تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1838081244
اسباب بازيها چه ميگويندبازيهاي بچگي يادش بخيرخبرگزاري فارس: گل يا پوچ، هفتسنگ، بالابلندي، تيلهبازي،گرگم به هوا، خاله بازي، زو، شاه و وزير، شمع گل پروانه، عمو زنجير باف، قايم باشك، قلعه، كلاغ پر، وسطي يادتان هست.
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: اسباب بازيها چه ميگويندبازيهاي بچگي يادش بخيرخبرگزاري فارس: گل يا پوچ، هفتسنگ، بالابلندي، تيلهبازي،گرگم به هوا، خاله بازي، زو، شاه و وزير، شمع گل پروانه، عمو زنجير باف، قايم باشك، قلعه، كلاغ پر، وسطي يادتان هست.
خبرگزاري فارس: گل يا پوچ، هفتسنگ، بالابلندي، تيلهبازي،گرگم به هوا، خاله بازي، زو، شاه و وزير، شمع گل پروانه، عمو زنجير باف، قايم باشك، قلعه، كلاغ پر، وسطي يادتان هست.
به گزارش خبرنگار بهداشت درمان فارس، بازي هاي كودكي ما يادش بخير اما امروزه در زندگي صنعتي، شهرنشيني و آپارتمانها اين بازيهاي جذاب كودكانه فراموش شدهاند و جاي خود را به اسباببازيهاي ارزانقيمت و بيكيفيت چيني يا بازيهاي بيتحرك و انفرادي كامپيوتري دادهاند.
كودكان از سنين پايين به بازيهاي رايانهاي سوق داده ميشوند و كمتر مايلند بازيهاي جمعي انجام دهند و اسباب بازيهاي انفرادي نزد آنان از محبوبيت زيادي برخوردار است و بازيهاي گروهي كودكان در حال منسوخ شدن است.
به گفته كارشناسان، كودكان در بازيهاي گروهي با محيطهاي اجتماعي ارتباط برقرار ميكنند، حمايت از افراد ضعيف را ميآموزند، اجازه ابراز وجود پيدا ميكنند و از ترس و خجالت جدا ميشوند.
آنها با رعايت قوانين و مقررات و مفاهيم سلسله مراتب آشنا ميشوند. بازي، رقابت، رفاقت، همكاري، تعاون و تجربه شكست را ميآموزند.
كودكان نقشهاي آينده را بازي ميكنند
فريبا عربگل، رئيس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان در گفتوگو با خبرنگار بهداشت درمان فارس در پرسش به اين پاسخ كه چرا بازي براي كودكان مهم است و چطور در انتخاب اسباببازي مناسب براي كودكان دقت كنيم ميگويد: بازي يك مفهوم كليدي براي سلامت و رشد كودك است. كودكان در بازي راجع به جهان ميآموزند و زندگي را تجربه ميكنند.
وي ميافزايد: كودكان طي بازي نقشهايي را تمرين ميكنند كه بعداً در زندگي آينده ايفا خواهند كرد. همچنين به خاطر اهميت فوق العاده بازي در رشد كودك، اسباب بازي نيز اهميت و جايگاه ويژهاي دارد و بايد در انتخاب مناسب آن با توجه به شرايط رشدي، تكاملي و نيازهاي خاص هر كودك دقت كرد.
رئيس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان تصريح ميكند: اگر بازي را از دنياي كودك بگيريم خيلي چيزها را از او گرفتهايم. در واقع بازي راهي امن براي ابراز و نشان دادن احساسات است و باعث تخليه فشار و استرسهاي عصبي و رواني كودك ميشود.
بازي به شكلگيري شخصيت كودك كمك ميكند
وي ميگويد: بازي به بهبود مهارتهاي اجتماعي و ارتباطي كودك با ساير كودكان و بزرگسالان كمك ميكند، همچنين به شكل گيري شخصيت كودك كمك كرده و باعث ميشود كودكان طي بازي خود را براي زندگي دوران بزرگسالي و پذيرفتن نقشهاي آن و تمرين و ممارست اين نقشها آماده كنند.
اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان تأكيد ميكند: بازي باعث تقويت حافظه كودك، افزايش اطلاعات و يادگيري او شده و باعث تقويت قدرت خلاقيت، حل مسئله، استدلال و كلاً مهارتهاي فكري و شناختي كودك شده و درك و شناخت كودك را از خود، ديگران و جهان پيرامون افزايش ميدهد.
بازي مهارتهاي زباني كودك را تقويت ميكند
وي خاطرنشان ميكند: بازي باعث تقويت مهارتهاي فيزيكي و حركتي كودك و سلامت جسمي او شده و اين شانس را افزايش ميدهد كه بچهها با هم صحبت و تعامل كنند و مهارتهاي زباني آنها تقويت شود. همچنين بازي براي كودكان باعث داشتن زمانهايي شاد و لذت بخش در كنار دوستان و والدين ميشود.
عربگل درباره طبقه بندي انواع اسباب بازي براي سنهاي مختلف ميگويد: اسباب بازي بايد با سن، مرحله رشدي و وضعيت شناختي كودك مناسب باشد.
اسباب بازي براي نوزادان زير 3 ماه
وي ميافزايد: در ماههاي اول تولد يعني زماني كه كودك نميتواند اشيا را بگيرد يا خود را حركت دهد بهترين وسائل براي بازي كودك چيزهايي است كه بتواند كودك به آنها نگاه كند، البته با توجه به محدوديت بينايي بايد فاصله آنها بين 35-20 سانتي متري از چشمان كودك باشد، يا بتواند صداي آنها را بشنود.
پس اشيايي كه رنگهاي مختلف داشته، حركت دارند و صدا ايجاد ميكنند در حالي كه از نظر رعايت نكات امنيتي ايمن باشند براي تحريك سيستم حسي- حركتي كودك مناسب هستند.
رئيس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان ادامه ميدهد: موزيك يكي از بهترين راهها براي آرام كردن نوزاد است. اسباب بازيهاي متحركي كه موسيقي ملايمي پخش ميكنند و رنگهاي مشخص و روشني دارند و در فاصله مشخصي از تخت كودك آويخته شدهاند، آيينههاي نشكن كه در يك سمت تخت كودك نصب شده باشد.
وي ميگويد: كتابهاي نرم با عكسها و شكلهاي مشخص و واضح كه در كنار كودك دراز كشيده و برايش بخوانيد، يك اسباب بازي نرم كه وقتي فشارش ميدهي يا تكانش ميدهي يا به مچ دست و پاي كودك ميبندي، صدايي توليد كند، ميتواند براي كودك جالب و لذت بخش باشد.
اسباب بازي براي نوزادان 3 تا 6 ماه
وي درباره اسباب بازيهاي نوزادان 3 تا 6 ماه بيان ميكند: از آنجا كه كودك در اين سن همه چيز را داخل دهانش ميبرد بايد مطمئن باشيم كه اسباب بازي از اين جهت امن است.
جغجغههاي كم وزن و سبك كه صدا ايجاد كنند تا كودك آنها را در دست بگيرد و تكان دهد يا روي صندلي يا كالسكه او نصب شوند تا در مسافتهاي طولاني با ماشين يا كالسكه كودك بتواند با ايجاد صدا يا تكان دادن آن خودش را سرگرم كند.
عربگل ميافزايد: حيوانات پوليشي نرم و سبك كه به عنوان يك شيء انتقالي در زمان نبود مادر عمل كرده كودك آن را بغل و لمس كند، خواندن كتاب با صدايي موزون و غير يكنواخت همراه با حركت دست و حالات چهره، حلقههاي دنداني رنگي، ست گردش بيرون از منزل در زمان گردش در پارك يا مسافرت تا آن را پهن كرده و كودك در يك سطح تميز و آشنا غلت بزند و بازي كند ميتواند براي كودك مناسب باشد.
اسباب بازي براي نوزادان6 تا 9 ماه
اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان وسايل بازي براي نوزادان6 تا 9 ماه را نيز اين گونه تشريح كرد: در اين سن به تدريج حركات كودك دقيقتر ميشود و ميتواند چيزهايي را از كف زمين بردارد و جمع كند، كودك شروع به خزيدن به اطراف، نشستن، غلت زدن روي شكم كرده سعي ميكند خودش را از پلهها بالا بكشد و اسباب بازي مورد علاقهاش را بردارد.
وي بيان ميدارد: در اين سن به آهستگي شروع به درك مفهوم بقاي شء ميكند و اين يعني وقتي اسباب بازيش جلوي چشمش نيست، او تصويري از آن در ذهن دارد و سعي ميكند آن را پيدا كند و اين به معناي آن است كه شما ميتوانيد با او قايم باشك بازي كنيد.
چيزي مثل عروسك يا خرس پشمالوي او را زير پتو، پارچه يا پشت چيزي پنهان كنيد تا او آن را پيدا كند. اين بازي ميتواند براي او خيلي لذت بخش باشد.
عربگل ميافزايد: عروسكهاي نرم و حيوانات پوليشي، البته نه خيلي بزرگ و سنگين كه كودك بتواند آن را با خود حمل كند، توپهاي سبك و نرم، بلوكهاي چوبي يا نرم، كتابهاي پارچهاي با عكسهاي بزرگ و مشخص كه پس از خواندن آن را كنار كودك بگذاريد چون گاهي اوقات او كتاب را بر ميدارد ورق ميزند و با تقليد از شما شروع به خواندن ميكند، وسائل و اسباب بازيها مناسب براي كودك هستند.
وي تأكيد ميكند: البته وسايل خانه مانند قاشق، فنجان، قوري و كلاً ظروف چوبي و پلاستيكي، اسباب بازيهاي متحرك كه وقتي كودك شروع به خزيدن و حركت در اطراف منزل ميكند، ماشينها را دنبال خود بكشد يا هل دهد، نيز از ديگر وسايل مناسب براي بازي كودكان هستند.
اسباب بازي براي نوزادان9تا 12 ماه
اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان، درباره اسباب بازي براي نوزادان9 تا 12 ماه، بيان ميكند: كودك به وسايل ميچسبد و راه ميرود و برخي از كودكان نيز به طور مستقل راه ميروند، در نتيجه اسباب بازيهاي متحرك و كشيدني مثل واگنهاي قطار يا توپ بازي به بچه اين فرصت را ميدهد كه مهارتهاي حركتي خود را در حين راه رفتن تقويت كند.
وي تصريح ميكند: همچنين كودك به بازيهاي تعاملي علاقهمند ميشود. با تلفن صحبت كنيد سپس گوشي را به او بدهيد او نيز شروع به قان و قون و سر و صدا ميكنذ يعني اينكه با تلفن حرف ميزند و بعد گوشي را به شما برميگرداند تا بازي را ادامه دهد. در اين سن بلوكهاي مختلف و كتابها ميتوانند براي كودك جالب باشند.
اسباب بازي براي نوزادان 12 تا 18 ماه
رئيس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان همچنين در مورد اسباب بازي براي نوزادان 12 تا 18 ماه ميگويد: مهارتهاي حركتي كودك بيشتر رشد كرده و ميتواند با تسلط بيشتري از وسايلي چون تاب، سرسرههاي با ارتفاع كم كه زمين اطراف آن نيز ايمن و نرم است، استفاده كند.
وي ادامه ميدهد: وسايل حركتي كشيدني به صورت قطار و سه چرخه، بازي با توپ و بلوكهاي مختلف تا طرحها و اشكالي را كه در ذهن دارد پياده كند، كاغذهاي بزرگ طراحي و تختههاي قابل شست ئ شو و پاك كردن براي نقاشي، وسايل آشپزخانه، كتابهاي عكس دار براي كودك ميتواند لحظات آموزنده و لذت بخشي را خلق كند.
اسباب بازي براي نوزادان 18 تا 24 ماه
عربگل در مورد اسباب بازي براي نوزادان 18 تا 24 ماه نيز اظهار ميدارد: در اين سن كودك ميخواهد استقلال و عدم وابستگي خود را نشان دهد، تأثير خود را بر محيط امتحان ميكند. دستش را به طرف همه چيز دراز خواهد كرد، در را باز ميكند و ميبندد، لامپ را روشن و خاموش ميكند.
وي تصريح ميكند: در نتيجه اسباب بازيهايي مانند ماشين و كاميون كه در دارند، وسايل آشپزخانه كه كودك ميتواند مانند در قابلمه يا قوري را بردارد و مجدد بگذارد يا در چيزي را باز كند ميتواند فرصتهاي بي پاياني را براي كشف و خلاقيت او ايجاد كند.
اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان ميافزايد: در اين سن بچهها از بازيهاي غير ساختار يافته خيلي چيز ميآموزند. بنابراين اسباب بازيها را در اختيار و دسترس او بگذاريد و او را رها كنيد تا خودش بازي كند.
ست پلاستيكي چايخوري يا وسايل آشپزخانه، چرخ خريد، ماشين لباسشويي و اتوي كودكانه شانس و فرصتي براي كودك است تا از شما و رفتارهايتان تقليد كند.
وي خاطرنشان ميكند: آلات موسيقي مانند گيتار يا ارگ اسباب بازي تا كودك صدايي توليد كند، كاغذها و تختههاي قابل پاك كردن يا ديوار قابل شستشو تا كودك نقش خودش را روي كف زمين، ديوارها و وسايل بسازد و لذت ببرد. ميتوان در منزل فضايي را براي اين كار اختصاص داد كه مشكلي از جهت كثيف كردن نداشته باشد.
عربگل تأكيد ميكند: خلاقيت كودك را تقويت كنيد، رنگ و برس را دست او بدهيد، ميتوانيد به او پيشنهاداتي مانند «يه آسمون بكش» بدهيد؛ همچنين زماني كه ميبينيد هوا خوب است و شرايط مهياست ميتوانيد وسايل او را به بيرون و طبيعت ببريد و ببينيد كه چگونه فرآيند خلاقيت او تقويت ميشود.
وي تصريح ميكند: بازيهاي تقليدي در اين سن شروع ميشود .براي بازي بچهها نياز است بعضي چيزها شبيه واقعيت باشد. بنابراين خريدن بشقاب، كاسه، فنجان، قوري و غذاهاي پلاستيكي با يك ميز كوچك ناهار خوري كه بتواند كودك از ميهمانانش با شام و چاي پذيراي كند ميتواند موقعيت بينظير تقليد از كارهاي بزرگترها فراهم آورد.
اسباب بازي براي نوزادان 30 تا 36 ماه
رئيس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان همچنين راجع به اسباب بازي مورد نياز براي نوزادان 30 تا 36 ماه بيان ميدارد: در اين سن كودك ميتواند با مهارت راه برود، بدود، بپرد، بالانس بزند، روي يك پا لي لي كند، يعني اين زماني است كه شما ميتوانيد به او اجازه دهيد با لوازم ورزشي بازي كند. تاب بازي، توپهاي پلاستيكي و وسايل بسكتبال، بازيهاي مناسبي براي اين گروه سني هستند.
وي خاطرنشان ميكند: هر چقدر كودك بزرگتر مي شود بازيهاي تقليدي و تخيلي او بيشتر ميشود، در نتيجه بايد وسايل و اسباب بازيهايي پيرامون او باشد كه بتواند بازيهاي تقليدي را انجام دهد مثلا يك جعبه كه به جاي واگن قطار، يك حلقه يا بشقاب پلاستيكي كه به جاي فرمان ماشين استفاده ميشود و وسايل آشپزخانه و پذيرايي يا وسايل مكانيكي و مشاغل مختلف مانند ست پزشكي ميتواند فرصتهاي بينظيري را براي تقليد از كار بزرگترها فراهم آورد.
وي تصريح ميكند: پازلهايي با اندازههاي بزرگ و ساده كه عكسهايش به راحتي قابل تشخيص باشد و بلوكهاي ساختمان سازي كه هم هماهنگي ديداري حركتي كودك را زياد ميكند و هم مهارت حل مسئله و قدرت خلاقيت كودك را تقويت ميكند. كارتهاي بازي حافظه، كه مثلاً كودك كارتها با شكلهاي مشابه را يكجا جمع كند به قدرت حافظه كودك كمك ميكند.
عربگل بيان ميدارد: همچنين كودك بايد وسائل و امكانات كافي براي خلق هنرش داشته باشد. استفاده از كاغذهاي طراحي، رنگهاي مايع، شن و ماسه، گل بازي، رنگهاي انگشتي براي او جالب و آموزنده است.
وي ميافزايد: در اين سن رشد كلامي كودك قويتر شده پس كتابها ميتوانند براي او جايگاه ويژه تري داشته باشند. بنابراين مهم است كه اطراف او را با كتابهاي مناسب پر كنيم. البته اين توصيهها در مورد اكثريت كودكاني صدق پيدا ميكند كه رشد معمولي و طبيعي را سپري ميكنند.
تفنگ اسباب بازي به كودكان زير ۶ سال ندهيد
اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان ادامه ميدهد: اسباب بازي بايد متناسب با سطح تكاملي كودك باشد. يكسري از اسباب بازيها برچسبي دارند كه سن كودك روي آن نوشته شده و زماني كه اسباب بازي متناسب با سن كودك انتخاب ميكنيم، بايد راجع به توانايي فرزندمان و سطح رشدي او واقع گرا باشيم.
وي ادامه خاطرنشان ميكند: مثلاً اسباب بازيهاي شليكي مثل تفنگ به هيچ وجه براي بچه هاي زير 4 سال و حتي بعضي از بچههاي زير 6 سال مناسب نيست يا اگر بچه 3 ساله شما هنوز هر چيزي را داخل دهانش ميگذارد بايد از وسايل و اسباب بازيهايي كه قطعات ريز جدا شدني دارند اجتناب كنيد.
اسباب بازيهاي سنگين براي كودكان مناسب نيست
عربگل تصريح ميكند: براي بچه زير سه سال قطعات اسباب بازي بايد بزرگتر از دهان كودك باشد تا كودك آن را در دهانش نگذارد و راههاي تنفسياش بسته نشود. همچنين اسباب بازي خيلي سنگين كه اگر روي بچه بيفتد برايش خطرناك باشد، مناسب نيست.
وي ميگويد: دنبال اسباب بازيهايي باشيد كه خوب در هم جفت و جور شوند و به هم بچسبند؛ مثلاً عروسكها و حيواناتي كه چشمها، دهان، بيني، اندامها، دكمه و مهره جداشدني دارند و احتمال دارد كودك آن را بكند و داخل دهانش بگذارد خطرناك است.
رئيس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان ميافزايد: كودك بايد از نظر فيزيكي آماده استفاده از اسباب بازي خاصي باشد. مثلاً دوچرخهاي كه متناسب با سنين بالاتر است و براي خواهر يا برادر بزرگتر گرفته شده است، حالا سال بعد براي بچه كوچكتر استفاده ميشود در حاليكه او هنوز مهارت فيزيكي لازم براي استفاده از اين وسيله را ندارد.
ممكن است سيم ميكروفن يا تلفن كودك را خفه كند
وي تأكيد ميكند: اسباب بازي بايد در يك وضعيت مناسب باشد. اسباب بازيهايي كه از خواهر برادرهاي بزرگتر باقيمانده است يا از حراجي خريد شده است بايد از نظر صحيح و سالم بودن، محكم بودن چشمها، دكمه ها و قطعات چك شود.
عربگل بيان ميدارد: در صورت بلند بودن سيم يا نخ اسباب بازي احتمال آنكه كودك آن را دور گردنش بپيچد و خفه شود هست. مثل سيم ضبط صوت، ارگ، ميكروفون يا تلفن كودك. اين وسايل بايد سيمي كمتر از 30 سانتي متر داشته باشند.
وي ادامه ميدهد: برخي از اسباب بازيها داراي آهن رباي كوچكي هستند كه اگر بيفتد يا جدا شود و كودك يك يا چند عدد آن را ببلعد، ممكن است در دستگاه گوارش به هم چسبيده و منجر به انسداد يا سوراخ شدن يا عفونت شود. اين وسايل براي بچههاي زير 6 سال توصيه نميشوند.
والدين براي بازي كودكان ارزش قائل شوند
اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان به والدين تأكيد ميكند: وقتي را براي بازي با كودكتان بگذاريد. هر چند به دليل مسئوليتهاي مختلف شايد نتوانيد زمان زيادي را به او اختصاص دهيد اما ميتوانيد در زمانهاي كوتاه به بازي مورد علاقه كودك بپردازيد و به كيفيت زماني كه با او سپري ميكنيد توجه كنيد.
وي تصريح ميكند: براي بازي كودكان و رفتار مناسبي كه در طي بازي با دوستان و وسائل بازي خود دارند نشان ميدهند ارزش قائل شويد و پاداش بدهيد؛ با بچهها بازي كنيد، به خصوص در سالهاي اوليه زندگي. اگر والدين به بازي بچهها توجه كنند و درگير آن شوند، بچهها ميفهمند كه بازي آنها ارزشمند است.
زمان بازي كودكان را با كلاسهاي آموزشي زودهنگام تلف نكنيد
عربگل ميافزايد: بازي كردن با كودك به ارتباط مثبت شما با او منجر ميشود و همكاري و حرف شنوي او را از دستورات شما افزايش ميدهد. بازي فرصتي طلايي براي كودكان است. زماني را كه بايد صرف بازي شود با كلاسهاي آموزشي زودهنگام تلف نكنيد.
اسباب بازي متناسب با جنسيت كودك
وي تأكيد ميكند: انتخاب اسباببازي بايد متناسب با جنسيت كودك باشد. مثلاً خريدن عروسك و وسائل آشپزخانه براي پسربچهها مناسب نيست. چون او بايد متناسب با جنسيتش رشد كرده و بزرگ شود و ما ميخواهيم در آينده او يك پدر خوب باشد نه يك مادر. حتي اگر ببينيم يك پسربچه به اسباببازيهاي دخترانه، بازي با دختران يا پوشيدن لباسهاي دخترانه علاقه نشان ميدهد، بايد در وضعيت او دقت و توجه بيشتري كنيم.
اوتصريح ميكند: ولي براي يك دختربچه سه ساله عروسك ميخريم و با اين كار او را به طرف پذيرفتن نقش هاي متناسب با جنسيتش راهنمايي ميكنيم. او در بازي با عروسك خود رفتار بزرگترها را تقليد ميكند، از عروسكش مراقبت كرده، به او غذا ميدهد، او را ميخواباند و براي جلوگيري از سرما نخوردن او رويش پتو مياندازد؛ در واقع به نوعي نقش يك مادر را تجربه ميكند، نقشي كه او قرار است در آينده در زندگي ايفا كند.
اسباب بازي نبايد خشونت و پرخاشگري ايجاد كند
رئيس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان خاطرنشان ميكند: اسباب بازي بايد متناسب با سن و مرحله رشدي كودك باشد. با اين همه انتخاب و تنوعي كه در اسباب بازي كودكان وجود دارد گاهي اوقات انتخاب اسباب بازي متناسب با سن و شرايط رشدي كودك يك دغدغه براي والدين است، آنها دوست دارند اسباب بازيهايي براي كودك خود انتخاب كنند كه براي او بيضرر باشد.
وي ميگويد: همچنين باعث تقويت مهارتهاي حسي- حركتي كودك، حافظه و يادگيري او، رشد مهارتهاي اجتماعي و ارتباطي او شود و عادات و رفتارهاي نامناسب و منفي چون خشونت و پرخاشگري در كودك تقويت نكند. البته وسايل بازي كودك بايد هم براي خودش و هم براي ديگران بيخطر بوده و نيز محل بازي كودك بايد امن باشد.
خيلي از بازيها نيازي به اسباب بازي گرانقيمت ندارند
عربگل ميافزايد: براي خيلي از بازيها نيازي به اسباب بازي يا حداقل اسباب بازي گران نيست و در واقع كودك بدون هيچ وسيلهاي ميتواند يك بازي خلاق و لذت بخش داشت. به خصوص اگر اين بازي همراه با والدين يا همگروههاي كودك باشد، مثل بازي قايم باشك، گرگم به هوا، خاله بازي و توپ بازي از جمله آنهاست.
كتايون خوشابي كه متخصص روانپزشكي كودك است در زمينه اسباب بازي هاي مناسب براي كودكان به فارس ميگويد: با توجه به سنين مختلف كودكان استفاده از اسباب بازي هاي گوناگوني پيشنهاد ميشود.
اسباب بازيهاي درخشان موجب تحريك كودكان ميشود
وي درباره اسباب بازيهايي كه براي سنين كمتر از يكسال توصيه ميشود، اذعان ميكند: در سنين قبل از يكسالگي اسباب بازيهايي با رنگ براق و درخشان كه توليد صوت ميكنند پيشنهاد ميشود. اين گونه اسباب بازيها موجب تحريك حسي كودكان ميشود.
خوشابي با بيان اينكه بعد از يكسال تنوع اسباب بازيهاي مناسب كودكان بيشتر ميشود، خاطرنشان ميكند: كتابهاي پارچهاي كه كودك با خود به حمام هم ميتواند ببرد، اسباب بازيهاي آموزشي متناسب اين سن، كُرههاي هوش، انواع مكعبها و آجرها از سرگرميهاي كودكان تا دوسالگي هستند.
اين متخصص روانپزشكي كودك ادامه ميدهد: انواع جورچينها، كتابهاي آموزشي، بازيهاي فكري، پازلها و بعد از دوسالگي براي كودكان توصيه ميشوند.
شمشير و تفنگ براي بازي كودكان مناسب نيست
وي با اشاره به اينكه استفاده از اسباب بازيها در رشد فكري كودكان موثر هستند، اظهار ميكند: بهتر است خانوادهها به صورت دورهاي به فروشگاههايي كه وسايل كمك آموزشي و اسباب بازيهاي مناسب عرضه ميكنند مراجعه و خريداري كنند.
خوشابي با تأكيد بر اينكه همه خانوادهها ميخواهند كودكاني صلح طلب و با كمترين ميزان پرخاشگري پرورش دهند، تصريح ميكنند: اسباب بازيهاي خشن، شمشير و تفنگ براي بازي كودكان حتي المقدور توصيه نميشود.
بازيهاي قديمي مروج فرهنگ تعاون و همكاري بود
حميد يعقوبي، رئيس انجمن روانشناسان باليني ايران نيز در خصوص شكاف نسلها و تضاد در انواع اسباب بازيها و بازيهاي انفرادي كه حاصل زندگي صنعتي است، معتقد است كه اگر بخواهيم اسباببازيها و نوع بازيهايي كه در 2يا 3دهه گذشته را تا به حال حاضر بررسي كنيم يك سطح و سبك زندگي در گذشته بوده و افراد در گذشته با هم تعامل داشتند و بيشتر همديگر را ميشناختند و كاملاً در اجتماعات كوچك و خرده فرهنگهايي رشد پيدا ميكردند كه همه با هم آشنا بودند.
وي به فارس ميگويد: بازيها به دليل نياز كودكان به وجود ميآيد و از مقتضيات روزمره نشأت ميگيرد. به همين دليل است كه در قديم شاهد بازيهايي بوديم كه در آن همكاري، تعاون، رقابت و همياري موج ميزد و اين روح زمانه است كه نوع بازي را به كودك تلقين ميكند و هدف بازيها بايد ترويج همكاري، همياري، رفاقت و شاد بودن باشد.
اين روانشناس باليني تصريح ميكند: اما امروزه سبك زندگي افراد در جهان خصوصاً در شهرهاي بزرگ، كه زندگي درونگراي تكنولوژي زده و ماشيني دارند و مردم در خودشان هستند و با ديگران تعامل كمتري دارند، باعث شده سبك زندگي كودكان هم انفرادي شود و بازيهايي كه انجام ميدهند نيز انفرادي باشد.
وي تأكيد ميكند: اين به معناي زندگي انفرادي است، يعني شخص فقط سركار برود و از اجتماع دوري گزيند، به منزل اقوام سرنميزند يا دير به دير آنها را ميبيند و صله رحم را ترك ميكند.
تحميل بازيهاي انفرادي به بچهها
يعقوبي بيان ميدارد: وقتي خودمان نميتوانيم اقوام را ببينيم بچههاي ما هم نميتوانند بچههاي آنها را ببينند، يا زمانيكه فرد با آپارتمان كناري ارتباط ندارد بچهها نيز با هم مرتبط نيستند.
رئيس انجمن روانشناسان باليني ايران ميافزايد: در نتيجه خواه ناخواه بچههاي ما به سمت بازيهاي انفرادي سوق پيدا ميكنند. همچنين با توجه به اينكه پيشرفتهاي تكنولوژيك ايجاد شده سبك بازيهاي انفرادي را بر كودكان ما تحميل ميكند، همين موضوع باعث كم تحركي كودك شده و طفل شادابي خود را به مرور زمان از دست داده و تعاملات اجتماعي را فرا نميگيرد.
وي خاطرنشان ميكند: بازيهايي كه كودكان دهههاي قبل انجام ميدادند در جمع بود و با جمع بود اما در حال حاضر اكثر بازيها انفرادي شده؛ همچنين اين بازيهاي انفرادي، اسباب بازيهاي انفرادي براي بچهها ميطلبد كه فارغ از جنس، كيفيت و استانداردهاي آن كه امري فراموش شده تلقي ميشود، كودك را به انزوا و جدايي از جمع تشويق ميكند.
اسباب بازيهاي بيكيفيت و فرهنگ مصرف گرايي
رئيس انجمن روانشناسان باليني ايران تصريح ميكند: تصور ميكنم كشوري كه اين اسباببازيهاي جعلي، درجه دو و بنجل را توليد ميكند و جنس تقلبي و دست دو و ارزان قيمت به ما ميدهد مصرف گرايي را در كودكان ترويج ميكند چرا كه يك اسباببازي زود خراب ميشود. اين مسئله غيرمستقيم به بچه القاء ميكند كه همه چيز عمر كوتاهي دارد و اين فرهنگ مصرف گرايي را در جامعه و كودكان نهادينه ميكند.
اسباب بازي تقلبي در دست كودكان ايراني
وي تأكيد ميكند: همچنين فرهنگ جعل و تقلب را مي آموزند و به بچهها ميآموزد كه براي هر جنس اصلي يك چيز تقلبي وجود دارد و هيچ چيز اصيلي وجود ندارد. اين در بلند مدت فرهنگ جوامع مصرف كنند اين محصولات را دست خوش تغيير ميكند.
انتهاي پيام/
دوشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 816]
-
گوناگون
پربازدیدترینها