واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تلاش انگليس براي خروج نيروهاي خود از تاجيكستان
دوشنبه - پس از سردي روابط ميان پاكستان و غرب، انگليس قصد دارد نيروهاي نظامي خود را از طريق تاجيكستان، قرقيزستان و قزاقستان از افغانستان خارج كند.
به گزارش ايرنا و به نقل از خبرگزاري"آسياپلوس"، انگلستان در حال حاضر حدود 9 هزار نيروي نظامي در استان هلمند افغانستان كه با پاكستان هم مرز است، دارد.
خروج اين نيروها از جمهوري هاي آسياي ميانه ضروري است زيرا در پي سردي روابط سازمان پيمان آتلانتيك شمالي(ناتو) با پاكستان و توافق واشنگتن با مقامات تاشكند براي خروج نيروهاي خود از اين كشور، انگليسي ها نيز تاجيكستان را مدنظر قرار داده تا پس از عبور نيروهايشان از قرقيزستان و قزاقستان خود را به روسيه رسانده و در نهايت به كشورشان بازگردند.
"ديويد كامرون" نخست وزير انگليس با بيان آنكه به مهلت تعيين شده براي عقب نشيني نيروهاي نظامي اين كشور از افغانستان در پايان سال 2014 پايبند است، گفت: ما مي خواهيم بعد از خروج نيروهايمان از افغانستان در زمان يادشده رابطه اي بلندمدت با اين كشور داشته باشيم.
به هر حال كارشناسان مسائل سياسي خروج مطمئن نيروهاي نظامي انگليسي از افغانستان از طريق تاجيكستان را تنها دليل انتخاب اين كشور از سوي لندن نمي دانند و مي گويند آنها قصد دارند هنگام انتقال نيروهايشان از افغانستان، بخشي از تجهيزات و نظاميان خود را در جمهوري هاي آسياي ميانه نگه دارند.
آمريكايي ها هم اكنون براي تشكيل تاسيسات نظامي موقت خود با دولت تاشكند به توافق رسيده اند و انگليس كه در برنامه هاي نظامي هميشه دنباله رو سياست هاي آمريكا است در راستاي همسويي و همگامي با واشنگتن قصد دارد بخشي از تجهيزات خود را در تاجكيستان نگه دارد.
وزارت دفاع تاجيكستان و نيروهاي مسلح انگليس روز جمعه گذشته در راستاي گسترش همكاري هاي نظامي با يكديگر تفاهم نامه اي امضا كردند.
اين تفاهم نامه را "شيرعلي خيرالله اف"وزير دفاع تاجيكستان و "نيك هاروي"وزير مشاور در امور نيروهاي مسلح انگليس در شهر دوشنبه به امضا رساندند.
وزير مشاور در امور نيروهاي مسلح انگليس كه در اين سفر با "امامعلي رحمان"رئيس جمهوري تاجيكستان نيز ديدار و مذاكره كرد، در گفت و گو با خبرنگاران افزود: انگليس براي خارج كردن نيروهاي نظامي خود از افغانستان به كمك سه كشور آسياي مركزي ازجمله قزاقستان، تاجيكستان و قرقيزستان نياز دارد.
وي اضافه كرد: هرچند تاجيكستان تاكنون موافقت خود را با اين موضوع اعلام نكرده اما رئيس جمهوري اين كشور گفته است اين موضوع را بزودي مورد بررسي قرار خواهد داد.
وي گفت: انگليس بخشي از سلاح ها و مهمات نظامي خود را در اختيار ارتش افغانستان و بخشي ديگر را در اختيار نيروهاي مسلح تاجيكستان قرار خواهد داد.
اين در حالي است كه موضوع همكاري هاي نظامي ميان كشورهاي عضو پيمان امنيت دسته جمعي با غرب بويژه كشورهاي عضو پيمان ناتو سبب تحريك حساسيت هاي مسكو مي شود لذا مقامات تاجيك گفته اند براي بررسي به وقت بيشتري نياز دارند كه برگرفته از بررسي منافع اين كشور در همكاري با روسيه است.
به هر حال با توجه به وضعيت نامطلوب اقتصادي تاجيكستان، كارشناسان مسائل سياسي اين كشور معتقدند اگر استفاده از خاك اين كشور براي جابه جايي نيروهاي غربي منافع اقتصادي دارد، دوشنبه بايد از آن بهره برداري كند اما نبايد اجازه دهد نيروهاي خارجي در اين كشور مستقر و ماندگار شوند.
سياستمداران مستقل تاجيك معتقدند اگر آمريكا و ناتو بخواهند در تاجيكستان تاسيسات نظامي ايجاد كنند روسيه با آن مخالفت خواهد كرد زيرا مسكو از قديم الايام آسياي ميانه را جز منافع راهبردي خود مي دانسته است.
انگلستان در پايان سال 2001 و همزمان با ورود نيروهاي ائتلاف بينالمللي ضدتروريسم به افغانستان و پس از سقوط رژيم طالبان در كابل، سفارت خود را در تاجيكستان تاسيس كرد.
وزير مشاور در امور دفاعي انگليس در سفر خود به آسياي مركزي روز سه شنبه گذشته از ازبكستان نيز ديدار و با"اسلام كريم اف"رئيس جمهوري اين كشور مذاكره كرده بود.
آساق**ه.ص**1558**2047**
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80022789
يکشنبه|ا|14|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]