واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش تصويري - تشريحي/زنجان؛ ديار فرصتهاي گردشگري/ جاذبه ها مسافران را به ميهماني مي خواند
زنجان؛ ديار فرصتهاي گردشگري/ جاذبه ها مسافران را به ميهماني مي خواند
زنجان - خبرگزاري مهر: زنجان استان مقاومت، شهر شور و شعور حسيني و شهر غواصان دريادل، شهر انسانهاي فرهيخته و باهوش و مهمان نواز است. شهري با چشم انداز زيبـا و موقعيت اقليمي ويژه و بالاخره زنجان شهر ديدنيها و مناظر بكر است.
به گزارش خبرنگار مهر، استان زنجان در مسير جاده ترانزيت شرق به غرب كشور با تاريخي كهن و پربار و با جاذبه هاي گردشگري بي نظير و پرآوازه اش همانند گنجينه اي ناشناخته پذيراي مسافران و گردشگران است.
گوشه اي از طبيعت بكر منطقه سرسبز طارم
استان زنجان با طارم سرسبزش، با گنبد نيلگون سلطانيه اش، با غار كتله خور بي نظير و تو در تويش، با آهوان دشت سهرين و با قلعه لك لك ها و چندين اثر و جاذبه تاريخي و طبيعي اش پذيراي مسافران نوروزي است.
قلعه لك لك ها
استان زنجان از توانمندي هاي بالايي در زمينه توسعه صنعت جهانگردي و جلب گردشگر برخوردار است. جاذبه هاي طبيعي اين استان شامل كوه ها، رودها، آبشارها، چشمه هاي آب معدني، درياچه هاي طبيعي و مصنوعي در شهرستان هاي مختلف استان پراكنده شده اند. رودخانه هاي بزرگ و مشهور با شعبات آنها در كشتزارها و باغ هاي استان، چشمه هاي آب معدني و آب سرد، غارهاي تاريخي و طبيعي، مناظر زيباي كشتزارها و باغ ها از جمله جاذبه هاي طبيعي استان هستند كه هر بيننده اي را به تحسين وا مي دارند.
دشت سهرين
با اين كه تاريخ اين منطقه فراز و فرودهاي بسيار به خود ديده و گاهي شعله هاي خشم و جنگ، برگ هاي زيادي از تاريخ منطقه و حتي گاه تمام آن را در كام خود فرو برده است ولي به جهت عمق غناي هويت و فرهنگ اين منطقه هنوز نيز استان زنجان امانت دار ميراث فرهنگي ارزشمند و قابل ملاحظه اي است كه فرهنگ و هويت اين سرزمين را به نمايش مي گذارد.
كاخ هاي با ارزش و قديمي، مدرسه هاي تاريخي، مسجدهايي با معماري كم نظير، بازارهاي قديمي، بقعه امام زاده ها، زيارتگاه ها و بناهاي تاريخي و مذهبي با معماري هاي ارزشمند بخشي از اين ميراث شايان توجه هستند.
برخي از بناهاي موجود در استان همچون بناي بزرگ و تاريخي سلطانيه داراي ارزش هاي درجه يك جهانگردي و شهرت جهاني هستند. اين بنا كه يكي از بزرگ ترين و باشكوه ترين بناهاي اسلامي محسوب مي شود در خاور استان زنجان واقع شده است.
برخي ديگر از بناهاي تاريخي اين استان با اينكه از ديرينگي و قدمت چنداني برخوردار نيستند اما به لحاظ معماري و كاربري از بناهاي منحصر به فرد ايران به شمار مي آيند و از جمله آنها مي توان بناي كم نظير رختشويخانه را نام برد.
نام استان زنجان برگرفته از مركز استان يعني شهر زنجان است. در مورد وجه تسميه شهر زنجان تاكنون نظرات گوناگوني از سوي پژوهشگران و نويسندگان ارائه شده است. قديمي ترين نامي كه به اين منطقه اطلاق شده است زنديگان به معناي اهل كتاب زند (معروف ترين كتاب آيين زرتشتي ساساني) و گان از پساوند اهل باستان است كه در دوره ساسانيان بر اين منطقه گذاشته شده است.
بازار تاريخي زنجان
بناي شهر زنجان در زمان اردشير بابكان ساخته شده و در آن زمان نام شهين يعني منسوب به شاه به آن اطلاق مي شده است. از اواخر دوره قاجاريه به علت استقرار ايل خمسه فارس نام خمسه نيز بر آن نهاده شد.
يافته هاي تاريخي و كاوشهاي باستان شناسي كه در نواحي مختلف استان زنجان انجام گرفته گواهي بر قدمت تاريخي و ديرينگي آن است و آثار كشف شده در اين محدوده استقرارهاي انساني از دوران پيش از تاريخ تا دوران اسلامي را در اين منطقه ثابت مي كند.
در بيشتر منابع موجود نويسندگان و پژوهشگران با استناد به يافته هاي باستان شناسي و متون تاريخي پيشينه تاريخي استان زنجان را در چهار مرحله دوران پيش از تاريخ تا دوران آغاز ادبيات شامل هزاره هفتم تا اوايل هزاره سوم پيش از ميلاد، دوران آغاز ادبيات و دوران تاريخي شامل اوايل هزاره سوم تا اواخر هزاره دوم پيش از ميلاد و دوران تاريخي جديد شامل اواخر هزاره دوم پيش از ميلاد تا اوايل قرن هفتم ميلادي و دوران اسلامي كه طول زماني آن از قرن ۷ تا ۱۹ ميلادي برابر با قرن ۱ تا ۱۴ هجري قمري برآورد مي شود مورد مطالعه قرار داده اند.
گنبد سلطانيه
گنبد سلطانيه كه سالانه شمار زيادي از گردشگران داخلي و خارجي را به خود جلب مي كند و اولين گنبد آجري جهان و يكي از باشكوه ترين بناهاي عظيم اسلامي محسوب مي شود، در دوران حكومت سلطان محمد خدابنده ظرف مدت 9 سال از 704 تا 713 هجري قمري ساخته شده است.
اين گنبد در 42 كيلومتري جنوب شرقي زنجان و درشهر سلطانيه واقع شده است.
بناي رختشويخانه زنجان
مجموعه تاريخي رختشويخانه زنجان در سال 1347 ه .ق توسط دو برادر به نام مشهدي اكبر معمار و مشهدي اسماعيل بنا ظرف مدت 15 ماه، در قلب بافت تاريخي شهر و در منطقه پرتراكم مسكوني موسوم به عباسقلي خان ساخته شده است.
اين محله قبل از احداث رختشويخانه به خاطر مملو شدن از هرز آبهاي سطحي، به باباجمال چوقوري (گودال باباجمال) معروف بوده است.
مسجد جامع (سيد) زنجان مجموعه مسجد و مدرسه سيد توسط عبدالله ميرزا دارا پسر يازدهم فتحعلي شاه قاجار در هنگام حكمراني در زنجان و به سال 1242 ه .ق احداث شده است.
غار كتله خور زنجان
كتله خور در 140 كيلومتري جنوب غربي زنجان و در دل كوهي بنام "ساقيزلو" واقع شده است و مناظر بسيار ديدني و قنديل هاي عظيم و شفاف داخل آن ، نظر هر بيننده اي را به خود جلب مي كند.
اين غار در پاييز سال 1330 شمسي توسط مرحوم "اسدالله جمالي" كوهنورد زنجاني شناسايي شده و در خرداد ماه سال 1331 توسط يك گروه كوهنوردي مورد بازديد قرار گرفته است.
قلعه بهستان ايستاده منتظر آينده روشن
قلعه بهستان يا كهن دژ در شهرستان ماهنشان در استان زنجان قرار دارد و قدمت اين دژ به دوره هخامنشيان برميگردد.
قلعه بهستان يكي از 20 قلعه تاريخي شهرستان ماهنشان در استان زنجان است كه قدمت آن به قرن پنجم هجري قمري تخمين زده ميشود.
به علت شرايط زماني خاص آن دوره، حاكمان براي دفاع از خود و مردم اقدام به ساخت اين قلعه كردهاند.
طبقات بالاي اين قلعه براي دفاع و طبقات پايينتر به عنوان زاغه و محل نگهداري آذوقه مردم مورد استفاده قرار ميگرفت.
اين قلعه كه در دل كوهي از جنس خاك سفت و سخت بنا شده است به علت وزش بادهاي تند و فرسايش و همچنين عبور رودخانه قزل اوزن از كنار قلعه در حال تخريب است.
"كاروانسراي سنگي زنجان" يكي از قديمي ترين آثار تاريخي شهر زنجان است كه در زمان شاه عباس دوم به روايتي حدود 500 سال قبل در منتهي اليه جنوب شرقي، خواستگاه اوليه اين شهر بنا شده است.
مجموعه بازار زنجان با داشتن 56 ورودي و كوچه هماهنگ با شبكه ارتباطي كل شهر مرتبط بوده و با بيش از 940 باب مغازه و 15 هكتار وسعت، در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است.
سفرخانه حاج داداش
گرمابه (سفرخانه سنتي) حاج داداش، نيز كه به سفره خانه سنتي تبديل شده است، در قلب بازار قديمي زنجان واقع شده است. اين بنا حدود 100 سال پيش به عنوان حمام احداث شده و هم اكنون با حفظ بافت قبلي و با انجام اندكي تغيير و تزئينات زيباي سنتي، به عنوان سفره خانه براي پذيرايي گردشگران و اهالي شهر مورد استفاده قرار مي گيرد.
بقعه ملاحسن كاشي، مقبره اي زيباست كه در فاصله 5.2 كيلومتري جنوب شهر سلطانيه قرارگرفته است. اين بقعه از بيرون داراي پلان هشت ضلعي و در داخل با تركيب و تلفيق ايوان هاي جانبي به مربع تبديل شده است.
مردان نمكي، مرداني كه هزاران سال پيش در معدن نمك چهره آباد زنجان بر اثر ريزش معدن نمك در آنجان مدفون شدند اين مردان نمكي در حال حاضر در موزه عمارات ذوالفقاري زنجان نگهداري مي شوند.
معبد باستاني "داش كسن" يا آنچنان كه جهانگردان آن را مي شناسند: معبد اژدها؛ در حاشيه روستاي "وير" در حدود ۱۵ كيلومتري شهر تاريخي سلطانيه واقع شده كه به نقش دو اژدهاي برجسته و چند محراب اسلامي در دو سمت خود و به قرينه يكديگر مزين است.
استان زنجان به لحاظ جاذبه هاي تاريخي، طبيعي و فرهنگي رتبه هشتم را در كشور به خود اختصاص داده و تاكنون بيش از يك هزار اثر تاريخي در اين استان شناسايي شده و قريب به 220 اثر نيز در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
موزه حيات وحش زنجان (پارك ارم)
اين استان همچنين به لحاظ تعداد آثار تاريخي ثبت شده در فهرست آثار ملي، در منطقه شمالغرب كشور، از جايگاه ويژه اي برخوردار است.
موزه مردان نمكي
موزه مردان نمكي، موزه رختشويخانه زنجان، موزه صنايع دستي، موزه سنگ نوشتهها، موزه كتابت، موزه تاريخ طبيعي و حياتوحش، موزه خصوصي صميمي فرد و موزه باستانشناسي ابهر، موزه سنگ نوشتههاي سجاس و موزه مسجد جامع سجاس، مساجد جامع و ميرزايي، بقعه امامزاده حضرت سيد ابراهيم(ع) زنجان، بقعه ملاحسن كاشي، معبد سخره اي داش كسن، مسجد جامع قروه، بقعه شاهزاده زيدالكبير و قيدارنبي، قبرستان و مسجد جامع قلابر و سجاس، بقعه چلبي اوغلي و پيراحمد زهرنوش، امامزاده هاي يحيي، يعقوب و اسماعيل، از ديگر آثار ارزشمند تاريخي و باستاني استان زنجان، براي جذب علاقه مندان در ايام مختلف به ويژه تعطيلات نوروز آماده است.
اين استان به عنوان يك قطب گردشگري، مي تواند در ترويج و ارائه فرهنگ غني اسلامي و بهره گيري از فرهنگ ساير نقاط كشور و جهان نقش آفرين باشد.
زنجان با قدمتي سه هزار ساله، آثار و بناهاي تاريخي ارزشمندي را در خود جاي داده است كه هريك از آنها در نوع خود منحصر به فرد بوده و داراي ويژگي خاص معماري و ارزشهاي فرهنگي و هنري است، آثاري كه تجلي و تبلور جريانات فرهنگي و فكري و زباني گويا از شرح حال گذشتگان اين مرز وبوم است.
استان يك ميليون نفري زنجان با 22 هزار و 38 كيلومترمربع مساحت، در 320 كيلومتري شمالغرب تهران واقع شده است.
.............................
گزارش: رحيم مقدمي
© 2003 Mehr News Agency .
شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 172]