واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: پيشدبستاني اجباري و البته رايگان شود
پولي شدن آموزش پيش دبستاني باعث محروميت اقشار وسيعي از مردم به خصوص طبقات فقير از آموزشهاي مهم پيش دبستاني شده است و اين تصميم بيش از همه به كودكان مناطق دوزبانه آسيب مي رساند.
هموطن آنلاين _ شيرزاد عبداللهي _ خانم ايرينا بوكووا، مدير كل سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسكو) به مناسبت هفته اقدام جهاني آموزش براي همه (3 تا 9 ارديبهشت) گفت: «آموزش پيش دبستاني موتور محركه قوي براي توسعه پايدار جوامع در طولاني مدت است.»
يونسكو در اين يك هفته "مراقبت و آموزش پيش دبستاني" را برجسته كرده است. در سال 2000 رهبران آموزشي 164 كشور جهان از جمله ايران، همراه با تعدادي از سازمانهاي دولتي و غيردولتي فعال در عرصه آموزش، در كنفرانس داكار( پايتخت كشور افريقايي سنگال) متعهد شدند تا سال 2015 در كشورهاي خود اقدامات جديدي را براي دسترسي كودكان، جوانان و بزرگسالان به امكانات آموزشي مناسب و با كيفيت انجام دهند. در اين نشست چارچوب عمل مشتركي به نام «چارچوب عمل داكار- آموزش براي همه » در شش بند طراحي شد. "گسترش و پيشبرد مراقبت و آموزش جامع پيش دبستاني، بويژه براي كودكان محروم و نيازمند" اولين بند اين سند است.
خانم بكووا در پيام خود درباره لزوم و اهميت آموزش هاي پيش دبستاني مي گويد: «در اين دوره سني كودكان، دنيا را كشف مي كنند، زبان و مهارت هاي درك كردن را فرا مي گيرند، ياد مي گيرند دليل بياورند و نظرات خود را بيان كنند، ارتباط برقرار نموده و با ديگران زندگي كنند...». آموزش دوره پيش دبستاني بخصوص براي كودكان طبقات محروم ضروري است. طبق تعريف شورايعالي آموزش و پرورش ايران "دوره پيش دبستاني به دوره دو ساله اي اطلاق مي شود كه كودكان 4 و 5 سال تمام را تحت پوشش برنامه هاي تربيتي قرار ميدهد، اين دوره اختياري است و به تفكيك شامل برنامه هاي آموزشي و پرورشي ويژه كودكان گروههاي سني 4 ساله (نوباوه) و 5 ساله (آمادگي) است".
كارشناسان مي گويند كودكاني كه دوره پيش دبستاني را مي گذرانند در دوره ابتدايي از نظر يادگيري موفق تر ظاهر مي شوند. كوجيرو ماتسورا؛ يكي از مشاوران و برنامهريزان آموزشي يونسكو درباره اهميت آموزش كودكان پيشدبستاني مي گويد: «آموزش اوليه به كودكان به ويژه كودكان متعلق به جوامع آسيبپذير و به طور خاص خانوادههاي آسيبپذير، بسيار حائز اهميت است؛ چرا كه به هر ميزان آموزش به اين كودكان از سن پايينتري آغاز شود؛ به همان ميزان مشكلات آموزشي- پرورشي اين گروه نيازمند، كاهش مييابد. كودكاني كه جز آموزشهاي بيرون از منزل، شانس آموزش و فراگيري ديگري ندارند.»
در پيش نويس سند تحولي آموزش و پرورش بر اساس مفاد كنفرانس داكار سن ورودبه مدرسه به 5 سال تمام كاهش يافته بود و قرار بود كه دانش آموزان سه سال اول دبستان يعني كودكان 5 تا 8 ساله در مدارس جداگانه اي تحت آموزش ويژه خردسالان به مدت سه سال قرار گيرند. در تغييرات بعدي سند كاهش سن ورود به مدرسه تصويب نشد، اما تفكيك دوره ابتدايي به دو دوره سه ساله پذيرفته شد. اهميت آموزش پيش دبستاني از نظر يونسكو به حدي است كه در مهرماه 89، نخستين كنفرانس جهاني مراقبت و آموزش كودكان خردسال، با شركت وزيران آموزش و پرورش 65 كشور، ازجمله وزير آموزش و پرورش ايران و دبيركل يونسكو و تعدادي از صاحبنظران،كارشناسان، مربيان در شهر مسكو برگزار شد.
مطابق معيارهاي يونسكو كودكان زير 8 سال در طبقه خردسالان قرار مي گيرند و آموزش در اين گروه سني، اصلي ترين آموزش پايه محسوب مي شود. مديركل يونسكو در كنفرانس مسكو گفت: «برنامههاي مراقبت و آموزش كودكان خردسال، بيش از ساير دورههاي آموزشي، سبب بازگشت سرمايه ميشود». وي افزود: «چنانچه مراقبت و آموزش براي تمامي كودكان خردسال كمتر از هشت سال فراهم شود، 69 ميليون كودكي كه هم اكنون از آموزش ابتدايي محرومند، كاهش قابل توجهي خواهند يافت.»
با وجود اينكه كشور ايران يكي از امضاكنندگان سند "آموزش براي همه " معروف به سند داكار است، اما در سال 86 آموزش و پرورش ايران با صدور دستورالعملي، پيش دبستاني ها را به مدارس غير انتفاعي واگذاركرد. مديركل مدارس غير دولتي آموزش و پرورش در مصاحبه اي گفت: «از امسال (86) همه كلاس هاي پيش دبستاني در شهرها و مناطق روستايي برخوردار به صورت غيرانتفاعي اداره مي شوند و شهريه اين كلاس ها نيز از سوي هيات موسسان مدارس غير دولتي تعيين مي شود.» مديركل مدارس غيردولتي واگذاري پيش دبستاني ها به مدارس غيرانتفاعي را در راستاي استفاده بيشتر از ظرفيت مشاركت هاي مردمي در آموزش و پرورش و كوچك كردن سهم دولت ارزيابي كرد. هر چند هنوز به لحاظ شكلي پيش دبستاني ها به انواع دولتي و غيردولتي مستقل و ضميمه تقسيم مي شوند، اما تمام يا بخش عمده شهريه را از اولياي دانش آموزان مي گيرند.
پولي شدن آموزش پيش دبستاني باعث محروميت اقشار وسيعي از مردم به خصوص طبقات فقير از آموزشهاي مهم پيش دبستاني شده است و اين تصميم بيش از همه به كودكان مناطق دوزبانه آسيب مي رساند. پولي شدن آموزش پيش دبستاني، مانعي بر سر راه اجراي بند س ماده 52 قانون برنامه چهارم توسعه بود كه دولت را مكلف به تهيه و اجراي برنامه هاي لازم براي گسترش آموزش پيش دبستاني و آمادگي به ويژه در مناطق دوزبانه كرده بود. عده اي از مقامات آموزش و پرورش معتقدند كه طبق اصل 30 قانون اساسي، آموزش و پرورش فقط موظف به ارائه آموزش رايگان به كودكان بالاي 6 سال است و اين وزارتخانه تعهدي در برابر كودكان زير 6 سال ندارد. اين درحالي است كه اصل 30 قانون اساسي شرط سني براي آموزش قائل نشده است. نكته شگفت اينجاست كه آموزش و پرورش در حالي كه كودكان زير 6 سال را از شمول برخورداري از تحصيلات رايگان خارج مي داند؛ در پروسه اي غير مرتبط اشتهاي زيادي براي ورود به حيطه آموزش عالي از خود نشان مي دهد. در اقدامي ديگر آموزش و پرورش سرانجام سازمان بهزيستي را وادار به عقب نشيني كرد و كنترل اداري مراكز پيش دبستاني و مهدهاي كودك را از سازمان بهزيستي گرفت و صدور و تمديد پروانه اين مراكز به آموزش و پرورش محول شد. هرچند يكپارچگي سيستم آموزشي؛ منطقي و درست است، اما مهم تر از آن گسترش مراكز آموزش پيش دبستاني اجباري و رايگان است. اين اقدام يكي از وظايف ذاتي و مهم آموزش و پرورش است.
جمعه|ا|8|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]