واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: براي پژو، ايران خودرو ميصرفد يا جنرالموتورز؟
صنعت - آيا براي پژو فرانسه تعليق همكاري با ايران خودرو ميصرفد؟
رسول شقاقي: بازار ايران حدود يك و نيم درصد از درآمد كل بازار پژو است. به نظر عدد كوچكي ميآيد اما اين يك و نيم درصد، سود بزرگي است كه بدون سرمايهگذاري و با كمترين هزينه سربار سالهاست نصيب اين شركت فرانسوي ميشود.
از سويي بحران اقتصادي در اروپا آن قدر عميق است كه هر يورو و هر شغل براي شركتها و دولتها از اهيمت بسياري برخوردار است. بازار ايران نيز علاوه بر سود تضمين شدهاي كه در بيش از دو دهه همراه پژو بوده كمترين چالش را براي اين خودروساز فرانسوي دارد چنانچه خودروهاي آن بينياز از فيسليفت و با مدلهاي قديمي همچنان به توليد ادامه ميدهد. در اين بين قطعهسازي كه سالها پيش سرمايه گذاري كرده و هزينه استهلاك دستگاهش را پشت سر گذشته اما همچنان با آن دستگاه قطعه توليد ميكند شيريني سود را چند هزار كيلومتر دورتر كاملا حس ميكند. از سويي پژو بنيانگذار روشهاي جديد توليد و تامين در ايران بود و هنوز روش هاي آن مورد استفاده قرار ميگيرد و بيش از هر خودروساز ديگري به بازار و مناسبات صنعت خودرو ايران آشناست كه خود مزيت بزرگي است.
همه اينها نشان ميدهد پژو در خروج از بازار ايران سود بزرگي را از دست خواهد داد. بزرگي اين سود نه به رقم آن بلكه به نسبت سودآوري خوبش است. نبايد از ياد برد در ماه مارس فروش پژو 33 درصد افت داشت و مسائلي مانند اين يا بحران سه سال پيش اقتصاد جهاني كه صنعت بانك و خودرو را بيشتر تحت تاثير قرار داد، بر اهميت بازارهاي منطقهاي (و انحصاري) مانند ايران ميافزايد.
همه اينها اما باعث نشده اين شركت فرانسوي پس از آنكه 7 درصد از سهام خود را در اختيار جنرال موتورز آمريكايي گذاشت همچنان به شريك ايراني خود وفادار باشد. آيا موضوع سياسي است؟ راحتترين راه براي تحليل اين موضوع شايد همين باشد. رئيس جمهور فرانسه هماينك در خط مقدم تبليعات تحريم قرار دارد و از سويي خاطره توقف توليد خودرو محبوب دوو سييلو در ايران پس از سهامداري جيام در دوو كره هنوز از خاطرهها پاك نشده مخصوصا آنكه وابستگي جيام پس از ورشكستگي، به دولت آمريكا نيز افزايش يافته است. دستكم خاطره دوو سييلو و تحريمهاي فعلي خريد نفت علي رغم افزايش قيمت انرژي در بازار جهاني نشان ميدهد نميتوان از موضوعات سياسي گذشت مخصوصا آنكه خبرهايي از تحريم بعضي قطعات و مجموعههاي خودرويي فرانسوي و اروپايي مانند موتور به ساير شركتهاي ايراني نيز به گوش ميرسد. اما نگاه ديگري نيز وجود دارد.
رنوپارس با سهامداري 51 درصدي رنو در ايران همچنان به فعاليت ادامه مي دهد و اتفاقا افزايش توليد نيز داشته است. اين در شرايطي است كه سهام دولت فرانسه در اين خودروساز حدود 15 درصد است اما فاصله سياست با اقتصاد رعايت شده است؛ حداقل تا حدودي رعايت شده است. بنابراين ميتوان مطمئن بود پژو در صورت رويگرداني از بازار ايران گرچه همسويي خود با سياستهاي دولت فرانسه را يادآوري خواهد كرد اما امتياز قابل توجهي دريافت نميكند. از سويي اوضاع اقتصادي در اروپا نيز به نفع دولتها نيست و همين باعث ميشود فشارهاي سياسي به بنگاهها به حداقل برسد. با اين حساب شايد بهتر باشد نگاهي به آمريكا داشته باشيم.
در پي افزايش سهام جيام در پژو اعلام شده خودرو مشترك اين دو خودروساز سال 2016 وارد بازار خواهد شد. همچنين در طي پنج سال آينده كميتهاي مشترك از دو كمپاني مسوول توليد سالانه دو ميليارد دلار درآمد در پژو خواهد بود. اين همه آن چيزي نيست كه پژو به دست ميآورد. آنها در تحقيق و توسعه فعاليتهاي مشتركي با قدرت برتر از خود خواهند داشت تا جايگاه خود را در اين صنعت و در ميان رقباي جديد و قديمي بتوانند حفظ كنند. آيا ميارزد از سود بازار ايران گذشت؟ اگر تا اينجا نيز نصرفد، استفاده از شبكه عظيم جهاني فروش و عضويت در شبكه تامين قطعه و خدمات پس از فروش جيام قطعا ميتواند خودروهاي پژو را در هر بازاري معرفي كند. در آن صورت آنها ميتوانند چندين بازار مشابه ايران داشته باشند و در كورس رقابت جهاني در ميان خودروسازان باقي بمانند. از سويي نبايد از ياد برد بازار آمريكاي شمالي هنوز يكي از بزرگترين بازار هاي خودويي جهان است. فقط در ماه مارس به نسبت مارس سال گذشته فروش خودرو بيش از يك ميليون دستگاه افزايش يافته و از مرز 14,75 ميليون دستگاه گذشت. اين در شرايطي است كه در همين ماه رنو، داسيا، اپل، فيات و آلفا رومئو كاهشي در حد 30، 57، 26، 36 و 46 درصد در فروش داشتهاند.
گذشته از تمام اين موارد شريك ايراني پژو انعطاف پذيري جهت جايگزيني سريع ندارد و لذا تامين قطعه با دست به دست شدن و از طريق تركيه، اسپانيا، هند و حتي چين (احتمالا با قيمتي بالاتر) ميتواند يك و نيم درصد درآمد پژو از بازار ايران را تا حد زيادي در چند وقت آينده حفظ كند مخصوصا آنكه پژو نشان داده به ارزش برندش در بازار ايران و در ميان مشتريان ايراني اهيمت زيادي قائل نيست و لذا از نارضايتي مشتريان ايراني خود نيز نگراني ندارد. ميماند يك ريسك بزرگ و آن آينده دور جيام و پژو در ايران است. بازاري با قابليتها، مزيتها و ظرفيتهاي بزرگ كه حافظه تاريخي آن در تقابل با اين دو خودروساز قرار خواهد گرفت.
/3131
پنجشنبه|ا|17|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]