واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: سنتز همزمان نانو ذرات نقره همراه با رنگرزي كالاي نايلون
دانشآموخته كارشناسي ارشد دانشكده مهندسي نساجي دانشگاه صنعتي اميركبير موفق به سنتز همزمان نانوذرات نقره همراه با رنگرزي كالاي نايلون و خواص ضد باكتري كالا شد.
به گزارش سرويس علمي پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومي دانشگاه صنعتي اميركبير وحيد بابا احمدي، دانشآموخته كارشناسي ارشد دانشكده مهندسي نساجي دانشگاه صنعتي اميركبير با اشاره به اهداف اين پروژه اظهار داشت: روشهاي مختلفي براي سنتز نانو ذرات نقره وجود دارد كه احياي شيميايي از متداولترين آنها است.
وي تصريح كرد: در اين تحقيق از نيترات نقره بهعنوان نمك نقره و از كلرور قلع بهعنوان احياكننده و همچنين دندانه رنگرزي استفاده شده است. در واقع از خاصيت دوگانه كلرور قلع جهت رنگرزي و سنتز نانو ذرات به صورت همزمان استفاده شده و براي كنترل شكل و اندازه نانو ذرات از ستيلتري متيل آمونيوم برميد(CTAB) بهعنوان يك سطح فعال كاتيوني استفاده شده است.
اين پژوهشگر با تاكيد براينكه سه فرآيند سنتز نانو ذرات، تكميل ضدباكتري و رنگرزي به صورت همزمان انجام گرفته است، خاطرنشان كرد: در اين پژوهش نيترات نقره(AgNO3) آزمايشگاهي از شركت مرك، كلرور قلع(SnCl2.2H2O) آزمايشگاهي از شركت مرك، ستيلتري متيل آمونيوم برميد(CTAB) از شركت مرك، رنگزاي كروميC.I. Mordant Blue 3 از شركت سيبا، تهيه شده است كه پس از شستشوي اوليه نمونهها، ابتدا عمليات دندانه دادن و حساس سازي را با كلرور قلع انجام داده و بعد از آن سنتز همزمان نانو ذرات نقره و رنگرزي انجام گرفته است.
بابااحمدي افزود: همچنين براي بررسي خواص نانو ذرات حاصل از روشهاي XRD، FESEM، EDX و سپس براي بررسي اثر آن در رنگرزي و خواص ضدميكروبي نمونهها از آزمون تعيين قدرت هاله عدم رشد باكتري استفاده شده و نيز براي بررسي اثر هركدام از مواد بروي سنتز نانو ذرات نمونههايي با نسبتهاي مختلف مواد تهيه شده است.
اين محقق، روشي آسان براي سنتز نانو ذرات نقره به صورت درجا در محيط آبي روي سطح پارچه نايلون با كنترل اندازه نانو ذرات، استفاده از كلرور قلع در سنتز نانو ذرات نقره به عنوان احياكننده، كه نقش دوگانه احياكننده و دندانه را در سنتز نانو ذرات نانو ذرات نقره و بهبود ثبات شستشويي دارا بوده، استفاده از پايدار كننده غير سمي، زيست سازگار و دوستدار محيط زيست نظير CTAB كه ضمنا بهعنوان ماده ضد ميكروب نيز شناخته شده است.
وي كنترل پروسه در دماي مورد نظر جهت رنگرزي و همزمانسازي سه عمليات يعني سنتز و كاربرد نانو ذرات به عنوان عامل ضد ميكروب و رنگرزي كالاي نايلون را از جمله كاركردها، قابليتها، مزايا و نوآوريهاي اين پروژه عنوان كرد.
دانشآموخته دانشگاه اميركبير گفت: درباره اينكه از پژوهش در چه صنايعي استفاده ميشود، اظهار كرد: نانو ذرات نقره از متداولترين نانو ذرات مورد استفاده در نساجي است. لباسهاي زير، لباس ورزشي، جوراب، رختخواب، منسوجات داخل خودرو و توري از پرمصرفترين منسوجات هستند، لذا در اين موارد ضدباكتري كردن اين منسوجات بسيار مهم بوده و سهم بسيار زيادي را از نظر صنعتي به خود اختصاص داده است.
بابااحمدي تصريح كرد: يكي از مهمترين دلايل پيشرفت علم نانو و خواص منحصر به فرد نانومواد افزايش سطح مخصوص آنها است كه همه خواص نانومواد را به طور باور نكردني افزايش ميدهد، بنابراين، توليد اينگونه نانوساختارها با افزايش قابل توجه سطح مخصوص همراه است و با توجه به خواص ويژه نانو نقره و كاربرد وسيع آن مسلما توليد اينگونه نانوساختارها سبب افزايش قابل توجه كارايي آن در مصارف مختلف مانند الياف رسانا، الياف هوشمند و الياف ضدباكتري ميشود.
پژوهشگر اين طرح افزود: با توجه به پايداري كوتاه مدت نانوذرات توليد شده در حالت ديسپرسيون بهويژه در حلالهاي آبي و همچنين مشكلات مربوط به حمل و نقل آنها حتي در صورت توليد آنها در حالت كلوييدي (مثلاً از طريق فرايندهايي نظير سل-ژل), محصول ناگزير بايد به صورت پودر به مصرفكننده عرضه شود.
وي اظهار داشت: همچنين، با توجه به همزمانسازي سه فرآيند سنتز و كاربرد روي كالا و همچنين رنگرزي كالا كه به صورت سه فرآيند كاملا مجزا و پرهزينه است، اين روش از نظر اقتصادي بسيار با ارزش بوده و به كاهش هزينه نهايي ميانجامد.
وي با اشاره به وجود روشهاي مختلف براي سنتز، كنترل شكل، و اندازه نانوذرات ابراز داشت: براساس تحقيقات گذشته كنترل شكل و اندازه نانو ساختارهاي سنتز شده با استفاده از كنترل نسبت مواد مورد مصرف، استفاده از مواد آلي سمي در جهت كنترل شكل و اندازه و همچنين استفاده از شرايط دمايي خاص در محيط آلي امكانپذير است.
اين دانشآموخته دانشگاه صنعتي اميركبير بيان كرد: همچنين يكي از مشكلات عنوان شده در كارهاي گذشته در جهت سنتز همزمان نانو ذرات روي كالا، تغيير رنگ ناخواسته ايجاد شده روي كالا است كه باعث ايجاد محدوديت در كاربرد اين محصول ميشود؛ در اين تحقيق از CTAB به عنوان پايداركننده براي كنترل شكل و اندازه نانو ذرات استفاده شده است.
وي افزود: اين ماده خود يكي از تركيبات ضد ميكروب مورد استفاده در منسوجات است و بدين ترتيب اين ماده علاوه بر كاهش اندازه ذرات و افزايش فعاليت آنها باعث ايجاد اثر قويتري در خاصيت ضدميكروبي شده است. از كلرور قلع نيز به عنوان احياكننده و دندانه استفاده شده است و با توجه به خاصيت دوگانهاي كه اين ماده دارد علاوه بر رنگرزي ميتوان نانو ذرات را نيز به صورت درجا سنتز كرد و بدينترتيب سه فرآيند به صورت همزمان انجام گرفته است و ديگر تغيير رنگ نامطلوبي هم در كالا ايجاد نخواهد شد./ع
سه|ا|شنبه|ا|16|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 464]