واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: منابع طبيعي، ثروتي ملي و نيازمند حفاظت بيشتر
سمنان – منابع طبيعي به عنوان ثروت ملي كشور علاوه بر بهره برداري واقعي، نيازمند توجه بيشتر و حفاظت و پاسداري است و اين امر جز با عزم ملي و تلاش همگاني ميسر نيست.
ترديدي نيست كه بقاي زندگي، سلامت و آرامش انسان به نعمت هاي فراواني بستگي دارد كه آب، خاك و هوا در راس اين نعمت ها قرار داشته و همه اين نعمات در داشتن منابع طبيعي سالم دست يافتي است.
رهبر معظم انقلاب در اين زمينه فرموده اند: حفظ منابع طبيعي از قبيل جنگلها و مراتع يك امر تجملاتي نيست بلكه يك مساله حياتي و از اولويت هاي توسعه پايدار است.
حضرت آيت الله خامنه اي با اشاره به وظيفه سنگين مسوولان عرصه هاي منابع طبيعي، افزوده اند: نگاه به مساله آب و هوا، هواي سالم، آب سالم، نگاه به محيط زيست سالم و مساله جنگل ها از نگاه هاي اصلي است اين ها را در متن برنامه ها و در مجاري همه برنامه هاي زندگي بگنجانيد.
منابع طبيعي نعمتي خداداي محسوب مي شود كه از منظر قرآن، آيات و روايات نيز از جايگاه ويژه اي برخوردار است و با توجه به اينكه رشد و توسعه منابع طبيعي به دست انسان صورت مي گيرد و كوتاهي در اين زمينه از هيچ كس پذيرفته نيست حفظ آن از اهميت بالايي برخورد دار است.
منابع طبيعي به عنوان بستر حيات و توسعه پايدار متعادل كننده اكوسيستم و پشتوانه بخش كشاورزي و صنعت داراي ارزش هاي تجاري و غير تجاري است نقش آن در مساعد كردن محيط زندگي، كنترل هرز آب هاي سطحي، تغذيه سفره هاي زيرزميني و حفظ و توليد خاك نباتي، توليد اكسيژن، تامين غذا و پروتئين و مواد و دارويي و ... بر كسي پوشيده نيست.
استان سمنان با مساحتي بالغ بر 7/9 ميليون هكتار در جنوب رشته كوه هاي البرز و بخش شمالي دشت كوير قرار دارد كه حدود 6/96 درصد از اراضي آن را منابع طبيعي تشكيل مي دهد.
54 درصد از اراضي استان سمنان را بيابان، 39 درصد آن را مرتع و 6/3 درصد آن را جنگل تشكيل مي دهد و حدود نيمي از اراضي اين استان فاقد پوشش گياهي است.
وسعت جنگل هاي استان سمنان بيش از 350 هزار هكتار است كه به سه ناحيه جنگل هاي پهن برگ، سوزني برگ و جنگل هاي كويري تقسيم مي شود.
مراتع نيز حدود چهار ميليون هكتار از وسعت استان سمنان را تشكيل مي دهد كه 86 درصد از اين مقدار داراي وضعيت فقير و خيلي فقير است.
مساحت بياباني استان سمنان حدود 2/5 ميليون هكتار است كه بيش از نيمي از اراضي اين استان را شامل مي شود.
حدود يك ميليون و 20 هزار هكتار از اراضي استان سمنان تحت تاثير فرسايش بادي قرار دارد كه حدود 300 هزار هكتار آن كانون فرسايش بادي شناخته شده است و با هدف بيابانزدايي و كنترل فرسايش بادي در مساحتي نزديك به 90 هزار هكتار، جنگل هاي تاغ دست كاشت ايجاد شده است.
در استان سمنان 850 گونه گياهاي شناسايي شده است كه 126 گونه آن دارويي و صنعتي هستند و اين امر در اشتغالزايي و ايجاد صنعت داروهاي گياهي در استان سمنان بسيار موثر بوده است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان با اشاره به فعاليت هاي دولت هاي نهم و دهم براي حفاظت از منابع طبيعي اين استان، گفت: دولت خدمتگزار در سفر اول به استان سمنان چهار مصوبه با اعتباري بالغ بر 47 ميليارد ريال به تصويب رساند كه اين مصوبه ها صد درصد اجرايي شده است.
"سيدحسن ميرعماد" تعداد مصوبات دور دوم سفر دولت به استان سمنان در عرصه منابع طبيعي را پنج مصوبه عنوان و تصريح كرد: اين مصوبات با اعتبار 118 ميليارد ريال صد درصد اجرايي شد كه عمليات بيابانزدايي در چهار هزار هكتار از اين موارد است.
وي اظهار داشت: سفر سوم هيات دولت نيز پنج مصوبه با اعتباري بالغ بر 824 ميليارد ريال براي منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان داشت كه در مدت پنج سال اجرايي مي شود.
وي اجراي موفق طرح تفكيك انفال را از ديگر دست آوردهاي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان عنوان كرد و گفت : براي 98 درصد از منابع طبيعي اين استان سند اخذ شده است و از اين نظر عملكرد سمنان در بين استانهاي كشور بي نظير است.
با تلاش اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان طرحهاي ملي مديريت پايدار، اصلاح و احياي منابع طبيعي، طرح جنگل كاري، توسعه فضاي سبز و مديريت منابع جنگلي، حفاظت و حمايت از جنگلها و مراتع، طرح جامعه مبارزه با بيابان زايي و تثبيت شن هاي روان، طرح ملي صيانت و توسعه جنگلهاي شمالي كشور و طرح سازماندهي خروج دام از جنگل هاي شمال به اجرا درآمده است.
حفاظت از آب و خاك به منظور پايدار كردن آنها، مبارزه با فرسايش به منظور كاهش رسوبات وارده به مخازت سدها، كنترل و كاهش خسارات سيل و تبعات خشكسالي، تغذيه منابع آب و افزايش پوشش گياهي، افزايش درآمد بهره برداران و احياي حوزه هاي آبخيز از جمله وظايف سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور عنوان شده است.
پانزدهم تا بيست و يكم اسفندماه به عنوان هفته منابع طبيعي ناميده مي شود و شعار امسال هفته منابع طبيعي "منابع طبيعي پشتوانه جهاد اقتصادي" است. ك/4
611/599/608/508
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80026223
سه|ا|شنبه|ا|16|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]