واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مستند تصويري - تشريحي/نفيس ترين حجاري دوران باستان در شرايط بحراني/ فرسايش نقش قنديل
نفيس ترين حجاري دوران باستان در شرايط بحراني/ فرسايش نقش قنديل
كازرون - خبرگزاري مهر: نقش قنديل به عنوان يكي از نفيس ترين و ظريف ترين حجاريهاي ايراني در دوران باستان، اكنون در شرايط بحراني قرار دارد و فرسايش شديد يكي از خطرات جدي براي اين اثر تاريخي كازرون قلمداد مي شود.
به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان كازرون مملو از آثار، بناها و جاذبه هاي تاريخي نظير شهر بيشاپور، غار شاهپور و... است كه هركدام به تنهايي مي تواند به قطب گردشگري فارس تبديل شود.
در اين مابين وجود نقش برجسته هاي ارزشمند باستاني و تاريخي نيز بر جاذبه هاي ميراثي اين شهرستان افزوده اما بي توجهي به نگهداري و عدم معرفي مطلوب آنها باعث شده كه نقش برجسته ها در گمنامي بمانند يا در اثر عدم رسيدگي مناسب تحت فرسايش شديد قرار گيرند.
يكي از نقش برجسته هاي كازرون نقش قنديل است كه در شرايط بحراني نيز قرار دارد.
نقش قنديل
در اين رابطه عضو شوراي مركزي انجمن هم انديشان جوان به خبرنگار مهر گفت: نقش قنديل را نه تنها مي توان به عنوان يكي از نفيس ترين و ظريف ترين حجاريهاي ايراني در دوران باستان قلمداد كرد بلكه در حال حاضر مي توان از آن به عنوان يكي از بحراني ترين نقوش برجسته ايران به دليل عدم وجود كوچكترين حفاظت فيزيكي، دارا بودن يك جاده دسترسي خاكي و بسيار ناهموار، يكي از در معرض فرسايش ترين نقوش باستاني ايران و فقدان هرگونه بستر گردشگري كه حتي يك تابلو راهنماي ساده براي معرفي هم ندارد، ياد كرد.
محسن عباسپور افزود: اين نقش برجسته نفيس باستاني كه در رديف 4539 فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده، بدون كوچكترين حفاظتي و با فاصله نسبتا زيادي از نزديك ترين منطقه مسكوني در كنار رودخانه اي خشكيده در فاصله پنج كيلومتري شهر قائميه از توابع كازرون و در فاصله 35كيلومتري شرق اين شهر قرار دارد و به طور كامل به حال خود رها شده است.
وي ادامه داد: نقش قنديل از جمله انگشت شمار نقوش برجسته ايران باستان است كه تصويري كامل از يك زن را در خود دارد و علاوه بر آن به دليل حجاري ظريف و چشم نواز، از جمله زيباترين نقوش برجسته ايران نيز محسوب مي شود اما باوجود اين ويژگيهاي برجسته، تا به امروز حتي ابتدايي ترين اصول حفاظت از اين نقش برجسته باستاني نيز صورت نگرفته است.
عباسپور بيان كرد: شرايط قرار گيري اين نقش منحصر به فرد به دليل فاصله قابل توجه آن از نزديك ترين منطقه مسكوني و همچنين قرار گرفتن آن در كنار رودخانه اي خشك در يكي از كوهپايه هاي شهرستان كازرون باعث شده كه دسترسي هر شخصي به آن به سهولت صورت پذيرد و اين مسئله هشداري جدي در خصوص كنترل و حفاظت از آن محسوب مي شود.
وي ادامه داد: با اين وجود حتي وعده ها و برنامه ريزيهاي مسئولان مربوطه نيز تا به امروز كوچكترين اقدام عملي را براي حفاظت از اين نقش برجسته منحصر به فرد در پي نداشته است.
عضو شوراي مركزي انجمن هم انديشان جوان ادامه داد: به عنوان مثال در تيرماه سال جاري رئيس اداره ميراث فرهنگي كازرون، بخشدار چنارشاهيجان، شهردار قائميه، اعضاي شوراي اسلامي و دهيار روستا از اين نقش برجسته بازديد و در نهايت اعلام كردند كه شهرداري قائميه مسير دسترسي به نقش برجسته را بهسازي و همچنين حصاري در اطراف آن ايجاد خواهد كرد كه هيچكدام از اين دو مورد تا به امروز محقق نشده اند.
وي اظهار داشت: از طرف ديگر نيز اداره ميراث فرهنگي كازرون متعهد شد نسبت به نصب تابلو مشخصات نقش برجسته در ورودي روستا و مرمت ترك خوردگيهاي نقش و ايجاد سايه بان براي حفاظت از اين اثر باستاني اقدام كند كه در اين خصوص نيز تنها تابلو عدم دخل و تصرف در اثر بدون هيچ توضيحي در خصوص نقش نصب شده است.
عباسپور ادامه داد: علاوه بر اين موارد حتي اين نقش برجسته به دليل فعاليتهاي پژوهشي و باستان شناسي نيز در فقر كامل به سر مي برد زيرا طي سالهاي گذشته اين نقش كمتر شاهد حضور باستان شناسان بوده و همچنان به جز چند نظريه ابتدايي و اثبات نشده توضيح قانع كننده ديگري در خصوص چرايي قرار گيري آن در چنين محلي داده نشده زيرا هنوز هيچ كار باستان شناسي متمركز و هيچ گمانه زني ابتدايي با هدف شناخت اصولي پيشينه تاريخي اين منطقه انجام نشده است.
وي افزود: از سوي ديگر وجود برخي از تركها در بدنه نقش و همچنين در معرض مستقيم عوامل فرسايشي بودن آن تهديدهاي ديگري را براي تخريب بلند مدت آن به دليل عوامل فرسايشي ايجاد كرده كه در اين خصوص نيز هيچ اقدامي براي حفظ از اثر صورت نگرفته است.
عضو شوراي مركزي انجمن هم انديشان جوان ادامه داد: بدون شك اين نقش برجسته مي تواند در تداوم نقوش برجسته تنگ چوگان در كازرون و نقش سرآب بهرام در نورآباد ممسني به عنوان نقطه اتكايي مناسب براي تقويت گردشگري با هدف مشاهده بيشترين تعداد نقش برجسته هاي ساساني در يك محور قلمداد شود و حتي به ايجاد اشتغال در منطقه بينجامد اما بايد اذعان كرد چنين كاري نيازمند اقدامات دلسوزانه و كارشناسي شده دستگاه هاي ذي ربط است نه صرفا دادن وعده هاي بي سرانجام از سوي آنها باشد.
© 2003 Mehr News Agency .
دوشنبه|ا|22|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]