واضح آرشیو وب فارسی:الف: اعتياد به اينترنت و زندگي جزيره اي
فناوري هاي نوين تا چند سال پيش نقش زيادي را در زندگي اجتماعي ايفا نمي كرد و تعامل ميان افراد دستخوش فضاهاي مجازي نبود اما در حال حاضر استفاده افراطي از اينترنت به ويژه در ميان جوانان مشهدي ارتباط بين آنها را كاهش داده و از آنها انسانهايي جزيره اي ساخته است.
به گزارش مهر، از هنگامي كه اينترنت وارد زندگي آحاد جامعه شده مزايا و معايب بسياري را به همراه آورده كه شايد بهره گيري از تكنولوژي، دسترسي آسان به اطلاعات مختلف و انجام بسياري از كارهاي بانكي گوشه اي از مزايا آن باشد.
اما در طرف ديگر ماجرا معايب استفاده از فضاهاي سايبري قرار دارد چرا كه بدون شك از اوايل قرن بيستم با توسعه و گسترش فناروي هاي نوين ميزان ارتباط ميان افراد كاهش يافته و در حال حاضر سير افراطي در اينترنت سبب گوشه گيري، انزواي اجتماعي و بر هم خوردن تعامل در خانواده ها شده است.
كاهش ميانگين گفتگوي اعضاي خانواده
بر اساس آمارها استفاده نادرست و اعتياد گونه از اينترنت سبب شده ميانگين گفتگوي اعضاي خانواده هاي مشهدي در شبانه روز به كمتر از ۲۰ دقيقه برسد كه اين زمان براي تعامل و ارتباط اعضاي خانواده با يكديگر بسيار كم و محدود است.
يك جامعه شناس در رابطه با نقش فناروي هاي نوين در كاهش ارتباط افراد خانواده با يكديگر اظهار مي كند: فناروي هاي نوين همچون اينترنت در كاهش ارتباط افراد جامعه با اعضاي خانواده نقش پر رنگي دارد و كمبود ارتباط مستقيم افراد يك خانواده و اعضاي اجتماع با يكديگر گوياي اين مطلب است.
غلام حسين اورعي مي افزايد: استفاده صحيح و كنترل شده از فضاهاي مجازي همچون اينترنت در نوع خود مثبت است اما زماني اين وضع نگران كننده مي شود كه اعتياد به اين فضاها انسان را از زندگي عادي خود دور و منزوي كند.
عدم آگاهي و اعتياد اينترنتي جوانان
وي ادامه مي دهد: بسياري از جوانان و نوجوانان مشهد به دليل نداشتن آگاهي نسبت به كاركرد اين فضاها وعدم كنترل صحيح خانواده ها با ورود به اينترنت دچار نوعي سردرگمي و اعتياد اينترنتي مي شوند و تمام زندگيشان تحت الشعاع استفاده نادرست از فضاهاي مجازي قرار مي گيرد.
اين جامعه شناس يادآور مي شود: در شرايط كنوني اكثر خانواده ها نيز نمي توانند جوان و نوجوان خود را در مسير استفاده صحيح و به موقع از فضاهاي مجازي قرار دهند چرا كه از همان ابتدا ورود اينترنت به زندگي اشخاص، تعريف مشخصي براي اين فضاها توسط صاحب نظران و كارشناسان ارائه نشد و تنها به بيان چند كاركرد معمول اين فضا اشاره اي شد.
عدم ارائه تعريف صحيح از اينترنت توسط صاحب نظران
وي مي افزايد: همچنين بسيار اتفاق افتاده كه افراد در دوران نوجواني و اوايل جواني به دليل استفاده زياد و خارج از قاعده اينترنت، دچار بحران هاي فراوان روحي و رواني غير قابل انكار مي شوند كه اين امر نيز ناشي ازعدم تعريف دقيق اينترنت توسط صاحب نظران است.
اين جامعه شناس تصريح مي كند: از هنگامي كه اينترنت نقش نادرست و اعتياد گونه را در زندگي اشخاص ايفا كرده جاي بسياري از خلاء هاي زندگي افراد مختلف جامعه مانند يك مسكن، درمان و پرشده و در عين حال شكاف بزرگي نيز ميان روابط اجتماعي و خانوادگي افراد ايجاد كرده است.
سياست هاي فرهنگي جامعه بايد با تكنولوژي منطبق شود
وي با اشاره به استفاده افراطي از اينترنت در مشهد بيان مي كند: مطابق برخي از گزارش هاي ارائه شده استفاده افراطي و خارج از برنامه از اينترنت در پايتخت معنوي سبب كاهش روابط خانوادگي، احساس تعلق، همياري و كمك شده پس بهتر است كه با ارائه تعريف دقيق و صحيح فضاي مجازي از علم روز و اطلاعات مفيد اين فضا به درستي بهره گرفته شود.
يك كارشناس علوم ارتباطات نيز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار مي كند: اگر ما تكنولوژي را وارد زندگي شخصي ميكنيم بايد در اين زمينه آموزشهاي لازم را بدهيم و سياستهاي فرهنگي جامعه را با مسائل روز تطبيق دهيم تا كمتر شاهد آسيبپذيري در اين باره باشيم.
كاهش فرهنگ پذيري جوانان مشهد به دليل استفاده بي رويه از اينترنت
شاهين صياد ادامه مي دهد: استفاده بي رويه و تعريف نشده از اينترنت فرهنگ پذيري را در ميان جوانان مشهدي كاهش داده و همچنين سبب شده كه ميزان مشاركت، كارگروهي و حس هم دردي اين جوانان نسبت به جامعه نيز كاسته شود.
وي مي افزايد: معمولا كاربران اينترنت در مشهد تابع ضابطه و قانون در استفاده از اين فضا نيستند و حتي بسياري مواقع نيز اوقات فراغت خود را بدون برنامه ريزي در اينترنت سپري مي كنند.
استفاده زياد از اينترنت كاهش دامنه روابط اجتماعي را به دنبال دارد
صياد تاكيد مي كند: زياده روي در استفاده از اينترنت براي سلامت فكري و فيزيكي كاربر خطرناك بوده و در مقابل سبب كاهش دامنه روابط اجتماعي افراد با دنياي واقعي مي شود.
يك روانشناس نيز با بيان اينكه اينترنت فضاي مناسبي براي دريافت اطلاعات و آگاهي هاي لازم است، مي گويد: بدون شك اين فضاي مجازي بسيار مفيد است اما نوع وشيوه استفاده و بهره گيري از اين فضا بسيار مهم است.
ناهيد زرگراني مي افزايد: اينترنت امكانات بسيار گسترده اي دارد كه اگر به شكل صحيح از آن استفاده شود سبب افزايش سطح علمي و اطلاعاتي فرد مي شود.
اين روانشناس ادامه مي دهد: آشنايي با دنياي مجازي از جمله اينترنت زمينه ساز تغيير و تحول درزندگي بشر بوده و هرچه شناخت و آشنايي از اين فضاها بيشتر باشد نحوه استفاده از اين فناوري نيز راهبردي و مطلوب تر خواهد بود.
بر اساس اين گزارش بايد گفت، نقش اينترنت براي افزايش آگاهي ها و اطلاعات افراد جامعه مفيد وغيرقابل انكار بوده اما لازم است راه براي استفاده مناسب تر از اين فضا هموار شود زيرا روشن است كه اينترنت با همه فوايدي كه دارد اگر درست و به اندازه استفاده نشود به عنوان تهديدي جدي محسوب مي شود.
استفاده از اينترنت نيازمند فرهنگ سازي است
به هر حال اينترنت با تمام مزايا و فراگيري خود پيامدهايي هم دارد كه به نظر مي رسد بايد ضمن فرهنگسازي براي استفاده درست از اين فضاي الكترونيكي، تلاش شود تا اعتياد اينترنتي در ميان افراد جامعه شكل نگيرد چرا كه كانون گرم خانواده ها را به راحتي تحت تاثير قرار مي دهد.
كارشناسان بايد با تأكيد بر استفاده صحيح و به موقع از ارتباطات مجازي و ارئه تعريفي دقيق و كارشناسانه افراد مختلف جامعه به ويژه جوانان را، با علم روز و آموخته هاي اين فضاي بي كران آشنا كنند تا هر روز شاهد گسترش و توسعه درست فضاي مجازي در شهر مشهد باشيم.
...........................
گزارش: مرضيه صاحبي
شنبه|ا|9|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]