واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: تهران ديگر به آنكارا اعتبار نميدهد تاكيد ايران بر تغيير مكان مذاكرات هستهاي با گروه 1+5
بخش خبري: اختلاف نظرها ميان مقامات جمهوري اسلامي ايران و مسئولان اروپايي بر سر مكان مذاكرات پيش روي ايران و 1+5 همچنان ادامه دارد و هر دو طرف مكانهاي جديدي را براي انجام مذاكرات 26 فروردين ماه پيشنهاد ميكنند.
بهار سال 1389 بود كه سياست دولت تركيه در زمينه برنامه هستهاي ايران رو در روي غرب و رژيم صهيونيستي قرار داشت و تهران منتفع از حمايتهاي ديپلماتيك و سياسي تركيه، تلاش ميكرد به موازات فاصله گرفتن مواضع آنكارا از واشنگتن و تل آويو به جايگاه بينالمللي و منطقهاي تركيه اعتبار تزريق كند، اما حالا پس از گذشت كمتر از 2 سال اوضاع كاملاً فرق كرده است و اين بار تهران به جاي اسلامبول، شهرهايي چون بغداد و پكن را مناسب گردهمايي خود با گروه 1+5 بر سر موضوع هستهاي ميداند.
دليل اين مسأله نيز مشخص است، نميشود دولت آنكارا بطور همزمان هم ميزبان نشست گروه موسوم به دوستان سوريه باشد و چند هفته ديگر ميزبان نشستي باشد كه درصورت انجام توافق در آن يكي از بزرگترين موفقيتهاي عرصه ديپلماسي بينالمللي به نام ميزبان رقم ميخورد و اين درحاليست كه كشور ميزبان، طرف اصلي گفتگوهاي هستهاي يعني ايران بر سر موضوعاتي چون اوضاع داخلي سوريه به شدت زاويه پيدا كرده است.
از نظر تهران مادامي كه دولت آنكارا مواضع خود در قبال سوريه را اصلاح نكند، نميتواند انتظار روابط گرم و دوستانه با ايران را داشته باشد، چه آنكه دولت سوريه نزديكترين متحد بينالمللي جمهوري اسلامي محسوب ميشود و پنجه كشيدن به روي حاكميت دمشق در واقع تضعيف جايگاه و موقعيت منطقهاي جمهوري اسلامي ايران تلقي ميشود.
در همين حال ابتكار تهران در پيشنهاد دادن بغداد به عنوان محل جديد مذاكرات، مقامات 1+5 را در وضعيت غير منتظرهاي قرار داد. از سويي آنها خود را حامي و همپيمان عراق معرفي ميكنند و از سوي ديگر تمايلي به مطرح شدن عراق شيعي به عنوان يك بازيگر مطرح در پرونده هستهاي ايران ندارند.
پيشنهاد ميزباني عراق تاكنون توسط كشورهاي 1+5 مورد توجه قرار نگرفته است چرا كه آنها ميدانند پس از برگزاري نشست موفقيت آميز اتحاديه عرب، برگزاري مذاكرات ايران و 1+5 در بغداد، وزن و جايگاه بين المكللي عراق را كه يكي از مهمترين متحدان ايران است به شدت افزايش خواهد داد و از همين رو تمايل ندارند كشوري با اكثريت شيعه به بازيگر مهم منطقه تبديل شود.
* لفاظي اردوغان عليه ايران
نخست وزير تركيه در واكنش به اخبار پيرامون احتمال برگزاري نشست ايران با گروه موسوم به پنج بعلاوه يك در بغداد و يا دمشق گفت در صورت برگزاري نشست در استلامبول برنده اين امر ايران خواهد بود.
به گزارش خبرگزاري فارس "رجب طيب اردوغان" پس از ديدار و گفتگو با نخستوزير آلباني در مصاحبه مطبوعاتي مشترك با وي به سوالات خبرنگاران درباره تحولات اخير در منطقه پاسخ گفت.
اردوغان با طرح موضوع احتمال برگزاري مذاكرات آتي ايران با گروه موسوم به پنج بعلاوه يك به جاي اسلامبول در بغداد و يا دمشق اظهار داشت: تركيه به دنبال كسب پرستيژ از اين قضيه نيست، اما اگر اين نشست در اسلامبول برگزار شود، برنده اين امر ايران خواهد بود، چونكه تركيه موضعي متكي به برخورد عادلانه با اين مسئله از خود نشان خواهد داد، ولي برگزاري آن در دمشق يا بغداد همانند آب در هاون كوبيدن است.
وي در ادامه بدون اشاره به نام ايران گفت: در حال حاضر پيشنهادي كه اين طرف و آن طرف مطرح ميشود، دمشق و يا بغداد است. اين كار آب در هاون كوبيدن است است. اين كار يعني اينكه اين امر محقق نشود، چونكه ميدانند كه طرف مقابل به دمشق و يا بغداد نخواهد آمد. بايد با صداقت بود. كما اينكه به دليل نداشتن صداقت همواره در دنيا اعتبار خود را از دست ميدهند. اين، زبان ديپلماسي نيست، زبان ديگري است، اين هم برازنده من نيست.
* موضع متناقض وزير خارجه تركيه با اردوغان
وزير خارجه تركيه روابط 2 كشور را راهبردي، برادرانه و دوستانه دانست و با تأكيد بر آمادگي تركيه براي برگزاري دور جديد گفتوگو بين ايران و 1+5، پيشنهاد ايران براي برگزاري مذاكرات در بغداد را نيز هوشمندانه خواند.
به گزارش خبرگزاري فارس، احمد داوود اوغلو وزير امور خارجه تركيه و سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران، در يك تماس تلفني درباره آخرين تحولات دوجانبه گفتوگو كردند.
اوغلو در اين گفتوگو روابط تركيه و ايران را روابط راهبردي، برادرانه و دوستانه خواند و با تأكيد بر آمادگي تركيه براي برگزاري دور جديد گفتوگو بين ايران و 1+5، پيشنهاد ايران براي برگزاري مذاكرات در بغداد را نيز هوشمندانه خواند.
به دنبال اين گفتوگو ديروز، اميت يارديم سفير تركيه با معاون سياست خارجي و امنيت بينالملل دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي ملاقات كرد و توضيحاتي درباره مطالب منتشر شده توسط برخي رسانههاي غربي پيرامون اظهارات اخير مقامات تركيه ارائه داد.
سفير تركيه گفت: رئيسجمهور و نخستوزير تركيه براي جمهوري اسلامي ايران، مقام معظم رهبري و رئيسجمهور ايران احترام خاصي قائل هستند و از سياستهاي حكيمانه جمهوري اسلامي ايران حمايت ميكنند.
وي همچنين اظهار داشت: تركيه از مواضع هستهاي جمهوري اسلامي ايران پشتيباني ميكند و از اين رو عليرغم فشارهاي آمريكا به قطعنامه شوراي امنيت عليه ايران رأي منفي داد.
يارديم با اشاره به اظهارات رجب طيب اردوغان نخستوزير تركيه پس از بازگشت از سفر اخير وي به ايران در تجليل از مواضع مقام معظم رهبري گفت: آقاي اردوغان براي مقام معظم رهبري جايگاه ويژهاي قائل هستند.
* رد پيشنهاد 1+5 براي برگزاري مذاكرات در اروپا
ديپلماتهاي مطلع در تهران ميگويند در حالي كه مذاكرات باقري و اشميت (معاونان جليلي و اشتون) درباره تعيين مكان مذاكرات آتي ايران و 1+5 همچنان ادامه دارد، ايران پيشنهادهاي مكرر طرف غربي براي برگزاري مذاكرات در چند كشور اروپايي را نپذيرفته است.
بنا به گفته منابع مطلع، چند كشور اروپايي كشورهاي نروژ، سوئيس و اتريش از جانب اشتون به عنوان كانديداهاي ميزباني مذاكرات مطرح شده، اما ايران تاكيد كرده تمايلي به مذاكرات در اين كشورها ندارد.
ايران بغداد را اولويت شماره يك خود ميداند.
در عين حال ديپلماتها تاكيد دارند كه شنبه 26 فروردين به عنوان زمان نهايي مذاكرات بين تهران و بروكسل مورد توافق قرار گرفته است.
* احضار سفير ايران در تركيه
تركيه سفير ايران در اين كشور را به وزارت خارجه اين كشور فرا خوانده است. اين فراخوان درحالي صورت گرفته كه مقامات وزارت خارجه تركيه مدعي هستند تركيه و ايران روابط راهبردي و دوستانه دارند.
وزارت خارجه تركيه سفير ايران در اين كشور را به دليل اظهارات مقامات ارشد ايراني در نكوهش كنفرانس بينالمللي مخالفان حكومت سوريه در اسلامبول، احضار كرده است.
بر اساس گزارش تابناك، اين اتفاق درست در زماني اتفاق افتاد كه ايران اعلام كرد ديگر نميخواهد كه مذاكرات اين كشور با غرب در اسلامبول برگزار شود. علاوه بر اين علي لاريجاني رئيس مجلس ايران، هم انتقادات شديدي را عليه كنفرانس مخالفان سوريه كه در اسلامبول برگزار شد، وارد كرده است.
داوود اغلو وزير خارجه تركيه بدون اينكه نامي از علي لاريجاني ببرد، در بيانيهاي مطبوعاتي اعلام كرد كه سفير ايران را فراخوانده است تا درباره اظهارات مقامهاي ايراني از وي توضيح بخواهند. رئيس مجلس ايران "كنفرانس دوستان سوريه" را كه در استانبول تركيه برگزارشده بود را اجلاس كشورهاي رشوه دهنده به اسرائيل ناميده بود.
وزير خارجه تركيه همچنين اعلام كرده است كه اين مساله را با صالحي وزيرخارجه ايران هم در ميان گذاشته است و صالحي در اين باره گفته است كه اين موضع (انتقاد علي لاريجاني از كنفرانس مخالفان سوريه) موضع سياست خارجي ايران نيست.
اما نكته مهمتر اين است كه وزير خارجه ايران گفته است كه اظهارات رئيس مجلس ايران، موضع رسمي دستگاه سياست خارجي نيست. به فرض پذيرش اين سخن، پسنديده است آقاي صالحي اكنون بفرمايند موضع رسمي دستگاه سياست خارجي ايران درباره كنفرانس مذكور چيست؟
جمعه|ا|18|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]