واضح آرشیو وب فارسی:مهر: فرهنگ و ادب در آبانماه 90/جرج جرداق چشم انتظار احمدي نژاد/گرماي مطبوع نمايشگاه پاييزي مطبوعات
جرج جرداق چشم انتظار احمدي نژاد/گرماي مطبوع نمايشگاه پاييزي مطبوعات
برگزاري هجدهمين دوره نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها و نيز نوزدهمين دوره هفته كتاب در كنار اظهارات رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران مبني بر انتظار سازمان مطبوع وي براي دستور رئيس جمهوري به منظور خريد كتابخانه «جرج جرداق» نويسنده و انديشمند مسيحي لبناني از مهمترين رويدادهاي فرهنگي ادبي آبان ماه سال گذشته بود.
خبرگزاري مهر- گروه فرهنگ و ادب: آبان ماه سال 90 گرچه با سردي بيماري چند تن از اهالي فرهنگ و ادب آغاز شد اما گرماي نمايشگاه بينالمللي مطبوعات و خبرگزاريها به اين ماه رونق خاصي بخشيد هرچند كه ترافيك برنامههاي سفارشي در هفته كتاب را هم در گرماي بيش از حد اين ماه موضوعي نبود كه به سادگي بتوان به فراموشي سپرده شود.
فردي و محبت تسليم بيماري نشدند
نخستين روزهاي آبان ماه سال 1390 با خبر بستري شدن امير حسين فردي در بيمارستان به دليل عارضه قلبي آغاز شد. نوينسده منتقد و مسئول مركز آفرينشهاي حوزه هنري و نيز موسس جشنواره كتاب سال شهيد حبيب غني پور. فردي 62 ساله كه از محبوبترين و شناخته ترين چهرههاي ادبي پس از انقلاب اسلامي ب شمار ميرود، در سن 62 سالگي خود در حالي تن به تخت بيمارستان سپرد كه پيش از اين نيز با بيماري قلبي دست و پنج نرم كرده بود.
فردي در آبان ماه پس از اينكه پزشكان در چند نوبت جراحي وي را به دليل آماده نبودن وضعيت جسماني وي به تاخير انداختند مورد جراحي قلب باز قرار گرفت.
در زمان بستري بودن فردي در بيمارستان طيفهاي وسيعي از نويسندگان و فعالان فرهنگي ازجمله حسين شريعتمداري مدير مسئول روزنامه كيهان و نيز جمع قابل توجهي از نويسندگان فعال در حوزه هنري و نيز روزنامهنگاران به عبيادت از وي پرداختند.
از سوي ديگر در نخستين روزهاي آبان ماه سال جاري محمد جواد محبت شاعر تواناي كشور نيز در اثر ضايعه مغزي در بيمارستاني در كرمانشاه بستري شد.
محبت 69 ساله كه سابقه همكاري وي با مجلاتي چون توفيق، خوشه، روشنفكر، دريچه، تهران مصور و هفته نامه مشير در كنار فعاليت وي در در تاليف كتابهاي درسي دوره ابتدايي هنوز از خاطرهها پاك نشده است به گفته دختر وي روز چهارم آبان دجار ضايعه مغزي شد و قدرت تكلم خود را از دست داد.
به دنبال اين حادثه وي به بيمارستان سجاد كرمانشاه منتقل شد و تحت مراقبتهاي پزشكي قرار گرفت.
كتابخانهاي كه دنبال متولي ميگشت
در آبان ماه امسال و پس از اينكه حجت الاسلام محمد رضا زائري نويسنده و روزنامهنگار اعلام كرد كه جرج جرداق نويسنده و انديشمند مسيحي لبناني تصميم به فروش كتابخانه خود گرفته است كه شامل آثار برجستهاي در حوزه تايخ اسلامي و تشيع است و با تاكيد بر اينكه دلالان بسياري به دنبال تملك و خريد اين آثار هستند، برخي نهادها در كشور از جمله شهرداري تهران و سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در تكاپوي خريد اين كتابخانه افتادند.
در آبان ماه سال 90 سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران به صورت رسمي اعلام كرد كه حاضر است اين كتابخانه را از جرداق خريداري كند و بلافاصله مذاكرات با مسئول رايزني فرهنگي ايران در لبنان و نيز سفير كشورمان در بيروت آغاز شد.
به گفته «حبيب الله عظيمي» معاون اين سازمان، كتابخانه جرداق بسيار غني است و با توجه به آثار مهمي كه او در زمينه اهل بيت (ع) تدوين كرده، كتابخانه ملي ايران آمادگي خريداري اين كتابخانه غني را دارد.
در همين زمينه «اسحاق صلاحي» رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران درباره نتايج بررسيها در اين باره به خبرنگار مهر گفت: اين كتابخانه بسيار غني و شامل بيش از يك ميليون جلد كتاب مهم و مرجع به زبانهاي عربي، انگليسي، لاتين و برخي زبانهاي ديگر است.
وي افزود: گردش كار مربوط به برآورد اهميت مجموعه و رقم مورد نياز براي خريد آن انجام شده و ما منتظر تخصيص بودجه لازم از طرف رئيس جمهوري هستيم.
كنگره شعر مقاومت
دومين كنگره بينالمللي شعر مقاومت در آبان ماه سال 90 در حالي به ميزباني استان بوشهر آغاز به كار كرد كه دبير اين جشنواره در مراسم افتتاحيه آن به بياعتنايي مسئولان فرهنگي كشور به اين كنگره انتقاد كرد.
نخستين كنگره بينالمللي شعر مقاومت با حضور جمع كثيري از شاعران داخلي و نيز شاعراني از 10 كشور جهان در روزهاي دهم و يازدهم آبان ماه 90 در بوشهر آغاز به كار كرد.
بهروز اثباتي دبير اين كنگره همزمان با آغاز اين كنگره با بيان اينكه ايده شكلگيري اين كنگره به بيش از يك سال و نيم قبل برميگردد كه احساس كرديم ادبيات اجتماعي در دنيا دچار تحول شده و در حال حركت به سمت تبديل شدن به يك ادبيات دينمدارانه است.
وي ادامه داد: البته اين موضوع زماني شكل اجرايي گرفت كه هنوز موضوعي به نام بيداري اسلامي شكل نگرفته بود. اما وضعيت ادبيات داستاني و نمايشي ايران و جهان به نوعي اين موضوع را به ما نويد ميداد. كنگره ايدهاي بود كه ما را به سمت اين ادبيات جديد حركت داد.
به گفته اثباتي كنگره دوم شعر مقاومت شاهد حضور مسئولان فرهنگي نهضتهاي آزادي بخش از كشورهاي مسلمان بود اما جاي خالي مسئولان فرهنگي كشور خود را بسيار خالي نشان داد و اين بر عهده رسانههاست تا سئوال كنند اين افاد چرا در اين كنگره حضور كمرنگي دارند.
با اين حال بهمن دري معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان سخنران ميهمان در مراسم آغاز به كار اين كنگره با اشاره به حمايت معاونت مطبوع خود از توليدات ادبي اين كنگره افزود: بسياري از شاعراني كه براي اولين بار در زمينه مقاومت اسلامي كتابي را گردآوري كرده اند مورد حمايت ما قرار خواهند گرفت و ما با شمارگان بالا آثار آنان را منتشر خواهيم كرد و جداي از آن، آثار منتشر شده در اين زمينه را خريداري و به كتابخانههاي استانها ارسال خواهيم كرد.
نمايشگاه مطبوعات؛ گرمتر از هميشه
هجدهمين دوره نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاري ها در حالي در آبان ماه به كار خود پايان داد كه بسياري از اهالي مطبوعات از نحوه برپايي آن راضي به نظر ميرسيدند.
البته اين اتفاق شايد كمي طبيعي به نظر بيايد چرا كه افراد معمولاً در ارزيابي مسائل مختلف به شيوه مقايسهاي عمل ميكنند و صد البته دوره هجدهم نمايشگاه با دوره هفدهم آن از بسياري جهات، قابل قياس نبود.
روز پاياني نمايشگاه اما، كمي با روزهاي ديگر متفاوت بود و اتفاقاتي كه در آن رخ داد، كام بازديدكنندگان را اندكي تلخ كرد. پيشتر اعلام شده بود كه فعاليت نمايشگاه در اين روز يك ساعت ديرتر (از ساعت 10) آغاز ميشود اما احتمال حضور محمود احمدينژاد در نمايشگاه، طبق معمول مسئولان تشريفات نهاد رياست جمهوري را به محل برپايي اين رويداد كشاند و داستان تكراري بازرسي افراد و ...
البته گويا مسئولان مربوطه پيشبيني نكرده بودند كه جلسه استيضاح وزير اقتصاد دولت احمدينژاد بيش از 6 ساعت به طول ميانجامد و همين مانع از ترك بهارستان از سوي رئيس جمهور ميشود. به هر حال درهاي نمايشگاه در روز پاياني ساعت 11:15 دقيقه به روي بازديدكنندگان گشوده شد.
در همين روز و در اختتاميه نمايشگاه مطبوعات، اتفاقات ناخوشايند ديگري هم رخ داد كه به هيچ وجه در شان اين رويداد بزرگ نبود. با اينكه حضور رئيس جمهور در اين مراسم منتفي شده بود، باز هم داستان گيت بازرسي اما اين بار نه به دليل محمود احمدينژاد بلكه به بهانه حضور «لطفالله فروزنده» معاون نيروي انساني معاونت راهبردي رياست جمهوري تكرار شد.
اين مسئله، پوشش رسانهاي اختتاميه نمايشگاه مطبوعات را با مشكل مواجه كرد و منجر به كتك خوردن تعدادي از خبرنگاران در ورودي سالن اجتماعات شبستان نيز شد كه البته اين مسئله با گذشت زماني اندك و با وساطت مسئولان اجرايي نمايشگاه رفع و رجوع شد.
در اين دوره از نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها غرفه خبرگزاري مهر به عنوان غرفه برتر در بخش غرفهآرايي و پاسخگويي به مخاطبان در اختتاميه هجدهمين نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها معرفي شد.
حضور 100 رسانه از پنجاه كشور جهان از جمله مديران مسئول و سردبيران مهمترين نشريات اسلامي از 35 كشور جهان از مهمترين نكات قابل توجه در اين دوره از اين جشنوراه به شمار ميرفت.
آغاز همكاري رسانهاي ايران و آمريكاي لاتين
در آبان ماه سال جاري لوئيس انريك گنزالز آكوستا، رئيس خبرگزاري پرنسا لاتينا از كوبا و رضا مقدسي مديرعامل خبرگزاري مهر به منظور گسترش مرزهاي فرهنگي - ارتباطي و توسعه روابط علمي - فرهنگي بين ايران و كوبا قرارداد همكاري امضا كردند.
بر اساس اين قرارداد كه اولين سند همكاريهاي رسانهاي ميان جمهوري اسلامي ايران و كوبا است، دو خبرگزاري به تبادلات خبري، ارائه خدمات فني و آموزشي، ايجاد تسهيلات لازم براي گروههاي خبري و رسانهاي، حمايت از نشستهاي منطقهاي و بينالمللي، انعكاس اخبار فعاليتها و برنامههاي متقابل و ... در راستاي ارتقاي سطح فني و تكنولوژيكي متعهد شدند.
خبرگزاري «پرنسا لاتينا» در سال 1959 تاسيس شده و به 6 زبان رسمي دنيا شامل اسپانيايي، انگليسي، ايتاليايي، روسي، تركي و پرتقالي به انتشار اخبار ميپردازند. دفتر اصلي اين رسانه در هاواناي كوبا است و 40 دفتر برونمرزي دارد. اين خبرگزاري چند رسانهاي يكي از چاپخانههاي مهم كوبا نيز محسوب ميشود كه به ويرايش، چاپ و توزيع 30 نشريه ميپردازد.
هفته پر صدا و كم محتواي كتاب
نوزدهمين دوره هفته كتاب نيز از مهمترين رويدادهاي آبان ماه سال گذشته بود. هفتهاي كه به گفته بهمن دري معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بايد به ماه كتاب مبدل شود و در اين دوره از برگزاري خود ميزبان برگزاري 600 برنامه در سراسر كشور بود.
به گفته دري اين 600 عنوان برنامه سراسري و حدود 800 عنوان برنامه استاني در ايام هفته كتاب اجرا شد كه براي برنامهريزي آنها هزار نفر ساعت هزينه شده بود.
معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد همچنين از برپايي هزار نمايشگاه كتاب با موضوع «دفاع مقدس و جنگ نرم» در هزار نقطه كشور به ويژه نقاط دور افتاده و روستاها و شهرستانهاي كشور در ايام اين هفته سخن به ميان آورد خبر داد و در نشست رسانهاي اين دوره از اين هفته فرهنگي خبر از برگزاري 80 نمايشگاه كتاب توسط كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در خارج از تهران و نيز برپايي كنگره سراسري ادبيات غدير، همايش ملي تشكلهاي نشر، جشنواره كتاب سال دانشگاهي، پانزدهمين جايزه كتاب سال دفاع مقدس، جشنواره كتاب و رسانه برتر و جشنواره كتاب و رسانه ملي در ايام برپايي نوزدهمين دوره هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران داد.
وي همچنين به برگزاري 60 برنامه در استان تهران، 59 برنامه در استان كرمان، 53 برنامه در استان چهارمحال و بختياري، 49 برنامه در استان گلستان، 48 برنامه در استان قزوين و 10 برنامه در هر يك از استانهاي ديگر اشاره كرد و اعلام داشت: هدف كلي ما از اين حجم از برنامهها در كشورتوجه و اعتنا به كتاب و توسعه فرهنگ كتابخواني، تقويت اركان نشر شامل توليد فكر، چاپ مناسب كتاب و عرضه مناسب و گسترده آن است.
ناشران مسلمان صاحب اتحاديه شدند
دومين اجلاس بينالمللي ناشران جهان اسلام نيز در آبان ماه سال گذشته در تهران آغاز به كار كرد. 700 ناشر ايراني و بيش از 100 ناشر غيرايراني از 40 كشور جهان دعوتنامه ارسال شد.
بر اساس اعلام دبيركل اجلاس در انتخاب ناشران داخلي معيارهايي جز معيارهاي علمي و حرفهاي و انتشار حداقل سالانه 20 اثر وجود نداشت. در ارتباط با ناشران خارجي نيز تلاش كرديم 100 نفر از صاحبان نشر در كشورهاي مختلف جهان به اجلاس دعوت شود. با اين حساب كه از هر موسسه نشر تنها يك نفر حضور بيابد، ولي از يك كشور گاه بيش از يك ناشر در اين اجلاس حضور خواهد داشت.
اين دوره از اجلاس با برگزاري 5 نشست تخصصي نيز همراه بود كه با موضوعات نشر قرآن و معارف قرآني با موضوعات تعيين معيارهايي براي چاپ و نشر قرآن كريم، تعيين راهبرد توجه جوامع مختلف به فرهنگ و معارف قرآني، چگونگي ترجمۀ قرآن كريم متناسب با نيازهاي روز مخاطبان، تعيين راهبرد و چگونگي ترويج زبان قرآن بهعنوان زبان بينالمللي مسلمانان، چگونگي بهرهگيري ازامكانات و ظرفيتهاي نشر الكترونيك در جهت ترويج فرهنگ و معارف قرآني و بررسي شيوههاي برگزاري نمايشگاههاي بينالمللي مختص قرآن كريم در كشورهاي مختلف برگزار شد.
همچنين بررسي و تصويب اساسنامه اتحاديه جهاني ناشران مسلمان نيز از ديگر برنامههاي اين دوره از اين اجلاس بود.
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|8|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]