واضح آرشیو وب فارسی:مهر: پورحسن در گفتگو با مهر:در اسلام هيچ محدوديتي براي تفكر نيست/ آزادي زمينه ساز توليد انديشه
در اسلام هيچ محدوديتي براي تفكر نيست/ آزادي زمينه ساز توليد انديشه
استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبايي با بيان اينكه در اسلام هيچ محدوديتي براي تفكر وجود ندارد، گفت: در انديشه اسلامي هيچ چيزي بالاتر از تفكر وجود ندارد و بايد اجازه داد آزادي همچنان كه شهيد مطهري عنوان مي كند براي تفكر در گسترده ترين وجهه اش مورد توجه قرار گيرد و بدون چنين نوع آزادي امكان اين نيست در جامعه شاهد توليد فكر و انديشه باشيم.
دكتر قاسم پورحسن استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبايي در مورد امكان تعيين خطوط قرمز در حوزه انديشه به خبرنگار مهر گفت: بدون وجود آزادي (به معناي آزادي صحيح) امكان انديشه ورزي در جامعه نيست و هر جامعه اي كه از آزادي بيشتري برخوردار است انديشه در آن نيرومندتر است، نمي توانيم محدوديتهايي را در حوزه فكر به وجود آوريم و انتظار جامعه اي موفق در توليد انديشه داشته باشيم.
وي تأكيد كرد: در جامعه فاقد آزادي امكان و قدرت تفكر وجود ندارد. شهيد مطهري در كتاب "آزادي معنوي" ميان دو نوع آزادي در تفكر تفاوت قائل شده است؛ يكي آزادي در تفكر و ديگري آزادي در عقيده. ايشان عنوان مي كند كه از منظر اسلام هيچ محدوديتي براي آزادي تفكر وجود ندارد گرچه براي عقيده چارچوبهايي است، نه محدوديت يا قيودات كه آدمي اگر از آن چارچوبها بيرون رود ممكن است به انحراف در عقيده كشيده شود.
اين محقق حوزه فلسفه افزود: بنابراين جوامع را از نظر توليد انديشه مي توان به دو دسته تقسيم كرد؛ يكي جوامعي كه دستوري تلاش مي كنند تا انديشه اي را توليد كنند و در عين محدوديت و فقدان آزادي تصور مي كنند امكان فكر ورزي وجود دارد و ديگري جوامعي كه با گسترش آزادي در تفكر انتظار توليد فكر و تفكر را دارند.
دكتر پورحسن جامعه دوم را جامعه موفقي خواند و يادآور شد: اين جامعه دقيقا مبتني بر دستوري است كه از پيامبر اكرم(ص) و آموزه هاي قرآني به دست مي آيد. در انديشه اسلامي مهمترين مسئله "تفكر" است و هيچ چيزي بالاتر از تفكر وجود ندارد بنابراين چيزي بالاتر از عقل آدمي نيست؛ عقل آدمي بدون آزادي امكان و قدرت رشد و شكوفايي ندارد.
اين محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه تأكيد كرد: تفكر نه دستورالعملي است و نه چارچوبي را مي پذيرد و نه قيودات و شرايط محدود كننده را مي تواند تحمل كند؛ بنابراين عقل جمعي جامعه بايد به اين نتيجه برسند كه اگر خواهان تفكر و انديشه ورزي است بايد همه قيودات و محدوديتها را از انديشه بردارد؛ اينگونه نيست كه تصور كنيم كه يك مرجع علمي يا يك مرجع سياسي و... در جامعه مي تواند براي تفكر حدي و قيودي تعيين كند و انتظار داشته باشد كه در يك دوره اي همان نسخه مورد نظرش را در مورد انديشه به ثمر برساند و تاريخ بشر و تاريخ جوامع خلاف اين مسئله را نشان داده است.
دكتر پورحسن در پايان تصريح كرد: هيچ جامعه اي با بسته بودن و سلب آزادي فكري نتوانسته به علم و تفكر دست يابد. بايد اجازه داد آزادي همچنان كه شهيد مطهري عنوان مي كند براي تفكر در گسترده ترين وجه اش مورد توجه قرار گيرد و بدون چنين نوع آزادي امكان اين نيست در جامعه شاهد توليد فكر و انديشه باشيم. لذا اين ديدگاه كه بايد مرجع و نهادي وجود داشته باشد كه آن نهاد تعيين كننده چارچوبها براي تفكر باشد با ديدگاه ديني و عقل جمعي بشري ناسازگار است.
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|20|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]