واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ميزان كسري مخازن آب زيرزميني كشور شش ميليارد مترمكعب در سال است
زاهدان- معاون آبخيزداري سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور با اشاره به افت كمي و كيفي منابع آب زيرزميني به عنوان يكي از آثار بهره برداري بي رويه و مخاطرات اقليمي كشور گفت: براساس آمار و داده ها، ميزان كسري مخازن آب زير زميني كشور سالانه شش ميليارد متر مكعب است.
"محمدرضا شجاعي" روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين در حالي است كه برداشت آب از حدود 30 درصد دشتهاي كشور ممنوع اعلام شده كه ضروري است به مقوله آبخيزداري و اعمال مديريت جامع در حوزه هاي آبخيز كشور توجه جدي صورت گيرد.
وي بيان كرد: ايران در منطقه خشك و نيمه خشك واقع شده و در طول تاريخ در معرض انواع بلاياي طبيعي قرار داشته كه وقوع سيلابهاي مخرب خشكسالي و قحطي در دهه هاي نه چندان دور از جمله اين مخاطرات محيطي است.
او اظهار داشت: وقوع سيلابها و خشكسالي در سالهاي اخير چهره خود را بيشتر نمايان كرده كه تاثير آن را در افت كمي و كيفي منابع آب و خاك را مي توان مشاهده كرد.
وي افزود: اكنون براساس برآوردهاي كارشناسي شده، سالانه ميزان فرسايش خاك 16 تن در هكتار است كه باعث تهديد سرمايه گذاري هاي انجام شده، پرشدن مخازن سدها به ميزان 236 ميليون متر مكعب در سال، كاهش حاصل خيزي خاك و دهها مخاطرات زيست محيطي ديگر شده است.
وي گفت: با توجه به گستره وسيع كشور و مشكلات موجود توجه جدي تر به مقوله آبخيزداري به معني عام كلمه يعني اعمال مديريت جامع در حوزه هاي آبخيز بيش از پيش ضروري است.
اين مسوول يادآور شد: با بررسي تاريخچه آبخيزداري از دهه 30 تا انتهاي دهه 80 به اين نتيجه مي رسيم كه براي فايق شدن بر مشكلات، در هر برهه اقدامات خوبي صورت گرفته و هر يك پيامدهايي را براي مديريت آب و خاك كشور داشته و همگي در جهت بهبود بهره برداري و مديريت مناسب سرزميني بوده است.
وي افزود: آنچه كه در50 سال مذكور در حوزه آبخيزداري كشور انجام گرفته، ناكافي و نيازهاي كشور را پاسخگو نبوده است.
معاون آبخيزداري سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور گفت: براساس آمار و اطلاعات موجود كشور تا پايان سال 1389، 5/24 ميليون هكتار از عرصه هاي آبخيز كشور با اعتبار 10 هزار ميليارد ريال با اجراي بيش از 22 هزار و 500 پروژه بزرگ و كوچك تحت پوشش عمليات آبخيزداري قرار گرفته است.
وي ادامه داد: اكنون فعاليتهاي آبخيزداري در قالب 10 طرح ملي و چهار طرح استاني در گستره 125 ميليون هكتار از حوزه هاي آبخيز كشور در دست اجرا است كه در مجموع حوزه 115 سد را در بر مي گيرد.
او اظهار داشت: در راستاي اجراي مفاد قانون افزايش بهره وري بخش كشاورزي و منابع طبيعي بر اساس موادي از قانون برنامه پنجم توسعه، دولت موظف است هشت ميليون هكتار از حوزه هاي آبخيز كشور را تحت پوشش عمليات آبخيزداري قرار دهد تا از ميزان فرسايش خاك سالانه به طور متوسط يك تن در هكتار بكاهد و 5/12 درصد بيلان منفي دشتهاي كشور را جبران كند.
وي تاكيد كرد: انجام تعهدات پيش بيني شده مستلزم تامين امكانات و منابع مطمئن و پايدار و افزايش مشاركت مردم در طرح هاي جامع آبخيزداري در كشور است.
او با اشاره به مزاياي آبخيزداري گفت: اقدامات آبخيزداري باهدف حفظ آب و خاك و تثبيت بستر لازم براي استقرار گياه و حفظ تنوع زيستي انجام مي شود تا از طريق مواد مغذي و آلي خاك مانع كاهش حاصلخيزي خاك و جلوگيري از بيابان زايي شود.
وي بيان كرد: حفظ رشد گياهان از يك طرف به معني ازدياد عمل فتوسنتز و در نتيجه ترسيب كربن و كاهش گازهاي گلخانه اي (مقابله با تغيير اقليم) است و از طرف ديگر سبب حفاظت خاك و كنترل فرسايش آبي و بادي از طريق جلوگيري از برخورد قطرات باران با دانه هاي خاك، مسلح شدن خاك توسط ريشه گياهان، افزايش مقاومت در برابر جريان آب و باد توسط ساقه و تاج پوشش گياهان مي شود.
وي تقويت پوشش گياهي و بهبود وضعيت معيشتي مردم محلي را از آثار جانبي حفظ آب و خاك و افزايش رطوبت خاك عنوان كرد و افزود: اقدامات آبخيزداري چند منظوره و بسيار مقرون به صرفه است زيرا اكثرا داراي فن آوري بسيار ساده و كم هزينه بوده و براحتي توسط مردم محلي قابل پياده سازي و الگو برداري است.
معاون آبخيزداري سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور گفت: پراكنش مناسب پروژه هاي آبخيزداري در سطح كشور و بهره مندي اقشار كم درآمد مانند كشاورزان و دامداران از فوايد آن در راستاي سياستهاي دولت خدمتگزار يعني مهرورزي گسترش عدالت و خدمت به بندگان مخلص خداست.
وي افزود: ارزيابي پروژه هاي آبخيزداري نشان مي دهد كه هر هكتار عمليات آبخيزداري به طور متوسط 10 تا 14 تن فرسايش خاك را كاهش مي دهد، پنج تا هفت تن رسوب را كنترل مي كند و امكان استحصال 800 تا هزار متر مكعب آب را فراهم مي آورد.
او گفت: سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور اقدامات اساسي و زير بنايي براي حوزه آبخيزداري اجرا كرده و يا در دست اقدام دارد كه يكي از مهم ترين اين اقدامات، تهيه اطلس سيماي حوزه هاي آبخيز در قالب 16 لايه اطلاعاتي بوده است.
وي ادامه داد: در اين اطلس حوزه هاي آبخيز كشور بر اساس پتانسيل فرسايش خاك، سيل خيزي و كم آبي اولويت بندي شده و در برنامه ريزي اجرايي مورد توجه قرار مي گيرد.
او تهيه 45 ميليون هكتار طرح هاي توجيهي آبخيزداري، تدوين ضوابط و معيارهاي فني، احداث حوزه هاي معرف و نمايشي و اجراي پروژه هاي مشاركتي با آژانس هاي بين المللي مانندjica unescoundp و دانشگاه "مك گيل" كانادا را از جمله اقدامات اساسي و زير بنائي سازمان جنگلها در بخش آبخيزداري عنوان كرد.
شجاعي گفت: راه اندازي تعاونيهاي آبخيزداري به منظور افزايش مشاركت مردم در اجراي طرح هاي آبخيزداري داراي سابقه ديرينه است و اكنون 50 تعاوني در اين زمينه در سطح كشور فعاليت دارند كه در تلاش هستيم در راستاي سياستهاي سازمان جنگلها مبني بر واگذاري امور تصدي گري به مردم در جهت توسعه سرمايه گذاري بخش كشاورزي اقدامات جدي تري انجام گيرد.
وي افزود: اكنون راهبرد اساسي در اين زمينه، اعمال مديريت جامع حوزه آبخيز و تمركز كليه فعاليتهاي سازمان جنگلها در يك واحد برنامه ريزي، به منظور پرهيز از پراكنده كاري و موازي كاري است كه به همين منظور امسال در هر يك از استانها يك حوزه آبخيز نمونه به منظور اجراي راهبرد مديريت جامع در نظر گرفته شد. ك/3
7315 / 653/330
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80033864
يکشنبه|ا|21|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]