واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: انتشار 2 كتاب درباره تاريخ معاصر كردستان
كتاب > چاپاول - همشهريآنلاين:
سياست كردها در خاورميانه و تندباد حوادث دو كتابي است كه اولي با ترجمه و دومي تدوين گفتوگوي عرفان قانعي فرد از سوي انتشارات علم به بازار كتاب عرضه شده است
سياست كردها در خاورميانهبه گزارش همشهريآنلاين «سياست كردها در خاورميانه» را دكتر نادر انتصار، استاد ايراني دانشكده علوم سياسي دانشگاه آلاباما نوشته است.
در فهرست اين كتاب به موضوعاتي همچون: مقدمه اي تاريخي كردها، بررسي كردهاي ايران، نشيب و فراز كردهاي عراق، بررسي مسايل كردهاي تركيه، سياست كردها در بافت منطقهاي و سرانجام بررسي امكان خودگرداني سياسي و اداري كردهاي عراق پرداخته شده است.
بخش انتهايي كتاب به زبان انگليسي است و شامل منابع و يادداشتهايي است كه رابرت اولسن، مايكل گانتر، قانعي فرد (مترجم) و تشكر نويسنده از دانشگاه هاي هاروارد و آلاباما و ويسكانسين به خاطر كمك هاي گوناگون، است.
كتاب مشهور اين نويسنده تحت عنوان «ناسيوناليسم نژادي» در سال 1998 در لندن به زبان انگليسي منتشر شد و مورد استقبال بسياري از خوانندگان دانشگاهي اين اثر تحقيقي قرار گرفت. سپس ترجمه همان كتاب به زبان كردي توسط عطا قرهداغي و به زبان فارسي توسط عرفان قانعي فرد در سال 2004 منتشر شد.
نويسنده معتقد است كه "ممكن است افرادي ديگر بدون اطلاع من بخشهايي از آن را به زباني ديگر و يا كردي و فارسي برگردانده باشند اما به هر حال اين 2 ترجمه مذكور مورد تاييد من است".
اين كتاب در تركيه و سوريه به هيچ وجه اجازه انتشار نيافت. اما ترجمه كردي و فارسي اين اثر، مورد انتقاد گسترده كردهاي عراق و ايران قرار گرفت زيرا نويسنده در اين اثر دانشگاهي علاوه بر بررسي زمينههاي تاريخي و اشاره به جنبههاي سياسي و اجتماعي و حقوقي و گرايشهاي مناطق كردنشين، در كشورهاي تركيه و سوريه و عراق و ايران و نحوه تعامل آنها، پرداخته است و گاه آنان را به نقد كشيده است و در تحليل خود خواننده را ياري ميدهد كه با توجه به منابع جديد و موجود و تحليلهاي معتبر ، خود نيز در صورت علاقمندي به ادامه مطالعه آنان بپردازد. زيرا در رشتههاي علوم سياسي و روابط بينالمللي گاه بررسي اين موضوعات ، امري ضروري و قابل تامل است كه بررسي علمي اين قضايا همواره به طور مستمر در مراكز دانشگاهي دنبال ميشود و هرساله تعداد زيادي تزها و پايان نامه هاي دانشگاه هاي مختلف به بررسي موضوع قوميت ها مي پردازند.
در مقدمه كتاب، نويسنده « سياست كردها در خاورميانه » را ادامه كتاب تحقيقي خود - ناسيوناليسم قومي كردها - ميداند و علت مبادرت نوشتن و ادامه تحقيقات خود را چنين ذكر ميكند : " از بسياري جهات شرايط كردها و نيروهاي سياسي ايجاد شده در دهه قبل به صورت قابل تاملي دستخوش تغيير شدهاند مانند پايان جنگ سرد، فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و سقوط صدام حسين كه شايد هر كدام از اين رخدادها، محاسبه قدرت سياسي را در منطقه وارونه جلوه داد"
نويسنده اين كتاب در ادامه اظهار ميدارد كه " دورانهاي تاريخي كردها روند رو به رشدي را به نسل جديد به ارمغان آورد و جنبشهاي اجتماعي و مشاركت سياسي فعلي، به نوعي نظام اجتماعي قديمي و سنتي را به چالش كشيده است" .
وي در پايان اين كتاب را پژوهشي درباره تغييرات 3 دهه اخير ميداند و مخاطبان اوليه خود را دانشگاهيان ميداند اما آرزو دارد كه خواندن آن كتاب موجب پيدايش گفتمان و نقدهايي در ميان افكار عمومي شود، خصوصا افرادي كه به بررسي و مطالعه مسايل ملي و قوميتها در سياست خاورميانه علاقه دارند.
سياست كردها در خاورميانه:مولف:نادر انتصار:مترجم؛ عرفان قانعي ،انتشارات علم:چاپ اول 1390/قطع وزيري جلد سخت/قيمت:14500 تومان/440 صفحه
تندباد حوادث ؛گفت و گو با عيسي پژمان
تندباد حوادث؛خاطرات عيسيپژمان
تندباد حوادث ديگر كتابي است كه عرفان قانعي فرد در قالب گفت و گويي طولاني با عيسي پژمان انجام داده است. قانعيفرد پيش از اين دو جلد كتاب را كه حاصل گفت وگوي او با جلال طالباني، رئيسجمهور كردتبار عراق است انجام از سوي انتشارات علم به بازار كتاب عرضه كرده بود.
more انتشار كتاب زندگي و خاطرات جلال طالباني
پژمان فرزند عبدالله و متولد 1303سنندج ، جزو نخستين افسراني است كه با تاسيس ساواك به سرتيپ علويكيا معرفي ميشود و در اداره خارجي ساواك نزد سرهنگ دكتر مجتبي پاشايي وسپس در بخش كردستان فعاليت ميكند و پس از مدتي به عنوان مسوول اين بخش، منصوب شد.
در 1336 پس از انتقال به ساواك تا 1348، مسووليتهايي - نمايندگي ساواك در عراق، معاون اداره بررسي اطلاعات خارجي، معاون وابسته نظامي در عراق- داشته و مدتي هم به عنوان استاد در ساواك تدريس كرد. در 1348 از ساواك منفك و به شهرباني منتقل شد و مدتي رياست اطلاعات شهرباني را برعهده داشت. بعدها به همكاري با حسن پاكروان - مشاور سياسي شاه - دعوت ميشود.
در اين كتاب تاريخ شفاهي، عيسي پژمان ،،نماينده شاه و مامور ساواك در عراق، اطلاعات به كلي سري و محرمانه بخشي از سازمان ساواك ايران را در دهه هاي 1330-1350 بيان ميكند.
كتاب تندباد حوادث در 5 فصل تنظيم شده است و به «عمليات سري ساواك در كردستان عراق و استفاده از كردهاي بارزاني در جهت نيت شاه ، اسرار پشت پرده قرارداد الجزاير و نقش بارزاني ، چگونگي ترور تيمور بختيار درعراق ، خدمت يا خيانت فردوست، تلاش بختيار به كودتا عليه انقلاب اسلامي و وضع كردها بعد از انقلاب » ميپردازد. اين گفتگو به طور مستمر در پاريس، توسط عرفان قانعي فرد، محقق تاريخ معاصر انجام شده است.
كتاب داراي 32 صفحه عكسهاي تاريخي است.
سرهنگ پژمان ،پيش از اين نوشتههايي در اين زمينه در خارج از ايران منتشر كرده اما در اين گفتگوي بلند و چند بخشي به طور منظم به روايت ناگفتههاي خود و تجربيات و ديدهها و شنيدههايش از تاريخ معاصر ايران پرداخته است.
تندباد حوادث؛گفت وگو با عيسيپژمان/ گفتوگو كننده:عرفان قانعي فرد/ناشر:انتشارات علم؛ چاپ اول 1390/ قطع وزيري،جلد سخت،قيمت 19500 تومان/در 590 صفحه.
پنجشنبه|ا|11|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]