واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تاكيد ايران بر خلع سلاح جهاني در راستاي تثبيت صلح جهاني
وزير امور خارجه در اجلاس خلع سلاح بر تعهد و پيگيري قاطع دولت جمهوري اسلامي ايران براي خلع سلاح بينالمللي در راستاي تثبيت صلح و ثبات و امنيت جهاني تاكيد كرد.
به گزارش حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران، علياكبر صالحي كه براي شركت در اجلاس خلع سلاح در ژنو به سر ميبرد، با تشريح ديدگاههاي جمهوري اسلامي ايران در موارد مهم خلع سلاح و مسائل امنيت بينالمللي خاطرنشان كرد: كنفرانس خلع سلاح از زمان تأسيس خود خدمات شايان ذكري به جامعه بينالملل در زمينه خلع سلاح نموده است و تركيب خاص، آئين كار ويژه و دستور كار گسترده اين نهاد زمينهاي براي مذاكره براي نابودي كامل سلاحهاي هستهاي فراهم كرده است.
صالحي با اشاره به تعهد ايران بر امنيت پايدار و همچنين سخنراني سال گذشته خود در اين اجلاس مبني بر اينكه امنيت پايدار از تبعيض ميپرهيزد، اصل امنيت براي همگان و بر پايه برابري را مورد تاكيد قرار داد و خاطرنشان كرد: در يك نظام موفق بهرهمند از امنيت پايدار، هيچ كشور يا گروهي از كشورها وجود ندارند كه امنيت خود را به قيمت ناامني ديگران به دست آورده باشد.
وي افزود: جهان با چالشهاي متعدد و پيچيدهاي از جمله وجود سلاحهاي هستهاي، تغييرات و آب و هوا، فقر و بحرانهاي اقتصادي روبرو است و هيچ كشوري هرچند قوي باشد نميتواند مدعي باشد كه به تنهايي قادر به مواجهه با اين تهديد ات چندلايه است. امنيت يك دستاورد جمعي است.
صالحي با تاكيد بر لزوم حركت جمعي و توأم با همكاري براي دستيابي به امنيت پايدار افزود: در وضعيت امنيت پايدار عدالت وجود دارد و حاكميت قانون در مسائل امنيت وجود دارد و در قرن بيست و يكم و دو دهه بعد از پايان جنگ سرد مفروضات آن كنار گذاشته ميشود. عدم تبعيض ، عقلانيت و جامعنگري و درك واقعي از تهديدات كمك زيادي به تحقق امنيت پايدار ميكند.
وزير امور خارچه كشورمان وجود نزديك به بيست وسه هزار كلاهك هستهيي در انبارهاي كشورهاي هستهاي را بزرگترين تهديد به ديدگاه نظام جهاني عامالشمول بر اساس امنيت پايدار دانست و افزود: تهديدهاي ناشي از وجود كلاهكهاي هستهاي اثرات عميقي بر امنيت بينالملل داشتهاند و تازماني كه سلاحهاي هستهاي وجود دارند و به روز رساني ميشوند، همواره تهديد استفاده از آنها و اشاعه افقي و عمودي آنها وجود خواهد داشت.
وي افزود: مايه نگراني عميق است كه دارندگان اين سلاحها آزادانه ساير كشورها از جمله كشورهاي غيرهستهاي را با اين سلاحها تهديد ميكنند.
صالحي با اشاره به جدي بودن تهديدهاي ناشي از توليد و به كارگيري سلاحهاي هستهاي، اضافه كرد: جمهوري اسلامي ايران بر اين باور است كه سلاحهاي هستهاي نيز جايي در نظام بينالمللي مبتني بر امنيت پايدار نخواهد داشت.
وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به افزايش خواست جهاني براي انهدام كامل سلاحهاي هستهاي درچند سال اخير و ارائه راهكارهاي گوناگون و برخي تلاشهاي منطقهاي در اين راستا، اين تحول را نشانگر عزم جدي جامعه بينالملل يا افكار عمومي جهاني براي خلع سلاح بينالمللي و مايه خرسندي دانست و درعين حال از عدم پيشرفت مؤثر و سازمان يافته به سوي به كار بستن تعهدات خلع سلاح هستهيي براساس ماده شش ان.پي.تي ابراز ناخرسندي كرد.
وزير امورخارجه كشورمان با تأكيد بر اينكه وضعيت فعلي تبعيض و استانداردهاي دوگانه مهمترين تهديد براي اعتبار معاهده NPT است، افزود: بر طبق اين معاهده هيچ حقي براي كشورهاي هستهيي براي نگه داشتن سلاحهاي هستهاي وجود ندارد و تهديد نامحدود اين معاهدهها همچنان تهديد نامحدود سلاحهاي هستهاي نيست؛ بلكه برعكس طبق اين معاهده كشورهاي هستهاي بايد سلاحهاي هستهاي خود را نابود كنند و در اين زمينه عدم تعهد با ارائه پيشنهادي در سال 2010 خواستار نابودي اين سلاحها تا سال 2025 شده است. اين معاهده داراي سه محور است و نبايد تنها به محور عدم اشاعه آن پرداخت. خلع سلاح و استفاده صلحآميز هم بايد به صورت مساوي مورد توجه قرار گيرند و تعهدات در خصوص آنها و به صورت مساوي مد نظر قرار گيرد. انرژي هستهاي به معناي سلاح هستهيي نيست و حقوق كشورها براي استفاده صلحآميز از انرژي هستهيي بايد مورد توجه جدي قرار گيرد.
صالحي تاكيد كرد: انحصار علم و دانش و استفاده صلحآميز از طريق اعمال فشارهاي غيرقانوني و اقدامات شرمآور مثل ترور دانشمندان يك خيال باطل است كه به هيچ وجه به حفظ اشرافيت خيالي كشورهاي هستهاي كمك نميكند.
وزير خارجه كشورمان سپس با حمله به برخي از كشورهاي هستهاي اعلام داشت: مانع اصلي در شروع مذاكرات در كنفرانس خلع سلاح، عواقب زهرآگين وجود سلاحهاي هستهاي است كه اين نهاد را فلج كرده است.
در اين زمينه وزير خارجه كشورمان با انتقاد از استفاده برخي كشورهاي اروپايي از خبر غيرهستهاي و برنامههاي مشترك با دول هستهي و استقرار سلاحهاي هستهاي در سرزمين دول غير هستهاي و افزايش بودجههاي نظامي، تغييرات استراتژيك و توسعه كيفي سلاحهاي هستهاي را به عنوان مهمترين مشكل در عدم پيشبرد مذاكرات خلع سلاح عنوان كرد.
صالحي در اين راستا با انتقاد از رويكرد رياكارانه بعضي كشورهاي هسته اي در زمينه تعهدات خلع سلاح هستهاي خود و لزوم عزم سياسي و تعهد عملي و صادقانه اين كشورها در اين زمينه افزود: آمريكا هم اكنون به دنبال هزينه 700 ميليارد دلاري براي به روزرساني كلاهكهاي هستهاي خود و ساخت تأسيسات ساخت كلاهك جديد ميباشد.
وزير امورخارجه در همين راستا افزود: جمهوري اسلامي ايران بر اين باور است كه زمان آن فرا رسيده كه كنفرانس خلع سلاح كميتهاي ويژه براي مذاكرات در زمينه كنوانسيونهاي سلاحهاي هستهاي را در راس امور قرار دهد.
صالحي با اشاره به عدم اعتقاد ايران به كارآمدي رويكردي تدريجي به عنوان راه حلي مناسب براي دستيابي به جهاني عاري از سلاحهاي هستهاي خاطرنشان كرد: درواقع مراحل اوليه مذاكرات در رابطه با بي.دبليو.سي و سي.دبليو.سي، ممنوعيت استفاده از چنين سلاحهايي بلند پروازانه، غيرقابل اجرا و نشدني به نظر ميرسيد، اما از طريق بسيج خواست سياسي لازم در سطح بينالملل قادر به حل و فصل بسياري از مسائل كه لاينحل به نظر مي رسيدند گرديد.
وزير امور خارجه كشورمان در بخش ديگري از سخنراني خود در اجلاس خلع سلاح به مساله منطقهاي خلع سلاح و امنيت پرداخت و وجود سلاحهاي هستهاي در دست رژيم صهيونسيتي را خطري دائمي براي منطقه خاورميانه برشمرد و افزود: خطر وجود اين سلاحها در دستان اين رژيم و عدم پيوستن اين رژيم به معاهده ان.پي.تي موجب شده است كه بسياري از كشورهاي منطقه به ابزارهاي طراحي شده براي سلاحهاي كشتار جمعي از جمله بي.دبليو.سي و سي.دبليو.سي نپيوندند و با توجه به تاريخ سياه اين رژيم در تجاوز، اشغال، توسعه طلبي و ايجاد رعب و وحشت، ايجاد خاورميانهاي عاري از سلاحهاي هستهاي بسيار مهم است.
صالحي با تاكيد بر اينكه به رغم درخواستهاي بينالمللي اين رژيم مورد حمايت برخي دول هستهاي است افزود: تبعيض استانداردهاي دوگانه و نفاق واژگاني هستند كه به بهترين نحو رفتار برخي دول هستهيي در منطقه را توصيف ميكنند. در حاليكه اعضاي NPT تحت فشارند آنهايي كه خارج از NPT هستند مورد تشويق سخاوتمندانه قرار ميگيرند.
رئيس دستگاه ديپلماسي با تاكيد بر اينكه سلاح هسته اي در دكترين دفاعي ايران جايگاهي ندارد، خاطرنشان كرد: بر اساس فتواي رهبر معظم انقلاب اسلامي دستيابي به سلاح هستهاي گناه و انبار كردن آن نيز بيهوده و خطرناك است.
وي افزود: ملت بزرگ ايران از حقوق مسلم خود براي استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي دفاع كرد و هيچگاه در برابر تهديد و ترور تسليم نخواهد شد.
وزير امور خارجه در پايان سخنراني خود در اجلاس خلع سلاح در ژنو بار ديگر بر اهميت اتحاد و همكاري كشورهاي جهان براي هموار كردن مسير امنيت پايدار در جهان تاكيد كرد و ابراز اطمينان كرد كه اين اجلاس در اين رابطه ميتواند راهگشا باشد و جمهوري اسلامي ايران آماده است تا با پرداختن به مذاكرات سازنده در مسير دستيابي به جهاني عاري از سلاحهاي هستهاي مساعدت نمايند. /پ2
سه|ا|شنبه|ا|9|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]