واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/سالمند عكس يادگاري روي ديوار نيست
سالمند عكس يادگاري روي ديوار نيست
مشهد - خبرگزاري مهر: توجه به سالمندان از گذشته هاي دور در زندگي مردمان خطه خورشيد پر نقش و نگار بوده ولي با گسترش آپارتمان نشيني حضور مو سپيدان در كانون خانواده رو به كاهش نهاده است.
به گزارش خبرنگار مهر، تاريخ هميشه گواه بر آن بوده كه حضور فيزيكي و فكري بزرگترها در قبيله و خانواده هاي گسترده، اعضا را به موفقيتهاي چشمگيري رهنمون و راهگشاي بسياري از مسائل شده است.
با گسترش فعاليت بانوان در جامعه پس از انقلاب صنعتي نگهداري كودكان و سالمندان از خانه و خانواده بر عهده سازمانهاي خصوصي و دولتي نهاده شد.
كارشناسان تعليم و تربيت معتقدند: سالمندان مي توانند نقش تقابل سه فرهنگ را با بودن خود در خانواده ايفا ساخته و براي كودكان كانوني از تجربه و ياددهي شوند و خود نيز به آرامش دست يابند.
دقت در امور سالمندي بر سازمان بهداشت جهاني نيز پوشيده نماند، تا جايي كه شعار امسال اين مركز بر سلامتي اين قشر از افراد جامعه طراحي شده است.
روانشناسي رشد
يكي از ويژگيهاي ميانسالي آگاهي رو به رشد فرد از متناهي بودن است كه با ظهور نخستين علائم فيزيكي سالمندي پديدار مي شود.
تغذيه و مراقبت بهداشتي بهتر، همراه با توجه به ورزش و برازندگي فيزيكي كمك مي كند تا افراد در مقايسه با نسل قبل ظاهري جوانتر داشته باشند.
سالمندي نيرومند، كه با اصطلاحات مختلفي نظير "سالمندي بارآور" و "سرزندگي" از آن نام مي برند، توجه روز افزون پژوهشگران سالمند شناسي را به خود جلب كرده است.
اين پژوهشها سبب شده است كه توجه از صرف تفكيك سالمند بيمار از غير بيمار فراتر رفته و به شناسايي سالمنداني كه از سلامت بسيار بالا برخوردارند تسري يابد و اصطلاح سالمندي موفق در برابر سالمندي عادي مطرح شود.
دوره سالمندي ديگر زماني براي اضمحلال سلامتي يا كاهش منابع كه در آن فقدان اين نقصان هاي زيانبار نهايت آرزوي فرد است، به شمار نمي آيد.
در واقع، اكنون ثابت شده است سالمنداني كه از هيچ گونه بيماري شناخته شده يا اختلال شديد رنج نمي برند مي توانند كاركرد خود را در سطوح گسترده اي حفظ كنند.
به طور مثال سالمنداني كه در رويدادهاي ورزشي به رقابت مي پردازند، مشاغل تمام وقت و پر مسئوليت را عهده دار مي شوند يا از تجربه خود در زمينه هاي سياسي يا اجتماعي بهره مي جويند، كاملا با سالمنداني كه در بازنشستگي كامل به سر مي برند، و به طور عمده غير فعال و بي تحركند،متفاوتند.
خاطرات لذت بخش
تاكيد بر سالم پير شدن با تعريف سازمان بهداشت جهاني از سلامتي به عنوان رفاه كامل فيزيكي، رواني و اجتماعي و نه صرفا فقدان بيماري، همخواني دارد.
"سهم ما، آخرين بارقه خرد است در بعد از ظهر، عشق نيز چون نور، زماني كه هوا رو به تاريكي مي گرايد، گرامي تر مي شود" اين را محمد علي گيفاني كارمند باز نشسته سالمندي مي گويد كه بر صندلي باغ ملي مشهد تكيه زده است.
او مي افزايد: از سالمندان به عنوان افرادي "بي چهره" و "بي صدا" كه " آن چه داشته اند بر باد رفته "به مثابه كالايي كه شامل تخفيف شده اند يا عكسي بر روي ديوار نام برده مي شود.
وي مي گويد: اما ما خاطراتي لذت بخش را در سينه محفوظ داريم و ياد گرفته ايم شكيبا، ملايم، آرام، خود دار و ساكت باشيم.
ساعت زيست شناختي افراد با يكديگر فرق دارد و برخي زودتر از بقيه پير مي شوند. مردان تا سن 50 سالگي سريعتر از زنان پير مي شوند. عوامل زيست شناختي و محيطي، هر دو تاثير مهمي بر سلامتي دارند. اين را هريس و همكاران روانشناسش در 1995 دريافته اند.
روانشناسان رشد معتقدند؛ عوامل روانشناختي و اجتماعي نظير روابط با اعضاي خانواده نيز تاثير عميقي بر سلامتي دارند. البته رژيم غذايي آب و هوا، ورزش و عادات بهداشتي نيز در اين زمينه تاثير گذارند.
مقياسهاي سالمندي و سلامت
زهرا بهفر كارشناس ارشد روانشناسي باليني در اين خصوص مي گويد: يكي از مقياسهاي اندازه گيري توانايي كاركردي در سالمندان زمان واكنش است.
وي مي افزايد: زمان واكنش از كودكي تا 20 سالگي كاهش مي يابد، سپس تا اواسط سالهاي 20 عمر ثابت مي ماند و از آن پس به كندي افزايش پيدا مي كند.
وي در ادامه يادآور مي شود: بزرگسالاني كه شغل آنان مستلزم مهارت هاي فيزيكي، حركات سريع و سرعت است با افزايش سن كند تر مي شوند ولي در هر حال آنان نيز مي توانند به جوانترها كمك كنند چون داراي پشتكار و وظيفه شناس هستند.
وي مي افزايد: همچنين رانندگان سالمند تر از رانندگان جوانتر مطمئن ترند،هر چند واكنشهايشان كندتر است.
وي با اشاره به توانايي حركتي، هماهنگي و چالاكي كه شامل توانايي جنباندن انگشتان، دستان، بازوها، ساقها و ساير قسمتهاي بدن است، مي گويد: بخش اعظم كاهش اين توانايي ها پس از سي سالگي رخ مي دهد كه روي مهارت نوشتاري تاثيرگذار است.
وي پرداختن به ورزش و تمرينات بدني منظم را در افزايش زمان واكنش و حفظ برازندگي قلبي - عروقي و تنفسي بسيار كارآمد مي داند.
عدم استعمال دخانيات، استفاده از رژيم غذايي مناسب و خواب كافي از ديگر اولويت هاي زندگي سالمندي است كه پزشكان بسياري بر آن تاكيد دارند.
محمد برزويي، كارشناس تربيت بدني در خصوص تمرينات سالمندي و حفظ سلامتي به خبرنگار مهر مي گويد: بدون تمرين بدن تحليل مي رود، عضلات ضعيف و استخوانها پوك مي شوند، شريانها مسدود شده و قلب براي كنار آمدن با بارهاي ناگهاني وارد بر آن تحت فشار قرار مي گيرد.
وي مي افزايد: وقتي افراد ورزش مي كنند احساس بهتري نسبت به خود دارند، ورزش مي تواند سبب افزايش سرعت پردازش ذهني و كاركردهاي حافظه شود، ورزش را بايد موثر ترين منبع شناخته شده جواني تا اين لحظه شناخت.
اين كارشناس تاكيد مي كند: ورزش ايروبيك، تنفس را افزايش داده و اكسيژن بيشتري به تمام بدن مي رساند و گردش خون و سوخت و ساز را تقويت مي كند،هضم غذا و كاركرد روده ها را افزايش مي دهد و تنش عصبي، افسردگي و اضطراب را بر طرف مي سازد.
وي ياد آور مي شود: ميزان متوسط ورزش حتي زندگي جنسي سالمندان را بهبود مي بخشد.
برزويي پياده روي، شنا، دوچرخه سواري، سواركاري، ورزش با ابزار، ماهيگيري، بيليارد، گلف ودويدن را از جمله تمريناتي ذكر مي كند كه براي حفظ سلامت سالمندان بسيار حائز اهميت است.
وي بيان كرد: متاسفانه بسياري از بزرگسالان از تمام گروه هاي سني نيز به سيب زميني هاي وارفته اي تبديل مي شوند و ساعتهاي متوالي را جلوي گيرنده هاي تلويزيوني مي گذرانند.
رژيم غذايي و تغذيه
مژگان وحيدي، كارشناس پرستاري در خصوص رژيم غذايي سالمندان مي گويد: تغذيه مناسب يكي از عوامل مهم در حفظ سلامتي است كه بايد مورد توجه افراد مسن و مراقبان آنان قرار گيرد.
وي مي افزايد: از تغذيه خوب احساس سلامتي، انرژي زياد براي انجام فعاليتهاي روزمره و مقاومت بالا در برابر بيماري و خستگي حاصل مي شود.
وي با اشاره به اين كه تغذيه مناسب مي تواند سبب تخفيف مشكلات بهداشتي كنوني، درمان موثر تر بسياري از بيماريهاي مزمن، پيشگيري از عوارض نامطلوب بيماريهاي حاد شود؛ مي گويد: تسريع التيام زخم و ترميم آسيبها، ارتقاء ظرفيت كاركردي، افزايش سالهاي عمر توام با سلامت را نيز سبب خواهد شد.
اين كارشناس توصيه مي كند: هر چند نياز به انرژي با افزايش سن كاهش مي يابد، ولي ميانسالان و سالمندان به اندازه بزرگسالان جوانتر به مواد غذايي نياز دارند.
وحيدي توصيه مي كند: از اين رو، رژيم غذايي سالمندان بايد تامين كننده خوراكهايي باشد كه ارزش غذايي آنها نسبت به كالريشان بيشتر است، بنابر اين،كم كردن ميزان چربي و قند الزامي است.
وي بيان مي كند: توجه كافي به خواب و آرامش،عدم استفاده بي رويه از داروها و توجه كافي به سلامتي و چكاب به ويژه دستگاه اداري بدن از ضروريات سلامتي بزرگسالان و سالمندان است كه بايستي مورد توجه قرار گيرد.
.............................
گزارش: عزت خياباني
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|20|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]