واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/استان مركزي؛ سرزمين غارها/ از غار قنديلي تا آثار 70 ميليون ساله
استان مركزي؛ سرزمين غارها/ از غار قنديلي تا آثار 70 ميليون ساله
اراك - خبرگزاري مهر: استان مركزي سرزمين غارهاي ديدني است كه در نقاط مختلف استان پراكنده شده و در ايام نوروز پذيراي هزاران گردشگر است.
به گزارش خبرنگار مهر، استان مركزي سرزمين غارهاي ديدني است كه در نقاط مختلف استان پراكنده است و در ايام نوروز پذيراي هزاران گردشگر است كه امسال نيز با آغاز نوروز چشم به راه مسافران است.
در مجموع در استان مركزي، بيش از هشت غار ديدني وجود دارد كه اوج زيبايي اين غارها، غاز نخجير است كه پيرترين غار ايران به شمار مي رود و زيبايي و شگفتي نظير آن در دنيا بي سابقه است.
در كنار غار نخجير، غارهاي ديگر نيز ديدني هستند كه نمي توان به آساني از آنها گذشت.
غار سفيد خاني؛ غار زير آب
در جنوب غربي اراك و در رشته كوه سفيدخاني (كوه تخت) از توابع شهر سنجان اراك به فاصله 18 كيلومتر از شهر اراك، غار طبيعي سفيدخاني قرار گرفته دارد.
كوه سفيدخاني كه غار نيز اين نام را بر خود گزيده، درارتفاع سه هزار و118 متري از سطح دريا در تمام ايام فصل زمستان و بهار پوشيده از برف است و غار درون اين كوه نيز از غارهاي سرد كشور است.
دود كش جن / ماهي تابه اي كه غار كشف مي كند
در بالاي دهانه غار دودكش بزرگي به صورت تنور وجود دارد كه به آن دودكش جن يا ايوان عباس قيلخان مي گويند.
در كف اين غار حوضچه پر آب بزرگي به عمق هفت متر، عرض سه متر و طول پنج متر وجود دارد كه از آبهاي نفوذي برف و باران تغذيه ميشود.
از سقف غار نيز قنديلهاي زيبايي به شكل ستون به سمت كف غار آويزان است كه از تركيب محلولهاي آهكي پديد آمده و شكلهاي استالاكتيكي زيبايي را به وجود آورده است.
روايتي از اين غار حاكي است، حدود 50 متر بالاتر از غار زيرآب غار ديگري وجود دارد و به نام "غار آب" ، معروف شده است، غاري كوچك كه در انتها به آب ختم مي شود.
گفته مي شود در سال 1357 عده اي براي بازديد از غار رفته بودند كه در هنگام تهيه غذا ماهي تابه آنها به پايين پرتاب مي شود و درون شكافي مي افتد و بدين ترتيب غار زيرآب كشف مي شود.
غار قلعه جوق؛ غار دست ساز بشر
اين غار در نزديكي روستاي چهرقان از توابع بخش وفس اراك، در كوهي به نام قوزي قشلاق واقع شده است كه به وسيله انسان و در دل كوه حفر شده و داراي سه مدخل است.
در گذشته نردباني در پاي آن قرار داشت كه رفتن به درون آن را آسان مي كرد اما امروز آن نردبان از بين رفته و بدون وسايل كوهنوردي رفتن به درون آن ممكن نيست.
برخي معتقدند كه اين غار به منظور دفن مردگان در گذشته دور بوده و در واقع بايد آن را آرامگاه دانست، به عقيده باستانشناسان مقبره هاي داخل آن مربوط به دوره مادهاست.
غار آسيلي با بلورهاي منشوري
غار آسيلي در نزديكي روستاي امان آباد و در غرب روستاي باستاني و تاريخي انجدان اراك قرار دارد.
طول كلي غار73.5 متر و عرض آن هشت متر و در آن حوضچه هايي قرار دارد كه ديواره هاي آن از مواد آهكي و بلورهاي منشوري استالاكتيتي پوشيده شده است.
مدخل آن با دو دريچه دايره شكل است كه ستوني به محيط يك متر، ديواره وسطي اين دو دريچه را تشكيل مي دهد.
غار امجك؛ غار قنديل هاي سنگي
غار امجك، غار قنديل هاي سنگي است كه در ارتفاعات كوه امجك و در فاصله 63 كيلومتري شمال غربي تفرش قرار دارد، اين غار كه مدت زيادي از كشف آن نمي گذرد اولين بار در سال 1372 مورد بررسي قرار گرفت.
در زير كوه امجك، چشمهاي قرار دارد كه از سقف كوه ميچكد و به دليل اينكه جنس سنگ آهكي است بر اثر گذشت زمان دو استلاكميت (قنديل) به وجود آمده كه از سقف كوه آويزان است.
غار امجك در ارتفاع يك هزار و 900 متري از سطح درياست و ورودي آن ديوارهاي به طول 12 متر دارد كه براي ورود به آن بايد به كمك ابزار از اين ديواره گذشت.
نردبان تنها راه رسيدن به غار و زيستگاه خفاشان
البته در حاشيه غار نردباني به طول ده متر ساخته شده و پس از فرود منطقه استلاگيتها و استلاكميتها قرار دارد كه به علت اينكه تاكنون كسي به آن دسترسي پيدا نكرده بكر و دست نخورده باقي مانده و پايينتر از آن دهليزي با حوض پر آب ديده ميشود.
دو ديواره به ارتفاع هفت متر و ديگري به ارتفاع دو متر در مسير غار نوردان قرار دارد و در انتهاي راهرويي با مجموعه بسيار زيبايي از گلفشنگهاي سقف و ديوار، غارنوردان را به انتهاي غار كه زيستگاه خفاشان است هدايت ميكند.
غار خورنده وغار گاو خور، دو غار ديگر تفرش
غار اولي در فاصله سه كيلومتري جنوب غربي تفرش و در ارتفاعات كوه نقره كمر معروف به خشه قرار دارد وبراي رسيدن به آن مي بايد از روستاي كوهين عبور نمود و از ديواره اي به طول تقريبي 15 متر و شامل سه بند است، صعود كرد.
وروديه غار با شيب ملايم به تالار اصلي كه در آن حوضچه هايي قرار دارد مي رسد و در طرف راست چاهي به عمق پنج متر واقع است كه به حمامك شهرت دارد همچنين حفره ديگري نيز در اين غار وجود دارد كه به مسجدك معروف است.
در سقف و ديوار اين غار استلاكيت ها و استلاكميت هاي زيبايي قرار دارد.
غار گاو خور يا غار گوخل (خل در لهجه محلي به معني سوراخ است) با فاصله اي كمتر از دويست متر در همان مختصات غار خورنده قرار دارد و تالاري بسيار بزرگ دارد كه به راهرويي به طول 100 متر منتهي مي شود و بعد از آن حوضچه غار قرار دارد.
غار آزادخان؛ غار باستاني
اين غار در غرب محلات و در شمال روستاي سنجهباشي واقع شده است و جزو غارهاي باستاني است كه در كف آن آب گوارا و فراواني كه در اثر بارندگي از سقف اين غار ميچكد، ديده مي شود.
جاده دليجان - خمين از جنوب اين غار ميگذرد و در مورد وجه تسميه اين غار گفته ميشود، در زمان حمله يكي از سركردگان افغاني به نام آزادخان به پورگان (روستايي كه بعدها به محلات تبديل شد)، عدة زيادي از مردم پوركان به درون اين غار پناه برند.
سپس به فرمان آزادخان، دهانه غار سنگ چين مي شود و در نتيجه تمامي كساني كه به غار پناه برده بودند از شدت گرسنگي تلف ميشوند و استخوانهاي اين افراد تا چند سال پيش نيز در اين غار باقي بود.
غار 70 ميليون ساله نخجير؛ اوج زيبايي و شگفتي غارهاي استان مركزي
غار نخجير از اعجازهاي خداوند است كه به دست طبيعت در دل طبيعت استان مركزي رقم خورده و در ايام نوروز چشم انتظار مسافراني است كه از جاده دليجان نراق عبور مي كنند تا بهار خداوندي را با لحظه اي تفكر در هم آميزند.
اين غار در فاصله 10 كيلومتري شمال شرقي شهرستان دليجان، حد واصل اين شهر با شهر نراق قرار دارد و مجموعه اي زيبا، كم نظير، متعلق به دوره سوم زمين شناسي است و يكي از پديده هاي انگشت شمار جهان به شمار مي آيد كه توسط گروهي از كوهنوردان بومي شناسايي شد.
تاكنون بالغ بر دو هزار متر فضاي خشك در محوطه دروني اين مجموعه شناسايي شده كه عموما كريستاليزه بوده و تزئينات بلوري و اسفنجي كف، ديوارها و سقف آن از ناب ترين نمونه هاي موجود جهان است.
در گنجينه شگفتي اين غار اسرارآميز، سنگ هاي تزييني با اشكال متنوع مانند عقاب، لاك پشت، گوزن، انسان، كبوتر و تنديس هاي عظيم الجثه بلورين ايجاد شده است كه بيشتر آنان از جنس آهك است.
وجود يك درياچه در بخش انتهايي و زيردست غار كه ديواره، سقف و پيكره هاي اسرار آميز آن را سنگ هاي عجيب محاصره كرده، زيبايي زايد الوصفي به اين غار داده است.
بنابر آخرين اطلاعات تاكنون 600 متر از اين درياچه شناسايي شده و وسعت آن بيش از سه هزار متر تخمين زده مي شود و دورن غار تالارهايي زيبايي به نام هاي عروس، گل كلمي، آبشارگلي، فرسنگ و هيولا وجود دارد.
با آغاز طبيعت و تعيطلات نوروز مردم به طور عادي و برخي علاقمندان به غار و غارنوردي به طور حرفه اي از فرصت استفاده كرده و از حاذبه هاي خدادادي ديدن مي كنند، اكنون غارهاي استان مركزي چون سالهاي قبل و بيشتر چشم به راه گردشگران هستند تا روزهاي خوشي را به آنان تقديم كنند.
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|2|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]