به عنوان چشم و گوش نظام مسائل توليد را واكاوي كند
مدير گروه اقتصاد شبكه يك تصريح كرد: به طوركلي به نظر ميرسد اگر رسانهها از جمله رسانه ملي به عنوان چشم و گوش نظام در جهت واكاوي مشكلات توليد و راههاي غلبه بر آن عمل كنند، در بحث فرهنگسازي بسيار موثر خواهند بود.
مدير گروه اقتصاد شبكه يك افزود: بايد غيرت ملي به گونهاي ترويج يابد كه حتي اگر كالاي ايراني كيفيت نداشت از آن استفاده كنيم تا به كيفيت مطلوب برسد مانند اتفاقي كه در تمام كشورهاي دنيا افتاد. اكنون سيما تلاش ميكند تا روندي را كه تمام كشورهاي دنيا پس از جنگ جهاني دوم پشت سر گذاشتند تا بدينمرحله رسيدهاند را در راستاي فرهنگسازي براي مردم بازگو كند تا بدانند كه براي رسيدن به كشوري توسعه يافته بايد صبر كرد، همت داشت و غيرت به خرج داد و با مجموع اين عوامل ميتوان به وضعيت مطلوب رسيد.
*تبليغ كالاي ايراني عامل موفقيت توليد
نواب در خصوص تاثير تبليغات در الگوي مصرف جامعه، بيان داشت: بحث تبليغات كالاهاي خارجي در كنار كالاي ايراني هنوز در صدا و سيما مطرح است و پيگيريها و تلاشهاي بسياري براي حذف تبليغ كالاي خارجي صورت گرفته اما به هر حال سيما نيز مسائل خاص خود را دارد كه ممكن است از ريشههاي آن مطلع نباشيم اما آنچه كه مسلم است اينكه ما زماني ميتوانيم موفق باشيم كه استفاده از جنس داخلي را تبليغ كرده و الگو كنيم.
نواب با تاكيد بر تاثير تبليغات كالاي ايراني بر اذهان عمومي، اظهار داشت: بايد يك سري مشوقهايي براي توليدات داخلي در نظر گرفته شود، به عنوان مثال معاونت سيما اين اجازه را به گروه اقتصاد داده تا از توليد كننده دعوت كند محصولاتشان را به عنوان جايزه در مسابقات اهدا كند كه بدينوسيله تبليغ و تشويق شوند در ضمن اينكه يك نوع فرهنگسازي مصرف كالاي ايراني است.
*قضاوت در مورد تغيير رويكرد سيما در راستاي شعار سال نياز به زمان دارد
وي در مورد وضعيت تبليغات در رسانه ملي با توجه به شعار سال و تاثير آن بر اذهان عمومي، عنوان كرد: هنوز مدت زيادي از شروع سال نگذشته درحالي كه توليد يك برنامه و بهرهبرداري از آن يك حداقل زماني را نياز دارد لذا نميتوان در مورد تغيير رويكرد سيما با توجه به شعار سال قضاوت كرد البته اين نيت وجود دارد كه در جهت تشويق به توليد در تبليغات حركت شود و شبكه بازار در اين جهت بسيار تلاش ميكند در ضمن اينكه اداره كل بازرگاني نيز حمايت از توليد ملي را در برنامههايش گنجانده است.
مديرگروه اقتصاد شبكه يك در خصوص تبليغ كالاهاي خارجي در رسانه ملي و ممنوعيت آن تصريح كرد: مطمئناً تفاوتي بين نمايندگيهاي توليد يك جنس خارجي در ايران كه تحت ليسانس يك شركت هستند و نمايندگي فروش يك كالاي خارجي وجود دارد اما به نظر ميرسد كه اين مسئله بايد كاملاً شفاف سازي شود.
وي در ادامه افزود: هنگامي كه يك اسم خارجي ميشنويم به عنوان جنس خارجي ميشناسيم اما اگر مشخص شود كه براساس توافقنامههاي بازرگاني بينالمللي اين امكان وجود دارد كه افرادي بتوانند تحت امتياز يك شركت معتبر در يك كشور ديگر و با نيروي انساني آن كشور توليد داشته باشند به نوعي حمايت از توليد آن كشور است بايد شفاف شود، كه اين شفافيت نيز يك نوع حمايت از توليد از جنس ديگري است
اين كارشناس رسانه بيان داشت: اكنون علم جديد اقتصاد معتقد است كه آنچه به صرفه است انجام گيرد و اگر صرف به اين است كه مجموعهاي از تمام دنيا جمعآوري و توليد كرده با نام كشور ديگري بفروشيم اما اشتغال در كشور ايجاد شود و در نهايت عزت ايران خدشهدار نشود شايد اين نيز به صرفه باشد. در واقع بايد تفكيكي بين انواع توليد وجود داشته و شفاف سازي صورت بگيرد.
*بار فرهنگ سازي فقط بر دوش رسانه ملي نباشد
نواب در پايان خاطرنشان كرد: بار فرهنگسازي فقط بر دوش رسانه ملي نباشد در حالي كه ساير رسانههاي جمعي و ارگانها نيز در اين فرهنگسازي دخيل هستند. از جمله آموزش و پرورش كه به دليل ساعات زيادي كه از وقت دانشآموزان در مدارس سپري ميشود نقش بسزايي در اين فرهنگسازي دارد. و يا تابلوهايي كه در سطح شهر توسط شهرداري و يا وزارتخانهها نصب ميشود نيز موثر است.
گفتوگو از: بتول احمدي
انتهاي پيام/ح
سه|ا|شنبه|ا|12|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]