واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: كشاورزي لرستان در بن بست صنايع تبديلي/ فرصت سوزي به همين راحتي
لرستان به عنوان يكي از قطبهاي كشاورزي كشور به رغم توليدات مطلوب در عرصه باغباني، كشاورزي و شيلات همچنان در حسرت ايجاد صنايع تبديلي و تكميلي به سر مي برد.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران لرستان ، در حاليكه لرستان يكي از قطبهاي كشاورزي كشور محسوب مي شود ولي سهم اين بخش در حوزه صادرات محصولات غيرنفتي در سال گذشته تنها نزديك به 10 درصد بوده است كه بايد در اين زمينه چاره انديشي شود.
اين امر نشان مي دهد كه استان لرستان با داشتن بيش از 848 هزار هكتار اراضي كشاورزي، توليد سالانه بيش از دو ميليون تن محصول، وجود 130 هزار خانواره بهره بردار، 50 هزار هكتار باغات مثمر، ميزان بارندگي نرمال 570 ميليمتر، ميزان 13.5 ميليارد مترمكعب آب توليدي و خروجي از استان در طول سال و بيش از 6.5 ميليون راس دام سبك و سنگين هنوز در حوزه كشاورزي و آب و خاك به آنچه مطلوب است، دست نيافته است.
ظرفيتهاي بدون استفاده در بخش كشاورزي وجود ظرفيتهاي بدون استفاده بسيار در بخش كشاورزي موضوعي است كه با وجود اقدامات و برنامههاي ارائه شده هنوز راهكار مؤثري براي استفاده از اين توانمندهاي اجرايي نشده است.
توجه به اين ظرفيتها ميتواند زمينه ساز تأمين نياز كشور و استان به بسياري از كالاهاي اساسي، ايجاد ارزش افزوده بيشتر و رونق صادرات باشد. تحقق اين امر نيازمند شكلگيري برخي زير ساختها در توليد و فرآوري محصولات كشاورزي و تحول اساسي در بخش صنايع غذايي است.
ايجاد صنايع تبديلي و تكميلي بخش كشاورزي از جمله محورهاي اساسي براي رونق اين بخش است اما در سالهاي گذشته توجه چنداني به راهاندازي طرحهاي نيمه تمام يا ايجاد واحدهاي جديد در كنار مراكز توليد صورت نگرفته است.
تدوين سند راهبردي صنايع تبديلي لرستان
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان در اين رابطه به خبرنگار باشگاه جوان گفت: ايجاد كارگروه توسعه بخش كشاورزي در استان فرصت خوبي براي پيگيري ايجاد صنايع تبديلي و تكميلي بخش كشاورزي است.
حجت الله بيرانوند با تاكيد بر استفاده از اين فضا براي توسعه صنايع تبديلي استان عنوان كرد: در اين راستا تدوين سند راهبردي صنايع تبديلي استان نيز به تصويب رسيده است.
وي از اين سند به عنوان يكي از اسناد مهم و پايه استان ياد كرد و بيان داشت: سند راهبردي صنايع تبديلي استان بايد با تكيه بر استعدادها و ظرفيتهاي استان تدوين شود.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان ابراز اميدواري كرد كه با تدوين اين سند زمينه توسعه صنايع تبديلي استان به منظور ارتقا سطح صادرات و درآمد استان فراهم شود.
عدم وجود صنايع تبديلي از موانع توسعه صادرات
بيرانوند در ادامه سخنان خود با تاكيد بر برنامه هاي اين سازمان براي توسعه صادرات گفت: براي توسعه صادرات در استان لرستان نيازمند ايجاد ارزش افزوده هستيم كه در اين راستا با فرآوري كالاها مي توان ارزش افزوده را به دهها برابر رساند.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان عدم وجود صنايع تبديلي در استان را از موانع توسعه صادرات دانست و گفت: متاسفانه برخي محصولات استان به علت عدم وجود صنايع تبديلي براي فرآوري از استان خارج مي شوند كه چنين امري خود سبب افزايش هزينه ها و عدم توسعه صادرات خواهد شد.
برنامه هاي توسعه صنايع تبديلي در لرستان
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان لرستان نيز در اين رابطه اظهار داشت: توسعه صنايع تبديلي و تكميلي در استان از نيازهاي اساسي بخش كشاورزي است.
اسحاق طاهري مقدم با تاكيد بر اينكه براي تهيه سندهاي راهبردي در اين بخش برنامه ريزي شده است، افزود: در اين راستا در قالب فرمهايي برنامه هاي يكساله، پنج ساله و ده ساله در اين بخش تهيه شده است.
وي ادامه داد: اين فرمهاي مبناي عمل در بخش كشاورزي براي دستيابي به افق 1404 است.
در زمينه ايجاد صنايع تبديلي كار چنداني صورت نگرفته است
استاندار لرستان نيز در اين رابطه در گفتگو با خبرنگار باشگاه جوان اظهار داشت: بايد از فرصت كارگروه توسعه بخش كشاورزي براي توسعه صنايع تبديلي در استان استفاده كنيم.
حبيب الله دهمرده با بيان اينكه اگر صنايع تبديلي و جانبي بخش كشاورزي در استان شكل نگيرد در بازار مصرف دچار مشكل خواهيم شد، افزود: عدم وجود صنايع تبديلي تاثير مستقيم بر بازار مصرف محصولات لرستان دارد.
وي با تاكيد بر اينكه ايجاد صنايع تبديلي در بخش كشاورزي و شيلات بايد پيگيري شود، عنوان كرد: متاسفانه به رغم اينكه لرستان در ميان استانهاي غيرساحلي رتبه اول توليد ماهي را دارد ولي همچنان در زمينه ايجاد صنايع تبديلي كار چنداني صورت نگرفته است.
جاي خالي صنايع تبديلي در لرستان احساس مي شود
استاندار لرستان با تاكيد بر اينكه در زمينه ايجاد صنايع تبديلي مرتبط با بخش شيلات خيلي كم در استان كار صورت گرفته است، يادآور شد: اين در حالي است كه در صورت ايجاد اين صنايع درآمد خانوارهاي فعال در اين بخش 2 تا 3 برابر افزايش مي يابد.
دهمرده افزود: جاي خالي ايجاد اينگونه صنايع به واقع در استان احساس مي شود و بايد در اين زمينه فعاليت بيشتري صورت گيرد.
وي از متوليان امر خواست كه در اين زمينه نگاه نو و جديدي را در استان حاكم كنند و يادآور شد: شكل گيري صنايع تبديلي و تكميلي سطح درآمد خانوارهاي فعال در بخش كشاورزي، دامپروري و شيلات را افزايش خواهد داد و اين امر شدني است.
استاندار لرستان خواستار استفاده از تجربيات ديگر استانها در اين زمينه شد و عنوان كرد: بايد براي توسعه اين صنايع در عقل و تجربه ديگر استانها شريك شويم.
به هر روي به نظر مي رسد ايجاد صنايع تبديلي و تكميلي در رونق توليد و بازاريابي كالاهاي مختلف نقش اساسي ايفاء ميكند.
توجه به اين بخش از صنعت، علاوه بر نقش مؤثر در اشتغالزايي بيشتر و جلوگيري از مهاجرت توليدكنندگان به شهرها، ميتواند زمينهساز شكلگيري ارزش افزوده بيشتر در بخشهاي صنعت و كشاورزي باشد./س
سه|ا|شنبه|ا|22|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]