تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 9 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):كمال ادب و مروت در هفت چيز است: عقل، بردبارى، صبر، ملايمت، سكوت، خوش‏اخلاقى و مدا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835295832




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گراني‌هاي اخير را چگونه بايد كنترل كرد؟


واضح آرشیو وب فارسی:جهان نیوز: گراني‌هاي اخير را چگونه بايد كنترل كرد؟
به گزارش برهان مفهوم قيمت و عوامل مؤثر بر آن مفهومي اساسي و محوري در اقتصاد است كه با بروز پديده‌ي تورم در جامعه و آثار آن بر پيكره‌ي اقتصاد ارتباط تنگاتنگي دارد. تعريف قيمت در بياني ساده معادل مقدار واحد پولي است كه در برابر هر واحد كالا يا خدمت براي انجام مبادله از طرف خريدار به فروشنده پرداخت مي­شود.

قيمت نقش تخصيص دهنده‌اي براي تمامي عوامل اقتصادي را دارد و اين قيمت است كه ابعاد مختلف بازار را طراحي ميّ‌كند. به عبارتي ديگر قيمت، اصلي­‌ترين ابزار براي پاسخ­ دادن به پرسش­‌هاي اساسي نظام اقتصادي است. در فضاي عقلايي، توليد كالا با توجه به قيمت عوامل توليد صورت مي­‌پذيرد. چگونگي توليد كالا نيز به قيمت عوامل توليد آن بستگي دارد. حتي روش توليد نيز بر اساس نظام قيمت‌‌ها به روش‌‌هاي سرمايه­‌بر و كاربر تغيير مي­‌يابد. در اين فضا، كالايي عرضه مي‌‌شود كه سود بيش‌‌تر و مشتري بيش‌‌تري داشته باشد. كالاها در اين بازار براي كساني توليد مي‌‌شود كه توانايي پرداخت قيمت پيشنهادي را داشته باشند. ابزار تشخيص اين فرآيند «قيمت عوامل توليد» و «قيمت محصول» است. بنابراين اگر اقتصاد را در يك زنجيره شامل حلقه­‌هاي تخصيص، توليد، توزيع و مصرف فرض كنيم، مي­‌توان ادعا نمود كه قيمت، ابزار تخصيص در هر چهار بخش است. اما در اين ميان ذكر يك نكته ضروري است كه هر چند «افزايش قيمت» و «پديده‌‌ي تورم» داراي ارتباط تنگاتنگي هستند ولي در عين حال دو مفهوم متفاوت‌‌اند. مفهوم تورم به معناي افزايش فزاينده، مداوم و پيوسته‌‌ي متوسط سطح عمومي قيمت­ كالاها و خدمات است. اين تعريف بر دو پايه استوار است.

اول) منظور از تورم، افزايش ميانگين سطح قيمت‌‌‌ها است. يعني با افزايش قيمت يك يا چند كالا نمي‌‌‌توان ادعاي وجود تورم كرد و با كاهش قيمت يك يا چند كالا نيز نمي­‌توان ادعا كرد كه جلوي تورم گرفته شده است.

دوم) در پديده‌‌‌ي تورم، تغييرات بايد پيوسته و مداوم باشند. تورم در طي يك دوره‌‌‌ي زماني معنادار است. اگر قيمت‌‌‌ها يك بار افزايش يابد ولي تداوم نداشته باشد، تورم به وجود نمي­‌‌آيد. براي مثال هر سياستي كه منجر به افزايش يك باره‌‌‌ي قيمت‌‌‌ها شود به شرطي كه تداوم نداشته باشد، موجب بروز پديده‌‌ي تورم نشده است.

در اقتصاد، قيمت كالا حاصل چگونگي تقابل عرضه‌‌ي كالا و تقاضاي كالا است. با فرض ثبات ساير شرايط؛ هر عاملي كه موجب افزايش عرضه‌‌ي كالا گردد، مي­‌تواند موجب كاهش قيمت و هر عاملي كه موجب افزايش تقاضا گردد، مي­‌تواند منجر به افزايش قيمت‌‌ها شود. از اين تحليل هر چند ساده­ مي­‌توان استنباط نمود كه كالبدشكافي قيمت‌‌ها، نيازمند تحليل عوامل مؤثر بر عرضه و تقاضاي كالا در كشور است. شايان ذكر است كه اين عرضه و تقاضا صرفاً حقيقي نبوده و در برخي مواقع به صورت كاذب ايجاد مي‌‌شوند. در ضمن ايجاد انتظارات قيمتي به معناي پيش­‌بيني عرضه كنندگان و تقاضا كنندگان از تغييرات قيمت در آينده بر ميزان عرضه و تقاضاي آن‌ها تأثير مستقيم دارد. بنابراين علت اصلي افزايش قيمت‌‌ها، وجود مازاد تقاضا براي كالاها و خدمات در شرايط محدوديت عرضه است كه مي­‌تواند به دليل وقوع يكي از عوامل زير رخ دهد:

1. تورم از سمت تقاضا

اگر به هر دليلي تقاضاي كالا و خدمات در جامعه افزايش يابد (به عنوان مثال حجم پول و نقدينگي در دست مردم بيش‌تر شود، سليقه براي مصرف افزايش يابد و يا تورم انتظاري صورت گيرد يعني پيش­‌بيني افزايش مستمر قيمت‌‌ها شكل ­گيرد) ولي عرضه‌‌ي كالا و خدمات به نسبت تقاضاي كل افزايش نيابد، منجر به افزايش سطح عمومي قيمت‌‌ها در جامعه مي­‌شود. در اين شرايط اصطلاحاً گفته مي­شود كه پديده‌‌ي «تورم از سمت تقاضا» رخ داده است.

بروز اين پديده در شرايط فعلي اقتصاد ايران دور از ذهن نيست. وقتي فضاي اقتصاد جهاني به سمت افزايش قيمت نفت حركت مي­‌كند، درآمدهاي نفتي كشور افزايش يافته ولي سازوكارهاي پيش­‌بيني شده در گذشته از جمله حساب ذخيره‌ي ارزي كاركرد اصلي خود براي جلوگيري از ورود دلارهاي نفتي به بودجه‌ي عمومي كشور را از دست مي­دهند، وقتي سازوكارهاي جديد از جمله صندوق توسعه‌ي ملي نيز در بودجه­هاي سنواتي هدف گرفته مي­شود، وقتي ميزان ريالي بودجه‌ي سنواتي هر سال به صورت انبساطي افزايش يافته و به جامعه تزريق مي­شود، وقتي رشد حجم نقدينگي در جامعه به صورت فزاينده افزايش مي­يابد، وقتي با اتخاذ برخي سياست‌ها مانند كاهش دستوري نرخ سود بانكي نقدينگي سرگردان به بازارهاي مختلف منتقل مي­شود، وقتي ارايه‌ي يارانه‌ي نقدي به جامعه به عنوان اصلي­ترين ابزار حفظ قدرت خريد در طرح هدفمند كردن يارانه­ها مورد نظر قرار مي­گيرد و بر ساير روش‌ها از جمله پرداخت‌هاي غيرنقدي تمركز نمي­شود، وقتي نظام مصرفي در كشور هر روز از الگوي بهينه فاصله مي­گيرد و سليقه براي مصرف بيش‌تر تشديد مي­شود، وقتي ريسك قاچاق پايين بوده و انواع كالاهاي مصرفي از مرزهاي مختلف به كشور وارد مي­شوند، وقتي تريبون­هاي مختلف به شدت و با قطعيت از افزايش قيمت‌ها و فقدان كالاهاي اساسي و حتي كمبود كالا سخن مي­گويند و تمايل به افزايش تقاضاي كالا را تشديد و تمايل به خريد و حتي انبار كردن كالاها را ايجاد مي­كند، طبيعي است كه شكل‌گيري پديده‌ي تورم از سمت تقاضا دور از ذهن نباشد.

2. تورم از سمت عرضه

اگر قيمت عوامل توليد (مثل دستمزد كارگران، قيمت انرژي، مواد اوليه و ...) افزايش يابد، موجب كاهش توليد و كاهش عرضه مي‌شود و در همان سطح تقاضاي قبلي عرضه‌ي كم‌تري انجام مي­شود و مازاد قدرت خريد در جامعه منجر به كاهش عرضه و افزايش سطح عمومي قيمت‌ها در جامعه مي­شود. در اين شرايط اصطلاحاً گفته مي­شود كه پديده‌ي «تورم از سمت عرضه» رخ داده است.

بروز اين پديده نيز در شرايط فعلي اقتصاد ايران دور از ذهن نيست. وقتي اصلاح قيمتي صورت گرفته در طرح هدفمند كردن يارانه­ها منجر به افزايش قيمت انرژي شده و هر روز تأكيد مي­شود كه بسته­هاي حمايتي از توليد كنندگان به صورت كامل اجرايي نشده و حمايت از توليد كنندگان كارايي لازم را ندارند، وقتي تحريم اقتصادي حوزه­هاي نظام بانكي و در نتيجه ورود كالاهاي مورد نياز بخش توليد را هدف قرار مي­دهد، وقتي سياست‌هاي حمايتي غيرهدفمند و وضع تعرفه­هاي نامناسب موجب افزايش هزينه‌ي توليد مي­شود، وقتي هزينه‌ي دستمزد نيروي كار به صورت فزاينده افزايش مي­يابد، وقتي هزينه­هاي رسمي و غير رسمي متعددي به واردات تعلق گرفته و به دليل فضاي كسب و كار نامناسب هزينه‌ي توليد را بالا مي­برد، وقتي به واسطه‌ي فساد مالي اخير برخي ابزارهاي تجاري از جمله گشايش اعتبارات اسنادي تا زمان اصلاح رويه­ها براي تمامي تجار محدود مي­شود، وقتي با افزايش نرخ ارز و نوسانات متعدد در آن، هزينه‌ي واردات افزايش مي­يابد، وقتي فضاي امنيت اقتصادي به واسطه‌ي مشخص نبودن زمان و شيب فازهاي بعدي قانون هدفمند كردن يارانه­ها به مخاطره مي­افتد و به تعبيري تكليف توليد كننده و عرضه ­كننده با قيمت‌هاي آينده مشخص نيست، طبيعي است كه شكل‌گيري پديده‌ي «تورم از سمت عرضه» دور از ذهن نباشد.

3. تورم ناشي از انحصار

وقتي انحصارگران سهم بالايي از بازار را در اختيار داشته باشند، مي‌­توانند عرضه‌‌ي كالا را محدود و منجر به افزايش قيمت‌‌ها شوند. هر چه درجه‌‌ي انحصار بيش‌تر باشد و قوانين تشويق رقابت و جلوگيري از انحصار ضعيف عمل كنند، زمينه براي ايجاد تورم بيش‌تر است. اين امر يكي از مشكلات اقتصاد كشور است كه مقرر بود به واسطه‌‌ي اجراي سياست‌‌هاي كلي مقام معظم رهبري در خصوص اصل 44 قانون اساسي و هم‌‌چنين قانون اجراي اين سياست‌‌ها مرتفع گردد. يعني نخست اقدام‌‌هاي اجرايي براي توانمندسازي بخش خصوص انجام شود؛ دوم بخش تعاوني توسعه يابد و سوم بسياري از امور تصدي­‌گري از بخش دولتي به بخش غيردولتي واگذار شود. هر چند اقدام‌‌هاي متعددي براي از بين بردن انحصار و توسعه‌ي رقابت در حيطه‌ي سياست‌‌گذاري انجام شده است ولي هنوز از نظر عملكردي، مشكلات متعددي وجود دارد و طبيعي است كه شكل‌‌گيري پديده‌‌ي «تورم ناشي از انحصار» دور از ذهن نباشد.

4. تورم ناشي از انتظارهاي قيمتي

اگر جامعه انتظار داشته باشد كه در آينده­‌اي نزديك قيمت‌‌ها افزايش يابد و يا پيش­‌بيني كند كه بر اساس اتخاذ برخي سياست‌‌ها و اقدام‌‌ها، قيمت‌‌ها افزايش مي­‌يابد از يك طرف با افزايش تقاضا در قيمت‌‌هاي فعلي مازاد تقاضا ايجاد مي­‌شود و در صورت ثابت بودن عرضه موجب افزايش قيمت‌‌ها مي­‌شود و از طرف ديگر از نظر رواني و تبليغاتي نيز منجر به افزايش قيمت مي­‌شود و جامعه تورم را قبول مي­‌كند. اين پديده متأسفانه به صورت رايج در ايران مصداق پيدا مي­‌كند. براي مثال هر نوسان واقعي و حتي كاذب در بازار (بعضاً مبتني بر شايعه­‌ها) كه مبيّن افزايش قيمت‌‌ها در آينده است، منجر به ايجاد افزايش براي تقاضا شده و قيمت‌‌ها را از خود متأثر مي­‌كند. بنابراين طبيعي است كه شكل‌‌گيري پديده‌ي «تورم ناشي از انتظارهاي قيمتي» دور از ذهن نباشد.

5. تورم ناشي از حوادث قوه‌‌ي قهريه

هر اتفاق سريع (قوه قهريه) كه اختيار و كنترل آن از دست تصميم­‌سازان و تصميم­‌گيران اقتصادي خارج باشد، مي­‌تواند عرضه و تقاضا در بازار را از خود متأثر كند. اتفاق‌‌هاي طبيعي مانند خشك‌سالي، سيل، زلزله و تحولات سياسي- اجتماعي مانند جنگ، انقلاب­، كودتا و حتي درگيري‌‌هاي سياسي مي­‌تواند منجر به افزايش تقاضا و كاهش عرضه شود. بنابراين، طبيعي است كه شكل گيري پديده‌‌ي «تورم ناشي از حوادث قوه‌ي قهريه» دور از ذهن نباشد.

راهكارها

موارد بيان شده بيانگر آن است كه شرايط امروز اقتصاد كشور در حالت بالقوه تورمي قرار دارد و لازم است راهكارهايي مؤثر براي جلوگيري از تورم فزاينده‌ي بالفعل در كشور صورت گيرد، اقدامي كه با اتخاذ تدابير مورد نياز و پرهيز از برخي اقدام‌‌هاي تورم­‌زا حاصل خواهد شد. برخي از اين راهكارها عبارت‌اند از:

1. تأكيد بر رعايت سازوكارهاي تعيين شده در برداشت از حساب ذخيره‌‌ي ارزي و صندوق توسعه‌‌ي ملي به منظور پرهيز از ورود فزاينده‌‌ي دلارهاي نفتي به اقتصاد كشور (شايان توجه است كه هر مصوبه­اي در خصوص اعطاي وام ريالي به بخش‌هاي مختلف از محل صندوق توسعه‌ي ملي در قانون بودجه‌ي 1391 مي­تواند روند تورمي را افزايش دهد.)؛

2. كنترل رشد حجم نقدينگي و نظارت مستمر بر آن؛

3. عدم برخورد احساسي با افزايش قيمت‌‌ها زيرا هر گونه شايعه در خصوص كمبود كالا و تورم فزاينده به افزايش قيمت‌‌ها دامن مي­زند؛

4. مقابله‌‌ي جدي با آثار تحريم اقتصادي به خصوص در تأمين نيازهاي وارداتي بخش توليد؛

5. لزوم هدفمند‌سازي نظام تعرفه­‌اي براي جلوگيري از افزايش هزينه­‌هاي توليد؛

6. كاهش هزينه‌­هاي رسمي و غيررسمي واردات؛

7. مبارزه‌‌ي مؤثر با فساد اقتصادي در راستاي عدم تكرار حوادث مشابه سال گذشته؛

8. تمركز بر تمامي ابزارهاي موجود در قانون هدفمندكردن يارانه­‌ها از جمله ابزارهاي غيرنقدي در كنار ارايه‌‌ي يارانه‌‌ي نقدي؛

9. اجرايي شدن بسته­‌هاي حمايت از توليد كنندگان در راستاي اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها؛

10. تعيين تكليف در خصوص فازهاي بعدي اجراي قانون هدفمند كردن يارانه­‌ها در راستاي ايجاد امنيت اقتصادي؛

11. ثبات در بازار ارز و جلوگيري از افزايش نرخ و نوسانات متعدد نظام ارزي؛

12. ثبات در سياست‌‌هاي تعيين نرخ سود به منظور پرهيز از انتقال جريان نقدينگي سرگردان به بازارهاي مختلف؛

13. پرهيز از درگيري‌‌هاي سياسي بي­‌بهره و بي­اثر و تلاش و همدلي براي رفع مشكلات اقتصادي و حمايت مؤثر از توليد ملي و سرمايه و كار ايراني.

شنبه|ا|9|ا|ارديبهشت|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جهان نیوز]
[مشاهده در: www.jahannews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن