واضح آرشیو وب فارسی:ايران: ديدگاه رونق توليد به توسعه بورس نياز دارد
اسماعيل محمدي
بازار سرمايه يا بورس يكي از اركان مهم اقتصاد در جامعه است كه از آن به عنوان دماسنج اقتصاد ياد ميشود.يكي از معيارهاي رونق توليد، افزايش نقش بورس در تأمين مالي و كاهش بانك محوري است و اگر ميخواهيم اهداف سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني تحقق يابد، بايد همه تلاش كنند بورس به مرحله پيشرفت پايدار برسد كه نتيجه طبيعي آن هم رونق جذب سرمايه مردم و ايجاد تقاضا براي نيروي كار يا حمايت از كار ايراني خواهد بود.
اما كساني كه در سال جهاد اقتصادي با قماربازي در بازار ارز و سكه مانع توسعه توليد شدند، اين روزها از رشد شاخصهاي بورس راضي نيستند و لازم است اين موانع هم ريشهكن شود و هرگز فرصت سوءاستفاده پيدا نكنند.
بورس تهران در سال 1390 وارد 44 سالگي شد و با همگرايي بازار سرمايه با سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي كه 6 ساله شده است، دوره خوبي را طي كرد و كارنامه اقتصادي موفقي هم بر جا گذاشت.
هرچند ميزان رشد شاخصها نسبت به سال 89 كمتر بوده است اما بازهم در كنار رشد حبابگونه بازارهاي رقيب منفي يعني بازار سكه و ارز بازهم توانست در سطح جهاني رتبه برتر خود را از لحاظ تحولات شاخصها حفظ كند. اگر بازار ارز و سكه با آن تحولات شديد مواجه نميشد و عدهاي با گسترش پديده قماربازي اجازه ميدادند آن 40 هزار ميليارد تومان نقدينگي به جاي تبديل به ذخيره طلا و سكه و دلار وارد بازار سرمايه و بخش توليد شود حتماً بورس تهران رشد بالاتري را تجربه ميكرد و شاخصهاي بورس خيلي بيشتر از عملكردها ميشد. اما بازهم اين قدر استعداد داشت كه مانند همتاهاي منطقهاي و خارجي خود دچار سكته نشد و از تب دچار لرزشهاي زلزلهاي نگرديد. اين در حالي است كه بورسهاي مهم جهاني بويژه اروپايي روند پرنوسان و كاهشي داشتند و بخش زيادي از ارزشهاي خود را از دست دادهاند. عنوان برترين بورس جهان براساس گزارش فدراسيون بينالمللي بورس زيبنده بورس تهران است.
اما در سال توليد ملي بايد بازارهاي رقيب و منفي از لحاظ ايجاد ثروت واقعي و مبتني بر توليد (بدون تكيه بر بازيهاي اقتصادي دلالي و غير مبتني بر توليد واقعي يا همان الگوي مطرود شده ميلتون فريدمن) همه سياستها بر محوريت تقويت بورس تنظيم شود.اگر بازار پولي بيش از اندازه رشد كند، به مرحله انفجاري ميرسد و كل اقتصاد را تخريب خواهد كرد. مانند رويههاي برخي رسانههاي گروهي و صاحب ادعا كه در سال جهاد اقتصادي بر طبل آن كوبيدند و رشد واقعي اقتصاد ملي را كند كردند. رفتار و تبليغات روزنامههاي موسوم به آگهي تورم، سبب شدند تا نرخ سود تسهيلات بيش از اهداف برنامه پنجم توسعه بيشتر شود و اين نرخ در واقع تحميل شد و هنوز هيچ پاسخ اقتصادي و منطقي براي اين كار ارائه نشده است؟
اگر بازار پول با افزايش نرخ سود تسهيلات تقويت شود، سبب افزايش نرخ تورم ميشود چون هزينه توليد بالاتر ميرود.
اما جالبتر هم اين است كه اين رسانههاي مدعي يا آگهيهاي تورم خيالي و حبابي اين دفعه از افزايش نرخ تورم گلايه ميكنند در حالي كه خودشان باعث افزايش نرخ تورم شدند. اما بورس كشور كه سال رونق توليد ملي را با رشد شاخصها آغاز كرده و با استقبال مردم روبهرو شده است، بايد همچنان تقويت شود و موانع رشد آن هم تضعيف شود.
بورس؛ علميترين و شفافترين بستر براي «كشف قيمتهاي واقعي و اقتصادي» است چون ارتباط و همبستگي مستقيم با هزينهها و قيمتهاي تمام شده توليد دارد و هر اندازه بازارهاي رقيب آن تضعيف شود، بورس هم رونق ميگيرد و نتيجه طبيعي آن هم رونق توليد و تحقق اهداف نامگذاري سال است.در آن صورت ميتوان زنجيرهاي از دستاوردهاي واقعي را در همه بازارهاي توليد و كالا تا بازار كار (اشتغال) شاهد بود.
در دو قرن اخير، ثبات، پايداري و رشد شاخصهاي بورس به عنوان يكي از نشانههاي ممتاز توسعه اقتصادي مورد توجه بوده، چون به معني توسعه سرمايهگذاري و رونق توليد است. اصليترين رويكرد بورسها نيز همگرايي مناسبات طرفهاي عرضه و تقاضاي كالاها و خدمات در درون اقتصاد ملي و فراملي است تا هم توليدكنندگان و هم مصرف كنندگان با همسانسازي سلايق و انگيزههاي خود بتوانند در فرايندي سالم و هوشمند و مبتني بر قيمتهاي واقعي، كالاها را توليد و مصرف كنند.
فرهنگسازي در بازار سرمايه شامل سه رويكرد آشنايي با افرادي كه بورس را نميشناسند؛ شناسايي كساني كه با بازار بورس آشنايي كمي دارند و ارائه مقولات جديد بورس كه تا به حال در كشور وجود نداشته است؛ ميشود.
اقتصادشناسان، شاخصهاي بورس را نشانه تحولات اقتصادي ميدانند و رشد شاخصهاي بورس در ايران به تنهايي نشان ميدهد كه بخش توليد و سرمايهگذاري گرفتار ركود اقتصادي و نرخ رشد منفي نيست و تاكنون هيچ مرجع داخلي يا خارجي از كاهش توليد ناخالص داخلي خبري نداده و برآوردي ارائه نكرده است. بورس تهران فقط يك بازار داد و ستد سهام نيست بلكه شاخص رونق و موقعيتهاي اقتصادي كشور در ديگر بازارهاي اقتصادي مانند كالا و پول هم است كه اميدواريم بورس تهران در سال توليد ملي با رونق سرمايهگذاري و توليد نيز همراه شود.
بايد تا فراگير شدن بورس كشور در ميان همه جمعيت و خانوارهاي ايراني، توسعه بازار خارجي بورس تهران و حضور سازنده خارجيها در بازار سرمايه كشورمان بيشتر تلاش كنيم.بازار سرمايه كشور در حال حاضر شامل بورس اوراق بهادار، بورس كالا و فرابورس است و بازار انرژي هم بزودي از راه ميرسد. هدف نهايي و غايي از فعاليتهاي بورس كمك به ايجاد شفافيت در اقتصاد، هدايت پساندازهاي مردمي به سمت توليد و افزايش رقابت است و بايد تلاش كنيم بازار سرمايه مهمترين و اصليترين بازار تأمين مالي باشد.
توسعه عمودي (گسترش عمق بازار و كيفيت فعاليتها) و توسعه افقي (گسترش وسعت و دسترسي جغرافيايي و مجازي) بورس مهم است و بايد هدف گذاري حضور يك هزار شركت در بورس در برنامه پنجم زودتر تحقق يابد. تمام شركتهاي سهامي عام بر اساس قانون موظفند سهام خود را در بورس يا فرابورس عرضه كنند، برخي شركتها شرايط پذيرش در بورس را ندارند كه براي آنها بازار پايه فرابورس را ايجاد كرده ايم.
خوشبختانه بازار سرمايه ايران با حضور بيش از 40 نوع صنعت به يكي از متنوعترين بازارها براي تأمين مالي شركتها تبديل شده است اما برخي افراد و رسانهها از رشد شاخصهاي بورس تهران تا مرز 27 هزار واحد خوشحال نيستند و آن را با معيارهاي بيمار و مريض خودشان ارزيابي ميكنند در حالي كه رشد آن واقعي و خيلي زيادتر از اين ارقام است اما بايد بازارهاي رقيب تضعيف شود.
واگذاري مسكن مهر به متقاضيان داراي مشكلات خاص تسهيل ميشود
سقف تسهيلات خريد مسكن بانك مسكن براي متقاضياني كه در تسهيلات خريد مسكن سپردهگذاري ميكنند، در سال 1391 مبلغ 200 ميليون ريال تعيين شد.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني دولت، تصميم نمايندگان ويژه رئيسجمهور در كارگروه مسكن كه به استناد اصل يكصد و بيست و هفتم قانون اساسي اتخاذ شده، از سوي محمدرضا رحيمي، معاون اول رئيسجمهور براي اجرا ابلاغ شد.
بر اساس اين مصوبه، واگذاري مسكن مهر به متقاضيان داراي مشكلات خاص از قبيل زنان بيسرپرست و بيماران خاص با تأييد وزير راه و شهرسازي مجاز است.
همچنين سازمان ملي زمين و مسكن وزارت راه و شهرسازي مجاز شد قدرالسهم هزينههاي آمادهسازي اراضي مسكوني و غير مسكوني مهر كه به صورت يكپارچه توسط اتحاديه يا تعاونيها و يا اشخاص حقيقي و حقوقي آماده ميشود، مطابق دستورالعملي كه ظرف يك ماه پس از تاريخ تصويب توسط وزارت راه و شهرسازي تدوين و ابلاغ ميشود، به مجري آمادهسازي پرداخت و به بهاي تمام شده اراضي مربوط منظور كند.
دوشنبه|ا|28|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]