واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مديركل دفتر حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي: ايران حدود 20 ميليون بازيكن رايانهاي دارد
با وجود اينكه ايران به هيچيك از كنوانسيونها و معاهدات مرتبط با عرصه حقوق ادبي و هنري و حقوق مرتبط كه كپي رايت ناميده ميشود، ملحق نشدهاست اما به بسياري از تعهدات آن در عرصه بينالمللي پايبند است.
ايلنا: مديركل دفتر حقوقي و امور مالكيت معنوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه ايران حدود 20 ميليون بازيكن رايانهاي دارد، گفت: اكثريت بازيكنان رايانهاي ايران را كودكان تشكيل ميدهند كه براي جلوگيري از آثار مخرب برخي از اين بازيها بر روي ذهن كودكان و جلوگيري از سونامي فرهنگي بايد به كنوانسيونهاي بينالمللي مرتبط با حقوق مالكيت ادبي و هنري پيوست.
به گزارش خبرنگار ايلنا، احمد علي محسن زاده در نشست خبري پيش از ظهر خود از برگزاري دومين همايش حقوق مالكيت ادبي و هنري در پنجم ارديبهشت ماه در مركز همايشهاي بينالمللي صداوسيما با همكاري معاونت آموزش و تحقيقات قوه قضاييه، موسسه حقوق تطبيقي دانشگاه تهران،انجمن علمي مالكيت فكري ايران و سازمان جهاني مالكيت فكري خبر داد.
مديركل دفتر حقوقي و امور مالكيت معنوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، با بيان اينكه قانون جامعي در رابطه با حقوق مالكيت ادبي و هنري و كپي رايت در كشور وجود ندارد، ادامه داد: جمهوري اسلامي در بحث حقوق مالكيت ادبي در هيچيك از معاهدات مرتبط عضو نيست از اينرو وزارت فرهنگ و ارشاد براي دفاع از حقوق و آثار هنرمندان، مولفان و مصنفان با مشكل مواجه بود، لذا براي تدوين قانون جامع در اين رابطه در داخل و ملحق شدن به كنوانسيونها و معاهدات مرتبط، احساس نياز شد.
وي با بيان اينكه براي عملياتي كردن نتايج اولين همايش مالكيت ادبي و هنري در ارتباط با كپي رايت، وزارت ارشاد به خاطر متولي اصلي وارد عمل و در اين راستا كميتهها و كارگروههاي متعددي با حضور دانشگاهيان، حوزويان و هنرمندان برگزار كرد، ادامه داد: با بحث و بررسيها به عمل آمده در نهايت پيش نويس لايحه جامع حقوق مالكيت ادبي و هنري و حقوق مرتبط با آن در حدود 130 ماده تدوين و در سال گذشته به دولت تقديم شد كه در حال حاضر بيش از نيمي از مواد آن در كميسيونهاي تخصصي دولت با حضور نمايندگان دستگاهها و وزارتخانههاي دولتي به تصويب رسيده و اميدواريم تا پايان سال با اتمام برسي در دولت، به مجلس ارائه شود.
محسنزاده افزود: ما در اين لايحه جامع سعي كرديم كه موارد و آثاري كه در قانون حمايت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان مصوب 1348 به صورت حصري بود از حصر درآورده و به صورت تمثيلي ذكر كنيم تا اگر در آينده اثري آمد كه اثر بودن آن در هالهاي از ابهام است، قانون جديد بتواند آن را نيز در بر بگيرد. حقوق مرتبط در قانون سال 1348 وجود نداشت اما در اين لايحه به حقوق مرتبط توجه شده كه شامل اجراهاي ديداري و شنيداري، حقوق مجريان و سازمانهاي پخش ميشود.
مديركل دفتر حقوقي و امور مالكيت معنوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اظهار كرد: با وجود اينكه ايران به هيچيك از كنوانسيونها و معاهدات مرتبط با عرصه حقوق ادبي و هنري و حقوق مرتبط كه كپي رايت ناميده ميشود،ملحق نشدهاست اما به بسياري از تعهدات آن در عرصه بينالمللي پايبند است. بطور مثال صداوسيما بايد رايت تمام فيلمها را خريداري كند يا براي پوشش برنامههاي ورزشي هزينه كند اما به آساني آثار، فيلمها و سريالهاي ما در برخي از شبكهها حتي بدون رعايت حقوق معنوي منتشرمي شود كه براي پيگيري آن با خلا قانوني مواجه هستيم.
محسن زاده از ارائه پيش نويس دو لايحه الحاق به كنوانسيون برن و رم از سوي دولت به مجلس را خيز بلند ايران براي پيوستن به حقوق مالكيت ادبي و هنري دانست و گفت: در زمينه الحاق به كنوانسيونهاي بينالمللي اختلافنظرهايي وجود دارد و هركشوري براساس منافع ملي خود اقدام ميكند. يكي از اهداف دومين همايش حقوق مالكيت ادبي و هنري اين است كه با حضور نخبگان در عرصههاي دانشگاهي،حوزي، قضات،هنرمندان و مصنفان معايب و مصالح پيوستن به كنوانسيونها برن و رم مورد بررسي و تحليل قرار گيرد.
وي به بخش نرمافزارها و بازيهاي رايانهاي اشاره كرد و گفت: بسياري از بازيهاي يارانهاي كه در سطح جامعه هستند خشونت آميزند كه برخي از آنها در كشور سازنده و حتي بسياري از كشورهاي توسعه يافته يا اساسا ممنوع هستند يا محدوديت سني براي بازي كردن آن وجود دارد اما متاسفانه اين بازيها در ايران به وفور وجود دارد. از سوي ديگر برخي از اين كشورهاي توليد كننده بازي رايانهاي چون خودشان نيز ملحق به كنوانسيون نشدهاند، بازيهاي آنها با قيمت اندك به كشور ما وارد ميشود و بازيهاي فاخر ما نيز توان رقابت با آنها را ندارد.
مديركل دفتر حقوقي و امور مالكيت معنوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ورود اين بازيهاي رايانهاي را داراي آثار مخرب فرهنگي براي كشور دانست و گفت: يكي از راههاي جلوگيري از سونامي فرهنگي با توجه به اينكه بيشتر ببيندگان ايراني بازي رايانهاي در ايران كودكان هستند،. ملحق شدن به كنوانسيونهاي مرتبط با حقوق مالكيت ادبي و هنري است. ما در كشور حدود 15 الي 20 ميليون بازيكن بازي رايانهاي داريم كه عمدتا كودكان هستند و اثرات مخرب برخي از اينبازيها در ذهن كودكان به اساني قابل پاك شدن نيست.
وي با بيان اينكه شايد اشكالاتي در حوزه كتاب با الحاق به اين كنوانسيونها بوجود بيايد و شاهد افزايش قيمت كتابها خصوصا در حوزه ترجمه باشيم چرا كه مترجم بايد حقوق مولف را بپردازد،ادامه داد: اين مشكلات را نميتوان انكار كرد اما به هر تدبير كشورهاي بسيار زيادي هستند كه به اين معاهده پيوستند و قطعا آنها سازوكارهايي دارند كه از اين چالش يا آسيب در امان ماندهاند. در خود اين معاهدات هم پيشبيني شده كه در برخي از عرصهها تحت عنوان محدويتها و اسثنائات كه كشورهاي عضو بتوانند در برخي از حوزهها از اين محدويت رهايي يافته و از استثنا برخوردار باشند مثل بخش اموزش و پژوهش كه از اين ممنوعيتها خارج است.
مديركل دفتر حقوقي و امور مالكيت معنوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در پاسخ به اين پرسش كه آيا از سوي هنرمندان ايراني بايت عدم كپي رايت در خارج از كشور شكايتي صورت گرفته شده است، اظهار كرد: بعضا مراجعاتي داشتيم كه هنرمندان مام اعلام كردهاند كه فيلمنامه انها در جايي استفاده و يا از آن فيلمي ساخته شده است يا كتابي مورد سرقت ادبي قرار گرفته است . با توجه به اينكه ايران عضو كنوانسيونهاي مرتبط با حقوق مالكيت ادبي و هنري نيست ما تنها راهبردهاي حقوقي را ارائه ميكرديم اما هنرمندان در پيگيري حقوق خود با مشكل مواجه ميشدند.
محسنزاده در پاسخ به پرسش ديگري مبني براينكه آيا كشورهاي خارجي نيز به دليل عدم رعايت آثارشان در كپي رايت، شكايتي كردهاند، گفت:خير ما ازآن طرف شكايتي نداشتيم.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا با ملحق شدن به كنوانسيون كپي رايت، در سانسور برخي از آثار با مشكل مواجه نخواهيم شد، گفت: در اين عرصه ما به طور طبيعي زماني كه از كپي رايت سخن ميگوييم بايد اثر را آنگونه كه صاحب اثر متقاضي است و اجازه داده است، پخش شود و هماهنگي لازم با صاحب اثر بايد صورت گيرد.
محسنزاده در پايان از وزير دادگستري، معاون حقوقي رييس جمهور،وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي،معاون اول قوهقضاييه،معاون آموزش و تحقيقات قوهقضاييه و سه نفر از كارشناسان ارشد سازمان تجارت جهاني مالكيت فكري به عنوان سخنرانان دومين همايش حقوق مالكيت ادبي و هنري ياد كرد و گفت:در مراسم اختتاميهك ه با حضور حداد عادل رييس كميسيون فرهنگي مجلس برگزار خواهد شد، از دانشجويان و نخبگاني كه پژوهشها و پاياننامههايي در ارتباط با حقوق مالكيت ادبي و هنري نگارش كردهاند،تقدير خواهد شد.
پايان پيام
يکشنبه|ا|3|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]