واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "كندوله" روستايي با جاذبه هاي فراوان گردشگري
كرمانشاه - روستاي "كندوله" مركز دهستان كندوله از توابع بخش دينور شهرستان صحنه يكي از 14 روستاي هدف گردشگري در استان كرمانشاه است كه در آستانه سال نو با جلوه هاي زيباي چشم نواز خود در انتظار مهمانان نوروزي است.
به گزارش خبرنگار ايرنا، اين روستاي زيبا از شمال به كوه كوله بزرگ، از شمال غرب به كوه خره سياه و از جنوب به كوه پيرآفتاب محدود ميشود و جادهاي آسفالته و مناسب دارد.
روستاي كندوله در ناحيه كوهستاني واقع شده و از سطح دريا يك هزارو 970 متر ارتفاع دارد، آب و هواي كندوله معتدل و كوهستاني است، در بهار و تابستان معتدل و در پاييز و زمستان سرد است.
برخي بناي روستاي كندوله را به دوران آل بويه نسبت ميدهند، گفته ميشود اين محل در اصل مكان قلعه ركنالدوله بوده است كه بعدها به صورت "كندوله" درآمده است كه در تلفظ مردم محلي " كنوله " ناميده ميشود.
بنا به روايت ديگري " كند " در تركي به معني ده است و چون اين ده نيز مركز حكومت (الدوله) بوده ، پس از اختصار به " كندوله " تغيير يافته؛ بناهاي امامزاده "پيرافته"، قلعه
"مردان" و آثار باقي مانده ديگر نشانگر قدمت و سابقه تاريخي اين روستا است.
مردم روستاي كندوله به زبان كردي با گويش هورامي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
روستاي كندوله يك هزار و 500 نفر جمعيت دارد و درآمد اكثر مردم آن از باغداري و دامداري تأمين ميشود.
انگور، زردآلو، سيب، گلابي و هلو، از مهمترين محصولات باغي و سردرختي اين روستا به شمار ميرود و گندم نيز از جمله محصولات زراعي روستاست.
دامداري شامل پرورش گاو و گوسفند، يكي از فعاليتهاي اقتصادي مردم روستاي كندوله است و شير، كره، ماست، پنير و روغن حيواني از فرآوردههاي لبني روستاست و گروهي از زنان و مردان نيز به قاليبافي ميپردازند.
روستاي كندوله در كوهپايه استقرار يافته و بافت مسكوني متمركز دارد، خانههاي روستاييان غالبا داراي ايوان ميباشد؛ عمده مصالح به كار رفته در خانهها، خشت و گل است كه هنرمندانه به كار گرفته شده، ديوار خانههاي خشتي به دليل سرماي سخت زمستان ضخيم و در قاب روزنهها پنجرههاي كوچكي تعبيه شده است.
سقف خانهها مسطح و با تيرهاي چوبي و اندود كاهگل پوشيده شده است البته در ساخت خانههاي جديد، از مصالح مقاوم آهن، گچ، آجر و سيمان استفاده ميشود.
روستا، معابر عريضي دارد و در برخي از آنها درختان بلند و نهرهاي آب، فضاهاي دلپذيري را به وجود آورده است.
فضاي روستاي كندوله از نظر طبيعي بسيار دلانگيز و زيباست.
انگور يكي از مهمترين محصولات زراعي آن است و تاكستانهاي زيبا و متعددي كه در فصل تابستان خوشههاي انگور از تاكهاي آن آويزان ميشود، مناظر بسيار جذاب و چشمنوازي را پديد ميآورد، بويژه آنكه روستا در دامنه كوه واقع شده و باغات پلكاني دارد.
اطراف روستاي كندوله، با كوههايي احاطه شده كه چشم اندازهاي بسيار زيبا و تماشايي دارد؛ سطح كوهها در فصول بهار و تابستان از انواع كمياب گياهان خودرو و گلهاي رنگارنگ پوشيده ميشود و فضاي بسيار زيبا و دلكش به وجود ميآورد، در فصل زمستان نيز كوهها از برف پوشيده ميشود و جلوه طبيعي خاصي مييابد.
در 26 كيلومتري روستا، دشت پهناور و معروف دينور واقع شده، دشت دينور از رسوبات رودخانههاي دينور و كنگرشاه به وجود آمده ، اين دشت به لحاظ مناظر طبيعي، بسيار زيبا و منحصر به فرد است.
انواع درختان كيكم، بلوط، گويچ، بلالوك و ارژن و همچنين پونه، گل گاوزبان، گل كبود، گل ختمي، بومادران و گون كه مصارف دارويي نيز دارد، دشت دينور را بويژه در بهار و تابستان به بهشتي زيبا مبدل ميسازد.
اين دشت زيستگاه انواع پرندگان و جانوراني مانند كبك، تيهو، گرگ، روباه و خرگوش است.
بر فراز تپه بلند پيرافته، بقعه امامزاده پيرافته قرار دارد كه از بناهاي مذهبي روستا به شمار ميرود، بناي اوليه امامزاده در آتشسوزي ازبين رفت و به جاي آن بناي جديد ساخته شده است.
اين بنا شامل يك اتاق و يك ايوان است كه سقف اتاق و ايوان با تيرهاي چوبي پوشيده شده و بام آن گلاندود است و در كنار بقعه، درخت ون كهنسالي وجود دارد كه بدون آبياري پابرجا مانده است.
در حوالي دهكده كندوله بقعه نور بخش واقع شده است كه محوطه اطراف آن به عنوان گورستان روستا مورد استفاده قرار ميگيرد.
بناي اصلي بقعه نوربخش شامل اتاقي است كه از سنگ، خشت و گل ساخته شده است، بقعه مزبور از آثار مذهبي روستاي كندوله است، قلعه مروان بر بالاي كوه لمه قهلا (سيه قلعه) در شمال شرقي كندوله، واقع شده و مصالح بكار رفته در آن از سنگ و ملاط گچ است.
مردم كندوله معتقدند كه اين قلعه محل پنهان شدن مروان خليفه اموي بوده است.(قلعه مروان از آثار تاريخي اين روستاست.)
مردم روستاي كندوله همانند تمام ايرانيان، در اعياد بزرگ ملي و مذهبي به جشن و سرور ميپردازند.
برگزاري مراسم چهارشنبه سوري و عيد نوروز از مهمترين مراسم مردم اين روستا است، تعزيهخواني در ماه محرم و برگزاري مراسم عزاداري عاشورا، از مهمترين آيينهاي مذهبي روستا به شمار ميرود.
مهمترين صنعت دستي و هنري مردم روستا، بافت انواع قالي با طرحهاي بومي (برگرفته از طرحهاي كردي) و طرحهاي غيربومي است و جنبه صادراتي دارد.
رايجترين بازيهاي روستاي كندوله عبارتند از قل قلان، كه نوعي بازي شبيه "لي لي" است و بازي پهلان، كه نوعي بازي سنگپراني با دست، به سوي هدف ميباشد و از انواع ديگر بازيهاي مردم اين روستا ميتوان به "شال دوركي، اكل مكل، تران و ترنه بازي " اشاره كرد.
در ميان مردم روستاي كندوله نيز مانند ساير نقاط كردنشين، موسيقي جايگاه ويژهاي دارد و در اكثر مراسم جشن و سرور، همراه با نواختن سازهاي محلي، مردم به پايكوبي و خواندن ترانههاي شاد ميپردازند.
پوشاك زنان روستاي كندوله شامل سربند، پيراهن بلند، كلنجه، قبا، جافي است و پوشاك مردان نيز از عرقچين، سربند، كرواسي فقيانه، كوله بال، قبا، شال، سلته، جافي، جوراب و گيوه تشكيل شده است.
از انواع غذاهاي متداول در روستاي كندوله ميتوان به "دوغينه" كه با بلغور گندم و دوغ ترش پخته ميشود؛ آش شلغم كه با شلغم، آب انارو بلغور گندم تهيه ميشود؛ آش ترش كه با حبوبات و سبزيهاي معطر و دوغ پخته ميشود و همچنين به نوعي دلمه محلي اشاره كرد.
به گفته معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان كرمانشاه روستاي كندوله يكي از 14 روستاي هدف گردشگري استان كرمانشاه است كه در جريان دور نخست سفر رييس جمهوري به استان به تصويب رسيد و هر سال بويژه در ايام نوروز ميزبان گردشگران بسياري از مناطق مختلف كشور است.
"يدالله فرجي" در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: به رغم حفظ بافت بكر روستاهاي هدف گردشگري، برخي زيرساختهاي لازم براي رفاه گردشگران در اين مناطق فراهم شده است و اميدواريم در نوروز 90 بتوانيم ميزباني شايسته براي گردشگران استان باشيم.
وي گفت: روستاي زيباي كندوله ازطريق شهرهاي كرمانشاه، صحنه و كامياران قابل دسترسي ميباشد و جادههاي منتهي به اين روستا از شهرهاي مزبور مناسب و آسفالت است.ك/4
567/7452
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80032226
شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]