پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850517468
انقلاب اسلامي؛ انقلابهاي كنوني،آثار و پيامدهاخبرگزاري فارس: آن زمان كه بحث صدور انقلاب اسلامي ايران مطرح شده بود بسياري آن را به منزله مداخله ايران در ساير كشورها و براندازي نظام سياسي آنها تلقي كردند اما فرمايش صريح امام خميني(ره) كه فرمود: صدور انقلاب با سرنيزه نيست خط بطلاني بر اين نوع انديشه كشيد.
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: انقلاب اسلامي؛ انقلابهاي كنوني،آثار و پيامدهاخبرگزاري فارس: آن زمان كه بحث صدور انقلاب اسلامي ايران مطرح شده بود بسياري آن را به منزله مداخله ايران در ساير كشورها و براندازي نظام سياسي آنها تلقي كردند اما فرمايش صريح امام خميني(ره) كه فرمود: "صدور انقلاب با سرنيزه نيست" خط بطلاني بر اين نوع انديشه كشيد.
خبرگزاري فارس: آن زمان كه بحث صدور انقلاب اسلامي ايران مطرح شده بود بسياري آن را به منزله مداخله ايران در ساير كشورها و براندازي نظام سياسي آنها تلقي كردند اما فرمايش صريح امام خميني(ره) كه فرمود: "صدور انقلاب با سرنيزه نيست" خط بطلاني بر اين نوع انديشه كشيد.
مقدمه
بسياري از حوادث بزرگ تاريخي، نه در ابعاد جغرافيايي و نقطه تولد خود ميايستند و نه از نظر زمان در ظرف زماني محدودي متوقف ميشوند. برخي از وقايع و حوادث از يك مكان شروع ميشوند اما دامنه اثرگذاري و پيامدها و بازتابهاي آنها جهاني است.
انقلاب اسلامي ايران يكي از اين حوادث است؛ حالاپس از گذشت سي و دو سال از انقلاب اسلامي شاهد حركت هايي انقلابي در خاورميانه هستيم كه نشان ميدهد انقلاب اسلامي ايران براي بسياري از مردم جهان به عنوان منبعي الهام بخش تلقي شده است كه موجب تجديد توان نهضتها و جنبشهاي مردمي و اسلامي در اين كشورها شده است.
صدور انقلاب اسلامي و تاثير آن
آن زمان كه بحث صدور انقلاب اسلامي ايران مطرح شده بود بسياري آن را به منزله مداخله ايران در ساير كشورها و براندازي نظام سياسي آنها تلقي كردند اما فرمايش صريح امام خميني(ره) كه فرمود: "صدور انقلاب با سرنيزه نيست" خط بطلاني بر اين نوع انديشه كشيد.
ايشان در اين باره يادآور شدند : «معناي صدور انقلاب ما، اين است كه همه ملتها بيدار شوند و همه دولتها بيدار شوند، خودشان را از اين گرفتاريهايي كه دارند... نجات بدهند.»
از منظر امام(ره) مفهوم صدور انقلاب در واقع انتقال ارزشهاي معنوي و الهي آن و رساندن اين رسالت به گوش جهانيان از طريق استفاده از امكانات و ابزارهاي پيامرساني بود كه بايد اين هدف با استفاده از راهكارهاي موجود مانند دعوت و تبيين مفاهيم و معارف اسلامي در جهان، معرفي و تبيين فرهنگ و تمدن ايراني ـ اسلامي، فراهم آوردن زمينههاي مناسب براي گفت وگوي تمدنها و فرهنگ ها، تقويت وحدت امت اسلامي، احياي فرهنگ اهل بيت(ع) و ترويج و گسترش زبان و ادبيات فارسي تحقق يابد.
انقلاب اسلامي با ترسيم مرز جديدي كه به قول امام خميني(ره) مرز بين مستضعفان و مستكبران بود، جبههاي جديد در برابر غرب و شرق ايجاد و سبب خيزش دوباره جنبش عدم تعهد و ملتهاي مستقل و نقشآفرين آنها در عرصه روابط بينالمل گرديد.
انقلاب اسلامي توانست بازيگران نويني را در نظام بينالملل به منصه ظهور برساند كه از جمله آنها جنبشهاي آزاديبخش و ملت ها هستند كه بهعنوان نقشآفرينان جديد، ديدگاههاي آنها از توانايي تاثيرگذاري بالايي بر دولتها و روابط بينالملل برخوردار است.
اين انقلاب بي نظير به عنوان پديدهاي كه بر بنياد ارزشهاي دين با تكيه به روشها و شيوههاي نوين دموكراسي، شكل گرفت والگوي جديد از مقاومت و مبارزه با استبداد و استعمار را به نمايش گذاشت، الگوي جديدي از مديريت در عرصه قدرت، سياست و حاكميت را متجلي و شكل جديدي از تاثيرگذاري و متفاوت از كاركرد تاريخي مزبور را بنا نهاد و نوعي از جريان احياگري، بيداري فكري و ايدئولوژيك را سامان داد و هدايت كرد.
انقلاب اسلامي ايران تاثيرات زيادي در بيداري مسلمانان جهان و احياي باورهاي ديني داشت، پيروزي انقلاب اسلامي در ايران موجب شد مردمي كه از عظمت قدرت خود بي اطلاع بودند با برداشتي نوين از اسلام راستين و ناب به حركت درآيند.
اين حركت نه فقط شيعيان، بلكه طرفداران اهل سنت را نيز در برگرفت، چرا كه پيام امام خميني(ره)، پيام وحدت مسلمانان و يك پيام فراگير و جهاني بود. والاترين دستاورد انقلاب اسلامي ايران براي ملتهاي مستضعف جهان، تربيت انسان جديدي بود كه قادر به ايستادگي و مقاومت در مقابل ظلم باشد.
اين مساله با ايجاد روحيه ايثار و مبارزه در ميان امت اسلام، بزرگ ترين تهديد براي وضع موجود و ثبات تحميلي غرب بر منطقه و نيز براي قدرتهاي غربي كه بر مواضع استراتژيك و منابع زيرزميني كشورهاي منطقه تكيه داشتند، محسوب ميشد.
از سوي ديگر، انقلاب اسلامي اسلام را به عنوان ديني جامع و متناسب با شرايط روز و داراي ايدئولوژي سياسي عرضه كرد و به صدور معنويت به جهانيان، چهره واقعي اسلام ناب محمدي(ص) را ارايه كرد.
به علاوه با ارايه الگوي عملي و نظري از جمهوري اسلامي و نيز ترغيب مسلمانان به همگرايي و وحدت اسلامي، توانست هويت سياسي و ديني جديدي بر اساس ارزشهاي ديني به مسلمانان ببخشد و با زنده نگه داشتن حضور مردم در عرصههاي مختلف انقلاب، زمينه مشاركت و حق تعيين سرنوشت مردم را فراهم كند.
انقلاب اسلامي از آن لحاظ كه توانسته است آرمانهاي خود را به جهانيان عرضه كند و سردمدار جنبش نرمافزاري و قطب فرهنگي و علمي جهان اسلام شود و نيز به عنوان مركز ثقل جهان اسلام، در گفتمانسازي، نظريهپردازي وارايه انديشه انقلابي به صورت جذاب، عملي، كارآمد و منطقي، توفيق نظري داشته است.
همچنين توانايي انقلاب در تلفيق دين و سياست، سنت و مدرنيته، روشنفكري و ديانت، معنويت و ماديت، عدالت و آزادي، استقلال و امنيت قابل توجه است.
"جوزف ساموئل ناي" از نظريه پردازان مشهور آمريكا، مبتكر تئوري قدرت نرم و استاد دانشگاه هاروارد اذعان مي نمايد :«ايران، به نماد استقلال تبديل شده است و ارزشهاي مردم خود را ترويج ميكند كه مورد احترام بقيه قرار ميگيرد.»
پديده كم نظير "مقاومت" در برابر استبداد داخلي و استعمار و صهيونيسم بينالمللي، از آثار مهم انقلاب اسلامي است كه جريان پيشروي كه آرمانهاي انقلابي و اسلامي را به عمق جان ملتهاي عرب نفوذ داد و امروز به خيزش عظيم مردم تونس، مصر، الجزاير، اردن، ليبي، يمن و بحرين و... منجر شده است.
امروز جمهوري اسلامي ايران با اقتدار و عزت در مسائل مهم سياسي جهاني تاثيرگذار است و روحيه استكبارستيزي و ظلمستيزي مردم ايران به ساير كشورهاي جهان نيز صادر شده است.
انقلاب اسلامي و جهاد مردم فلسطين
تاثير انقلاب اسلامي در فلسطين قويتر از هر مكان ديگري بود؛ زيرا مسلمانان فلسطين در حالي كه تحت اشغال وحشيانه صهيونيستي به سر ميبردند، نااميدتر و فروپاشيدهتر از تمامي ملل مسلمان بودند.
در چنين شرايطي، سرزمينهاي اشغالي شاهد حركت بزرگ و عظيم بيداري اسلامي به عنوان بخشي از نهضت اسلامي گسترش يافته در منطقه بودند كه با پيروزي انقلاب اسلامي در ايران آغاز شد.
مردم فلسطين كه سالها طعم تلخ مشكلات و ناگواريهاي اشغال را تحمل كرده و نااميد از تلاشهاي ناسيوناليسم سكولار عربي شده بودند، با وقوع انقلاب اسلامي ايران جان تازه اي گرفتند.
تاثير شخصيت امام خميني(ره) برروي روشنفكران و مبارزين و علماي فلسطيني سبب شد كه آنها در جستجوي راه هايي براي اعمال تعليمات امام خميني(ره) در فلسطين برآيند، به اين ترتيب بعد از دهههاي 50، 60 و 70 ميلادي كه اسلام از صحنه فلسطين خارج شده بود مجددا فلسطين به مركزيت نهضت بيداري اسلامي معاصر تبديل شد و با اين پشتوانه جديد به مقابله با اسرائيل رفت و از اين به بعد اصول جهاد، شهادت و فداكاري در راه هدف كه سمبلهاياسلام ناب و شعارهاي انقلاب بود، به عنوان اصول راهبردي فلسطينيها مطرح شد.
يكي از پديدههايي كه تاثير انقلاب اسلامي را بهتر از هر چيزي در فلسطين نشان ميدهد، قيام مردم فلسطين در قالب جنبش «انتفاضه» است. اين جنبش در ميان سختترين شرايط بينالمللي و منطقهاي و محلي، همچنان در مسير خود تا رسيدن به احقاق حقوق مردم فلسطين، اصرار دارد.
شهيد دكتر "فتحي شقاقي"، رهبر پيشين سازمان جهاد اسلامي فلسطين، در خصوص تاثير انقلاب اسلامي بر مبارزات مردم فلسطين گفته بود: «اين انقلاب به ما فهماند كه پيروزي ما در گرو پيروي از راه امام خميني(قدس سره) است؛ از همين رو، ناگهان در و ديوار مساجد سرزمينهاي اشغالي به ويژه مسجدالاقصي با تصاوير حضرت امام تزئين شد. امروز نيز شاهد آن هستيم كه آيتالله خامنه اي همان مشي امام(قدس سره) را ادامه ميدهند و مساله فلسطين را در شمار مسائل اصلي مسلمانان قرار دادهاند.»
وي در جاي ديگري انتفاضه را از بركات مهم انقلاب اسلامي ايران ميداند و ميافزايد: «انتفاضه يكي از ثمرات بيداري اسلامي است كه امام خميني(قدس سره) در منطقه و بويژه در فلسطين به وجود آورد.»
درآخرين رهنمود راهبردي مقام معظم رهبري در همايش بينالمللي بيداري اسلامي در تهران جمله راهگشاي ايشان در خصوص محدوده جغرافيايي فلسطين كه فرمودند "فلسطين از بحر تا نهر را شامل ميشود" روح تازهاي در كالبد همه فلسطينيان آزاده دميد.
انقلاب اسلامي زمينه ساز نهضت فراگير در لبنان
وقوع انقلاب اسلامي زمينه ساز نهضت فراگير در كشور لبنان و الهامبخش رهايي مردم مناطق اين كشور از اشغال صهيونيستها شد. با توجه به سالها اقامت امام موسي صدر در كشور لبنان و نيز اشغال جنوب اين كشور در ژوئن 1980 توسط رژيم غاصب صيهونيستي، اين كشور به صورت مناسبترين محل رشد و پرورش افكار اسلام انقلابي درآمد.
آميختگي دين و سياست در لبنان، با وقوع انقلاب اسلامي شدت يافت. انقلاب اسلامي ايران به عنوان يك الگوي مهم، به مردم لبنان نشان داد كه يك نهضت اسلامي خالص و كاملا سازمان يافته و داراي انگيزه ميتواند دستاورد عظيمي در مقابله با ستمگري و بيعدالتي داشته باشد.
انقلاب اسلامي ايران براي بسياري از مردم جهان به عنوان منبعي الهام بخش تلقي شده كه موجب تجديد توان نهضتها و جنبشهاي مردمي و اسلامي در اين كشورها شده است.
اما ملموسترين پديده متاثر از انقلاب اسلامي، سازمان «حزب الله» لبنان است. اين سازمان به عنوان يك جنبش مردمي، به دنبال شكست لبنان از رژيم غاصب و تحت تاثير آرمانهاي انقلاب اسلامي در ميان مردم پديد آمد.
حزب الله هنگام تاسيس، در بيانيه اي با عنوان (ما كه هستيم و هويت ما چيست؟) اعلام كرد: ما فرزندان حزب الله هستيم كه خداوند طليعه آن را در ايران به پيروزي رساند تا دوباره هسته اوليه دولت اسلامي را در جهان بر پا كند.
" سيدحسن نصرالله"، دبيركل «حزبالله»، نيز حركت «مقاومت» را به عنوان پاسخگويي و استجابت به يك تكليف الهي ميداند كه امام خميني(ره) معين كرده است.
وي ميگويد: گروههاي معتقدي كه با عناوين مختلفي فعاليت ميكردند، بر اساس دو محور هماهنگ شدند و به يكديگر پيوستند؛ محور نخست ايمان به ولايت فقيه و التزام به رهبري حكيمانه امام خميني(ره) و محور دوم ضرورت قيام و مبارزه با دشمن اسرائيلي. بر اساس اين دو محور، تمام گروههاي اسلامي به يكديگر پيوستند و حركت واحدي را سازمان دادند كه امروز به «حزب الله» معروف است.
نقطه عطف اين وحدت و همبستگي و بهرهمندي از آموزه هاي انقلاب اسلامي در جنگ 33 روزه رژيم صيهونيسم به عنوان اولين ارتش خاورميانه و به گل نشستن اين ارتش حرفه اي در مقابل عزم و اراده مردمي مومن و متوكل بر خداوند متعال به اثبات رسيد.
حضور اسلامگرايان در تركيه
يكي از مهمترين دلايل رشد اسلامگرايي تركيه در كنار عوامل داخلي موجود در اين كشور وقوع انقلاب اسلامي است. به نظر ميرسد پس از فروپاشي رژيم پهلوي در ايران، حداقل انديشه تشكيل نوعي از حكومت اسلامي در تركيه كه خود سالها مركز حكومت اسلامي عثماني بود را دوباره زنده كرد.
پيروزي انقلاب اسلامي ايران تاثير قابل ملاحظه اي برافكار مسلمانان مبارز تركيه داشت. در گزارشي كه به وسيله سيا براي وزارت امورخارجه آمريكا تنظيم شده چنين آمده بود: «فلسفه امام خميني روز به روز در تركيه توسعه مييابد.»
به باور بسياري از تحليلگران، به قدرت رسيدن اسلامگرايان در تركيه و شكسته شدن تابوهايي از قبيل منع انتخاب يك اسلامگرا به مسند رياستجمهوري تركيه، ممنوعيت حجاب اسلامي و امثال آنها كه در طول سالهاي پس از انقلاب اسلامي در اين كشور لائيك بوقوع پيوسته، چيزي جز تاثير معنوي انقلاب اسلامي ايران بر اين كشور همسايه نميتواند باشد.
در حال حاضر پرواضح است كه اسلامگرايان در تركيه با الهام از همسايه شرقي خود كه براي اولين بار اسلام را در حكومت وارد كرد، آراء مسلمانان تركيه را كسب و به بالاترين مسند حكومت در اين كشور دست پيدا كرده اند.
انقلاب تونس و حركت مصر پس لرزههاي انقلاب ايران
حضرت امام خميني(ره) با نگرش ژرفي كه به شرايط دنياي امروز داشت و با آينده نگري عميق خود، علاوه بر فروپاشي شوروي و بلوك كمونيسم، زوال اردوگاه سرمايهداري غرب را نيز پيش بيني كرده بود. آن رهبر حكيم و دورانديش به خوبي ميدانست كه حاكميت سادات ها و مبارك ها در مصر جز در پرتو قيامي مردمي ريشه كن نخواهد شد؛ بنابراين، در اين باره فرمودند:
«اگر بخواهيد مصر را نجات بدهيد و ديگر ممالك عربي را نجات بدهيد، از دست اين عمال، از دست اجانب، ملت ها بايد قيام بكنند. همه مي دانيم كه جهان اسلام در انتظار به ثمر رسيدن كامل انقلاب ماست، ما از همه كشورهاي زير سلطه براي به دست آوردن آزادي و استقلال، كاملا پشتيباني مينماييم و به آنان صريحا ميگوييم كه حق، گرفتني است، قيام كنيد و ابرقدرت ها را از صحنه تاريخ و روزگار براندازيد. من بارها گفتهام و هم اكنون هشدار ميدهم كه اگر شرق ستم كشيده و آفريقا به خودشان متكي نباشند، تا ابد گرفتارند.»
و در بخشي از سخنان ايشان درباره انقلاب آينده مردم مصر آمده است: «من اميدوارم كه ملتهاي ديگر هم توجه بكنند و اقتدا بكنند به اين ملت ايران. ملت مصر اعتنا نكند به اين حكومت جائري كه اعلام ميكند كه ما هركس اسم از اسلام ببرد سركوب ميكنيم. بدانند كه اسلام در مصر در خطر است و واجب است بر زن و مرد مصري كه قيام كنند و اين حكومت فاسد را، كه از اول اعلام جنگ با اسلام داده است، سركوب كنند.»
در واقع ايشان قدرت نرم نهفته در انقلاب اسلامي را كه همانا قدرت نفوذ بر دلها است، عامل كارا براي برانگيختن ملتهاي مسلمان براي احياي هويت واقعي خود ميدانستند كه اينك و پس از سالها، ملتهايي چون مصر و تونس كه فرصتي پيدا كردهاند به دنبال مفاهيم اساسي انقلاب اسلامي ايران همچون استقلال، آزادي و مقابله با غده سرطاني رژيم صهيونيستي روان شدهاند.
"حضرت آيتالله خامنهاي" رهبر معظم انقلاب اسلامي در بياناتشان در خطبههاي نماز جمعه 15 بهمن( سال 89 ) تهران با اشاره به تحولات مصر و تونس تاكيد كردند: «حوادث منطقه انعكاس 30 ساله صداي ملت ايران است كه در نقاط ديگر جهان با قوت و قدرت شنيده ميشود.»
ايشان افزودند: «اين حوادث براي ملت ايران معناي ديگري دارد و اين خلوص بيداري اسلامي است.»
بسياري از تحليلگران سياسي انقلاب تونس را به انقلاب اسلامي ايران تشبيه كردند و خبرگزاري رويترز درخصوص ورود رهبر اسلامي تونس تيتر خبر خود را «حلول انقلاب اسلامي در تونس» انتخاب كرد.
" محمد العاصي"، امام جماعت مسجد جامع واشنگتن در مصاحبه با پرستيوي نقش اسلام در انقلاب و آينده تونس را بسيار حائز اهميت ميداند و انقلاب تونس را به انقلاب 30 سال پيش در ايران تشبيه ميكند. "زينالعابدين بن علي" همانند شاه در سالهاي پيش از پيروزي انقلاب ايران، طبق دستورات آمريكا فعاليت ميكرد و تلاش داشت تا با پيروي از اصول غربي، تونس را كشوري را دموكراتيك جلوه دهد.
كانال 10 تلويزيون رژيم صهيونيستي نيز در مقايسه انقلاب مردمي تونس با انقلاب اسلامي ايران به سخنراني شاه خطاب به مردم ايران اشاره كرد و با پخش اظهارات "بن علي" پس از تشديد اعتراضات و خارج شدن امور از كنترل نظامش، از مخاطبان خود پرسيد آيا شما وجه تشابهي در اين زمينه ميبينيد؟ در روزهاي اول برخي ميگفتند اين امر در منطقه بيسابقه بوده است و در منطقه قيامي صورت نگرفته است، درحالي كه اين امر اشتباه است.
انقلاب مصر نيز از حيث گستردگي مشاركت مردمي شبيه انقلاب اسلامي ايران است اما به دليل عدم وجود رهبري واحد براي ايجاد وحدت بين اقشار مختلف با انقلاب ايران متفاوت است.
وقوع انقلاب تونس و حركت اعتراضي عليه مبارك در مصر از جمله وقايعي است كه آن را نيز ميتوان از تاثيرات انقلاب اسلامي در منطقه دانست.
ويژگي انقلاب ايران از حيث ايدئولوژي كاملا روشن بود و صبغه اسلامي و ديني داشت آنچه در مصر، تونس، يمن، بحرين و... ميگذرد نشانه خستگي مردم اين كشورها از استبداد و ديكتاتوري و فساد و فقر است، عده اي تصور ميكردند مردم اين كشورها ميدانند چه نمي خواهند اما نمي دانند چه ميخواهند! اما تداوم مبارزات مردم در ظل شعارهاي اسلامي و قرآني و آراي استخراج شده كه به كانديداهاي اسلامگرا داده شد واقيعات را بر همگان روشن نمود.
سيد رضا صدرالحسيني
فصلنامه اخوت شماره 15
انتهاي متن/
سه|ا|شنبه|ا|9|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
-